Keresés

Részletes keresés

szimizso1 Creative Commons License 2008.02.03 0 0 6588

Hmmmm... a Xavért kár volt említeni, főleg jó példaként. Valóban jó, sőt talán nagyon jó orgonista. Csak sajnos az identitása benne van a játékában. Hallgattam tőle egy pár lemezt, és ugyan azokat más előadótól (Simon Preston, Jean Guillo... lehet, hogy nem jól írtam ezt a nevet) de teljesen más, és sokkal jobban halgathatóbb a játékuk. Néztem Xavér egyik orgona koncertjét. Talán egy 56-os évfordulón volt. Ott a Himnuszra improvizált. Mind az öt manuált egyszerre használta, és totál gázzal. Jó hangos volt, és nagy volt a hangzavar, de a végén csak megtapsolták. Hogy ki miért tapsolt, azt nem tudni. Persze ez az én szubjektív véleményem. Ettől függetlenül nincs bajom a "másokkal" csak ne hivalkodjanak vele.

Barbara Dennerlein és Rhoda Scott között pont 5000 ft a különbség:-) Mind a kettő jó, csak az egyik többet ér.

Előzmény: dombi39 (6587)
dombi39 Creative Commons License 2008.02.02 0 0 6587
Kedves Szaktársak! Én is ott voltam. Jobb oldalona 3-as páholyban. Ott a nagy orgona nagyon szépen szól. Rendszeresen járok oda és a szinfónikusok, a 800 millióba került orgona mindenhonnan szépen hallható. Bár én is egy kicsit untam már, de amikor Xavér játszik Bach-ot azon avval nem vagyok így (és most nem vagyok elfogult!). Szerintem a nagyorgona nem erre való!
A Strato szerintem kifejezetten nem jó változtatás volt. Ha jól láttam Roland processzor-effecttel alakította a hangzást. Szerintem is egy dupla humbucker pickupos Gibson messze jobb lett volna, akár a saját hangján is (pláne egy BB King verzió).
A Hammond (ha nem tudtam volna mit játszik Barbara), akkor otthagytam volna legszívesebben, de tudok kulturáltan viselkedni (kivéve Kurtág György művei alatt)...
Ez nem jól hallható és nem Hammond-hangzás volt (gondolom Tehtube mester mindjárt lágyítja ezen észrevételemet). Amihez minket Jimmy Smith vagy J. DeFancesco vagy Dr. Lonnie Smith szoktatott az egészen más!!!
Nekem nem tetszett ez a hammond-hangzás, bár ez a "girhes" csaj nagyon jól pedálozott.
Én nagyon merevnek éreztem a szaxofonost, talán mert kvesebb szólóhoz jutott vagy beguró volt? Nem tudom.
Viszont - én mint basszeros is - meg voltam elégedve Barbara bőgő-szólóival, de szívesebben hallgattam volna ezt Pege Ali bácsitól.
A kutyáról szóló (Samba) szám viszont öteletes volt, nem is gondoltam volna a bevezetéskor.
Részemről ennyit, de a 3500,-FT-os páholyjegy megérte és ültünk (bezzeg a Rhoda-n 8500,- FT-ért.....)
Előzmény: LaurensHammond (6583)
szimizso1 Creative Commons License 2008.02.02 0 0 6586

Tegnap lecsiszoltam a lezli fekete részeit, és ma délelött a maradékot.

A teljesség igénye nélkül, kb. így fog festeni majd, ha készen lesz. Az elején két oszlop lesz majd, és az "esővetők is lesznek alul-felül is! A furnérozás jövőhéten fog megesni, aztán jönnek majd a sallangok:-)

szimizso1 Creative Commons License 2008.02.02 0 0 6585

A Nagy Tibort nagyon jól ismerem!:-) Tőle vettem a két kimenő trafómat, és a hangszóró szettemet, még a Fogarasi úti pincéből.  Ő segített válogatni a hangszóróimat össze. Kitűnő Úriember! Mindenkinek csak ajánlani tudom az ismeretségét! Nem tudom, hogy érthetően fogalmaztam-e az elöző mondatot:-) Szóval nagyon rendes ember!

