Az oxálsavak bizony meg tudják kötni a szervezetben levő kálciumot. Ráadásul az oxálsavak kálciummal kalcium-oxalátot (CaC2O4.H2O) alkot ami mivel nem vízoldákony így vesekövet okozhat. Oxálsac található például a spenótban és a rebarbarában. Ez a sav nyilván nem a csontból vonja ki a zokszigént kálciumot, hanem a csont anyagcseréje során a beépülni való kálciumot köti meg.
Az a kérdés, hogy van-e a tápsókban ilyen oxálsav vagy ehhez hasonlóan reagáló más komponens. Szerintem nincs.
Bocs, én csak gondolkoztam. Én eddig úgy tudtam, hogy az élesztőtáp az diammónium-foszfát+B1 vitamin. Meg úgy tudtam, hogyha az élesztőknek nincs elég tápsójuk, akkor nem tudják az összes cukrot alkohollá alakítani. A csontból a foszfát pedig ki tudja szedni a kalciumot, ld. kóla.
Mindenekelőtt nagy! :) Az ember általában alulméretezi. Szüretkor a prés meg a kádak hamar kitöltik a teret. Meg az se baj ha az épp száradó hordókat is van hova tenni és mellékesen a komák ki tudják egymást kerülni, meg nem vernek le poharakat, stb...:)
Nagyon szép a pincéd, gratulálok! Hogy szigetelted? (Nem tudtam az egész honlapodat végignézni)
Az enyém valamivel kisebb, oldalról semmiféle szigetelést nem kapott. A boltíven van 5cm üveggyapot és 1 fólia aztán a gyep. Beázásnak nyoma sem volt, viszont a hordóim kissé penészednek. :(
Bocs, de itt több .... hülyeség tévedés is le vagyon írva.
"nagy alkoholtartalom eléréséért nagykanállal öntik egyes helyeken a mustba az élesztőtápot" nem, a táp nincs befolyással a végső alkohol tartalomra; azt a kezdeti (vagy hozzáadott) cukor és az élesztők hatékonysága (értsd x g cukorból y % alkoholt tudnak előállítani. ez nem egyforma törzsenként) befolyásolja. A táp nem.
"A maradék foszfát" hol, honnan? A tápsókban nem nagyon van foszfát, ellenben Nitrogén és aminósavak, vitaminok. Ami kötésben van azt vagy felhasználja az élesztő, vagy úgy marad a borba nem kerül - szerintem.
"szépen kioldja a szervezetből a kalciumot" na ezt meg hogy? a csontból a kötött állapotban levőt a foszfát? Hogy jut a csontba a borból? Erről nem hallottam még de a kémiai reakciót is nehezen tudom elképzelni a szervezeten belül.
Igen, nagyon nem mindegy, hogy hogyan készült az, amit megiszunk. Jön hozzám egy kolléganőm, hogy hallott egy előadást a borokról, hogy pl. a pintes (miért piont a pintes?) tudja csökkenteni mérsékelt cukorbetegségnél a vércukorszintet. De pl. a "vörösborban" (vajon melyikben?) hiába van mindenféle jó, a nőknél a csontból kioldja a kalciumot.
A kalcium ügyön elgondolkodtam, és arra jutottam, hogy valószínűleg az élesztőtáp a ludas. Lehet, hogy a vörsboroknál éppen divatos nagy alkoholtartalom eléréséért nagykanállal öntik egyes helyeken a mustba az élesztőtápot (bár BZoltán hozzászólásai alapján anélkül is lehetne). A maradék foszfát pedig, aha határértéken belül is van esetleg, szépen kioldja a szervezetből a kalciumot.
Sok informaciót találni az interneten, milyen is egy jó pince, de vajon milyen egy jó présház? Kíváncsi lennék véleményetekre, tapasztalataitokra, mivel jövőre ez lesz a következő projektem.
Érdekes amúgy ez a kis "viszálykodás" is ami már régebbtöl körbelengedezi a fórumot... Emlékeztet arra, amikor hasonló vitákat folytattam hosszú időn keresztül szlovák borászokkal szlovák fórumokon. Igaz, ettől sokkal vadabb dolgok is mentek ott, mivel a nagy kombinátok "nagy borászai" is jelen voltak és az egész borászat náluk csupán adalékanyagok hozzáadásárol szólt. Egy ideig megpróbáltam felvenni a harcot velük, mivel rengeteg hobbi-borászt is megfertőztek, akik már szintén ugyanilyen eljárásokkal probáltak előallitani bort kis mennyiségben is. Én a természetesség híve vagyok es amikor már 10-ből 9-en ellenem voltak, feladtam a harcot, bízva abban hogy az ő hozzáálásuk csak rövidtávon lesz kifizetődő... csak az a baj, hogy a borászatban a rövidtáv is generációkat jelent...
De bem is az a baj, hogy lopsz, hanem az, hogy ezzel még dicsekszel is :( Ne vagánykodj, hogy neked milyen olcsó a borod, ha azért olcsó, mert lopsz a közösból.
Én meg azt mondom, hogy amíg azt látom, hogy kvázi ellopják a pénzemet, addig ne várják el tőlem, hogy önként és dalolva odaadjam, még ha törvény írja is elő.
