A rügyhiány nálam leginkább a Nektár-H-nál általános, ez van legtöbb nekem, a nektarinoknál pedig az erős ágak is az aljuktól tele vannak hármas virágrügyekkel. Jól gondolod, a Nektár-H-nak nagyon erősek a vesszői, de ez valahogy úgy csinálja, hogy egyes hajtások nagyon erősek lesznek, a többi meg nagyon gyenge. Ez csak erre a fajtára jellemző. Én is csak hajtásválogatást csinálok, a zöldmetszés talán eredményt hozna. Vagy nem, mert telente ennél elég nagy a rügyelfagyás (a védett fekvés ellenére), és a zöldmetszés talán elhúzná a hajtásnövekedést, kevésbé érnének be a vesszők. Talán.
Hát nem túl bíztató amit a növ.védőszerekről írtál,én még nem is néztem körül ,mert az itteni boltokban még "korai" a vegyszerbeszerzés.Apropó te mit használsz tapadásfokozóként ?Tavaly olvastam egy Silwet nevű új szerről ,ismered esetleg ?
Ha Ősszel meg volt az alaptrágyázás (Kálium , foszfor ) akkor most nem igazán kell neki , majd rügyfakadás előtt . Persze szervestrágyát azt bármikor lehet adni .
...: ) ... OK , majd csinálok néhány fotót . Ma a műtrágyát cipelem haza , mert ebben a kaotikus időszakban jobb ha az ember betankol , mert ki tudja mi fog még történni . Pl : A boltban ahova járok , még 16 zsák NPK műtrágya volt 8600-ért és ha elfogy a következő beszerzés már 9600 lesz . tehát ha 2-3 nappal később mentem volna , már 16000 -rel többet fizettem volna ugyanezért . Őrület .
Megvettem a növényvédőszerek egy ( nagy ) - részét . A Score-on és a Bravo-n kívül fizettem 59 000 -et ,és ha nem lesz optimális az időjárás akkor még kell egy csomó minden . Szóval egy kisebb vagyon az idei indulás . ...most jut eszembe kajszira meggyre nem is vettem kontaktszert .
Persze ... idő kérdése az egész . Kevés fának még nem kell nekiállni . A zöldmetszés is megoldás ...sőt kívánatos lenne , persze ha jól van csinálva , de az csak ritkító jellegű lehet , mindenképp szükség van a tavaszi igazításra . Én csak hajtásválogatást csinálok a ritkításkor , májusban , ez nem helyettesíti a zöldmetszést , de erre van időm . Abban az estben állok csak neki ollóval , ha valami miatt kevés a fán a termés , hogy ne bozontosodjon el , ne nyúljanak meg a vesszők .
Egyébként annak a jelenségnek , hogy csak az ágak vége van csak berakódva , is itt kell keresni a nyitját . Persze vannak erre hajlamos fajták , elsősorban nektarinok , de én inkább a nem megfelelő lombozatnak tulajdonítom a dolgot, sőt a hajlamos fajtáknál is az erős növekedés és sűrűsödés okozza ezt . Ha túl sok a hajtás és sűrűen vannak akkor nagy lesz a levélízek közt a távolság és a rossz megvilágítás miatt nem alakulnak ki a termőrügyek . Ettől lesz , hogy csak a vessző vége felé lesznek virágrügyek . És ez gerjesztődik évről évre . A megoldás , hajtásválogatás ritkítás .... persze majd ha már lesz , úgy 10 cm-es méretnél már lehet csinálni .
Ha lehet lenne egy kérésem.Amennyiben lesz rá időd néhány képben bemutathatnád ,hogy te hogy metszed a barackot.Uaz a fa metszés előtt-metszés után ill. egy vezérág ugyanígy közelebbről.Mert az oké,hogy a szakkönyvek leírják hogyan kell,de ha az ember látja az a tuti érthető.
Mivel mostanában ébredezik a topic talán nem elkésett egy BÚÉK mindenkinek.A metszéshez csak annyit,hogy talán attól is függ,hogy valaki csak fásmetszést csinál,vagy zöldmetszést is.Nem tudom a nagyok csinálnak-e zöldmetszést,de aki csinál annak ilyenkor talán kevesebb a dolga.Persze az olyan kistermelő mint én/nekem őszibarack-nektarinból 30 van,nagy része még nem termő/közvetlenül a lemosózás előtt is megoldhatja/attól függ hogy van rá idő/
Az elfagyással kapcsolatban: én úgy gondolom, hogy a metszett fa gyorsabban hajt tavasszal, mivel a gyökérnyomás kevesebb vesszőn/rügyön oszlik el. Nem nagy a különbség, csak 1-2 nappal fog korábban nyílni, de néha csak ennyin múlik a dolog.
Nekem a fele fám olyan típusú, aminek leginkább csak a vesszők hegye van tisztességesen berakodva rüggyel, és nem is tűrik túl jól a téli fagyokat, ezért csak akkor fogok metszeni, mikor már látni, melyik él. 3 nap alatt megvan az összes permetezéssel együtt, úgyhogy nem kell kapkodnom, addig is lesz mit csinálnom.
Nem emlékszem , hogy kitárgyaltuk-e már , hogy mitől függ a metszés időszaka ...??? Ha nem akkor belekezdek aztán mindenki mondja el a tapasztalatát .
