Én sem értem, de már tök mindegy. Elmúlt. Itthol már meg sem merem említeni, mert a férjem totál kiakad, hogy ezen rágódom. Lényeg, hogy most másodszor elő sem jött. :)
Igen veled is meg somanyával is a deku topicról ismerjük egymást. :) Amit veled cseréltem szalvikat, sajnos még nem volt időm megcsinálni, de el van rakva, remélem egyszer lesz majd annyi időm, hogy csináljak valami szépet belőlük.
Nem olyan rég beszereztem egy labordiagnosztikai könyvet, és abban az van: 75 gr glukoz terhelés után:
Normál értékek: éhgyomri: 3,9-5,5 mmol/l vagy 70-100 mg/dl 1 óra múlva: 3,9-8,8 mmol/l vagy 70-160 mg/dl 2 óra múlva: 3,9-6,6 mmol/l vagy 70-120 mg/dl 3 óra múlva: 3,9-5,5 mmol/l vagy 70-100 mg/dl
Határértékek: éhgyomri: 5,5-7,2 mmol/l vagy 100-130 mg/dl 1 óra múlva: 8,8-12,0 mmol/l vagy 160-220 mg/dl 2 óra múlva: 6,6-8,3 mmol/l vagy 120-150 mg/dl 3 óra múlva: 5,5-7,2 mmol/l vagy 100-130 mg/dl
Egyébként a terhességi diabétesz esetén azt mondják, hogy a 75 gr-os terhelés 7,8-ig jó, utána kezdenek diétáztatni, és ha kell inzulinozni. Nekem kellett 6 pontos profilt is csinálni, ami azt jelenti, hogy 6-szor vettek vért, egyszer éhgyomorra, aztán 5 étkezés után 1 órával. Nekem a SOTE-n azt mondták, hogy leszámítva az éhgyomri értéket, a többi öt általágan 5,5-nek, vagy az alatt kell lennie, akkor jó.
Van még egy mási érték is, amit néznek, ez a HbA1c, aminek a meghatározásával arra kapnak infot, hogy az elmúlt 6-8 hétben milyen volt a vércukorszint. Ha magas ez az érték, akkor az utóbbi hetekben tartósan magas volt a vércukorszint, ami sem a babának, sem a mamának nem jó. Ha ez az érték 6% alatt van, akkor a vércukorszint nagyon jól beállított nem cukorbetegek és cukorbetegek körében egyaránt. Cukorbetegeknél 8%-ig még jól beállított, 9% fölött meg rossz. Gondolom a terheseknél a szigorubbat, tehát a 6 %-ot veszik figyelembe.
Meg aztán van még a fruktózamin meghatározás, ebből is arra következtetnek, hogy az elmúlt 1-3 hétben a vércukorszint jól volt-e beállítva. Ha az érték emelkedett, akkor a vércukor is emelkedett volt.
Nem cukorbetegeknél: 2,80 mmol/l alatt jó Cukorbetegeknél 2,80-3,20 mmol/l között jól beállított, 3,21-3,70 mmol/l között mérsékelten jól beállított, 3,70 mmol/l felett rosszul beállított a vércukor szint.
Szerintem az egészet csináltasd meg újra, de lehetőleg máshol. Lehet, hogy akkor két szúrás lesz, de legalább normális eredményeket kapsz.
Kollina: továbbra sem értem, hogy 7,71-es terheléses cukorral téged miért diétáztattak és inzulinonztak, de sebaj. Ha valaminek 7,8 a határa, akkor nincs olyan, hogy de már majdnem ott van. Egy autókereket is a megfelelő nyomásra kell felfújni, nem majdnem annyira. Azt hiszem ez a téma nekem mindig olyan lesz, amin kiakadok.
Gratulálok a kisfiadhoz, nagyon szép baba! Még a dekup. topikból meg a fonóból emlékszem Rád, amikor tudattad velünk, hogy megint babát vársz. Gondolom azóta volt elég dolgod, azért tűntél el.
Cukor: Közben beszéltem a barátnőmmel, aki gyógyszerész és nem mellesleg harmadik babáját várja. Ő mondta, hogy picit így is magas az érték (evéssel együtt), de attól is lehet, hogy mérés előtt egész héten majd'megbolondultam, annyira szörnyen ideges voltam -több okból is.Eddig azt hittem, az csak mese, hogy vkinek az idegességtől megugrik a cukra. Mondom, nem félek a szúrástól, csak a "csatolt részek", a szigor miatt aggódom.
Az első terhességemnél nekem is magas lett a terhelés - 75 gr-os cukros lötyi után 7,71 -, 180 gr-os ch diétát írtak elő, meg reggeli inzulinozást. A szülés után minden elmúlt, már a szülés napján sem kellett beadnom az inzulint. Amikor letelt a 6 hét a szülés után, csináltattam egy terhelést, ami teljesen normális lett, elmúlt a gesztációs diabéteszem. Most a második terhességemnél meg elő sem jött, kétszer csináltak 75 gr-os cukros lötyi terhelést - a 20. és a 30. héten - mindkettő negatív lett. Még diétázni sem kellett!! A kisfiam 2005. 06. 29-én született meg 3400 gr-mal, 57 cm-vel. Teljesen egészséges és szépen szopizik. Képek és szüléstörténet
Egyébként neked most attól is lehet ilyen magas, hogy iker babákat vársz. Lehet nem ikrek lennének, nem lenne ilyen az értéked. A tehesség végéig ez már sajnos így marad, de utána 99%-ban elmúlik. A fentieket csak azért írtam le, hogy lásd, nekem pl most a második terhességnél elő sem jött, ill. az előző szülés után már helyreállt a normális értékre a cukrom.
