Emlékszem, 2013.02.28-ig a Gránit Bank még úgy hirdette magát, hogy:
"A GRÁNIT Bank valóban ingyenes alapszolgáltatásokat nyújt lábjegyzet, csillag és apró-betűk nélkül, egyszerűen, magyarul."
És erre változott:
"Feltétel
legalább havi 280 000 Ft jóváírás legfeljebb 2 tételben
VAGY
legalább 150 000 Ft látra szóló egyenleg minden nap"
Karácsonykor majdnem bedőltem nekik, és bankot váltottam, de hál' Istennek észnél voltam.
Jó volt a megérzésem.
Akkor vesézzük is ki a jó kis ajánlatukat.
Példának okáért vegyük a Raiffeisen Aktivitás számláját:
Raiffeisen: 150.000 Ft a bankszálán lekötve direkt neten, 5%-os kamattal, havi kamat 625Ft, számlavezetési díj nincs, 150.000 Ft elköltése az alábbiak szerint: 100.000 Ft utalások+bankkártyás vásárlások=200 Ft, 1db Kp felvét (50.000 Ft) saját automatából 135 Ft. Havi kamat mínusz havi banki szolgáltatások díjai=290Ft
Gránit bank: 150.000 Ft látra szóló kamat 2,25%= havi 282 Ft. Az összes tranzakció ingyenes. Havi kamat mínusz havi banki szolgáltatások díjai=282Ft
Előny a Gránit Bank esetében a 4db KP kivétel, de kérdem én: ki az, aki hetente vesz ki készpénzt, és nem tud 1 hónapra előre tervezni, hogy ne lenne elég 1db KP kivét?
Gránit bank hátrány: ha csak 1 nap nincs a számládon meg a 150.000 Ft, akkor 2990 Ft a havi számlavezetési díj!
És még mielőtt megállapítanák a kedves fórumozók: igen ez az első hozzászólásom, és igen csak azért regisztráltam be, hogy ezt leírjam.
Nem vagyok sem Raiffeisen dolgozó, sőt a Budapest Bank szolgáltatásait veszem igénybe.
Ha tévedtem a gondolatfuttatásban, szívesen elfogadom az építő jellegű kritikát, de az sokat elmond, hogy Magyarországon csak minden 1000-ik ember gránit számlatulajdonos.
Kíváncsi vagyok ez a szám 6 hónap elteltével milyen irányba fog mutatni!?
Közben a bankracio.hu-n is megjelentek az új betéti konstrukciók, és ott is feltételek nélküli lekötéseknek írják le mind a Felemelő, mind a Szimpla betétet.
Hát, óvatos optimizmussal szemlélem én is a helyzetet, akkor, amikor minden bank kamatot csökkent olyan szinten, hog inkább 5, mint 6. Mindenesetre jó lenne, ha ők megmaradnának üdítő kivételnek.
Valóban érdekes. A prémiumnál vannak feltételek a doksiban, az újaknál meg nincsenek. De miért lenne két szinte ugyanolyan lekötési lehetőség más kamatszinttel? Biztos ez a hirdetmény is le fog kerülni a honlapról, csak előtte burkoltan kikérik a véleményünket a fórumról. :)
Március 12-vel változtak a betéti kamatok. Évi 6,5%-ról 6%-ra csökkent a Rugalmas betét kamata féléves lekötésre, a prémium betété 7,15%-ról 6,6%-ra.
Emellett új betéti konstrukciók kerülnek bevezetésre, a Felemelő betét, melynek kamata 6 hónapra évi 6,55%, 12 hónapra évi 6,13%. Ez valószínűleg a Rugalmas betét továbbfejlesztett változata lehet, mivel a Hirdetmény szerint lejárat előtti feltörés esetén nemcsak az eltelt egész hónapokra jár kamat, hanem az eltelt napok alapján számolják. Illetve Szimpla betét néven is érkezett egy új konstrukció, ami 1-4 hónapos lekötéseket tesz lehetővé, az Egyszerű lekötött betétnél magasabb kamatra.
Összességében a többi bank betéti kínálatához képest szerintem továbbra is jó kamatokat kínál a Gránit Bank. Kérdés, hogy a honlapon vajon mikor lesz részletesebb tájékoztató, hogy az új lekötési módozatoknak esetleg van-e valamilyen további feltétele.
Ha saját Ft számládra rakod át, akkor nem költség.
Nekem is csak azért van deviza számlám, mert a Ft számla mellett ingyen van. Az előző bankomban ezért is fizettem külön, de megtartottam még, mert a Gránitnak még nincs devizaszámlához bankkártyája. Amint meglesz azt a számlámat is megszüntetem.
Egyébként kamatozik, igaz nem sokat. € alapon 1 hónapra lekötve 0,60%, 3 hónapra 0,80%, 6 hónapra 1%, 350€ a minimum lekötés.
"Ezt olvasd el még 1x, magad is rájössz, hol a hiba!"
A saját mondataimat még értem szerencsére, és remélem, hogy ez még sokáig így marad. :)
Tudom az axa-nál mi hogy van és mivel magyarázzák. A lényeg az, hogy minden banknál más trükkök vannak, azért kérdeztem, itt van-e trükk, amit én nem vettem észre, de a tapasztaltak tudják.
Szerintem a Gránitnál nincs szó új pénzről, vagy régi pénzről. Mindegy, hogy honnan van ugyan azok a feltételek vonatkoznak rá, ha lekötöd. De cáfoljatok meg, ha tévedek.
Ha lejár, akkor majd az akkori feltételekkel tudod lekötni, ki a fene tudja megjósolni, hogy mi lesz hat hónap múlva? Ha nem változik, akkor ugyanúgy tudod lekötni, mint most.
Sziasztok! egy kicsit elakadtam, s kérném a helyreigazításotokat :) januárba nyitottam alap számlát ... akkor most nekem automatikusan átkerül az egyik új számlacsomagba? vagy pedig marad a régi s a feltételek se változnak? Előre is köszönöm a segítségeteket :)