Keresés

Részletes keresés

ffferi Creative Commons License 2010.11.14 0 0 2012

A Paul rendszerhez, a csatornák szétválasztásához van valakinek valami egyszerű, házilag is könnyen elkészíthető ötlete? Szerintem még 8x8 mm-es kamránál sem egyszerű...

durkonorbi Creative Commons License 2010.11.12 0 0 2011

Én is inkább kartonplasztból próbálnám meg, ha műanyagról van szó.... bár nem tudom, mennyire stabil az anyaga hosszabb távon... de én pl. csináltam belőle szégenerátort is (függőleges tengelyű, 4 nm felület), nagyob jók voltak a tapasztalataim vele... lehet nem lenne vele gond, és kellően vékony falú/olcsó anyag ... egy tesztet szerintem megérne... :)

Mindemellett én az alura szavazok... abból is csinálom... : )

Előzmény: ffferi (2009)
peterch Creative Commons License 2010.11.12 0 0 2010

Szia !

Azoknak a lapoknak is van ilyen ertekuk? U 3,26 W/m2.K  a 8mm x 8mm-as kamrasnal. Ha figyelembe vesszuk, hogy a mi esetunkben a kamraban levo levego nem ugy van jelen mint hoszigetelo, hanem medium, akkor azok a vekonyka falak hoszigetelese nagyon elenyeszo. Ha 200m3 levegot atjuttatunk a kamrakon 1m/sec. kozeli sebesseggel,akkor ott nincs az a homennyiseg, amit ne tudnank atadni, mivel ha kint -15C fok van es bent pedig 22C fok, akkor ezt a mennyiseget kenyelmesen atadja. 37C x 200m3 x 0,000335kWh =2,48kWh es 24m2 felulet, igy 1m2-nek kell 1 ora alatt tovabbitania 100Wh-t, ha jol szamoltam. Es akkor meg csak a melegrol beszeltunk es a para lecsapodasanal felszabadulo ho is pluszban besegit.

En pedig sok sikert es turelmet kivanok a megepiteshez .:)

Udv , Peter.

Előzmény: ffferi (2009)
ffferi Creative Commons License 2010.11.12 0 0 2009

És erről mi a véleményetek?

Légkamrás polipropilén, kartonplaszt, cartonplast, és több hasonló néven létezik. Lényegesen olcsóbb, mint a polikarbonát, sok helyen kapható.  Persze a jogdíjat kérek :-)))

kartonplaszt

peterch Creative Commons License 2010.11.12 0 0 2008

Szia !

A Lexan kamrasbol a 8mm-est valasztanam (tudom a Paul 4mm-es),mert az egy tabla 6x2,1m felmetelve 100x40cm-re az elso esetben 1m/sec. aramlasnal durvan csak 85m3/ora,mig a 8mm-esnel 170m3/ora. Az utobbinal konnyebb az egyes kamrakbol egy csobe gyujteni a levegot,ha kiakarod mind a negy oldalat hasznalni hoatadasra minden kamranak.

Meretileg a netto meret 100cm x 40cm x24cm. Szigetelessel  150cm x 60cm x 44cm. Ez csak a szigetelt hocserelo.

Udv , Peter.

Előzmény: wwonka (2006)
olvas0 Creative Commons License 2010.11.12 0 0 2007

a szelepet nem tudom, de a többi részlethez sem ártana egy alaprajz szerintem....

Előzmény: Agur (2005)
wwonka Creative Commons License 2010.11.12 0 0 2006

Köszönöm a választ.

Méretezésben tudnál segíteni?

4mm-es K=4.0 lexanból építeném meg, 200m3/ órásnál 70%+ hőcserénél mekkora hőcserélőt építsek (hány réteget ragasszak össze, vagy csak egyszerűen mekkora legyen a külső mérete hozzávetőlegesen? nem baj, ha túlméretezett, hely van bőven a padláson)

110m2-es a házam, gyűjtődobozosra tervezem a dolgot, a doboz kimeneténél szabályoznám az egyes ágakat.