Üdvözlöm nagy szeretettel, ha átadnád Neki megköszönöm!:-)

Előzmény: trambi (6581)
tehtube Creative Commons License 2008.02.02 0 0 6584
Ő igazából a duó műfajban van leginkább otthon. Gyorsan fel is teszek valamit a jutyúbra azokból a klassz hivatkozottakból. Majd küldöm a linket.
Előzmény: LaurensHammond (6583)
LaurensHammond Creative Commons License 2008.02.02 0 0 6583
Igy mar en is merek szolni, hogy latom, szinte mindenkinek ez a velemenye a hangzasrol, es a MuPa-rol.
Ott ultem en is az 5. sorban, es nagyon lesajnaltam az Hammond orgona hangzasat is, de meg a sipos nagy orgonaet is. Mintha muanyag bodonbol szolt volna a Hammond, testetlenul, es veknyan. A nagy Bartok terem orgonaja pedig szinten olyan szintetikus, neha mar szimpatizator hangunak tunt , sipokkal kombinalva. Lehet persze olyan regiszterallasok voltak, vagy ez mar egy kicsit hibridebb sipos orgona, de nem tetszett a hangzasa nekem az igazat megvallva. Tehtube szaktars meg jol mondta, hogy a Blues, es a zenekar a nagy orgonaval olyan volt mint a lekvaros-csirke, vagy pacalos palacsinta...:-)
Osszessegeben azert megerte elmenni, jegyarak olcsok voltak (ennyit is ert), tapasztalhattuk, hogy nagyon tud a Barbara, igazi nemet precizitas, elkpeszto tudas.
Hangmernokoket pedig en is lecserelnem:-)
Borzas Creative Commons License 2008.02.02 0 0 6582
Az elején én is furcsálltam, h Strat van kirakva a színpadra, akkor véltem megérteni a választást, mikor elkezdtek bluest játszani, abba nagyon illett.
trambi Creative Commons License 2008.02.02 0 0 6581
Irod hogy van egy BEAG-os ismerösöd, véletlen nem Nagy Tibornak hivják?
Előzmény: szimizso1 (6580)
szimizso1 Creative Commons License 2008.02.02 0 0 6580

Itt tényleg megvalósult a jegy ár/ hallhatóság aránya.

Egyébként nem azok tehetnek arról, hogy hogy szólt a zene, akik a keverőpultnál ültek. Ha jól megfigyeltétek, ők a terem kellős közepén ültek és onnan fülelték a hangot. Nyilván oda keverték jó minőségben, mert a többi helyen nem hallották, hogy hogyan szólt. Persze ezek az állított ládák köztudottan (nyalábolt) karakterisztikájúak. Ezért illett volna még egy pár ládát felszerelni, vagy egy akusztikus lencsével szétszórni a hangot. Létezik ilyen, ne tessenek mosolyogni!:-)

A fender helyett lehet, hogy tényleg jobb lett volna egy Les Paul gibson, egy rendes torzítóval. A  wah wah pedálnak viszont csak ez a fender jó. Legalább is akit láttam ilyet használni, az csak szuper stratot nyekergetett:-)

Szóval mupa ide, mupa oda, koncertekre ezentúl csak a zeneakadémiára veszek jegyet! 

Előzmény: tehtube (6579)
tehtube Creative Commons License 2008.02.02 0 0 6579

Igen. Az akusztikától enm estem hanyatt, ámbár a sípos orgonának, szimfónikus zenekarnak lehet hogy ez a megfelelő. Viszont a hangosítás az nem. Amikor nekem is ilyen 4 oldalról nyitott lezlim volt, a mikrofonnal szemközti oldalra nekidöntöttem a gitártokokat hogy ne szökjön el arra annyira a hang. Két mikrofon 90°-ban belefért volna még a tölcsérhez abban a fenenagy technikában. Föntről inkább a hangosított jelet hallottam. Orgona baromi tompa, a szaxis végig halkabb volt a kelleténél.

Gitárnál bármennyire is kedvencem a Strato, de ebben a műfajban szerintem jobban passzolna valami lágyabb Gibson féle.

