Keresés

Részletes keresés

budai2 Creative Commons License 2014.12.20 0 0 2854

Igen, a méhek virágporral meg tudnak fertőzni egy másik fát. (A sharka "szexuális úton" is fertőzhet).

" Óvatosan kell eljárnunk, mivel a vírus növényi nedvekkel és a metszéshez használt eszközökkel is terjed. Ráadásul, bizonyos vírusgazda gyomnövények szintén lehetnek a fertőzés forrásai, így ellenük is kell alkalmaznunk növényvédelmi technológiákat. A pollen terjedése további fertőzést okozhat. "

http://www.plantprotection.hu/modulok/magyar/stone-fruit/pox_stone.htm

Még annyit, hogy pl a csalán is lehet "vírusgazda gyomnövény".

Én  bizonytalan vagyok a virágporos terjedéssel kapcsolatban.  Szerintem az a fertőzött virágpor, ami "ráesik" egy másik fára, de nem a virág bibéjére és így "nincs szex", nem viszi át a fertőzést.

Előzmény: cryangel (2849)
arpad-lajos Creative Commons License 2014.12.19 0 0 2853

A kajszi legismertebb és legnagyobb kárt okozó vírusbetegsége a kajszihimlő (sharka vírus). Eza vírus szemzéssel, oltással és levéltetvekkel terjed. A szilváról a kajszira is levéltetekkel átvivődik.

kaalyz Creative Commons License 2014.12.14 0 0 2852

Köszönöm a felajánlást, de kivárom, amíg a szombathelyi Örökzöld kertészetben hozzájutok. Tavaly volt de akkor mást vettem, ebben az évben meg nem árulnak. Igy egy Orangered fajtát szereztem be végül is. Porzónak meg ott a Bergeron, tőle pár méterre.  Így majd az érési sor orandered, szegedi mammut, Bergeron. Ez a három fa, netalán a Rakovszky-val elegendő lesz.

Üdv Zoli.

Előzmény: Jani71 (2844)
simon53 Creative Commons License 2014.12.09 0 0 2851

https://www.facebook.com/Gazdabolt

Ingyenes szállítás dec.11. (csütörtök) megrendelésnél.

alfi13 Creative Commons License 2014.12.08 0 0 2850

Nem akarom rossz színben feltüntetni a Stanley-t mert egy nagyon finom bőtermő jó szilva de kb 5 éve vágtam ki egy fát mert teljes mértékben elhatalmasodott rajta a virusfertőzés.A legnagyobb hibát ott követtem el hogy csak ez az egy szilvafám volt és az idén fordultak igazán termőre a kivágás után ültetett szilvafáim okulva az előzményekből most már 4 különböző fát ültettem.

cryangel Creative Commons License 2014.12.08 0 0 2849

Sziasztok!

Volt egy vírusos japán szilvám, ami egy stanley-el jött ugyanabból a faiskolából.

Mind a kettőt előre metszették, úgyhogy nagy a valószínűség, hogy a stanley is vírusos, csak nem mutatja (tudom, hogy toleráns).

Kérdésem az lenne, hogy a méhek a virágporral meg tudnak fertőzni más fát. (Mellette kajszik vannak) 

öreg_néne_b Creative Commons License 2014.12.06 0 0 2848

Nincs fagy és a talaj még sokáig nem fog átfagyni, nyugodtan lehet még ültetni. Mindenképpen jobb, mint tavaszig tartogatni a csemetét.

Előzmény: buga1 (2847)
buga1 Creative Commons License 2014.12.06 0 0 2847

Még az idén is ültethetsz...

Előzmény: buga1 (2846)
buga1 Creative Commons License 2014.12.06 0 0 2846

Vedd meg most, ültesd el tavasszal és akkor biztosan lesz :-)

Előzmény: kersa48 (2841)
TINTUS Creative Commons License 2014.12.06 0 0 2845

Sajnos már mindent permetezni kell bármilyen fa.

Előzmény: kaalyz (2840)
Jani71 Creative Commons License 2014.12.05 0 0 2844

Szegedi mamutot tavaly ültettem. Remélem, két év múlva megmutatja a termését.

Van Rakovszky is, idén termett először, de sajnos a termést nem tudtam megkóstolni, mert tönkrement (eső?). Jövőre jó lenne már enni belőle!

Felhívom a figyelmed, hogy a Rakovszky érzékeny a sharkára (ha nagyon nem találsz és nagyon kell, szívesen küldök szemzőhajtást, ha megfelel vírusosan is ;-)  ).

Előzmény: kaalyz (2840)
Pro.polisz Creative Commons License 2014.12.04 0 0 2843

Szerintem a wavit meg st julienn alanyú fákat külföldről hozzák, talán azért is ilyen drágák.

A Top Five a pullo faiskolából (termelő) mirobalán alanyon volt, az szerintem hazai, de az "csak" 3.300 Ft volt.

Tekintettel a várható/remélhető többtízéves élettartamra, nem ez lesz a legnagyobb költség. Pár db fánál még elviselhető....