Előre is köszön a segítségedet.

Üdv:

Péter

Előzmény: peterch (2000)
Agur Creative Commons License 2010.11.12 0 0 2005

Szia!

Az ötleted nem rossz.

Nálam ez nem megoldás, mert csak a nyári üzemben lesz használva a garázsból az osztódobozig a fő cső. Így azt nem kell melegíteni.

A tömegkályha pont az elosztódoboz alatt lesz és a kályhához az ajzatban vezetem a levegőt a garázsból.

A földszinti és az emeleti elszívócső fut majd a parapetfal aljában a garázsig.

Szerinted a visszacsapószelep eléggé lezárja a csatlakozásokat az elosztódoboznál?

Egyszerübb lenne azt beépíteni és csak a garázsban átkapcsolgatni a terelő zsalukat a hőcserélőben.

Másik kérdésem, hogy két fenti szobának a befúvását külön külön vezessem 100-as csőben, vagy jó-e az is ha 125-ös csövel viszem fel a a gering alá és ott osztom ketté 100-asokra két irányba?

"Y" elágazóra gondoltam 125 - 100 - 100.

Előzmény: olvas0 (2003)
joevagyok68 Creative Commons License 2010.11.12 0 0 2004

"A befúvási helyeket a szobák ajtajai fölé a gerincbe terveztem"

Nem az ajtótól messzebb kéne elhelyezni a befúvásokat ?

Előzmény: Agur (2002)
olvas0 Creative Commons License 2010.11.12 0 0 2003

hangszigetelésnek szvsz elég lenne az a szakasz ami a garázsból megy az elosztódobozig... ha akúgy is flexicsővel szeretnéd csinálni van olyan amelyik eleve hang és hőszigetelt, sőt ha a szobákban is tartasz az áthallásoktól- nálam nincsennek a szobák között szigetelve a csövek és nem hallok át semmit... - akkor azt is kötheted ezzel a csővel... Viszont ha nem ezzel kötnéd és két csö fut mindenhova ha jól értem ráadásul egymás mellett(?) akkor miért nem vezeted egymásban???? a hőcserélőt lehet egyuttal meg is sporolnád... :)

Előzmény: Agur (2002)
Agur Creative Commons License 2010.11.12 0 0 2002

Sziasztok!

A házunk átépítésénél eljutottam odáig, hogy a szellőztető csöveit építhetem be.

A házunk egy régi parasztház amit most bővítünk és építünk át. A földszinten úgy alakult az alaprajz, hogy mindegyik befúvási helyhez külön csatlakozik egy elszívási hely.

A nappalihoz - a fűrdőszoba, az ebédlőhöz - a konyha, a dolgozószobához a mosókonyha.

A tetőtérben a ház két végénél 3 szoba van és középen a fürdőszoba és a wc, itt a befúvás a szobákba az elszívás a fűrdőbe és a wc-be kerül.

A befúvási helyeket a szobák ajtajai fölé a gerincbe terveztem, mert a teljes tetősík a gerincig lesz lambériázva.

A hőcserélőt és a ventilátorokat a házban lévő garázsban kívánom beépíteni.

A ház közepéig kell a 160-as gerinccső ami kb. 7 méter hosszú. Itt egy elosztó doboz lesz, ebből vezetem szét a bejövő levegőt a szobákba.

A tetőtérben tudom a csöveket elhelyezni a parapetfal 20 cm-es hőszigetelésének belső oldalán.

Az a kérdésem felétek, hogy milyen csöveket használjak?

A gerinccső 160-as lesz ehhez alkalmazható-e a flexibilis Aluflex cső vagy Spiro cső kell hozzá? A befúvók előtt Sonoflek csöveket akarok használni.

Milyen hosszú szakaszokat építsek be a Sonoflexből, hogy a hangcsillapítás jó legyen?

Az elosztó dobozba majd egy tömegkályhából jövő meleglevegő csöveit is be akarom kötni. A tömegkályhával a fenti szobákat is fűteném.

