Keresés

Részletes keresés

bipbibip Creative Commons License 2008.10.24 0 0 994
Általában csak a rezes lemosásra koncentráltam az eddigi években, nem is igen volt levélfodrosodás.
Viszont nagyon erős levéltetű fertőzésem volt az elmúlt két tavasszal.
Idén már a gyümölcskezdeményeken, sziromhullás előtt is ott voltak a zöld tetvek, nehéz volt később a védekezés.
Tudnátok tanácsot adni, hogy mi lenne ilyen esetben a helyes permetezési technológia? Nevikén ősszel?
violetlions Creative Commons License 2008.10.22 0 0 993
Kösz.  Ádám Józsefre egyébként  a szolfa.hu oldalon akadtam mint gyümölcsfa termelőre. Két éve sok csemetéje volt. Most szétnézek a Nagyárpádi úton. Nekem mint hobbikertésznek fajtánként 1-2 darabra van szükségem. Sajnos mindig kell pótolni egy-egy  elveszett fajtát , vagy valami újdonságot beszerezni.
Előzmény: Mozo66 (992)
Mozo66 Creative Commons License 2008.10.22 0 0 992

Ádám Józsi bácsi termelő ...bár szokott kis tételben is eladni , de nem róla van szó . Ha azon az úton mész tovább a város felé , kb 1 km után érsz el a faiskolába .

Pécs Nagyárpádi út 13 tel : 72 413 332 , 30 9272 475

Előzmény: violetlions (991)
violetlions Creative Commons License 2008.10.21 0 0 991
Kecskeméti vagyok , de néha járok Pécsen is. Két éve voltam Ádám Józsefnél (7631 PÉCS, KEMÉNY ZS. U. 70  ) a temető mögött, DIAMOND BRIGHT-ot és AUGUST RED-et vettem. Te is róla írsz? Bár a Karancsi faiskola nem erre utal. Ha nem, légyszi az elérhetőségét  megadni. 
Előzmény: Mozo66 (990)
Mozo66 Creative Commons License 2008.10.21 0 0 990

Mivel pécsi vagyok , a helyi faiskolába " járok " :) . A temető mögött a Karancsi faiskolában kaphatók ezek a fajták és természetesen sok más szintén jó fajta , csak azokból van már . Ára 900 Ft .
Előzmény: violetlions (988)
violetlions Creative Commons License 2008.10.20 0 0 989

Kösz.

Előzmény: Kulicz (987)
violetlions Creative Commons License 2008.10.20 0 0 988
Kösz a tájékoztatást, de mondj egy faiskolát ahol megtatláltad és venni is tudok.
Előzmény: Mozo66 (986)
Kulicz Creative Commons License 2008.10.20 0 0 987

Szia Violetlions, Padana kapható a Floránál, magam is veszek belőle az idén.

http://www.gyumolcsfa.floranet.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=16&Itemid=35

Köszönöm a késői fajtaleírásokat Mozo, keresgetem őket, egyenlőre csak a Padana érhető el számomra. Egyébként ezek az késői fajták beérnek biztonságosan? Gondolom nem szabad őket terhelni, meg fekvéstől is függ. Az hogy +54 már elég komolyan hangzik.

Előzmény: violetlions (985)
Mozo66 Creative Commons License 2008.10.19 0 0 986

Lecsekkoltam a C1 kopasz ...nevezetű fajtát ez a C1 Close . Hiába mi magyarok néha elírjuk a dolgokat , láttam olyan címkét , hogy Lich lady ( rich lady ) .

Viszont találtam Calred ( + 54 , sárga molyhos ) Silverstar ( + 40 fehér nektarin ) Red robin ( - 25 sárga molyhos ) fajtákat , amik hiányt pótolnak a fajtasoromban .
Előzmény: violetlions (985)
violetlions Creative Commons License 2008.10.09 0 0 985

Amit C1 -nek mondtak valóban átmenet a sárga és a fehér között. A kései érése mellett nagy előnye, hogy magbaváló ellentétben a flamkisttel vagy  fairlane-nel. Ezért is keresem.

Megköszönöm, ha tudsz beszerzési lehetőséget C1-re , padanára ill. a japán szilvára.  