Szóval sokan azt gondolják , hogy a tavaszi fagyok elkerülése miatt nem szabad korán metszeni , na ez így nem igaz , mert ha fagy akkor fagy , a metszettet és a nem metszett is elfagy . A lényeg a sebzéseken bejutó fertőzések ( gombás , baktériumos ) elkerülése . Az almának , szőlőnek nem jelentős ez a befertőződése ezért azt nyugodtan lehet egész télen metszeni . A csonthéjasoknál ezt pszeudomonászos fertőzésnek nevezzük , ez fertőzhet sérüléseken , fagyrepedéseken , elfagyott rügyalapon , és a metszési seben . Talán ezen a legkevésbé , mert tapasztalatom az , hogy ha megjelent ez a fajta fertőzés az ilyenkor ...január vége ... már látható . Amennyiben nem látható akkor remény van rá , hogy nem fog megjelenni . A késői metszésnek azért van lényege , mert akkor rövidebb ideig van " nyitva " a metszett felület , persze ezen lehet segíteni sebkezelővel .
Természetesen én is szívesen metszenék márciusban , de mostanában akkor már permetezni kell a rügyfakadás miatt és addig még a talajmunkákat is meg kell csinálni , így időben állok neki . Hogy ki mikor kezdi , döntse el maga , de szerintem ha valaki nagyon nem fér már a bőrébe elkezdheti csipegetni a gallyakat , de vastag ágakat mindenképpen érdemes bekenni valamivel .
Hát igen itt a január vége , ideje hogy éledjen a topik .
Napalmnak a válasz .
Van egy kb 120 fás őszibarackos darab aminek füves az alja , elvileg a húgom telepítése de lassan rám bízza a gondozását , én meg úgy döntöttem , hogy meg kéne forgatni a talajt , mert elégé le van tömörödve , így hamar megcsinálom a metszést és még a tél végén beszántom ... ha sikerül . Szóval azokkal vagyok elfoglalva . Még túl sokat nem vagyok kint kb 2-3 órákat , hozzá kell szokni a munkához .
idézem neked a Czáka Sarolta - Valló László - A metszés ábécéje című könyvből az alábbi szöveget: "Őszibarack metszése második év : tavaszra - a megeredés sikerétől függően - legalább 3-6, különböző erősségű vesszőt találunk a koronában (ha ezek 10 centiméternél rövidebbek az oltvány életképtelen. (Az ilyet dobjuk ki, ne kísérletezzünk vele tovább)"
Sziasztok! Tanácsot szeretnék kérni tőletek, tapasztaltabbaktól. Idén tavasszal ültettem 7 őszibarackot, az egyik azonban nagyon keveset fejlődött. Ültetés után erősen metszettem katlankoronára, azonban a négy idei hajtás nem érte el a 10 cm hosszúságot sem. Ez egy Champion, B-VA-1 alanyon. A növényvédelemre gondot fordítottam, sőt szinte minden permetezéskor kapott lombtrágyát is. Kérdésem: Van értelme, hogy kapjon még egy évet, vagy tavaszra inkább cseréljem ki másik fára? A választ előre is köszönöm.
Van valakinek termő Apolka nevű kopaszbarackja ? Érdekelne mi a tapasztalat . A fellelhető kevés leírás elég jókat ír róla és magyar nemesítés...úgy hogy valószínü beszerzek belőle.
Délután hatalmas jégeső volt, cseresznyényi jég negyedórán át. Leverte a maradék leveleket. Ami még kapaszkodott az ágba, az ilyen cakkos lett. A földön az a fehér a jég, egy órával később. Ha júniusban esik ilyen, biztos elsírom magam. Lehetne menni lemosózni, ha fel tudnék menni a hegyre. Lehet, hogy már idén nem lesz olyan száraz út, biztos esett vagy 25 mm a jéggel együtt.
Mivel a Caldesi fehérhúsu a Red June meg sárga így nem igazán összehasonlítható az ízük. Nekem Red June-m volt bár az íze nem rossz de ritkítva is elég apró és nem magvaváló így én már rég kivontam a forgalomból.Kopaszból termő Stark Redgold,Independence,Harko,Flavortop van.Ezek mindegyik finom és magvaváló,ritkítva elég jó méretúek is.Van még nem termő Diamond Bright,az idén szemeztem Vénusz-t és egy fehér húsut,akitől kaptam a vesszőt nem tudta a nevét.
Caldesi 2000 nekem nincs, csak Red June. Lehet, hogy szubjektív, hogy ki melyiket találja ízletesebbnek. Van egy könyvem, a Caldesiről azt írja, hogy közepes ízű, a Red June-ról azt, hogy kellemesen savas, aromás. Nekem nagyon ízlik, üdítő a júliusi forróságban... Amikor termőre fordult nálam a R J, és megkóstolták a csajok, szóltak hogy legyek szíves ebből még ültetni...
Sziasztok! szeretnék egy kis tanácsot kérni. akarok venni egy nektarin fát,és az lenne a kérdésem,hogy melyik ízletesebb fajta?a red june,vagy a caldesi 2000?mindenképp juliusban érő fajtát szeretnék venni,csak nem tudok dönteni. előre is köszi a segítséget.
Én Vegesol eReS-t használok, réz+kén+olaj. Ez is, mint a Nevikén, elvileg az olaj miatt viszi a levéltetveket, csak az a gond, hogy ha hamar csinálom, amikor még mászkálnak, akkor átjönnek a szomszédból permetezés után, ha későn csinálom, akkor meg már el vannak bújva. Előfordul, hogy ősszel-tavasszal megy a Vegesol, aztán a tavaszi lemosás után 2-3 héttel tele vannak az 1-2 centis levelek pici levéltetvekkel. De hát erre van a rovarölő.
Tegnap voltam kint, nagy meglepetésemre a levelek 10-90 %-a lehullott, fajtától függően. Lassan már lehet lemosózni. Csak a réz miatt nem akarom elsietni, mert némelyikről még alig esett le levél.