Keresés

Részletes keresés

woodruff Creative Commons License 2016.12.21 0 0 3978

Ha ez így igaz ,mint írod akkor példakép egy korai néróba érdemes lenne próbaként egy kései crimson seedlest oltani.így biztosabban beérne ,és növekedhetne a cukorfoka. Na ezt én jövőre kipróbálom.

woodruff

Előzmény: szölőszem (3973)
Kulicz Creative Commons License 2016.12.21 0 0 3977

Ez a kérdés engem is nagyon érdekel, mert jövőre kezdeném a fajtáimat átoltani vad alanyokra.

beetee Creative Commons License 2016.12.21 0 0 3976

Nyilván egy később induló alany a ráoltottra is pont ilyen tulajdonsággal hat.

A kisebb növekedési erélyű, meg olyannal.

De a beltartalmi értéket leginkább a rendelkezésre álló tápanyagok, a terhelés és hasonló dolgok befolyásolják.

Mikor ide költöztem volt egy sor saszla a telken. Mit sor... 6 darab. Átépítés közben-után, mikor már tudtam a kerttel is érdemben foglalkozni, ezeket elkezdtem lecserélni. Mivel vannak gyerkőcök nem akartam egyszerre, mert tőkéről legelni szőlőt, mikor ki vannak csapva az udvarra az mégis csak egy vidám dolog.

A mostanában kommersz (vagy kevésbé kommersz) kereskedelmi forgalmas, ellenállóbbnak marketingelt fajták kerültek be.

De még mindig maradt egy öreg saszla. Látva ezt a lehetőséget jött az ötlet, hogy kihasználnám a földben lévő sok éves gyökérrendszert.

Oltottam és szemeztem is már gyümölcsfákat, olyan nagyon nem vagyok elveszve a témában.

Most már csak 1-2 szem kellene. :)

beetee Creative Commons License 2016.12.21 0 0 3975

Tudni nem tudom, de vegyük példának a gyümölcsfákat.

Ott is különböző alanyokra (amik ott is- itt is csak azért alanyok mert a gyümölcstermő képességük nem olyan, amit elvárnak, ellenben más jó tulajdonságaik vannak, ellenben magukhoz képest mind-mind nemes) oltanak/szemeznek értékes fajtákat.

És függetlenül az alany típusától a nemes nevén árusítják a kereskedelemben, én legalábbis nem láttam olyat, hogy megkülönböztetnék a más-más alanyon termett mondjuk x fajta almát-körtét-kajszit... stb...

Előzmény: zeolit (3974)
zeolit Creative Commons License 2016.12.20 0 0 3974

Az én nem tudom hogy nemesbe lehet e és szabad e nemest oltani és változtat e valamit is rajta, de eddig ilyen dolgot nem vettem észre. Az örökölt 30 éves szőlőmet már szinte teljesen átszemeztem, évek óta teremnek bőségesen. És a lényeg hogy 1 év múlva már szépen teremnek. Hogy most egy héttel előbb vagy később azt nem tudom, viszont a permetezést alig alig kell csinálnom. A régieket viszont akármennyi permetezéssel sem tudtam megvédeni. De az is igaz hogy a legtöbb szőlőm most már csemege.

Előzmény: beetee (3972)
szölőszem Creative Commons License 2016.12.20 0 0 3973

Nem tudom,hogy ki mennyire van tisztában azzal, ha egy nemesbe oltasz egy másik nemest, akkor megváltoznak az oltott fajta egy-vagy akár több tulajdonsága is.Ha egy kései érésű fajtába oltasz, egy korai fajtát, akkor akár két héttel is kitolhatja az érési időt, és fordítva is igaz. A növekedési erény, termékenyülés, a szárazságtűrés, a rezisztencia, a bogyó méret, és forma mind mind befolyásolható azzal, hogy milyen fajtába oltasz. Az alanyfajták is bizonyos mértékig, ha nem is annyira mint a nemesbe oltás is befolyásolja a beoltott nemes tulajdonságait, pl.a virágzáskori kötés-elrúgás mikéntjét,stb. tehát csak óvatosan és hátrább az "agarakkal".