Kelenvölgyiben voltak érdekes diók: hodák dió, milotai intenzív.... de ez itt OFF

Nekik is volt szegedi mammut - úgy látszik meg lett szórva a piac - de pl. rakovszky-t, amivel egyszer már felsültem, sehol sem láttam, meg ananászt sem. A régi fajtáknak is van divatja, de persze a hátrányokról nem tesznek említést a marketing szövegek...Az óriás kajszikat nem tudom hogy kezelhették régen (és manapság) nagyüzemi környezetben, hiszen magas létartalmuk miatt elég sérülékenyek. Persze ha tök zölden szedték....

Lactarius Curtis Creative Commons License 2014.12.04 0 0 2842

Nehéz megjósolni...ha a termelők nem viszik mindet el, akkor a maradékból.

Előzmény: kersa48 (2841)
kersa48 Creative Commons License 2014.12.04 0 0 2841

Véleményetek szerint, kapok ezekből a kurensebb fajtákból /szilva, kajszi / még tavasszal ?

Előzmény: Lactarius Curtis (2839)
kaalyz Creative Commons License 2014.12.04 0 0 2840

Szerintem kiskertbe való a Szegedi mamut. Örülök, hogy a Szegediek szeretnék feltámasztani ezt a kajszit. Az enyém 1980-as ültetésű. Nagy gyümölcsű, nagyon kellemes zamatú, bár monilia ellen permetezni kell (chorus). Egyik jó porzófája a Rakovszky kajszi, amit szeretnék én is ültetni.

Üdv. Zoli. 

Előzmény: Mozo66 (2808)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2014.12.04 0 0 2839

A P---től kb 1750-ért szerzik be darabját.

Előzmény: Totya0024 (2838)
Totya0024 Creative Commons License 2014.12.04 0 0 2838

köszi!

Előzmény: Pro.polisz (2837)
Pro.polisz Creative Commons License 2014.11.30 0 0 2837

4,5-5,5 között vannak ezek a fák. Volt Kioto is.

A Kelenvölgyi faiskolában is láttam ezeket, ma voltam ott Top Five szilvát venni.

Van egy konténeres Big Red-em is Kistarcsáról, idén ennyi már elég lesz...

Totya0024 Creative Commons License 2014.11.30 0 0 2836

Megkérdezhetem, hogy milyen árkategóriában lehet őket kapni? :)

Előzmény: Pro.polisz (2835)
Pro.polisz Creative Commons License 2014.11.29 0 0 2835

Fajta vadászoknak: Csillaghegyre érkezett Tsunami kétféle alanyon (wawit, StJulien), Pinkcot, Frisson (késői).

Egy tsunamit vettem is...

Deryan Creative Commons License 2014.11.27 0 0 2834

Igen, erre én sem gondoltam.

Tény, hogy ez a fagyzugos hely szinte minden évben elvitte a gyümölcsöket. Legfeljebb néhány maradt meg mutatóban.

A fa kérgén az elágazásoknál a még csemete fán egy nagy sebhely volt. Bár kezeltem, de szerintem ezen keresztül is felázhatott, rovarokat kaphatott a fa. Az ezévi rendkívül esős időjárás pedig kialakította a kedvező alapot a gombásodáshoz.

Erre tudok gondolni.

Előzmény: Pro.polisz (2827)
firpolino Creative Commons License 2014.11.27 0 0 2833

Talán érdemes lenne legközelebb szilvatörzsű kajszit ültetni. Sajnos én a 2010-ben telepített, mirabolán alanyú Pannóniával jártam így. Alig nőtt valamit a fa (pedig gondosan előkészítettem a talajt és termőföldbe ültettem), majd berepedezett és begombásodott a törzse. Szerintem tavasszal már nem biztos, hogy ki fog hajtani.

Ősszel mirabolán alanyú, de szilva törzsre oltott Gönci Magyar Kajszit ültettem. Remélem ellenállóbb lesz, mint a hagyományos kajszi. Annak viszont nem ajánlom ezt a megoldást, aki ragaszkodik a nagyon alacsony törzsmagassághoz, mivel a faiskolában 1 méteres magasságban oltották a szilvatörzsbe a nemes részt. 

Előzmény: Deryan (2804)
buga1 Creative Commons License 2014.11.26 0 0 2832

Érdekes... Akkor ha az alany (mirabolán) ugyanaz, már csak a nemesben lehet a különbség. Ami úgy ahogy lépést tud tartani a szilvákkal, az a Kioto.

Előzmény: Camrom (2831)
Camrom Creative Commons License 2014.11.26 0 0 2831

Helló,

Más a véleményem a tapasztalataim után, szerintem semmi nem fejlődik olyan gyorsan mint a kajszi, még a szilva és a cseresznye sem. :-)

Előzmény: buga1 (2830)
buga1 Creative Commons License 2014.11.25 0 0 2830

Köszi! Most megnyugtattál. Mert az a helyzet, hogy nekem a csonthéjasok jobban "bejönnek", mint az almatermésűek. Igaz próbálok egy két körtét és almát is "becsempészni" a kertembe, de a hely szűke miatt elég problematikus. A kevés fennmaradó helyre inkább kajszit szeretnék ültetni (estleg szilvát vagy őszit) s ha netalán nem sikerülne, akkor ugyanúgy mehet kajszi a helyére a leírásod alapján. Még 1x köszönöm a tanácsokat.

