Keresés

Részletes keresés

fakeco Creative Commons License 2010.11.26 0 0 2130

durkonorbi

Filtereket szinten kene belepakolni.

http://www.dezentral.info/

durkonorbi Creative Commons License 2010.11.26 0 0 2129

Addig is egy kérdés.. a rekupec ugye függőlegesen lesz elhelyezve. A meleg, bentről kifele fújó ág belépő része felé megdöntve, így a kondenzvíz az befelé csorog a meleg rész felé, elkerülve a fagyás lehetőségét. Viszont ebben az esetben - ahogy a skiccen is látszik - ha kondenz keletkezik a távtartó felett, akkor az a távtartón végigcsorogva a csílásnál akar kifolyni. Bár tervezek egy kicsi cső a csőben "előhőcserélő szakaszt is beiktatni", de az nagyon rövid lesz, mindössze 1-2 méter, a korlátozott hely miatt ... szóval számolnom kell mindenképpen a kondenzzel, és adott esetben a fagyással is...

Vagyis a kondenzelvezetést ezek szerint érdemes volna abba az elembe beletenni, ami majd a szögletes, kb. 24*24 cm-es négyzetfelületet átalakítja egy csőtoldó fogadó egységévé, ugye?

Előzmény: durkonorbi (2128)
durkonorbi Creative Commons License 2010.11.26 0 0 2128

Na megvan a linó, eladó szerint 2mm-es iparit vettem (tolómérő szerint 1.8), volt ugyan 1.2-es is, de tartottam tőle, hogy akkor nem lesz elég a távtartás a ki/belépő éleknél... mondjuk így nem lesz kicsi az egység magassága, az tuti... ugye kb. 120 db 0.25-0.3-as lap az egész picit összenyomva ... így a 4 ki/be fújó/szívó nyílások mérete kb. 24*24 cm lesz, egy tuti: nem lesz nagy a légellenállás sőt, le kell majd ügyesen szűkíteni... :) Este teszek egy próbát, hogy néz ki  -  ha időben hazaérek... vagy majd holnap...  :)

durkonorbi Creative Commons License 2010.11.26 0 0 2127

Egyébként, jut eszembe, ilyen "noname" jellegű tangenciális ventik vannak nálunk is az egyik boltban (műszaki), pár ezerért ... használják őket villanysütőben is (nem a nagy lapátos légkavarós kivitel persze! :) ), meg egyéb más hűtős gépekben.... neten is leltem ilyet:

http://bolthely.hu/kepek/orczy/HVE031.jpg

Még nem néztem meg őket tipus szerint (járatni már megjárattuk a boltban, erős volt!!!), de biztos nem papst... :)

Előzmény: durkonorbi (2126)
durkonorbi Creative Commons License 2010.11.26 0 0 2126

Általában bejön a kisérletezőkedvem, de most így jártam, sebaj, mostmár ezzel is okosabb(ak) vagyok(unk) ... :) :) :)

Ma szétnézek linó ügyben... :)

Köszi az infot a ventiről, nagyon jónak tünik, és jó az ár is!!! Megnézem van-e felénk bolt ahol esetleg fellelhető, ha nem, akkor pedig majd kereslek! :) Bár rendkíül költséghatékonyan akarom kezelni a projektet, de mindenképpen jobb az eredeti PAPST ... szerintem ... :)

Előzmény: bypa (2124)
haliholaci Creative Commons License 2010.11.26 0 0 2125

A szellőzőmotorokhoz!

Miközben folyamatosan gyűjtök permanentes hőcserélőre, azárt más irányban is elindultam!

Egy vastelepen találtam 2 db fan-colt, aminek egész jó motorjai vannak.

Bár 1977 és 78-ban gyártották őket,a legkisebb fokozaton egészen hallkak!

Ha nem lesz jobb megoldás, nekem ezek lesznek beépítve!

bypa Creative Commons License 2010.11.25 0 0 2124

Mi mondtuk, hogy linóleum!!! :)

Ma nem volt időm szétszedni a pontos tipus miatt a dobozát, de egy biztos EBM PAPST, az egész full fém, 11800 ft volt egy 1000cikk nevű 10m2 es műszaki szakboltban. Menjetek be egy olyan helyre ahol van boyler, centrifugaalkatrész meg ilyenek, biztosan kaptok, ha nem akkor küldök nektek postán :) Ha jól emléxek annó volt utángyártott villanykályha venti is 5500ért, jó gagyinak tűnt, de az is centrifugális volt. 