Előzmény: Mozo66 (984)
Mozo66 Creative Commons License 2008.10.09 0 0 984

Nekem van a " C1 kopasz " címkével ellátott fajtám , igaz idei telepítés , az érése kb szept közepe-vége ...Vega után , de úgy néztem , hogy az nem fehér hanem sárga ...persze az is lehet , hogy nem az ami a címkén van .

A japán szilváról annyit , hogy rendkívül korai a virágzása ... a kajszi előtt ... tehát fagyzúgos területen el kell gondolkodni rajt ...persze egy kiskertbe belefér . Amúgy a mérete függ a terheléstől , jobb az , ha nem almanagyságúak .
Előzmény: violetlions (981)
Mozo66 Creative Commons License 2008.10.09 0 0 983

Helló

A késői fajtákról . Az augusztus végi érés kb . a Suncrest , Champion fajtáknál ér véget , ez valóban jellemző a régebbi fajtasorokra , talán az Elberta ami későbbi érésű régi fajta . Amit ajánlok és beszerezhető : Cresthaven és Michelini ezek szeptember eleji fajták valamint nektarinból a Vegát , esetleg Fairlane-t ezek már későbbiek valamint a Padanát ami szintén szept. közepi fajta . Persze bármi más is jó , kérdés , hogy lehet-e kapni , amúgy a csemetések általában tudnak felvilágosítást adni a fajtákról ...persze ha valóban az ami a címkén van .
Előzmény: Kulicz (980)
Törölt nick Creative Commons License 2008.10.07 0 0 982
Szerintem nem reklámnak kell azt tekinteni,ha egymásnak segítünk olyan fajtákat beszerezni amire fáj a foga.Engem is érdekelnekújdonságok, főleg amilyenek nincsenek a "fehér könyvben"/és nem csak őszibarack,de alma ,körte is/.sajnos a neten elég kevés faiskola van fenn,előállító meg talán egy se...
Előzmény: violetlions (981)
violetlions Creative Commons License 2008.10.07 0 0 981

Kedves Fórumozók kezdődik lassan a faikolai szezon. Nemrég váltottunk már szót arról, hogy reklám-e ha megírjuk egyes fajták beszerzési forrását. Szerintem magunknak is segítünk ha átadjuk a címeket.

Amit én most keresek az a silverstar illetve C1 nevű nektarin. A leírások szerint mindkettő fehér húsú.

Láttam egy alma méretű szilvát a nyáron . Az eladó szerint japán szilva. Ezt is jó lenne beszerezni.

Szóval ha tudtok valamit, megköszönöm.

Kulicz Creative Commons License 2008.10.03 0 0 980
Kedves Mozo, gratulálok a honlapodhoz és köszönet a rengeteg hasznos információért amit a topikba írtál. Sokat tanultam tőled és a többiektől is. Nekem csak 36 db őszibarackfám van, de igen messze vannak az 50-60 kg-os termésektől, tehát van még tanulnivalóm. Valamennyi fámat magam szemeztem nemes fajtákra, de sajnos egyiknek sem tudom a nevét. Talán 5-6 fajta lehet, de augusztus végére mind leérik, ezért az idén szeretnék telepíteni késői fajtákat, fehéret, sárgát, esetleg nektarint is. Ha javasolnál néhány fajtát, igen hálás lennék. Előre is köszönet érte. Ja, a traktorod is király.

Előzmény: Mozo66 (971)
Kedvescimbora Creative Commons License 2008.10.02 0 0 979
Szia napalm! félelmetes neved van. A vetnami háború idejéből emlékszek erre a minden zöldet leégető vegyületre. Remélem ennél azért barátságosabb ember vagy.

