Feleségem ultimátumot adott nekem, hogyha most már nem építek azonnal-de-rögtön egy terepasztalt mert nagyon óhajtana villanyvasutazni (amiért mellesleg egy jó ideje nyúz már) akkor rettenetes dolgok fognak történni, amiket én nem óhajtottam megtudni, hogy micsodák, inkább építettem egyet.:-) Szeretném ha ez egy olyan topik lenne, ahol képes beszámolókkal, építési leírásokkal, ötletekkel, trükkökkel ismertetnénk meg egymást és jómagam szívesen olvasnék, néznék meg hasonló építési leírásokat mint amibe én fogtam.
Kattintottam kettőt, ilyen a festékfilc. Erős direkt fénnyel világítottam rá, normál viszonyok között nem verődik vissza ennyire. Az árnyalata kifejezetten tetszik.
Sziasztok! Rég jártam itt, de nálam csak a téli hosszú esték szólnak időnként a terepasztal építésről. Kérnék véleményt az én sziklafalamról. Nekem tetszik így.
Hozzátenném: nincs mással, vagyis normál rozsda árnyalatú festékkel színezett sínszálam, vagyis nincs mitől elütnie.
Ami kifogást fel tudok hozni, hogy nem matt, tehát visszaveri a fényt. A nem lefestett, világos rézszín felülethez képest mégis tetszetős, a valósághoz közelebbi, mint nélküle.
Szervusz Tocsma.A purhab-on gondolkoztál már?mint megoldáson:könnyü,könnyen kifujható-kezelhető,1 nap után farigcsálható,festhető,jól bírja a különböző oldószeres vagy vizes ragasztókat,és aránylag nem túl drága(persze ha nem akarsz több négyzetméteres asztalt belőle),szerintem 3-4 palackból már egész kis csinos hegyet lehet eszkábálni.Üdv:M.machinátor.(Ha itt Bp.n laksz a Szentendrei úti Tolnai Centrumba(hév pünkösd fürdöi áll.hoz közel)aránylag elég olcsó 1300/750ml a háztartási részlegen (külön épület)én ott vettem egy hónapja.)
Magam is kipróbáltam ezt a sötétbarna festékfilcet, és kiválóan használható. Tegnap este húztam végig egy darabot, most néztem meg újra: nagyon jól odatapadt, erős dörzsölésre is alig fakul.
658,- Ft volt, közepes (1,5-3 mm) hegyű, C.Kreul márkájú, hobbiboltban vettem. A kiadósságát nem ismerem, még nem tartok ott a terepasztal-építésben. :-) A "síncsavarok" közelében akkor fogja be a sínszálat, ha lassan húzzuk a filcet.
A terep kialakításához számodra elsősorban a Hungarocell jellegű anyagok a legmegfelelőbbek. A terep további elkészítéséhez hosszasan olvas ebben a topikban vissza, mert az már több esetben részletekbe menően le volt írva és képek is találhatók. Ezek ismételt leírása igen nagy és felesleges munka lenne.
Talán nem is jó helyen kérdezem, de azért próbálkozok.
Szeretnék egy olyan szemléltető ezközt készíteni (túravezetői tanfolyam előadására) amelyen a különböző domborzati idomok megjeleníthetőek lennének (kúp, nyereg, zsomboly és még sorolhatnám).
Mivel teljesen amatőrként ötletem sincs, hogy hogyan kezdjek neki egy ilyen domborzati elem építésének, ezért gondoltam, hogy talán segítséggel tudnátok szolgálni. Milyen anyaggal dolgozhatnék? Ha kell színezek, fúrok, faragok és ragasztok. :)
A cél az, hogy viszonylag egyszerűen kivitelezhető (és utána mozgatható) legyen, mert időm nincs túl sok, de azért szemléltetőnek is kellene lennie. :)
Üdv mindenkinek. Segítséget kérnék. Vasúti töltést szeretnék építeni 4mm-es parafából. Esetleg tudna képet valaki mutatni nekem vasúti töltésről. Köszönöm.
Senkit sem szerettem volna mesgsérteni, csak jobbító szándékkal írtam.
Kisfaludy1 képei:
Persze, hogy vannak furcsaságok. De nem ez a jellemző. Ráadásul minden képen emberi beavatkozás is látszik.
Az általad linkelt egyenes falak (3, 5) - lássuk be - nem természetes képződmények, hanem emberi kéz alkotta bevágások (vagy lehet hogy épp ugyanaz a bevágás?)
1,2,3,4 a szikla alja, egy ember által épített feltöltésben végződik, ugye ez sem teremészetesen alakult ki.
Az utolsó töltés támfalán, azért jól látszik, hogy a felső sor el van dolgozva, és kiáll a mögötte lévő hegyoldalból. (Feljebb ér min mögötte a fű.)
Színek:
a "fekete" fugázófolyadék a videókból, valójában nagyon hígitott fekete + barna + fehér + (kicsi vörös, sárga, zöld )
Egyébként a fúgázó szín, nagyban függ a modellezett kőzet színétől is.
Ökölszabályként elmondható, hogy a mélyebb részek sötétebbek legyenek (ez készül a híg ecseteléssel vagy letörléssel)
A kiálló felső élek világosabbak legyenek az alapszinnél (szárazecsetes módszer)
Kerülendők a nagyon kontrasztos erős színe, mint a fekete és a fehér. Inkább használjunk világos pasztelszineket (pl tört fehér, halványsárga, szürke stb.)
Mint írtam egy elsőként elkészített próbadarab volt, nem rutinból csinátam.
Írtam azt is hogy a támfalnak nevezett valami egy rakás sz*r lett, így helytáló amit írtál.
A sziklákal kapcsolatban - azzal együtt hogy megköszönöm az észrevételeidet - nem értek teljesen egyet Veled, ha a forma nem is, de a színezés az nem lett olyan vészes szerintem :-) De hát mint írtam csak próba volt, lesz ez még jobb is.
Egyébként az mellett hogy ksifaludy1 topiktársunk munkáit és leírásait tanulmányoztam a youtube-on is megnéztem pár videót, és mindenhol feketével mossák át a végén a sziklákat.
Szépen sikerült, de az nem egy másik építő készletből van? Legalább is amit én vettem (AU-11369) nincs benne, de még az is lehet, hogy a mellék épületet (váróterem,stb) se rakom mellé.