Ide a két bejövő szakasz zárására jó megoldás-e a visszacsapószelep használata?

Téli üzemben a kályhán keresztül érkezne a friss levegő az elosztó dobozba.

A csöveket a lakótér felé milyen vastagságú hőszigetelővel szigeteljem szerintetek?

A bejövő és kimenő csövek közé min. 10 cm kőzetgyapotra gondoltam, mert a csöveket egymás felett akarom vezetni, hogy kevés helyet vegyek el a szobákból.

Bocsi egy kicsit hosszú lett. :)

Kérem segítsetek!

Üdv! Agur

ncc1701 Creative Commons License 2010.11.12 0 0 2001

Tető külső felületén is lehet szigetelni, csak úgy drágább. :)

Előzmény: haliholaci (1999)
peterch Creative Commons License 2010.11.11 0 0 2000

Szia !

Hatasfokot mondani csak konkret levego homersekletek ,legaram es paratartalmak ismereteben lehet. Egy enyhen tulmeretezett hocserelovel tudod azokat a parametereket, amiket a gyartok leirnak, csak oda kell figyelni a megepitesre. Ellenaramuval a 70% elerese nem gond . A ventik amiket en hasznalok, azok kicsit nagyobb fogyasztasuak, mint az azonos legszallitasu DC ventik es hangosabbak is. Termeszetesen ma mar nem gond DC ventiket venni .

Egy LEXAN 200m3/ora legszallitasu rekuperator ara is sok mindentol fugg: ventik,szurok,by-pass,vezerles,stb. Szerintem sk a legegyszerubbet:szigetelt hocserelo,ket venti , egesz egy alvanyon (BARTOSZ stilusban) cca.350 euro(98700HUF).

Az altalad emlitett hocserelo altalaban egy helyiseg legcserejet latja el. Azert a 70%-os hatasfokot szeretnem tudni, hogy melyik fokozaton eri el, mert eleg karcsu a hocsereloje a 280m3 legcserehez.Szerintem. 

Udv , Peter. 

Előzmény: wwonka (1996)
haliholaci Creative Commons License 2010.11.11 0 0 1999

Semmilyen hőszigetelést nem tervezek, persze nyilvánvaló, hogy kellene még.

10 éve épült a lakás, mindenhol egyben van a fólia, bár voltak helyzeti előnyeim,

kárpitos klammerozóval lőttem fel a szarufákra mindent.

Sehol nincsen a zárt, lambéria mögötti részen sem bogár, kosz, ma is makulátlan az egész.

Én azt hittem, tele lesz pókhálóval, egyebekkel.

A therwooolin szigetelésbe sem jutott víz, nincsen az esetleges átfújó légáromlattól elkoszosodva.

Nem is tudnék rá tenni, főleg nem 10-25 cm(?)-t. Elképzeltem a gyerkőcök arcát, amikor

amúgy sem túl nagy szobájukat még lecsökkentem...

Most a permanentes kisebbik hőcserélőre várok, nem találtam sehol 150ezer Ft-ért máshol.

Ha esetleg van róla vkinek tapasztalata, mennyire vált be, milyen hangos, azt örömmel venném!

Az egész úgy lett kialakítva, hogy ha lesz kedvem ($) akkor egy légcsatornázható klíma is kerülne ide.

Már kész a tetőn a  kivezetés ehhez is, illetve beraktam a kondenzvíz csövét, és egy nagy tartó konzol

is fel került a kémény mellé.

Előzmény: ncc1701 (1998)
ncc1701 Creative Commons License 2010.11.11 0 0 1998

Nekem is ez jött le elsőnek. Mert ugye az a sárga csíkos fólia az párazáró. Az alá maximum 10cm gyapot tud kerülni a gerendák közé, ami önmagában ugye nagyon hurka, még kellene alá 10-25cm minimum, ha hosszú távon tervez az ember.

Előzmény: XPS epito (1997)
XPS epito Creative Commons License 2010.11.11 0 0 1997

Jó!