Előzmény: szimizso1 (6577)
tehtube Creative Commons License 2008.02.02 0 0 6578

Kicsit off, Pianoloverok küldte nekem, élvezettel és elhűlve hallgattam:

Ravel Alborada del gracioso

szimizso1 Creative Commons License 2008.02.01 0 0 6577

Nekem tetszett a koncert elejétől végig. A nagy orgonás műsorban egy kicsit hosszúakra sikeredettek a művek, és amikor már unni kezdtem, inkább csak az orgona hangját élveztem, és nem azt, hogy mit játszik. A hammondos rész valóban nem volt valami hajde kihangosítva. Ha nem ültem volna a negyedik sorban, lehet, hogy le maradok egy pár hangról. Így is megesett, hogy a lezlizés közben a bal oldalát csak imitt-amott lehetett hallani. Így amikor forogtak a tölcsérek, szinte semmit nem lehetett hallani belőle. A szakszis sem volt nagyon eröltetve, de mikrofon nélkül is hallottam. A dob is unplugged jött, és a gitárost is a kombójából hallottuk. Viszont amikor a mögöttem ülő jól tartotta a fejét, a hangfalakból jövő dob viszhangja érdekessé tette a számot. Olyan sorroundos volt a hang. Erre mondják szaknyelven, hogy: "csörgött" a terem.

A nagy szöveg, hogy európa legjobb akusztikájú koncert terme, most egy kicsit megbukott nálam, mert én hallottam a zeneakadémia nagytermét éveken keresztül. Ott a fagott hangját a menyezet felöl hallani, és mindegy, hogy az első sorban ülsz-e, vagy középen, a térélmény nagyjából mindenütt ugyanaz.

Azért nem bántam meg, hogy vettem jegyet magunknak. Összességében jó volt a koncert!

Borzas Creative Commons License 2008.02.01 0 0 6576
De még csak most kezdtem, sajnos.
Előzmény: tehtube (6575)
tehtube Creative Commons License 2008.02.01 0 0 6575

Tékfájv: a Gödörrel szemben a Paulay Ede ucca első háza balra. 500volt a belépő, Fassangra 1200 lesz. Talán egy picit fel kéne függeszteni a spórolást :-)

Nem írta hogy a C3 min foxólni? Végülis...nem kötelező lezlin.

Előzmény: Borzas (6574)
Borzas Creative Commons License 2008.02.01 0 0 6574
Nem is hallottam még erről a Take Five-ról. Mármint a helyről. Fassangot kéne csekkolni, közel lakom, viszont éppen spórolás van... affenébe.
Előzmény: tehtube (6573)
tehtube Creative Commons License 2008.02.01 0 0 6573

A koncert szervezője Fassang László amint a riportban említette, vett egy Hammondot. Kérdésemre válaszolva megtudtam hogy C3-at. Ráadásul holnap, február 2-án a Nyitott Műhely nevű helyen -Bp XII Ráth György u. 4, gyakorlatilag a Délinél, az Alkotás utcánál- már fel is lép vele Hammond improvizációk címmel. Részletesebb  infó: Fassang László C3 koncert

Ma meg Littlebig/Triton szintén a Take Five-ban, szintén Hammond B3.

Szinte mindennap Budapesten??? Ezt nem reméltem volna pár éve.

Előzmény: Borzas (6572)
Borzas Creative Commons License 2008.02.01 0 0 6572
Fasza volt, modnjuk a kétszázpetákos diákjegyes helyekről elég fos volt a hangzás (azt hallottam máshol sem volt valami valami), főleg a Hammondéval nem voltam kibékülve, de a csaj nagyon jól tolja. Kicsit aggódtam, hogy mit fog előállítani a MÜPA orgonáján, de nekem nagoyn tetszett, különösen a Dizzy Gillespie szám, meg a Downtown New York című. A szaxofonost nem zártam a szívembe, de Juhász Gábort nagyon bírom (tetszett a hangszerválasztás, jó strat-twang), Balázs Elemér meg, ugye.
De a hangzással valamit csinálni kéne a főnökségnek, nem? Modnjuk kirúgni a hangmérnököket, és mást ültetni a méregdrága motyó mögé, vagy mittudomén.
Előzmény: tehtube (6571)
tehtube Creative Commons License 2008.02.01 0 0 6571

Azt kaptam amit vártam. Egy Jazzland koncerthez képest kevésbé átütő. Ez a műfaj közvetlenebb, nem kifejezetten a hangversenyterem kategóra. A sípos orgona szerintem nem fexik jól ennek a műfajnak. Inkább a Fats Waller-féle theatreorgan stílus. Kíváló zenészek kísérték.

