Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Azért ha megnézed a 4 mutatott fajta fotóját az mind nagyon hasonlít egymásra . Itt az ár nem a kitűnő fajtának szól , hanem a kinevelt fának 12 -14 cm törzsátmárő 2 , 8 m magasság . Szerintem bármelyik fajtából kérsz ugyan azt kapod ... a bemutatott termések alapján legalább is ráadásul én nem látom olyan kiemelkedően sem szépnek sem gusztusosnak ...bár lhet hogy az ízében van az erőssége és még a zöld része is mézédes ... : )
Gábornak volt régen, ő azt mondta, nála egyáltalán nem repedt. A fehérkutyától kapott oltóvesszővel sikerült egy oltásom, néhány év múlva majd kiderül, nálam mi lesz a helyzet a repedés terén. Azért az Ambrósiáról kutakodhatnál még, hátha van még valahol a környéken egy jó idős fa!
Jó pár embertől hallottam, hogy nagyon finom, bár fenn tartásokkal kezeltem, hogy az idő megszépíti az emlékeket:9 Valami alapja csak lehet, mert elterjedt volt, gondolom puha gyümölcsű, ezért (is) kophatott ki. Sajnos beszerzési forrást nem találtam (génbankban sem), így (egyelőre) maradnak a leírások.
Az ananászt viszont több kertészet is forgalmazza, azt lehet azért hagyom ki, mert nagyon hajlamos a repedésre.
Ez az Ambrózia mennyire lehetett elterjedve vajon akkoriban? Valamiért olyan érzésem van, hogy az ananászkajszi gyakoribb lehetett abban az időben, de ez csak feltevés (legalábbis nálamnál idősebbek többen is említették, de ambróziáról senkitől nem hallottam) Nagyon halványak az emlékeim, csak az a biztos, hogy kiemelkedő aromája volt, de ugyebár az emlékek egyre csak szépülnek... Azért az Ambróziára is nagyon kíváncsi lennék!
A 60-as években a szomszéd bácsitól kaptam alkalmanként néhány szem, roppant finom, aromás kajszit. Mivel gyerekként nem kérdeztem meg a fajtáját, csak reménykedem, hogy ananászkajszi volt. Nagy méretű, sötét narancssárga színű volt emlékeim szerint, viszont az ananászkajszi színére a neten nem ezt olvastam (szalmasárgát írnak)
Nem emlékszem erre. Jó pár évtizede ettem utoljára, akkor nemcsak az ananász nem volt hozzáférhető (én akkor csak a nevét ismertem), de a narancs is csak karácsonykor volt a boltokban és pl banán az egyáltalán nem volt.
Gönci és rózsabarack, meg egészen késői aprószemű nyúlbarack volt a konkurrense, ezek közül volt a legjobb.
Édességét fokozta, hogy hajlamos volt spontán aszalódásra, részben a fán, részben a földön is. De garantáltan nem szállítható fajta, már a kosárban összetörődött az alatt a félóra alatt, amig hazaértünk vele. Lekvárnál ez persze nem számított.
Gyerekkorom kedvenc kajszifajtája az ananászbarack. Talán a legjobb ízű.
Nem kellett érte fára mászni, mert erősen hullott mikor megérett. Nagyméretű, lédús, édes, néhány napos "földön való tartózkodás" után szinte karamellizálódott a sok cukor hatására.
Piacra nem való, hiába kerestem árusoknál később, soha nem találtam.
Most, hogy felvetetted a témát, utánanéztem, hogy mit is írnak róla, aik a csemetét kínálják. Ebből talán az a legfontosabb, hogy érzékeny a moniliára. Bergeronnal kapcsolatban megtanultam, hogy ez nem katasztrofa, virágzásban, meg utána egy kevéssel permetezni kell és ezzel megvédhető. Monilia ellen védekezni tehát lehet eredményesen.De ha a körülményeid ezt nem teszik lehetővé, ne válaszd a fajtát.
Ha jól tudom, elég kicsi gyümölcse van és aki erről fotót tett be, annak nagyon repedt is éréskor esős időben. Valamiért csak kikopott a fajtaválsztékból, bár az ízét a nálam idősebbek dícsérik.
Még nem döntöttem a koronaalakításról, de gondolom, hogy valami hagyományos, viszonylag egyszerű lesz. Majd meglátom, mit lehet kezdeni a meglevő adottságok mellett. Először is eredjenek meg! :-)
A meglévő Gönci+Kuresia mellé gondoltam ültetek még valamit és most olvastam a "csillaghegyi dísznövény kertészet" honlapján hogy többek közt árulnak "Ananász" kajszit is. -Érdemes házikertbe vagy inkább valamilyen korszerübb fajtában gondolkodjak? -Leginkább az ellenállóságon és a gyümölcs ízén van a hangsúly,-persze permetezek de mértékkel,-az érési idő,eltarthatóság nálam másodlagos,-ezért is nehéz a rengeteg fajta közül választani,- Friss fogyasztás+lekvár -köszönöm a válaszokat elöre is!