Őszibarackból egy redhaven és egy early redhaven fám van. Nem tartoznak a sokat termő fák közé. Mivel köztudott az őszibarack nem kedvez a biotermesztésnek. Annyit azért terem hogy a család kíváncsiságát kielégítii. Többre meg nincs szükségünk. Amúgy egész évben annyi a gyümölcsünk hogy nem tudjuk elfogyasztani. kénytelen vagyok lekvárokat főzni. Tele van a spájz velük. Ha agyonpermetezném őket bizonyára sokszorosát teremnék, viszont nem tudnék vele mit kezdeni. Ezért az óvatos permetezés mellett maradok. max lemosó tavasszal és ha ráérek ősszel. Nekem fontos az egészség. Félek a kórháztól és a dokiktól. üdv:
http://kedvescimbora.extra.hu
Előzmény: napalm. (978)
napalm. Creative Commons License 2008.10.02 0 0 978
hali!
megnéztem a weboldalad, tetszik.
őszibarackkal foglalkozol?
ha igen, mennyire sikerült a biogazdálkodás?
gondolok itt a tavaszi veszedelemre a tafrinára.
Előzmény: Kedvescimbora (977)
Kedvescimbora Creative Commons License 2008.10.01 0 0 977
Üdv mindenkinek! Lányoknak puszi!
Azon fórumok közül ahol már megfordultam, ezt tartom az egyik legkomolyabb kertészeti fórumnak . Ez a körte felketette az érdeklődésemet. Nekem kb 50 db különféle gyümölcsfám van jobbára igénytelen fajtákból összeválogatva. Nagyon sokra értékelem azokat a fajtákat melyeket keveset vagy egyáltalán nem kell permetezni.
Akinek kedve van látogassa meg a többek között kertészettel is foglalkozó honlapomat.
http://kedvescimbora.extra.hu/
meghivo
Keresem a hasonló érdeklődésü kertbarátokat. Mindenkit szeretettel várok!
Előzmény: Mozo66 (967)
Flanell Creative Commons License 2008.09.25 0 0 976

Ez a legkésőbbi "rendes" barackom, vagy 3 hete ért. Valami Babygold-féleségnek nézem. Akitől vettem a telket, azt mondta, hogy "gumibarack". Szép nagy, az íze közepes, leszedve hűtő nélkül is eláll legalább 10 napig. A legtafrina-érzékenyebb fám.

Amúgy van egy negyed fám (a háromnegyedét Redhavenre szemeztem), ami még most is kőkemény, de már lassan érik. Magról kelt, régi keserű barack, csak azért hagytam meg, mert ilyenkor már nincs más. Egyelőre, mert 2 szeptemberben érő fajta alól hoztam magoncot tavaly egy gyümölcsösből, a későbbi mostanában érik, és rendes sárga húsú. Jövőre már várok pár szemet.
F.Szilvi Creative Commons License 2008.09.21 0 0 975

Látom neked van , Fantázia nektarinod ,mennyire vagy elégedett vele ? Olvastam, hogy terméshullásra hajlamos ,ezért gondolkozóba estem, hogy vagy őt vagy Vénuszt ültessek....

Mindenképpen valami kései nektarinban gondolkozom, aug-i éréssel.

Előzmény: kardhal01 (243)
scsaba1 Creative Commons License 2008.09.17 0 0 974
Egy pillanatra azt hittem, hogy ez a fajta a Tongre (Durandeau) fajtát takarja, de nem....
scsaba1 Creative Commons License 2008.09.17 0 0 973
Létezik olyan, hogy Vérbarack, aminek céklaszínű a gyümölcshúsa, inkább mint érdekesség van számon tartva fajtagyűjteményekben. A faiskolák nem szaporítoták régen sem. Viszont a magról kelt "vadbarackok" között is sok a piros ill. pirossas húsú. (legalábbis felénk).
Előzmény: Törölt nick (972)
Törölt nick Creative Commons License 2008.09.17 0 0 972
Egy hegylakónak kézbesítettem tegnap,amikor feltünt a házukhoz közel egy őszibarackfa,elég sok terméssel igaz nem agyongondozva.Egy szemet elmentettem magammal -csak kíváncsiságból....és mire bukkantam ? Jó közepes méretű,duránci céklaszín gyümölcshúsu barackra.Az íze is elég jó,a fehér húsuakhoz hasonló-szerintem.Szemezni biztos fogok róla,igaz az idén már nem valószínű/nincs mibe/Ha találkozom a gazdával megkérdezem tőle,hogy ezt úgy vette-e,vagy csak valami magról kelt "mutáció".
Előzmény: Mozo66 (966)
Mozo66 Creative Commons License 2008.09.10 0 0 971

Igen , majd jövőre gondoltam a szemzést .

