Keresés

Részletes keresés

Mozo66 Creative Commons License 2014.11.12 0 0 2764

Azért ha megnézed a 4 mutatott fajta fotóját az mind nagyon hasonlít egymásra . Itt az ár nem a kitűnő fajtának szól , hanem a kinevelt fának 12 -14 cm törzsátmárő 2 , 8 m magasság . Szerintem bármelyik fajtából kérsz ugyan azt kapod ... a bemutatott termések alapján legalább is ráadásul én nem látom olyan kiemelkedően sem szépnek sem gusztusosnak ...bár lhet hogy az ízében van az erőssége és még a zöld része is mézédes ... : )

Előzmény: Jani71 (2761)
SándorTiszteletes Creative Commons License 2014.11.12 0 0 2763

Van itt egyáltalán valaki, aki evett ambróziát? 

öreg_néne_b Creative Commons License 2014.11.12 0 0 2762

Ha az érdeklődők összefognak és vesznek egyet, akkor mindenki tud magának olta(t)ni. ;)

Előzmény: Jani71 (2761)
Jani71 Creative Commons License 2014.11.12 0 0 2761

Ez az Ambrosia engem is nagyon érdekel már egy ideje, de 50 ezerért egye meg a forgalmazója (és ez csak az alapár)...!

A tizedét hajlandó lennék kifizetni. Ez már irreális ár.

Előzmény: délkelet (2759)
SándorTiszteletes Creative Commons License 2014.11.12 0 0 2760

160 Eur!!!! Na ennyiért ott is marad :(

Előzmény: délkelet (2759)
délkelet Creative Commons License 2014.11.11 0 0 2759

Konténeres, 12-14cm-es körmérettel 160 Euro!

Előzmény: délkelet (2758)
délkelet Creative Commons License 2014.11.11 0 0 2758
Előzmény: SándorTiszteletes (2756)
délkelet Creative Commons License 2014.11.11 0 0 2757

Gábornak volt régen, ő azt mondta, nála egyáltalán nem repedt. A fehérkutyától kapott oltóvesszővel sikerült egy oltásom, néhány év múlva majd kiderül, nálam mi lesz a helyzet a repedés terén.  Azért az Ambrósiáról kutakodhatnál még, hátha van még valahol a környéken egy jó idős fa!

Előzmény: SándorTiszteletes (2756)
SándorTiszteletes Creative Commons License 2014.11.11 0 0 2756

Jó pár embertől hallottam, hogy nagyon finom, bár fenn tartásokkal kezeltem, hogy az idő megszépíti az emlékeket:9 Valami alapja csak lehet, mert elterjedt volt, gondolom puha gyümölcsű, ezért (is) kophatott ki. Sajnos beszerzési forrást nem találtam (génbankban sem), így (egyelőre) maradnak a leírások.

Az ananászt viszont több kertészet is forgalmazza, azt lehet azért hagyom ki, mert nagyon hajlamos a repedésre. 

Előzmény: délkelet (2755)
délkelet Creative Commons License 2014.11.11 0 0 2755

Ez az Ambrózia mennyire lehetett elterjedve vajon akkoriban? Valamiért olyan érzésem van, hogy az ananászkajszi  gyakoribb lehetett abban az időben, de ez csak feltevés (legalábbis nálamnál idősebbek többen is említették, de ambróziáról senkitől nem hallottam)  Nagyon halványak az emlékeim, csak az a biztos, hogy kiemelkedő aromája volt, de ugyebár az emlékek egyre csak szépülnek...  Azért az Ambróziára is nagyon kíváncsi lennék!

Előzmény: SándorTiszteletes (2754)
SándorTiszteletes Creative Commons License 2014.11.11 0 0 2754

A sötét narancssárga, nagyon finom íz, inkább az Ambróziára utal. A sápadt sárga, meg az ananászra. 

Mondom én, aki még egyiket sem kóstolta :)

Nagy kár, hogy anno nem tudtad meg a fajtáját

Előzmény: délkelet (2753)
délkelet Creative Commons License 2014.11.11 0 0 2753

A 60-as években a szomszéd bácsitól kaptam alkalmanként néhány szem, roppant finom, aromás kajszit. Mivel gyerekként nem kérdeztem meg a fajtáját, csak reménykedem, hogy ananászkajszi volt. Nagy méretű, sötét narancssárga színű volt emlékeim szerint, viszont az ananászkajszi színére a neten nem ezt olvastam (szalmasárgát írnak)

Előzmény: budai2 (2746)
délkelet Creative Commons License 2014.11.11 0 0 2752

A próféta szóljon apósodból, tudod miért? :-)

Előzmény: fehérkutya (2750)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2014.11.10 0 0 2751
Akkor a mérettel sincs gond, de csak házikertbe való. A sharkát bírja?
Előzmény: fehérkutya (2750)
fehérkutya Creative Commons License 2014.11.10 0 0 2750

Épp most a hétvégén ültettem ananász kajszit. Após nagyon dícséri,ő fájáról oltottam. Nagy termésű és állítólag nagyon finom. 