Ez nem etika avagy morál kérdése. Az adófizetést a törvény írja elő. Én törvényt nem szeretek szegni és nem tartom betyárcsínynek egyetlen törvény megszegését sem. De mondom, ezt hagyjuk mert ez nagyon messze visz a topik témájától.
Már megint a te elveid. Az elvek-valóság kapcsolatról pedig már volt szó asszem. Engem pedig az előző kúrmány sikeresen leszoktatott az adófizetésről, de ez a mostani se győzött meg még arról, hogy érdemes lenne. Nevezd ahogy akarod, de előtte egy kicsit vizsgálódj, hogy hova kerül a befizetett adód. Abszolút értelmetlen etikáról beszélni.
De akár maradhatunk annyiban is, hogy neked elveid vannak, nekem meg pénzem :D
Úgy tudom, hogy azárt nem lehet visszaváltani a palackok egy részét, mert nem éri meg kimosatni és raktározni üresen. Te ezeket ki tudod mosni sterilre? Mit használsz hosszá, meddig mosod áztatod géppel vagy kézzel csinálod?
Nem kell nevet mondani, de nincs is jelentősége. Több ilyen árú bor van forgalomban. Nemcsak villányi, hanem szekszárdi, egri és még sok más borvidékről is.
Az ár 20%-a ugye az áfa. Az áfán kívüli összegből a kereskedői árés az a legmérsékeltebb 40%-tól a gyakrabban bevett 80-100%-os tartományban mozog.
Vagyis egy 8000 forintos borból az állam kap ugye 1600-at, marad 6400, amiből mondjuk úgy 3200 a kereskedőé és a termelőnél marad a maradék 3200. Persze szűklátókörűség lenne akkor reflexből anyázni az államot és/vagy a kereskedőket. Mindketten teszik a dolgukat és mindkettőnek megvan a maga költsége amit a lenyesett pénzből finanszíroz. Jól vagy rosszul az más kérdés.
Összességében még egy presztizsbor is kijön szerintem max 1000 forintból. A fennmaradó 2200 forintból lehet bankhiteleket törleszteni, lehet élménypincét építeni, velnesz szállót építeni, éttermet nyitni, borászati és szőlészeti technológiát vásárolni, földet venni, telepíteni és nem utolsó sorban kifizetni egy rakat járulékot, tébét, eszjéát, tehót, tefát és sokmás nyalánkságot.
Ha a műszerész fiúra gondolsz, az a buborék már kipukkant. Sorozatban csökkenti az árait, miután senki nem hajlandó (akinek van ízlése) megadni érte olyan sokat. A név még jó, de külföldön csak a fejüket csóválják.
Na és mitől kerül 7500-8000 Ft.-ba egy palack, mondjuk villányi bor. (Egy konkrét névre gondolok, de nem akarok neki reklámot csinálni, bizonyára sejtitek melyikről van szó.)
Nem feltétlenül "presztízs" borokat, de az biztos, hogy felvásárolt szőlőből sokan készítenek bort, amit saját néven adnak el, amit szerintem ciki saját néven forgalomba hozni, ha elfogadjuk azt az állítást, hogy a minőség döntően a szőlőn múlik.
Egy termékesített borban jóval több költség van ám mint az előállítás és a csomagolás költsége.
Például ha 200km-t fuvarozol 400 palack a bort, már az is drágítja. Fizetni kell az embert aki ül az auztóban, fizetni kell a benzint, az autópályadíjat, amortizációt, stb, stb...
Ha obiztatod a borodat annak is megvan a költsége, nem is kevés. Forgalomba hozandó bort azért laboroztat is a borász, nem is egyszer.
Sok, sok járulékos költség merül fel amit ha összeszámolunk akkor sok tud lenni. Persze még így sem annyi amennyi indokoltá tenné nemkevés bor csillagászati árát.
Mondjuk ha adót is fizet az ember akkor sokminden drágább tud ám lenni. Szóval én a legnagyobb tisztelettel és tényleg barátilag azt javaslom, hogy ezt a "tetűbandadrágáéraggyaaborátpedigénoccsóbaniskihozom" dumát hagyjuk arra az időre amikor már te is minden adót és járulékot becsületesen befizetsz.
Az adócsalás lopás. Nem betyárcsín, nem vagányság, hanem lopás. Akkor is ha rá vagy kényszerülve. A kényszer max felment, de a lopás az lopás marad.
De én erről többet, itt nem akarok beszélni. Ez is sok.
Én meg azon gondolkodtam el, hogy lehet az, hogy jónéhány ismertebb borászat ugyanúgy 70-80 ft-ot adott a szőlőért, majd sok száz, vagy ezer forintokért meg adja "presztízs" borát...
Miután erősen nem szakmabeli vagyok, ezért nem mertem hozzászólni a 200 forint per palack árhoz, mermittudoménhogyvan, csak elgondolkodtam, hogy nekem többe kerül egy liter szörp előállítása szőlőből, mert ugyi: saját munkaerőm (hosszú munkaórák - metszés, zöldmetszés, kötözés, permetezés, taposás, szűréssel macerálódás, mittudomén), az üvegeket úgy találtam a padláson, vízdíj, amivel mosom, áram (merforralnikőbőségesen), a cukor, a tartósító, és a szőlőért elvileg nem adok egy fillért sem...