Éppen ezért én csak "saját vérben" próbálok véglegesen ültetni, (homokon) vagy a hagyományos a már bevált alanyokra, de ott is csak a kis növekedési erényűeknél, vagy ha kísérletezni akarok.

Pjotr-tól kérdezném, ha ideiglenesen nemesbe nemest oltok, az abból vett dugványvessző,vagy csap az eredeti DNS-t hordozza, vagy a nemes (amibe oltottam) véglegesen megváltoztatja az eredeti fajta tulajdonságait?

Előzmény: beetee (3972)
beetee Creative Commons License 2016.12.20 0 0 3972

Ha ismertem volna ezt a módszert, nem vágom ki a régi töveimet... :(

Egy még maradt. Lehet, nekilátnék próbálkozni...

...ha van olyan, aki meg tudna szánni 1-2 vesszővel.

Mostanában annyiféle csodás fajtát raktatok ide be, hogy folyamatos volt ezeket nézegetve a nyálelválasztásom. :)

De a viccet félretéve, egy korai-középkorai jó ellenállóképességű, modern fajtát szívesen megpróbálnék felnevelni a kiskertemben.

Csak hobbizok. Felajánlani másik értékes fajtát természetesen nem tudok. Egyéb növényeim vannak... költségeket meg természetesen állnám.

zeolit Creative Commons License 2016.12.20 0 0 3971

De jó, és jó az eredési százalék is.

Előzmény: SándorTiszteletes (3970)
zeolit Creative Commons License 2016.12.20 0 0 3969

1533, 1534 hozzászólást nézd meg a szőlő oltása topikban

Előzmény: zeolit (3967)
R.Józsi Creative Commons License 2016.12.20 0 0 3968

Üdvözlöm! Konzultálni szeretnék Önnel. Emailomra küldjön egy telefonszámot és visszahívom. Köszönettel: R. Józsi.

Előzmény: Édeske1 (3957)
zeolit Creative Commons License 2016.12.20 0 0 3967

Elvesztettem a fonalat.

februárban fagymentes időben lecsapom, lekenem, vagy natúr marad?

Aztán márciusban, mikor indulgatna, akkor felnyitom és megy bele a szem ék alakban?

Hát nem egészen, de

februárban fagymentes időben lecsapod, és lekened akármilyen festékkel.

márciusban 10 cm a vágási felület alatt csinálsz egy chip vágást, abba a szemet, bekötni és várni

Előzmény: SándorTiszteletes (3966)
zeolit Creative Commons License 2016.12.20 -1 0 3965

igen pontosan ugyanaz, csak februárig kell a tövet levágni míg nem levedzik. Ha később vágod és már levedzik, akkor sem fogan be a szem, próbáltam

Előzmény: SándorTiszteletes (3964)
zeolit Creative Commons License 2016.12.20 -1 0 3963

minél korábban levágni a tövet, jól száradjon be a heg. Asziszem március 18-án csináltam az éven. A lényeg hogy jó erős legyen a nedvfolyás, csak akkor kelti életre a szemet, anélkül nem forrad, már próbáltam

Előzmény: SándorTiszteletes (3962)
zeolit Creative Commons License 2016.12.20 -1 0 3961

aha, gyorsan írtam, igen azzal a módszerrel szoktam,

Előzmény: Maci_P (3960)
Maci_P Creative Commons License 2016.12.20 0 0 3960

OK, amit ott leírtál, az, amire én is gondoltam, nagyon jó leírás, gratulálok hozzá.

Csak ami ide írtál, félbe vágjuk a tőkét, és beletesszük a szemet... az kicsit le volt rövidítve, és félreértettem.

Előzmény: zeolit (3955)
zeolit Creative Commons License 2016.12.20 0 0 3959

90%, egy kivételével mind kihajtott, egyet kitört a szél, kettőt lehugyozott a kutyám, 4 oltás még az évben megmutatta termését,

Előzmény: SándorTiszteletes (3958)
Édeske1 Creative Commons License 2016.12.20 0 0 3957

Hagy mutatkozzak be .