Barbara hangszerösszeállítása a szokásos. Korábban részletesen ki lett vesézve. Mostmár a Hohner lezlicskét is jól körbeerősítették. A kihangosítása kívánnivalót hagyott maga után, ami a játék/B3 élményét csillapítja.

Jimmy's Walk-kal kezdett. A koncert végén a Swing The Blondes mint mindig, átütő, fergeteges. Lehetetlenül gyors balláb munka, nagy orgonaszóló a perkára kihegyezve, vibrafon/zongora "párbaj". A ráadásban a Make It Spicy is hangulatos volt a közönség bevonásával válltól kifelé.

Koncert után még a Take Five-ba is elmentünk, ahol LittleBig tökös szólókat nyomott igazi B3-on, nagy lezlin :-)

szimizso1 Creative Commons License 2008.01.31 0 0 6570

Köszi az infókat! Ennyit még tud a csipogó, bár a vége felé már halványodik. Persze mindegy, mert úgy is sokat vág az az üreg, ahol forgolódik a  tölcsér. Így marad az eredeti hammond sound.

Más. A Barbara Dennerlein koncert nagyon jó volt! Csináltam két képet a végéről, mert koncert közben nem akartam fotózni. Nem valami hajde képek, de mit vár az ember egy telefontól!:-)

Előzmény: ham_peet (6568)
tehtube Creative Commons License 2008.01.31 0 0 6569

Igen, bevihetsz fényképezőgépet, inkább zsebméretűt, csak nem fényképezhetsz. Ez gyakorlatilag azt jelenti hogy elővettem, csináltam pár képet, mikor jött a jegyszedő csaj és finoman figyelmeztetett hogy nem szabad, akkor eltettem.

Viszont meggondolandó. A Bartók terem nagyon nagy. Egy kis vaku 3-4m-re jó, nem 23-34m-re és azonnali a lbukás :-) Messziről, vaku nélkül annyi fénnyel meg nem lesz nagy szám a végeredmény. Zoomolni szinte lehetetlen olyan könnyen berázódik.

Pár eredmény onnan: Nigel Kennedy, Bartók terem, nem is messziről, Újra mexólal, Fesztivál terem.

Javaslom a meg,agasítását akkor a klasszikus 122 méretre.

Halk lezli: készítettek L125-öst. Annak a 12-es hanxórója jóval kisebb noszogatásra is beindult, nem is kevés mélytartománnyal, legfeljebb hamarabb kifulladt. Vagy a 2101, kifejezetten panelba, szomszédokat nem zavaróan találták ki. Tölcsér originál, dobrotor, a legjobb hallott szimuláció.

Előzmény: szimizso1 (6567)
ham_peet Creative Commons License 2008.01.31 0 0 6568

meg kellene mérded analizátorral, mileyn freki tartomány is jön ki valójában az orgonádból! érdekes lesz az eredmény.

"What frequencies are used?

The bottom octave runs from 32.69Hz to 65.38Hz. These tones are the complex tonewheels and are only available on the pedals.

The tones for the manuals run from 65.38Hz (the lowest C) to 2092.31Hz (the highest C). The tone generator also generates harmonics another octave and a bit above this, to the C above (4184.62Hz) and finally to the F# above that (5924.62Hz). This is the highest pitch in the organ"

bár, ha az az A0-28 helyett egy kis hifi elôfokot építenénk be... :-)

forradalmasíthatnánk a hammond hangzást!

Előzmény: szimizso1 (6567)
szimizso1 Creative Commons License 2008.01.31 0 0 6567

A helyzet a következő. Ma délelőtt voltam a hangszórós emeberemnél. Megmutattam neki a hangszórót. Ő is megsípoltatta, és valóban igazolta az én megállapításomat. Viszont azt mondta, hogy még véletlenül sem tenne tönkre egy ilyen hangszórót, mert ilyen már nem is létezik! Így maradt eredetiben a cucc. Azért nem adom fel:-) Legfeljebb egy másik hangszóró motorját fogom felhasználni az eredeti tölcsérekhez. Viszont a mélysugárzót cserélem egy gumiperemes hangszóróra. Annak az alaprezonanciája 20Hz. Az egy watton is szépen fog szólni. Lehet, hogy variálni kell egy kicsit a doboz méretén, -az eredetinél egy kicsit magasabb lesz- de még konzultálok egy BEAG-os ismerősömmel előtte.