Hogyan hőszigeteled a szobát?

Előzmény: haliholaci (1993)
wwonka Creative Commons License 2010.11.11 0 0 1996

Szia!

Van már elméleti számításod arra vonatkozólag, hogy milyen hatásfokot tudsz elérni egy lexanos hőcserélővel?

Most épp az a dilemmám, hogy megvegyem-e ezt: http://www.vent-axia.com/range/hr300rw6.html vagy álljak neki és építsek egy sajátot.

Tudnál árat írni ventikre, amikkel te számolsz a rendszereidnél?

De az is elég, hogy hasra megmondod, hogy egy ilyen 70% körüli visszanyerésű szellőztetőt mennyiből lehetne házilagosan megépíteni, mert akkor lenne min gondolkoznom.

Előre is köszönöm a segítségedet.

Péter

Előzmény: peterch (1984)
digium Creative Commons License 2010.11.11 0 0 1995
Előzmény: DonEnrico (1994)
DonEnrico Creative Commons License 2010.11.11 0 0 1994

Sziasztok!

Egy "télikert" átszellőztetésével kapcsolatban várnék ötleteket. A télikert gyakorlatilag egy "kiugró" a házból, kb 8 méter széles 1,5 méter mély és 5 méter magas, mintegy 30 méter üvegfelülettel. Ennek az árnyékékolása már megoldott. Szeretném biztosítani az átszellőzését is, mégpedig a következőképpen. Az egyik oldalfalon lent egy légbevezető, míg vele átellenben fent egy ventillátor. Így a ventillátor bekapcsolása esetén átöblíti a teret. Szeretném, ha a ventillátor páraérzéeklős lenne, hogy megelőzzük a túlzott párásodást (növények lesznek a télikertben), illetve lehessen kapcsolni kézzel, ha nyáron esténként át akarom szellőztetni és hűteni a területet.

Milyen ventillátor illetve légberesztőt javasoltok? Mindkettő a falban lévő csőbe lesz beköthető.

Illetve a fürdőszobákba is keresek ventillátort, ami szintén páraérzékelős, illetve villanykapcsoló használata esetén kapcsolja (késleltetett kikapcsolással).

Várom az öteleteket!

Köszi: Enrico

haliholaci Creative Commons License 2010.11.11 0 0 1993

Köszi a biztatást, innen már nincsen visszaút...

Közben elkészítettem a tetőtéri két szoba ki és bevezetőit.

Miután elvettem a gépészetnek egy teljes polcot, most még

a maradékból is kétszer 20 *20 cm-ert.

A rácsoknak 750 Ft/ db-ja és már beszereztem 20 fm 100 mm-es

hő és hangszigetelt flexicsövet 22 ezer Ft nettóért (Airvent).

A bútorlapok maradékok 10 évvel ezelőttről.

Ez pedig a (valószínűleg Permanentes) szellőzőgép helye.

Miután elég barkács vagyok, van beépített fix elosztó, és

persze világítás is. :-)

Törölt nick Creative Commons License 2010.11.10 0 0 1992

:D Na, csak így tovább!

Már csak valami csövezés és szellöztetö kell..

Köszi a képeket!

Előzmény: haliholaci (1991)
haliholaci Creative Commons License 2010.11.10 0 0 1991

Az anyagi rész lemaradt!

A két új átvezetőnek 9000 Ft volt darabja, 600 Ft volt a szürke zsibis.

110-es PVC cső még maradt, a 45' idomoknak kb 600 Ft volt darabja.

Szalag a fóliához 2000 Ft körül volt, állítólag mindenáló :-)

Hilti szalagot találtam, eddig másfél méter fogyott!

Előzmény: haliholaci (1990)
haliholaci Creative Commons License 2010.11.10 0 0 1990

Közben nekiálltak a tetőnek is, így be kellett építeni a tetőátvezetőket is. Mivel csak 100 mm-es van készen, és az sem túl olcsó, kettő új , és egy bontott került beépítésre. Ez szerintem elég is lesz, mivel nem 3-4 szeres légcserét akarok, csupán komfortjavítást,levegő utánpótlást, eddig sem fulladtunk meg.

haliholaci Creative Commons License 2010.11.10 0 0 1989

Sziasztok!

