Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Én az idősebb generációhoz tartozom, emlékeztek arra. hogy a 60-as 70-es évek elején permetezni kellett volna monilia ellen. Soha. Legfeljebb tavasszal, apámmal fústöltűnk a tavaszi fagyok ellen.
Ismerem a témát azért ültettem a bergerontól déli irányba, mert nálunk a nyugat - Dunántúlon általában Észak - Déli a légáramlás, ez megporzás szempontjáből jó.. Az idén termett pár darab meg sem közelítette, a szegedi mamut minőségét. Egyebként előnye, hogy viszonylag későn virágzik, és a tavaszi fagyokat ezáltal kivédi.
Pedig a Bergeront nagyon sokan dicsérik! Igen ízletes "öreg" fajta... És mellesleg megfelelő porzó az Orangerednek! Mert az Orangered nem fog teremni porzó nélkül... Remélem tudod :-)
Azt még szeretném megkérdezni, hogy akinek van Rakovszky kajszija milyen a minősége, állitólag vetekszik a nanszi barackokkal. Ez a fajta állítólag porozza a Szegedi mamutot is.
A múlt héten ültettem egy oragered kajszifát. Szeretnék véleményt kérni ennek a fajtának a gyümölcs minőségéről. Nekem egy Szegedi mamut van, amelyik nagy
gyümölcsű és nagyon finom, frissen és lekvárnak,vagy közepesen éretten aszalva is jó. A pár éve ültetett bergeron ezt a minőséget meg sem közelíti.
Még "kiscsikó" koromban rendeltem tőlük néhány szilvát. Előtte felhívtam őket, hogy tuti nem vírusos?! Persze hogy tuti. Mondanom sem kell, a következő évben milyen tüneteket produkált.
Megint felhívtam, ekkor már azt mondta, hogy ő sosem mondta, hogy tudja garantálni a vírusmentességet, az engedélyében sem ez van. Mondanom sem kell, az árut nem vette vissza, nem cserélte, nem kártalanított, nem volt korrekt. Soha többet tőlük semmit.
Vettem ma a DMKert-nél Cserikajszit. Terveim szerint holnap ültetem.
Nagyon dicsérték az ízét. Kíváncsi vagyok (meg úgy általában a termésre, annak minden tulajdonságára - mivel saját termő fájuk van, lehet, hogy jövőre meglátogatom őket a megfelelő időpontban :-) ). Konténeres, remélem, nem lesz gond az eredéssel és a növekedéssel sem. Azt mondták, nem kell permetezni. :-)
Ha valakit érdekel: Bp. Csillaghegyen lehet kapni Szegedi Mamutot mirabolán alanyon. Nem reklámozni akarom, de nem tudom mikor láttam utoljára faiskolában....
Ha ennyire korlátozott a mennyiség (és legalább van!), akkor azt hiszem, én is bevállalnám, ha hozzáférnék (de legalább megpróbálnám megkóstolni a gyümölcsöt).
1 db génbanki tételről tavaly még volt tudomásom, gondolom azóta még megvan. Csak aza baj vele, hogy mutatja a vírustüneteket, így nem nagyon keltette fel az érdeklődésemet.
A legelső forrás 1853-at írt, akkor került egy francia faoskola kínálatába. Nem mai gyerek :)
Még alszok rá egy párat, aztán lehet hogy így vírusosan is bevállalom...
Viszont ha a 2758-ban levő link képét összehasonlítom ezzel, akkor lehet az is... :-)
Ki tudja ezt eldönteni...? A neten több találat is van még magyar viszonylatban is, de mindenhol csak emlegetik. Konkrét, élő példa nélkül. Mindenesetre jó lenne egy magyar génbanki példány és arról szaporítani. A termést a génbankban jól megkóstolni... ;-)
A Metapediaban: "Nagy gyümölcse oldalt kissé lapított, világos sárga, dús levű."
Itt azt írja, hogy 1959-ben még tárgyalta a Nyújtó-Tomcsányi könyv (gondolom, hogy erről van szó).
A hibái és a termesztésből történő kiszorulása ellenére létezhet még ilyen fa az országban? Azért mondjuk a 60-as évek nem voltak olyan régen.