Ha lesz időm szétszedem és leolvasom a part namberét :) 

Előzmény: durkonorbi (2123)
durkonorbi Creative Commons License 2010.11.25 0 0 2123

Na srácok okulásképpen rekuperátorépítőknek:

A HABFÓLIA nem nyert... teljesen más lett vele a probéma mint amire készültem/készültünk... mégpedig az, hogy rugalmasságánál fogva mikor a szendvicstömböt összefogatná az ember, akkor ahol van belőle távtartó (2mm a fólia ugye), ott ugye nem nyomódik össze csak pl. 1,5 mm-re, ellenben a lapok élénél a többi részen kinyomja magát a lapot.... így a "rés/lemez/habfólia/lemez/rés/lemez/habfólia... " szendvicsek rétegei között a rés mint olyan beszűkül, rosszabb esetben meg is szünik... vagyis nem ennyire rugalmas anyagból készíteni a távtartót...

Jön a többi alternatíva kipróbálása! :)

Ezt a próbát (a lemezek kb. 1/3 részével összerakva) is több órán át csináltam, pedig itt nagyon egyszerű volt az összeszerelés... :) Milyen lesz a többi... :) Mert hát ugye 120-130 lap van... :)

Pár kép, hogy lássátok miről is van szó...

durkonorbi Creative Commons License 2010.11.25 0 0 2122

Hmmm ... ez valóban nagyon jónak tünik, főleg a kb. 50W-tal.... én is leszabályozám olyan 70-100 m3/h-ra...

Ha megtennéd, hogy elküldöd a tipust/bolt elérhetődéget, én is megköszönném, felvenném velük a kapcsolatot! Amúgy a lápátok, meg minden fém rajta? Mert akkor nekem még egy-két másik projekthez is szuper lesz... :) ?!

Nagyon köszi!!!

Előzmény: bypa (2111)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2010.11.24 0 0 2121

"Ez pont egy Papst venti,"

12eFt-ért több mint 200m3/h-s Papst venti?

Ez nagyon érdekelne. Légy szíves mondd meg a 2111-ben említett ventillátor típusát és a műszaki kereskedés nevét, szerintem itt sok embert érdekelne.

Előzmény: bypa (2117)
quint Creative Commons License 2010.11.24 0 0 2120

Az Úr segítsen jámborságod megőrzésében! :)

Előzmény: bypa (2119)
bypa Creative Commons License 2010.11.24 0 0 2119

Eszem ágában sincs, ismerem nyugi :)

Előzmény: quint (2118)
quint Creative Commons License 2010.11.24 0 0 2118

Ne vitatkozz Mekivel! Isten nem volt olyan sokoldalú, mint ő :)

Előzmény: bypa (2117)
bypa Creative Commons License 2010.11.24 0 0 2117

Ez pont egy Papst venti, a gyártó szerint 60ezer óra az élettartama.  Nagy légellenállásnál és 100m3/h nál az 50W nagyon baráti, az ALDES hiper szuper védjegyes microwatt motorjai is 40W-osak ilyen légszállításnál. 

Előzmény: Mekk Elek ezermester (2116)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2010.11.24 0 0 2116

"Én műszaki szakkereskedésben kapható 12ezer forintos centrifugális villanykályha ventillátort vettem."

kb 10-12 ezer forinttal drágábban már léteznek sokkal hosszabb élettartamú és lényegesen alacsonyabb fogyasztású minőségi ventilátorok (pl Papst) amelyek az árkülönbséget behozzák a villanyszámlán talán már 3 év alatt.

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2010.11.24 0 0 2115

"Tudom hogy csekély az energiatartalma a kifújt levegőnek, de ha van rá mód még azt is felhasználnám. Célom hogy az inverteres fűtő klíma hatásfokát szinten tartsam -15 és ez alatti hőmérsékleteken is."

Szerintem nagy hidegben

egy jó hatásfokú rekuperátorból távozó levegő páratartalma többnyire éppen csak egy hajszálra van a 100 százalék alatt. Ha ebből a levegőből egyetlen gramm hőt is kivonsz, abban a pillanatban az egész pára jéggé csapódik ki - esetedben a klíma kültérijének mínusz marhasok fokos lamelláin.

Előzmény: bypa (2042)
bypa Creative Commons License 2010.11.24 0 0 2114

bocs, leszabályozva 100m3 környékére 50w, amúgy fullon 75w talán de ebben nem vagyok biztos

Előzmény: bypa (2113)
bypa Creative Commons License 2010.11.24 0 0 2113

50w  

Előzmény: topikolos (2112)
topikolos Creative Commons License 2010.11.24 0 0 2112

Fogyasztása?

bypa Creative Commons License 2010.11.24 0 0 2111

Szia

Én műszaki szakkereskedésben kapható 12ezer forintos centrifugális villanykályha ventillátort vettem. 200m3/h tól nagyon erősen, nagy légellenálás nem akadály. Hátránya hogy be kell dobozolni.

