Feleségem ultimátumot adott nekem, hogyha most már nem építek azonnal-de-rögtön egy terepasztalt mert nagyon óhajtana villanyvasutazni (amiért mellesleg egy jó ideje nyúz már) akkor rettenetes dolgok fognak történni, amiket én nem óhajtottam megtudni, hogy micsodák, inkább építettem egyet.:-) Szeretném ha ez egy olyan topik lenne, ahol képes beszámolókkal, építési leírásokkal, ötletekkel, trükkökkel ismertetnénk meg egymást és jómagam szívesen olvasnék, néznék meg hasonló építési leírásokat mint amibe én fogtam.
Ferdén elvágva a parafa (a vágányt hordozó keskeny felület egyszerű ragasztószalaggal körberagasztva, a szóródás megelőzésére):
És a kész, már megkötött ágyazat, kb. 20 órával a ragasztás után (az adott szakasz alagútban fut, ezért a töltés mellett, egészen a falig finomabb szemcséjű szóróanyagot használtam fedésnek):
Háromféle ágyazat és vágányanyag együtt (balról jobbra: Noch barna szivacságyazat Tillig 2,5-ös sínnel; Noch szürke szivacs, Tillig betonaljzatos 2,5 vágánnyal; fillérekért vásárolt szóróanyaggal készült, Lima 2,5-ös vágánnyal szerelt - ismételten, itt alagútban, azért ilyen széles):
Nekem természetellenesen egységes a készen vásárolt ágyazat, de elismerem, nagyon haladós dolgozni vele (azért vásároltam :-).
Csavarral vagy gombostűvel (alul elhajlítva) rögzítettem a talpfát vagy a betonaljzatot a hordozó felülethez; hangja gyakorlatilag nincs - szemben a leragasztott kő szórattal. Pedig a parafát nem is fogja külön ragasztó az OSB-hez.
Köszönöm a dícsérő szavakat. Bő húsz év kihagyása után fogtam ismét bele a vasútazásba. Nem momdom van mit behozni. Nem is merek mindaddig nekilátni az asztalom építésének, amíg bele nem rázódok a terepépítés elsajátításába.
A képen szereplő váltó egy amolyan "gyakorló" asztalra lett elhelyezve. Ezen próbálgatom a fogásokat, így élesben legalább nagy hibákat nem vétek majd. (Remélem)
Jah, Amit BaTTkától lemenetttem képeket azon valahagy jobban szálasodik az anyag. Amit én vettem az meg valahogy tapadósabb, azaz nem kar annyira száljaira válni, inkább csomókban válikle az anyag.
1 pici segitséget kérnék. Digitális asztalomon fordítókorong van, polaritás váltóval /lenz/. A korong utáni sinekbe, ahol a fütőház van, áramot a lenzzen keresztül vagy attol függetlenül adjak.???
Helló mindenkinek. Szeretném a segítségeteket kérni. Mi az a szakaszolás és hogyan kell csinálni? Jó szájbarágosan kérném ha lehet, Tanácsokat! honnan tudok leírást v videót megnézni? De ha van valakinek türelme és leírja megköszöném!!!!!!!!!!!! Ho-méretben.
Amikor a Dózátor kocsiból leengedig a "kavicsot", egészen a sínszál magasságáig ér. Jön a több tagból álló géplánc, ami aztán eldolgozza a talpfák/betonaljak közé.
Én ilyen ágyazat készítőből, csak TT-st láttam. Ez csak a leszóráshoz jó, a felesleget ezután le kell söpörni, egy ecsettel vagy egy a szóróhoz hasonlóan kialakított ecsetes profillal. Szerintem nem marhaság, elég gyorsan lehet vele haladni és szép végeredményt lehet elérni. Házilag is el lehet készíteni akár kartonból is.
Csatlakozom; nagyon ritka, hogy ennyire ellepi az ágyazatkő a talpfákat. (Talán átrostálás előtt feltöltik?)
Magam a legegyszerűbb módszert, a flakonkupakból szórást választottam:
- először belül töltöm fel, majd elegyengetem. Ecsetes eligazgatást csak a sínszálak között végzek;
- kívül a talpfaközzel kezdem, majd magát a rézsűt célzom meg a kővel. Ekkor éppen addig folyik le alulra, ameddig stabil nem lesz az önsúlyától az ágyazat. Kívül, a talpfák végén egy kis csavarhúzóval igazgatom el a követ (általában elég lesöpörni a talpfáról).
Sokkal élethűbb, mint pl. a Noch kész ágyazata. Természetesen több is vele a küszködés. :-)
Kézi szórásnál is kell utólag ecsettel egyengetni, felesleget lehúzni innen-onnan. Egyébként én is kézzék szórom és nem is tervezek átállni erre a "gépiesített" müdszerre.
Nem érzem magam jó barkácsolónak sőt a most készülő as7talomonis kértem profiksegítségét de ezt még Én is 10 perc alatt összeeszkbálom. Jó kis egyszerű de okos szerkezet.
Egyenlőre ebben a stádiumban vannak. Most következne a festés majd a lombozat, de amit perlonvattát nem találtam megfelelőnek. Vagyis BaTTka épein mintha "szálasabb" lett volna. Aztán lehet hogy az is ilyen, csak én túlzom el a dolgot, de valahogy nem tudtam eddig olyan szálakra szedni mint ahogy szerintem kéne.
Ahogy előttem is megállapították, ekkora területen sokkal érdekesebb vonalvezetést is meg lehetne valósítani. A rajz a legtipikusabb ovális pályát mutatja; játszani lehet rajta, de hamar megunható. A másik topikban ajánlottak tippeket másik vonalvezetésre. Javaslom, tanulmányozz párat. http://www.moba-trickkiste.de/wie-macht-man-planen/datenbank-gleisplaene.html