Közben "egy cseppet" ideges lettem, mert reggel vettem észre, hogy az okos háziorvosnő éhgyomri értéknek tüntette fel azt, amit zsemle és tej elfogyasztása után mértek...Azt hittem, felrobbanok! Lehet, hogy a 8,8 még így is több, mint kellene, de akkor is dühít, hogy ennyire nem figyelt rám, pedig mondtam neki, hogy mit kellett mérés előtt ennem. Ilyesmihez eddig még hál'istennek nem kellett értenem, de felhívtam a rendelőt, mondtam, hogy mi van. Erre ők: Jó, akkor kell csinálni egy éhgyomrit is, hogy biztosak legyenek. Kösz... Nem félek a szúrástól, hiszen rendszeresen adtam vért is, az viszont bosszant, hogy az ember idegeivel és idejével játszanak. Ezt a kérdést már egy másik helyen is feltettem: Mit gondolnak az egészségügyben dolgozók? Aki kismama, az már alapból nem is dolgozik? Lehet szaladgáltatni, ahová és amikor tetszik? Nem is szólva arról, hogy biztos nem használ sem a mamának, sem a kicsi(k)nek a folyamatos idegeskedés. Áááááhhhhh....! Dühös vagyok!
Ikerbabákat várok, még csak a 12. hétnél tartunk, de a laboron 8,8 lett a cukrom (zsemle + tej...). Riogatnak a terheléses cukorral és a terhességi cukorbetegséggel... Félek, mert eddig ilyen gondom nem volt. Mennyire lehet valószínű, hogy ez így maradjon? Ha válaszolnátok, megköszönném.
Köszönöm a cuki címét! Szoktunk arrafele sétálni, be fogok nézni a gyerkőccel, és letesztelem a sütiket.:) Elnézést, hogy eltűntem, de megint kezdődik az, amit az előző terhesség elején is megéltem. Folyton fáradt vagyok, rosszabb helyzetben vagyok, mert most csak akkor pihenhetek, amikor a kislányom is hajlandó ezt megengedni nekem.
Mint tapasztalt társaság, szeretném kikérni a véleményeteket: a nőgyógyászom azt kérte, hogy már most, az 5. héttől tartsak 160 gr-os diétát, mert valószínű, hogy ismét terhességi cukorbetegségem lesz. A kórház belgyógyász szerint pedig eszembe se jusson, hogy diétázzak, mert a 14. hét környékén úgyis csináltatni kell majd egy terhelést, és ha most diétázom, akkor az fals eredményt fog adni.
Szerintetek? Most amolyan köztes megoldást csinálok: nem számolom a CH-kat, de odafigyelek nagyon is, mikor eszem, mit és mennyit. Tegnap éhgyomorra, és minden evés után megmértem a vércukromat, a legrosszabb érték 5,7 volt.
Nekem az első terhességemnél a terheléses cukor 7,71 lett, amire 180 gr-os CH diétát írtak elő, majd a 6 pontos cukorvizsgálat után még inzulint is kellett adnom magamnak a 27. héttől a szülés napjáig. Utána már nem kellett inzulinozni, és a szülés utáni cukorterhelés - sajnos már nem emlékszem rá mennyivel utána volt - teljesen normális lett.
Most a második babával vagyok 37 hetes terhes, és kétszer csináltak cukor terhelést, először a 20. majd a 30. héten. Mindegyik negatív lett. Igaz, amikor megtudtam, hogy terhes vagyok, próbáltam odafigyelni arra, hogy mit eszek, és próbáltam az előző terhesség alatti CH diétát tartani, de nem mindig ment. Most iszonyúan kívántam (és még most is) a csokoládét, de csak azt. A terhelések mégis jók lettek. Jövő szerdán fogok szülni progi császárral. Azért döntött így a doki, mert az előző baba is császáros volt és vékony a heg, erőlködés alatt esetleg repedhet.
Nem kell elkeseredni, egyáltalán nem biztos, hogy inzulinfüggő maradsz.
Helló! Milyen a torta, fini? Ismered a Daubnert? Eredetileg onnan akartunk rendelni, na ott csúcsszuper torták vannak, ugye nem fog kiderülni a nagyközönség számára, hogy nem daubneres a torta?:)
Gratulálok előre is!Viszont ha nagyon félsz a cukor miatt akkor csináltassatok cukormentes tortát!Nem vicc!Vendégek észre sem fogják venni a különbséget,Te meg nem parázol feleslegesen!Cukrászda címet küldhetem ha akarod!