Egyébkeént megfigyeltem, hogy az egy időben ültetett kajszik és szilvák (mirabolán alanyon) között elég nagy eltérés van ami a növekedést illeti. A szilvák sokkal jobban (gyorsabban) fejlődnek, mint a kajszik. Gondolom ez annak tudható be, hogy a mirabolán alany közelebbi rokonságban áll a szilvával, mint a kajszival. És úgyszintén a St. Julien alanyon lévő President lassabban fejlődik, mint a mirabolánon lévő Jojo vagy Hanita. Pont úgy ahogyan leírtad.

Előzmény: Mozo66 (2828)
buga1 Creative Commons License 2014.11.25 0 0 2829

Igen a linkelésre gondoltam. 

Tökéletesen leírtad és működik is! Nagyon szépen köszönöm! Pedig mindenféle képpen próbálkoztam. Először "linkeltem" és aztán akartam felülírni-megkínlódtam vele és nem ment... De hála Neked végül sikerült!

Előzmény: Jani71 (2824)
Mozo66 Creative Commons License 2014.11.25 0 0 2828

Erről már sokszor volt szó , megoszlanak a vélemények . Én nem csinálok nagy faxnit a pótlásból , beültetm a csemetét majd  felülre teszek némi szervestrágyát és semmi gond nem szokott lenni ...szépen ered szépen fejlődik . Lényeg a tápanyag felvétel biztosítása .... ha eleve kiélt sovány a talaj akkor nem lesz jó a növekedés az biztos , ezért kell trágyázni tápanyagozni  esetleg lazítgatni a talajt .  Alany szempontból meg szerintem inkább az a döntő , hogy milyen méretű fát akarsz meg persze mihez tudsz hozzájutni .  Nekem a hagyományos mirabolán mellett 4 modernebb alanyon van kajszi . VaxWa : felénk nem nagyon elterjedt nagyon gyenge növekedésű esetleg támrendszer melletti szuperorsónak való . Vawit : gyenge növekedésű de jó kis zömök és termelékeny fát nevel , kis helyre vagy kisebb térközzel ajánlott , de laza homokos  talajon szerintem igényli az öntözést a kis gyökérzete miatt . St Julien : kb 70 % os növekedés . ezen van az új telepítés ha megnézed az öszibarackos topikion a fotókat azok mindent elmondanak . Montclair : magonc alany erősebb mint a St Julien , nekem Aurora van rajtuk , erős növekedés és hagyományos lombszerkezet ... az Aurora szép egyenletes gömbkoronát nevelt . Azokról a véleményekről , hogy betegség ide meg oda fertőz a talajon , nekem nincsenek tapasztalataim , nálam nem szokott fertőzni . Arról is volt már szó , hogy a kajszik pusztulását ...szerintem ...  legygakrabban rovar által indított folyamat okozza ... aztán jön a gomba meg a baktérium , de mindig a rovarkártételtől indul ki .  Az itt feltett fotókon is véleményem szerint abból indult ki .  Én most nagyon alacsony törzzsre alakítottam a fákat pont azért , hogy ne legyen szimpatikus  bizonyos rovaroknak , ezzel próbálom megelőzni a fák pusztulását .

Előzmény: buga1 (2820)
Pro.polisz Creative Commons License 2014.11.25 0 0 2827

Azért furcsa, mert 6-7 éves fiatal fák nem szoktak így kinézni.

Ilyen mérvű kéreg pusztulás sem szokott egy év alatt kialakulni.

Kéreg szú végez hasonlót, de nem egy év alatt és nem ilyen fiatal fákon. Furi...

Előzmény: Deryan (2826)
Deryan Creative Commons License 2014.11.25 0 0 2826

Sajnos nálam már a termés minőségén is meglátszott a romlás. Az a kevés, amit a fagy nem vitt el tavasszal, többségében aránylag éretten lehullott. A gyümölcs húsa belül barna volt és maga a gyümölcstest sem volt feszes, mint általában ez lenni szokott. Elenyésző mennyiségben maradt azért egészségesen érett gyümölcs is.

A fa törzse szinte körkörösen ilyen állapotban van. A kéreg porladtan elkorhadt, és a

kombium sem teljesen épp.

Ezek a gombák, melyeket lefényképeztem, korhadó fák jellegzetes gombái.

A kajszi törzsének tavasszal még semmi baja nem volt. Most egyszeriben szembesültem vele, amikor lemosó permet előtt a fatörzseket letisztítottam.

Előzmény: buga1 (2821)
Deryan Creative Commons License 2014.11.25 0 0 2825

2 évvel fiatalabb Bergeronom nekem is van. Ott egyenlőre nem látok ilyen problémát.

Előzmény: TINTUS (2816)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!