A hangszórókat csak akkor árverem el, ha már végleges lesz a konstrukció. Addig még lesz meghallgatás egy pár.

Dennerlein koncertre ki jön az este? Fényképező gépet szerintetek lehet bevinni a koncertre?

Előzmény: tehtube (6566)
tehtube Creative Commons License 2008.01.31 0 0 6566

Valóban. A Hammond esetében is fennáll hogy attól jó amilyen rossz. De nagyon jellgzetes, mással össze nem hasonlítható sound.

Nem tudatosan vált azzá ami. Közismert hogy liturgikus célokra tervezték a harmincas évek elején a nagy és drága sípos orgonák helyettesítésére kisebb, olcsóbb helyeken. És fehérbőrű használatra! Ehelyett mi lett belőle? Dzsmmiszmissz.

Ámbár Brian Auger nagyjából hifi cuccon nyomatja, vagyis Mackie aktívboxon. Úgy is jól szól.

Előzmény: ozjo (6565)
ozjo Creative Commons License 2008.01.31 0 0 6565
Én már Hammond ügyben sokszor meghasonlottam önmagammal. Úgy néz ki sutba dobhatom az elektronikai tudásom, hiszen egy csomó balul sikerült megoldás tette a Hammondot olyanná amilyen. Ez adta az egyedi hangzását. Ezentúl inkább csak olvasom a fórumot és szívom magamba a tapasztalatokat, de hajlok afelé, amit ham peet mond.
Előzmény: ham_peet (6564)
ham_peet Creative Commons License 2008.01.31 0 0 6564
szia!

gondolod, hifi leslievel jól fog szólni az orgonád? már többször előfordult itt a gondolat, hogy valami attól jó, hogy nem jó. szerintem meg fogod bánni az átalakítást. az elka klónok pl sokkal szélesebb átvitellel szólnak , mint egy igazi leslie, mégsem "olyan" a hangja.
persze a te döntésed. én a lesliemben már legalább 6 féle magas hangszórót kipróbáltam, de mégis az ősrégi jensen maradt benne.

ha mégis átalakítod, lehet érdkelne a v21 magas hangszóród

üdv péter
Előzmény: szimizso1 (6562)
tehtube Creative Commons License 2008.01.30 0 0 6563

Szia. Szerintem ahogy a Hammondjaink is.

Egyre többen hallgatnak hifit is csövön át, a gitárosok alapjairól nem is szólva. Azokból egy "kicsit "több van mint hammondistából.

Ma hoztam haza Harangozó Misitől a két összecsavarozott, felturbózott A0-35-öt. Lett belőle egy sztereó csöves elő és végfok, 2×20W. Hát elég szépen szól meg kell hagyni!

Előzmény: mokusmisi (6561)
szimizso1 Creative Commons License 2008.01.30 0 0 6562

A délutáni generátoros meghallgatás sajnos nagyon rossz eredményt mutatott. Tehtube mesternek már vázoltam is nagyjából a lényeget.

A magas tölcsér meghajtója kb. 400Hz-től kezdett el szólni. 1kHz-ig emelkedett a hang erőssége, és ezt a szintet tartotta kb.3kHz-ig. Tulajdonképpen ez volt a normál hangereje ami már egy kicsit bántó volt, de ha kisebb hangerővel hallgattam volna, nem ugranak ki a különbségek. 3kHz-től meredeken! esett a hangereje annyira, hogy 4kHz felett már nem is szólt csak úgy jelezte, hogy azért ez még "megy". Először arra gondoltam, hogy a rosszul méretezett tölcsér az oka, de nem az volt. Aztán a tölcsér forgató csövet is leszedtem. Végül a pillét megvizsgálva rá kellett jönnöm, hogy ezt a hangsugárzót, valahova máshova tervezték! Egy rendkívül kemény textilbakelit pillét raktak ebbe a tölcsérsugárzóba. Nem is csoda, hogy úgy szól, ahogy szól:-( 12kHz már közelről sem hallatszott. Egy másik hangszórómmmal 18kHz-t még hallom:-) Szóval ennyit a línearitásról!