Előzmény: budai2 (2746)
budai2 Creative Commons License 2014.11.10 0 0 2749

nyersen is baracklekvár jellege van (ha elég érett)

Előzmény: SándorTiszteletes (2748)
SándorTiszteletes Creative Commons License 2014.11.10 0 0 2748

Mennyire leves ill. aromás?

Előzmény: budai2 (2747)
budai2 Creative Commons License 2014.11.10 0 0 2747

Egy kicsit hasonlít a jellege a mandulakajszira, de annál puhább.

Előzmény: budai2 (2746)
budai2 Creative Commons License 2014.11.10 0 0 2746

Nem emlékszem erre. Jó pár évtizede ettem utoljára, akkor nemcsak az ananász nem volt hozzáférhető (én akkor csak a nevét ismertem), de a narancs is csak karácsonykor volt a boltokban és pl banán az egyáltalán nem volt.

Gönci és rózsabarack, meg egészen késői aprószemű nyúlbarack volt a konkurrense, ezek közül  volt a legjobb. 

Édességét fokozta, hogy hajlamos volt spontán aszalódásra, részben a fán, részben a földön is. De garantáltan nem szállítható fajta, már a kosárban összetörődött az alatt a félóra alatt, amig hazaértünk vele. Lekvárnál ez persze nem számított.

Előzmény: SándorTiszteletes (2745)
SándorTiszteletes Creative Commons License 2014.11.10 0 0 2745

De van ananász íze, vagy "csak" az illatában fellelhető?

Előzmény: budai2 (2744)
budai2 Creative Commons License 2014.11.10 0 0 2744

Gyerekkorom kedvenc kajszifajtája az ananászbarack. Talán a legjobb ízű.

Nem kellett érte fára mászni, mert erősen hullott mikor megérett. Nagyméretű, lédús, édes, néhány napos "földön való tartózkodás" után szinte karamellizálódott a sok cukor hatására.

Piacra nem való, hiába kerestem árusoknál később, soha nem találtam.

Most, hogy felvetetted a témát, utánanéztem, hogy mit is írnak róla, aik a csemetét kínálják. Ebből talán az a legfontosabb, hogy érzékeny a moniliára. Bergeronnal kapcsolatban megtanultam, hogy ez nem katasztrofa, virágzásban, meg utána egy kevéssel permetezni kell és ezzel megvédhető. Monilia ellen védekezni tehát lehet eredményesen.De ha a körülményeid ezt nem teszik lehetővé, ne válaszd  a fajtát.

Előzmény: crashpo (2739)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2014.11.08 0 0 2743

Ha jól tudom, elég kicsi gyümölcse van és aki erről fotót tett be, annak nagyon repedt is éréskor esős időben. Valamiért csak kikopott a fajtaválsztékból, bár az ízét a nálam idősebbek dícsérik.

Előzmény: crashpo (2739)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2014.11.08 0 0 2742

Ennyi gyökérrel tuti megerednek :)

Előzmény: Jani71 (2741)
Jani71 Creative Commons License 2014.11.08 0 0 2741

Jojo (myrobalan):

 

    

 

 

 

Még nem döntöttem a koronaalakításról, de gondolom, hogy valami hagyományos, viszonylag egyszerű lesz. Majd meglátom, mit lehet kezdeni a meglevő adottságok mellett. Először is eredjenek meg! :-)

 

 

 

 

Előzmény: Lactarius Curtis (2738)
Jani71 Creative Commons License 2014.11.08 0 0 2740

Harlayne (myrobalan):

 

    

 

 

Előzmény: Lactarius Curtis (2738)
crashpo Creative Commons License 2014.11.08 0 0 2739

A meglévő Gönci+Kuresia mellé gondoltam ültetek még valamit és most olvastam a "csillaghegyi dísznövény kertészet" honlapján hogy többek közt árulnak "Ananász" kajszit is. -Érdemes házikertbe vagy inkább valamilyen korszerübb fajtában gondolkodjak? -Leginkább az ellenállóságon és a gyümölcs ízén van a hangsúly,-persze permetezek de mértékkel,-az érési idő,eltarthatóság nálam másodlagos,-ezért is nehéz a rengeteg fajta közül választani,- Friss fogyasztás+lekvár  -köszönöm a válaszokat elöre is!

Lactarius Curtis Creative Commons License 2014.11.07 0 0 2738

Miért, most milyenek (koronás oltvány) és milyen koronát szánsz nekik?

Előzmény: Jani71 (2736)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2014.11.07 0 0 2737

Na, most hirtelen elkezdtek sárgulni, barnulni a levelek.

Előzmény: Lactarius Curtis (2735)
Jani71 Creative Commons License 2014.11.07 0 0 2736

Ma hoztam Dánszentmiklósról (Street View-val itt látható)

Harlaynet és Jojot (végre összejött :-) ).

Jövő tavasszal kb. méter magas suhángra visszametszem. Khm... ;-)

Előzmény: Jani71 (2453)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2014.11.05 0 0 2735

Hát igen, elég durvák azok a friss hajtások ilyenkor...de még megúszhatják.

Előzmény: Mozo66 (2733)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!