A Big Top -hoz nem volt még szerencsém ...nekem is kellene ... már csak az érés ideje miatt is . A Fayettel ugyan az a helyzet , ha jól tudom az egy késői fajta , talán a Padanával érik együtt az-az ilyen tájban . A Rome star van , az egy jó fajta , érésideje a Suncrestéhez hasonló ...gondolom láttál már képet a terméséről , egyet azonban megjegyeznék , hogy a legkorábban virágzó fajta ( nálam ) így egy fagy a virágzáskor könnyen kárt tehet benne .
Előzmény: Törölt nick (969)
Mozo66 Creative Commons License 2008.09.10 0 0 970

Igen ...talán tengelic . Lehet hogy arról nevezték el , a színösszeállítása nagyon hasonló .
Előzmény: F.Szilvi (968)
Törölt nick Creative Commons License 2008.09.09 0 0 969
Szerintem is nagyon jól néz ki.Bár az idén már kifutott a körte a szemzési időből,mit gondolsz egy-két szemzőágat tudsz esetleg szerezni jövőre ? Én ugyanis legalább annyira szeretek a körtével foglalkozni,mint a többi gyümölcsfajjal.Más : Big Top nektarinod van esetleg? A leírások alapján nagyon betetszett de csak egy faiskolát találtam ahol/igaz ez tavaszi állapot/ kapni lehetett.Szóval arra lennék kíváncsi ha van,hogy mi a véleményed róla?Ugyanez a szakvélemény érdekelne a Rome Star-ral,a Fayettel kapcsolatban is.
F.Szilvi Creative Commons License 2008.09.09 0 0 968

Gusztán néz ki, főleg, hogy semmilyen" hiba" nincs rajta, viszont a neve alapján egy madárfajt ad ki a net,kár...

Több  infód nincs róla?

Mozo66 Creative Commons License 2008.09.09 0 0 967

Itt a fotó a körtéről . A fát sajnos nem tudtam lekapni ( nem vittem magammal aparátot ) de kaptam néhány gyümölcsöt mutatóba . A neve . Tangarka .... ha jól emlékszem . Annyit még róla , hogy nem potyog , és nincs egyetlen rovarrágta vagy hibás termés a fán , tehát nem egy mimózalelkű gyümölcs . A mérete úgy 12-15 dkg lehet , annyit ehhez , hogy ez az első termése , szerintem ennél darabosabb lesz ha kicsit megerősödik a fa . Én azt hiszem majd kérek belőle szaporításnak , ugyan nem vagyok nagyon körtés , de tetszik .
Mozo66 Creative Commons License 2008.09.05 0 0 966

Igen ... vannak ilyen " letünt " vagy fel sem tünt fajták , ha régi könyvek említik , akkor biztos van már jobb fajta abban az időben . Említhetném az általam már " tesztelt " Genadix 4 -et ami a felsoroltaknak mindenben eleget tesz ... szerintem , magházrepedés nélkül és még hozzátenném , hogy az íze fenomenális . Idén volt először termésem rajta , már szemeztettem is belőle . A nagy barackkal kissé fenntartásaim vannak , van egy másik fajtám is közel abban az időben ez az Early White Giant amit nem fogok szaporítani , mert igaz , hogy nagy a gyümölcse , de egyenlőtlen , nem színeződik olyan jól , és azon nagyon látszik , hogy az erős növekedés szétrepesztheti a magházat , ami ugye nem igen kívánatos dolog .

Szóval így van , a könyvekben minden barack szép ....
Előzmény: scsaba1 (961)
scsaba1 Creative Commons License 2008.09.05 0 0 965
Május közepén egy Mospilan v. Apacs. (Mospilan II. kategória, az Apacsot már átsorolták szabadforgalmúba) ill. Május végén Karate+Dimilin elég jó védelmet ad az első nemzedék ellen. Az Apacs/Mospilan a levéltetveket is irtja, hosszú hatású felszívódó szer.
A Karate egy taglózó, de rövid hatású piretroid ("mindent" visz), a Dimilin hosszú hatású kitinszintézis-gátló.
Előzmény: uzsolt (964)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!