Eddig csak olvasgattam itt, de a Manóról eszembe jutott, hogy 1994-ben, amikor a lányom született, volt egy fiúbaba az osztályon, akit Panicsán Manónak hívtak. Eléggé furcsállottam, persze én ne szóljak egy szót sem, a lányomé sem "kismiska".
Blan
Ha neked tetszik, akkor tetszik. Akkor ne törődj az ellendrukkerekkel.:) Szerintem azért nem árt, ha látod, általában mi a vélemény.
A Márk és a Martin tényleg sűrűn előfordul, de mostanában a Dominik is. Csak úgy eszembe jutott.:))
Gondolj bele abba is, mi van, ha a fiad az elvárásaid ellenére nem lesz vagány, nem fogja a coffokat huzigálni, hanem esetleg egy könyvmoly, komoly, mintagyerek lesz.:) A gyerekek szoktak meglepetést okozni.:)
Én biztosan adnék második nevet is, hogy felnőtt korában, ha nem akar Bendegúzként mondjuk bankigazgató lenni, tudjon választani.:))
Üdv, Yoo
ps.: egyszer láttam egy filmet, nevekről volt szó. Egy kisfiú a Manó nevet kapta a szüleitől. Nagyon aranyos, de már 5 évesen utálta a kiskölyök a saját nevét, és ki nem állhatta, ha meg kellett mondania valakinek.:)
Megkérdezhetem, hogy hívják a babádat?
A lányom Bogi, de ez is legalább 6-7 éve tetszik. És nem is tudom, mennyire felkapott.
Habár, ha már itt tartunk, szerintem az Anna, Rozi, Bori, Sára , Márk, Martin, Patrik sokkal inkább divatos nevek.
Hát itt is inkább a Bendegúz ellenzők vannak többségben:-((
Számomra nagyon meglepő, hogy felkapott név, hiszen- mint ahogy a Ti példáitok is bizonyítják- általában nem szeretik ezt a nevet. Én sem rajongok a divatos nevekért, de mentségemre legyen mondva, nekem már az előző házasságomban is a Bendegúz volt a nyerő ( 7 éve). (Ott nem született baba).
Két hetes múlt a kisfiam, s mi is sokat vacakoltunk a névvel, de eszünkbe sem jutottak a mai divatos, flancos nevek. Ami a Bendegúzt illeti: éppen a napokban született egy ismerősömnek Bendegúz nevű babája. Én a magam részéről nem pártolom. Egyrészt egyáltalán nem biztos, hogy Bendegúz = gézengúz, másrészt pedig a fiad akkor is Bendegúz marad, ha már kinőtt a huncut, copfhuzogatós korból. Egy felnőttnek a Bendegúz nem túl szerencsés, de a nevét egy életen át viselnie kell. Szerintem a névválasztásnál ezt is figyelembe kell venni.
Szerintem nem árt figyelembe venni, mennyire felkapott éppen egy név. Mostanában minden harmadik kisfiú Bendegúz, még a családunkban is van egy. Pár éve csupa Patrik és Patrícia született. Mostanában sok a Lili is. De nem újkeletű dolog divatból nevet választani, jóanyám szerint amikor az öcsémet szülte, csak Krisztina volt a kórházban, az öcsém megúszta, mert fiú lett, de még az orvos is felkiáltott, hogy hál' isten fiú, annyi Krisztina van már, hogy Dunát lehet rekeszteni velük.
Persze ha valakit nem zavar, hogy a suliban 15 gyereknek lesz ugyanaz a neve az osztályban, ne hagyja magát befolyásolni.
A vezetéknév négy betűs és kétszótagos, magánhangzóra végződik, tehát azzal nem lenne gond.
Én is gondolkodtam a 2. néven, de most vagy Bendegúznak szólítjuk vagy nem. És, ha van első neve, akkor " vagy nem" lesz belőle.
Bevallom, nem olvastam végig a topicot, ezért bocsánat, ha már volt róla szó.
Szerintetek, hogyan győzzem meg a férjemet, hogy a majdan születendő fiunk neve Bendegúz legyen? Nekem annyira tetszik!
És én hiszek abban, hogy a név bizonyos fokig alakítja a viselőjét. És imádnék egy huncut, copfhúzogatós , de okos Bendegúzt magamnak! ( Persze a Jóskát is imádnám, de nem a nevét, hanem, mert a fiam:-)).
Szóval azt mondja a férjem, hogy csúfolnák a gyereket. De miért? Szerintem semmivel sem ad több okot acsúfolásra, mint nagyon sok más név.
Mi a véleményetek?
Eszter, Nóra, Dóra, Réka, Kata,
szerintem ne legyen hosszú név, és semmiképp ne kezdődjön Cs-vel / pl. Petrovicscsilla nem hangzik túl jól, bár nem vagyok nyelvész /
Talán jó lenne, ha erről a jelenlegi barátnődet (már ha van) is tájékoztatnád, nehogy meglepetés érjen a szülőszoba előtt. (Lehet hogy minden út Zsomborhoz vezet?)
Ez az Ajna, az szerintem Ajnó. Ősi magyar (finnugor) név, Álmos felesége (vagy szerelme csak, aztán mást vett el, már nem emlékszem, régen volt). A finneknél most is fut még (Aino formában). De így nevezik az Észak-Japánt lakó népet is (ajnó vagy ajnu). Szerintem is szép név, bár a Petroviccsal együtt nem az igazi. A Bojana már inkább (két szláv név).
Nem olvastam végig, ha nem baj.. de xerintem Orália ne legyen.. :)
Szerintem olyan nevet kéne egyébként választani, ami becézve aranyos, de ha esetleg felnő, és nem egy törékeny picike lány lesz belőle, akkor a nembecézett változat elég komoly hozzá.. más ötletet nemtok adni..
Nagyon okosat nem tudok neked ajánlani.
Azt azért mindenképpen jól gondold végig: ha majd nagyobb lesz a baba, mit szólnak majd hozzá a társai?
Mert van nekem -igaz fiú- ismerősöm- akit Kocsárd-nak hívnak. Már nem fiatal, de a mai napig gúnyolják érte. Pedig ő nem is tehet róla, de a szüleit már ezerszer elátkozta a neve miatt.
Rengeteg gyönyörű lánynév van. Vedd meg a "Magyar utónevek" című könyvet, biztosan nagyon sok neked is tetszőt fogsz találni benne.
A havasi birkapásztor-lakot nevezik esztenának, legalábbis mi mindig arra használtuk (pl. Na mennyé' fiam az esztenához egy kis ordáért! sat.).
Ha egy kicsit románosabban akarjuk ejteni, akkor persze lehet eszténa is. :)