Köszi, most egy kicsit megnyugodtam.:) Képzeljétek, most lesz az esküvőm is, ősszel, nem semmi, hogy még az esküvői tortából sem ehetek majd.:( Sőt, egyáltalán örülök majd, ha nem leszek éppen kórházban az esküvőm napján (ti. pluszban még magas vérnyomásom is van).
Én inzulinoztam magam a terhességem utoldó 3 hónapjában és nem,nem maradtam inzulinfüggő!Teljesen rendben vagyok cukorilag.Már a szülés napján sem kellett szúrnom magam!De nem biztos egyáltalán,hogy inzulinra lesz szükséged!
Végigolvastam a topikot, és még anno én is írtam, mikor bizonyos mérési értékekről érdeklődtem, hogy így jó-e a cukrom, nem tudom, emlékeztek-e páran rám. Szóval jön a második baba! Az elsőnél terhességi cukrom volt (21. heti mérés, glukózszirupos, 9,2-es érték), de 150 gr-os CH-diétával megúsztam a dolgot (igaz, lett egy nagyon-nagyon súlyos koraszülés a vége). Namármost a doki már most, az 5. héten 160 gr-os diétára fogott. EGyelőre annyira jól bírom, hogy nem is gondoltam volna, folyton az az érzésem, hogy teleettem magam. Lányok, szerintetek ha a terhesség végére inzulint kapok, végleg inzulinfüggő maradok? Persze mint mindenki más, én is ettől félek piszkosul.
Most egy kicsit megijesztettél azzal, amit írtál a kórházról. Eddig csupa jókat hallottam mindenkitől, és most elgondolkoztam, h tényleg jó ötlet-e ott szülni. Remélem, h a másik kórházban minden OK, és jól vagytok. :o)
Mindenhol összefutunk?:-) Sajna a szokásos nevem foglalt volt, így Nadin nevét vettem kölcsön.:-) Hogy profi lennék? Nem hiszem. Hiszen csak 3,5 év van mögöttem inzulinnal.
Whiteye: miért váltottam kórházat? hát az nagyon hosszú lenne. ami biztos, egy kicsi mellett nem lehet a terhesség elején és végén heteket bent feküdni, főleg, ha nincsenek nagymamák a szomszédban.
és miért kell egy cukros anyuka babája a PIC-re kerüljön, ha nincs rá ok? /nálunk volt, de akkor sem tartom jó eljárásnak a dolgot/
és az ottani gyerekorvosok és a PIC-es nővérek többsége inkább ne kerüljön még egyszer a szemem elé, mert levizsgáztak rendesen... az a kisebbik baj, hogy egyáltalán nem kommunikálnak a szülőkkel, hetekkel később derülnek ki gondok. ha kiderülnek. mert nálunk valahogy nem vettek észre egy idegrendszeri sérülést....
összefoglalva, bár Végh dokit imádom, abba a kórházba nem teszem be a lábam többet!!!!!!
Gondoltam, hogy Te vagy, de akkor találd ki, hogy én ki vagyok:) Na jó, neked könnyű dolgod van:)
Azért én sem vagyok teljesen off, mert anno ( 15,5 hósak a fiúk ) 10,2 lett a terheléses cukrom, így előszőr diéta, majd inzulin következett. Ha van kérdés, csak bátran, szívesen válaszolok, bár úgy tűnik profi segítségetek is van Nadin04 személyében:)
Nekem Végh volt a dokim, imádom őt! iszonyatosan jó orvos, alapos, de laza, nagyon jó ember! miatta sajnálom, hogy kórházat kellett váltanom!
Kollina: Rigót válaszottam volna, de kicsit zűrösen alakult a kapcsolatunk az elején, nem jött össze a találkozás, bár ez inkább a kórház hibája, de övé is.
na mindegy, ajánlottak mást, hozzá mentem, majd kiderül, hogy hosszútávon kijövünk-e.
Végül is Rigó dokit választottad? Ha jól emlékszem korábban mintha őt mondtad volna. Róla ódákat zengenek. Pusztai doktort nem ismerem. Nekem egyszer kellett csak a belgyógyászatra menni, amikor először megnézték a nőgyógyászaton mért cukor eredményeimet és tanácsot adott, meg kaptunk tőle receptet a belövőtoll (nem tudom mi a rendes neve) ingyenes kiváltásához, meg az inzulinhoz. Sajnos a doki nevére nem emlékszem.
Befekvés-cukorbetegség: Az a helyzet, hogy én csak a terhességi cukorbetegekre írtam, hogy nem fektetik be. Nem tudom mi van azokkal, akik egyébként is cukorbetegek már a terhesség előtt. Valószínű a profil vizsgálat náluk is ugyanúgy megy, tehát ambuláns, nem fekszenek be, de a terhesség alatt valószínűleg jobban odafigyelnek rájuk, és nem tudom milyen egyéb vizsgálaton, megfigyelésen kell még és hányszor kell résztvenniük. A dokid biztos meg fogja mondani.
Bocsi, de csak most jutottam gép közelbe. Napok óta csak rohangálok. A szabolcsban elvileg a Végh dokihoz járok, de mivel az utóbbi időben nem volt elérhető, ezért a Zsirai fektetett be.