2008-óta csemege szőlőzők . Úgy kezdtem hogy kaptam 100 saszlát,  400 Pannóniát , 200 narancs izüt , Kecskeméti szőlészeti kutatóintézetből vettem Vosztorgot , Lidit , Pölöskeit , Terézt , Fannit , Esztert , Flórát ,Melindát ,Glóriát ,Lillát , Kosát , Attilát , Boglárkát , Angélát , Évát , mindegyikből 50-50 dugványt . Aztán kaptam még Dunávot . Két hete hoztam Szerbiából Kárment meg Lastat . Négy hete meg ugrottam egy nagyot és Pécsről hoztam pár 100 darabot, sok új fajtát .

zeolit Creative Commons License 2016.12.20 -1 0 3956

Chip szemzési módszerrel megy,

Előzmény: zeolit (3955)
zeolit Creative Commons License 2016.12.20 0 0 3955

Igen, legalább 60 cm magasan csinálom nem gyökérnyakba, és anno a módszert leírtam a szőlő oltása topikba a múlt évben

Előzmény: Maci_P (3954)
Maci_P Creative Commons License 2016.12.20 0 0 3954

Ezt nem inkább gyökérnyakba oltásnak hívják? A szemzések általában héj alá betolt rügyek, kis fás résszel. Valaki feltett egy speciális szemzésről szóló bemutató filmet -  talán a szőlő oltás-ba, és talán Ő maga is kipróbálta itthon - amiben a törzs 20-40-60 cm-s magasságában egy kissé felnyitják a héjat, és alá tolnak egy rügyet, egy kis fás résszel (felette levágják).

Bár ha eredményesen csinálod, az a lényeg ;-) de nem baj, ha mindent a nevén nevezünk, akkor nincs keveredés...

Előzmény: zeolit (3951)
Édeske1 Creative Commons License 2016.12.20 0 0 3953

Üdvözlök mindenkit

Van Szerb karmen is , 2003-ba lett elismerve . Sremskim Karlovciba .    

Szülei kardinál és Moldova . 

zeolit Creative Commons License 2016.12.20 0 0 3952

Elnézést nem nekem szólt a kérdés csak most vettem észre.

Előzmény: zeolit (3951)
zeolit Creative Commons License 2016.12.20 -1 0 3951

februárban a régi tövet félbe vágni, amikor megindul a nedvkeringés folyik a leve, beletenni a szemet, egy hét múlva már hajt is

Előzmény: SándorTiszteletes (3950)
zeolit Creative Commons License 2016.12.20 0 0 3949

Köszönöm szépen. A zöldbe fást én is készülök kipróbálni. Nekem a márciusi szemzés mindíg sikerül, én azt szeretem, ha meg nem jön össze még jöhet májusban a zöldbe fás.

Mégegyszer köszönöm

Előzmény: Ali-bá (3946)
Ali-bá Creative Commons License 2016.12.20 0 0 3948

Menjek segíteni? (Kecskemétre már úgyis elígérkeztem.)

Előzmény: SándorTiszteletes (3944)
Ali-bá Creative Commons License 2016.12.20 0 0 3947
Előzmény: zeolit (3945)
Ali-bá Creative Commons License 2016.12.20 0 0 3946

A szemzés ugyan olyan jó, eredményes, mint a zöldbe.fás oltás. Én az utóbbit tanultam egy szőlésztől '82-ben, azótaezzel a módszerrel mesterkedem. Később indul meg, mint a szemzés, de a koraibb fajták annál is beérnek még abban az évben.

Előzmény: zeolit (3945)
zeolit Creative Commons License 2016.12.20 0 0 3945

Ali bá, a tavaszi oltás mikor és milyen módon történik? Én csak szemzek idős tőbe, de mind megered és még a termést is megmutatja.

Előzmény: Ali-bá (3942)
Ali-bá Creative Commons License 2016.12.20 0 0 3942

Idős tőkére oltva tavasszal, jó esetben még abban az évben megmutatja a termését.            

Előzmény: SándorTiszteletes (3940)
Pjotr77 Creative Commons License 2016.12.20 0 0 3941

Tavaly adtam belőle csapokat Érdre, de sajnos az átoltásokból egy sem eredt meg...

Előzmény: SándorTiszteletes (3940)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!