A mélysugárzó meg mint kiderült, (énszóltam előre) nem is annyira mélysugárzó. 224Hz nél van a rezonancia pontja. Ez kb. azt jelenti, hogy ez alatti frekiket szinte nem is sugározza, csak mozog a membrán. A 147 lezli középső ürege reflex nyílással, ügyesen ki van találva mint a Bose hangfalaknál. Ügyesen be van csapva fülünk. 224Hz-től felfelé, kisebb nagyobb hangerősség ingadozással 800Hz-ig tartja a frontot. Aztán 1,2kHz-tól megszünt létezni. Ezzel nem is lenne baj, csak pont azon a tartományon hangoskodik mindkét hangszóró, ahol a leg érzékenyebb a hallásunk.

Én részemről csináltatok egy új (és teljesen más hangú) pillét a csipogómba, és a mélysugárzót is piacra dobom.

Itt következik egy pár "életkép" a mai ténykedésemről:-) 

Mielött bárki pálcát törne felettem, kijelentem, hogy ezek a megállapítások két darab hangszóró működését mutatja, amik egyébként teljesen kifogástalan állapotban vannak!

mokusmisi Creative Commons License 2008.01.30 0 0 6561
A csuda gondolta volna, hogy még napjainkban is 500 millió dolláros értékű az audió és egyéb célú elektroncsövek piaca. Hála a Google-nek itt a gyártók egy rövid, nem teljes listája: GLASS ELECTRON TUBE MANUFACTURERS

Lehet, hogy tényleg túlélnek bennünket? :-))))

Üdv.:

Misi
Előzmény: tehtube (6557)
szimizso1 Creative Commons License 2008.01.30 0 0 6560

Köszönöm a tippet! Igyekszem nem elfelejteni:-)

Ma délelött igyekeztem intenzív lelkiéletet élni a szétkapott lezlivel. A motor generál a gyárira sikeredett. Ezzel nagyon elégedett is vagyok. A dobrotor csapágyazás, és a gumibetét csere is teljesen hangtalan..... kivéve amikor megforgatom gyorsba a dobot. A szokásos "rettenetes" szélzaj üti meg a fülem. Viszont a csapágyas dülöngélős dübörgésnek már nyoma sincs! Viszont! A lassú kis motor bizony komoly búgást visz a hangfalba:-( Először azt hittem, hogy álmodom, de aztán rá kellett jönnöm, hogy valóban az a kis motor a felelős a tápzaj gyanús hangért.

Egy régebbi okoskodásomban már írtam, hogy ezek a lezlik, egy üregrezonátorként működnek, ami egy nem líneárisan eltorzított, és felharmónikusokban gazdag hangot 18dB oktáv meredekséggel vágnak. Ettől hallatszanak olyan jó mélyeknek a hangjuk. Itt most kimutatta a foga fehérjét a szentem, mert annak a kis motornak az 50hz-t szépen kiemeli. Ezzel sajnos nincs mit kezdeni:-( Még a jó állapotú csillapító gumik sem segítenek. Vagy így szeretjük őket, vagy kikapcsoljuk a motor:-)

Még felmerült bennem a gondolat, hogy át tekertetem a motorokat 220-asra, és a hangtól teljesen külön választva a Harangozó mester kütyüjével csinálom meg a pörgetést.

Dlután a tölcsérek motorját olajozom be, és utána meg hallgatom hanggenerátorral a hangszórókat hogy muzsikálnak, és a keresztezési frekijüket is kitalálom majd.

Előzmény: tehtube (6555)
LittleBig Creative Commons License 2008.01.30 0 0 6559
Nem tudjátok véletlenül, hogy hol vehetnék orgona padot? Valakinek egy feles pad? Vagy ha valaki le akarná gyártani nekem, az is járható út lenne. Nagyon egyszerű tervem volna rá, csak nincs gyakorlatom fa megmunkálásban....

Bármi ötlet esetén írjatok!
pmat KUKAC f r e e m a i l tudjátok mi a vége

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!