Ez a legalkalmasabb olcsó venti erre a célra. Systemarinél van egyébkén 26ért csőventi 450m3/h-s műanyag házas. Én ezt is próbáltam, kíváló!

Előzmény: durkonorbi (2108)
durkonorbi Creative Commons License 2010.11.24 0 0 2110

Szerintem tökéletes! :) A golyóminta miatt nagy a felület, és a merevsége is megvan a vékonyság ellenére! A vékonyság meg ugye szuper jó a hőátadás miatt! És az ára is teljesen rendben van! Ha nem lett volna más forrásból jó kis lemezem (sík) jó áron akkor én is ilyenből mentem volna neki ...  Amire szerintem figyelni kell, az a megfelelő távtartás/átfedés kérdése (minta miatt), és a légellenállás - bár ez utóbbi a távtartástól úgyis nagy mértékben fogg függeni!!!

Előzmény: mihalko2 (2109)
mihalko2 Creative Commons License 2010.11.24 0 0 2109

Tanácsot kérnék aktív barkácsolóktól:

Hővisszanyerős szellőzőgépet kívánok építeni.

Most épp az anyagkiválasztás fázisában járok.

Szerintetek ez a golyómintás lemez alkalmas lehet egy ellenáramú készülékhez?:

http://www.metallo-globus.hu/bid45/golyomintas_szalagok/1

Azért ezt néztem ki, mert van 100-200 mikron vastagságban is és kemény alapanyagból készül. Valamint alapból merevebb lehet, mint a sík lemez.

Persze először majd bemegyek és megnézem mennyire merev, és hogy melyik vastagság lenne a jobb...

Ez a golyómintázat vajon mennyire befolyásolja  légáramlást a lemezek között?

Rontja a hatásfokot? vagy inkább sima lemezből lenne jobb?

durkonorbi Creative Commons License 2010.11.24 0 0 2108

Juj ... na igen ... na ez az ami nekem nem lesz benne semmiképpen... :) Ez bár biztos szuper, de hatalmas pénz... :)

Én ilyesmi (ár)kategóriára gondoltam, ha ez egyáltalán megfelelő...

http://www.time-air.hu/index.php?mode=termeklista&mm=open&tipus=Vents+ipari+ventil%E1torok+%E9s+tartoz%E9kok&altipus=Vents+VK

Vagy home made rendszer, eleve zajcsillapított dobozos kiépítéssel, még nem tudom...

Előzmény: gaga04 (2107)
gaga04 Creative Commons License 2010.11.23 0 0 2107

Systemair K-EC csőventilátor, csak sajna ~60rongy darabja. Én is kíváncsi vagyok, tud-e valaki olcsóbbat.

Előzmény: durkonorbi (2106)
durkonorbi Creative Commons License 2010.11.23 0 0 2106

Srácok!

Hol lehet most venni jó áron (lehetőleg DC, de végülis ha jó az ár, minőség, lehet AC is) ventit a szellőztetőhöz?

Céltartomány: kb.75-200m3/óra, ebből javarészt alsóhangon menne, nagyon ritkán a magason...

durkonorbi Creative Commons License 2010.11.22 0 0 2105

Oks, rendben... :) Thx... :)

Előzmény: peterch (2104)
peterch Creative Commons License 2010.11.22 0 0 2104

Igen, pontosan ugy gondoljuk.:) Tehat csak a ket tores utani darabon nem lesznek egymas folott az alatamaszto csikok.

Előzmény: durkonorbi (2103)
durkonorbi Creative Commons License 2010.11.22 0 0 2103

Hát skacok, parasztlokiga ide vagy oda... nem teljesen értem, hogy mondjátok....  :)A szélin ugye ok az alátámasztás, hiszen az adja a váltott irányú terelést is, de a középső részen is kivezetni a nyílásig? Így gondoljátok (skiccen csak az egyik út van jelölve):

Előzmény: peterch (2100)
bypa Creative Commons License 2010.11.22 0 0 2102

Jaja én is a nyílásig kivezettem a távtartót. A párhuzamos részeken meg szagattotan raktam, mint egy autóút felfestése :)

Előzmény: durkonorbi (2099)
fakeco Creative Commons License 2010.11.22 0 0 2101

hali

egyszeru- hocserelo itt.

http://www.ecothermo.com.ua/page-passive_hause.html

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!