Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
Ha ez így igaz ,mint írod akkor példakép egy korai néróba érdemes lenne próbaként egy kései crimson seedlest oltani.így biztosabban beérne ,és növekedhetne a cukorfoka. Na ezt én jövőre kipróbálom.
Nyilván egy később induló alany a ráoltottra is pont ilyen tulajdonsággal hat.
A kisebb növekedési erélyű, meg olyannal.
De a beltartalmi értéket leginkább a rendelkezésre álló tápanyagok, a terhelés és hasonló dolgok befolyásolják.
Mikor ide költöztem volt egy sor saszla a telken. Mit sor... 6 darab. Átépítés közben-után, mikor már tudtam a kerttel is érdemben foglalkozni, ezeket elkezdtem lecserélni. Mivel vannak gyerkőcök nem akartam egyszerre, mert tőkéről legelni szőlőt, mikor ki vannak csapva az udvarra az mégis csak egy vidám dolog.
A mostanában kommersz (vagy kevésbé kommersz) kereskedelmi forgalmas, ellenállóbbnak marketingelt fajták kerültek be.
De még mindig maradt egy öreg saszla. Látva ezt a lehetőséget jött az ötlet, hogy kihasználnám a földben lévő sok éves gyökérrendszert.
Oltottam és szemeztem is már gyümölcsfákat, olyan nagyon nem vagyok elveszve a témában.
Tudni nem tudom, de vegyük példának a gyümölcsfákat.
Ott is különböző alanyokra (amik ott is- itt is csak azért alanyok mert a gyümölcstermő képességük nem olyan, amit elvárnak, ellenben más jó tulajdonságaik vannak, ellenben magukhoz képest mind-mind nemes) oltanak/szemeznek értékes fajtákat.
És függetlenül az alany típusától a nemes nevén árusítják a kereskedelemben, én legalábbis nem láttam olyat, hogy megkülönböztetnék a más-más alanyon termett mondjuk x fajta almát-körtét-kajszit... stb...
Az én nem tudom hogy nemesbe lehet e és szabad e nemest oltani és változtat e valamit is rajta, de eddig ilyen dolgot nem vettem észre. Az örökölt 30 éves szőlőmet már szinte teljesen átszemeztem, évek óta teremnek bőségesen. És a lényeg hogy 1 év múlva már szépen teremnek. Hogy most egy héttel előbb vagy később azt nem tudom, viszont a permetezést alig alig kell csinálnom. A régieket viszont akármennyi permetezéssel sem tudtam megvédeni. De az is igaz hogy a legtöbb szőlőm most már csemege.
Nem tudom,hogy ki mennyire van tisztában azzal, ha egy nemesbe oltasz egy másik nemest, akkor megváltoznak az oltott fajta egy-vagy akár több tulajdonsága is.Ha egy kései érésű fajtába oltasz, egy korai fajtát, akkor akár két héttel is kitolhatja az érési időt, és fordítva is igaz. A növekedési erény, termékenyülés, a szárazságtűrés, a rezisztencia, a bogyó méret, és forma mind mind befolyásolható azzal, hogy milyen fajtába oltasz. Az alanyfajták is bizonyos mértékig, ha nem is annyira mint a nemesbe oltás is befolyásolja a beoltott nemes tulajdonságait, pl.a virágzáskori kötés-elrúgás mikéntjét,stb. tehát csak óvatosan és hátrább az "agarakkal".
Éppen ezért én csak "saját vérben" próbálok véglegesen ültetni, (homokon) vagy a hagyományos a már bevált alanyokra, de ott is csak a kis növekedési erényűeknél, vagy ha kísérletezni akarok.
Pjotr-tól kérdezném, ha ideiglenesen nemesbe nemest oltok, az abból vett dugványvessző,vagy csap az eredeti DNS-t hordozza, vagy a nemes (amibe oltottam) véglegesen megváltoztatja az eredeti fajta tulajdonságait?
minél korábban levágni a tövet, jól száradjon be a heg. Asziszem március 18-án csináltam az éven. A lényeg hogy jó erős legyen a nedvfolyás, csak akkor kelti életre a szemet, anélkül nem forrad, már próbáltam
Ezt nem inkább gyökérnyakba oltásnak hívják? A szemzések általában héj alá betolt rügyek, kis fás résszel. Valaki feltett egy speciális szemzésről szóló bemutató filmet - talán a szőlő oltás-ba, és talán Ő maga is kipróbálta itthon - amiben a törzs 20-40-60 cm-s magasságában egy kissé felnyitják a héjat, és alá tolnak egy rügyet, egy kis fás résszel (felette levágják).
Bár ha eredményesen csinálod, az a lényeg ;-) de nem baj, ha mindent a nevén nevezünk, akkor nincs keveredés...
Köszönöm szépen. A zöldbe fást én is készülök kipróbálni. Nekem a márciusi szemzés mindíg sikerül, én azt szeretem, ha meg nem jön össze még jöhet májusban a zöldbe fás.
A szemzés ugyan olyan jó, eredményes, mint a zöldbe.fás oltás. Én az utóbbit tanultam egy szőlésztől '82-ben, azótaezzel a módszerrel mesterkedem. Később indul meg, mint a szemzés, de a koraibb fajták annál is beérnek még abban az évben.