Most jön a szokásos, sok-sok hónapja a fórumot olvasom, stb

Szóval tőletek sokat tanulva, én is nekiálltam!

Küldök fotókat, mert én is a mások sk kivitelezéséből tanultam igazán sokat!

Nekiálltak a tetőnk bitumenes javításának, így most meg volt az indok, hogy most kell megcsinálni az alapokat! A Fiamat kivettük a suliból, sokat segített, ezt egyedül nehezebb lett volna. Csináltunk egy kémiai vizsgáló ládából porelszívó dobozt, nagyon bevált, az alsó szinten semmi por nem lett, de fent sem sok, két porszívó ment szinte folyamatosan. A két födémátfúrás a javításokkal, és a kiengesztelő nappali mennyezet festéssel kétszer fél nap volt!

Az átfúrás ebből kb fél-fél óra, látszottak a béléstestek, így nagyon könnyű volt átjutni!

A rács Praktikeres, két rögzítő lemeze van, így könnyű lesz beállítani, merre fújjon, szúnyoghálós, ez tetszett a legjobban, 1700 Ft

volt darabja.Plussz a 110-es PVC cső 1000 Ft, Purhab 1200 Ft.

wwonka Creative Commons License 2010.11.09 0 0 1988

Sziasztok!

http://www.vent-axia.com/range/hr300rw6.html

erről mi a véleményetek?

Oldalfalba szerelhető hővisszanyerős szellőzőberendezés, 70% hővisszanyeréssel, 2xNA150mm csonkkal, 3 sebességfokozattal 75/210/280m3/h

itthoni ára 105.000+ Áfa

mcsaba111 Creative Commons License 2010.11.07 0 0 1987

rég jártam erre.

egy újszülöötnek minden vicc új, nem nagyon szoktam műszaki cikkett itthon venni, azért a magánakció.

Megnézem az itthoni kereskekdőkket, hátha egyszerűbb

Előzmény: bypa (1935)
peterch Creative Commons License 2010.11.06 0 0 1986

Jo lesz a kep karacsonyi ajandeknak is.:)

Nem holnap fogom osszerakni a kovetkezo hocserelot. Azert jo ara van a hocserelonek. De ha belegondolsz, hogy ez a lelke az egesznek, a tobbi csak a kiszolgaloegyseg, akkor meg realis a vegso arhoz merten.

Előzmény: Törölt nick (1985)
Törölt nick Creative Commons License 2010.11.06 0 0 1985

Sajnos nem tudok, csak a leírásában olvastam. Nomeg szét is kell szedni hozzá...

Esetleg majd a karácsonyi szünet alatt, amikor pár hétig otthon leszek ;)

Egyébkéntt ezt a hőcserélőt 399 fontért adják... jó drága ...

Előzmény: peterch (1984)
peterch Creative Commons License 2010.11.06 0 0 1984

Szia !

Lexanban van olyan, ahol a teglalap kamrat osztjak negyedekre es ezeket a negyedeket meg osztjak ket haromszogre. De szerintem legoptimalisabb a negyzetes kamra, mert minden oldala egyforma feluletu, igy konnyeden lehet vele szamolni es dolgozni.:)

Azert ha tennel fel egy kepet a hocserelodrol, megkoszonnem.

Udv , Peter.

Előzmény: Törölt nick (1983)
Törölt nick Creative Commons License 2010.11.06 0 0 1983

Érdekesség képpen, az én gépemben háromszög keresztmetszetű csövekből van a hőcserélő. Lehet hogy ez ad valami ötletet a barkácsoláshoz. Így elosztva minden "csőnek" pont három ellenáramú szomszédja van.

Talán lehet ilyen keresztmetszetű lexan táblát is kapni?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!