Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Igen, a méhek virágporral meg tudnak fertőzni egy másik fát. (A sharka "szexuális úton" is fertőzhet).
" Óvatosan kell eljárnunk, mivel a vírus növényi nedvekkel és a metszéshez használt eszközökkel is terjed. Ráadásul, bizonyos vírusgazda gyomnövények szintén lehetnek a fertőzés forrásai, így ellenük is kell alkalmaznunk növényvédelmi technológiákat. A pollen terjedése további fertőzést okozhat. "
Még annyit, hogy pl a csalán is lehet "vírusgazda gyomnövény".
Én bizonytalan vagyok a virágporos terjedéssel kapcsolatban. Szerintem az a fertőzött virágpor, ami "ráesik" egy másik fára, de nem a virág bibéjére és így "nincs szex", nem viszi át a fertőzést.
A kajszi legismertebb és legnagyobb kárt okozó vírusbetegsége a kajszihimlő (sharka vírus). Eza vírus szemzéssel, oltással és levéltetvekkel terjed. A szilváról a kajszira is levéltetekkel átvivődik.
Köszönöm a felajánlást, de kivárom, amíg a szombathelyi Örökzöld kertészetben hozzájutok. Tavaly volt de akkor mást vettem, ebben az évben meg nem árulnak. Igy egy Orangered fajtát szereztem be végül is. Porzónak meg ott a Bergeron, tőle pár méterre. Így majd az érési sor orandered, szegedi mammut, Bergeron. Ez a három fa, netalán a Rakovszky-val elegendő lesz.
Nem akarom rossz színben feltüntetni a Stanley-t mert egy nagyon finom bőtermő jó szilva de kb 5 éve vágtam ki egy fát mert teljes mértékben elhatalmasodott rajta a virusfertőzés.A legnagyobb hibát ott követtem el hogy csak ez az egy szilvafám volt és az idén fordultak igazán termőre a kivágás után ültetett szilvafáim okulva az előzményekből most már 4 különböző fát ültettem.
Szegedi mamutot tavaly ültettem. Remélem, két év múlva megmutatja a termését.
Van Rakovszky is, idén termett először, de sajnos a termést nem tudtam megkóstolni, mert tönkrement (eső?). Jövőre jó lenne már enni belőle!
Felhívom a figyelmed, hogy a Rakovszky érzékeny a sharkára (ha nagyon nem találsz és nagyon kell, szívesen küldök szemzőhajtást, ha megfelel vírusosan is ;-) ).
Szerintem a wavit meg st julienn alanyú fákat külföldről hozzák, talán azért is ilyen drágák.
A Top Five a pullo faiskolából (termelő) mirobalán alanyon volt, az szerintem hazai, de az "csak" 3.300 Ft volt.
Tekintettel a várható/remélhető többtízéves élettartamra, nem ez lesz a legnagyobb költség. Pár db fánál még elviselhető....
Kelenvölgyiben voltak érdekes diók: hodák dió, milotai intenzív.... de ez itt OFF
Nekik is volt szegedi mammut - úgy látszik meg lett szórva a piac - de pl. rakovszky-t, amivel egyszer már felsültem, sehol sem láttam, meg ananászt sem. A régi fajtáknak is van divatja, de persze a hátrányokról nem tesznek említést a marketing szövegek...Az óriás kajszikat nem tudom hogy kezelhették régen (és manapság) nagyüzemi környezetben, hiszen magas létartalmuk miatt elég sérülékenyek. Persze ha tök zölden szedték....
Szerintem kiskertbe való a Szegedi mamut. Örülök, hogy a Szegediek szeretnék feltámasztani ezt a kajszit. Az enyém 1980-as ültetésű. Nagy gyümölcsű, nagyon kellemes zamatú, bár monilia ellen permetezni kell (chorus). Egyik jó porzófája a Rakovszky kajszi, amit szeretnék én is ültetni.
Tény, hogy ez a fagyzugos hely szinte minden évben elvitte a gyümölcsöket. Legfeljebb néhány maradt meg mutatóban.
A fa kérgén az elágazásoknál a még csemete fán egy nagy sebhely volt. Bár kezeltem, de szerintem ezen keresztül is felázhatott, rovarokat kaphatott a fa. Az ezévi rendkívül esős időjárás pedig kialakította a kedvező alapot a gombásodáshoz.
Talán érdemes lenne legközelebb szilvatörzsű kajszit ültetni. Sajnos én a 2010-ben telepített, mirabolán alanyú Pannóniával jártam így. Alig nőtt valamit a fa (pedig gondosan előkészítettem a talajt és termőföldbe ültettem), majd berepedezett és begombásodott a törzse. Szerintem tavasszal már nem biztos, hogy ki fog hajtani.
Ősszel mirabolán alanyú, de szilva törzsre oltott Gönci Magyar Kajszit ültettem. Remélem ellenállóbb lesz, mint a hagyományos kajszi. Annak viszont nem ajánlom ezt a megoldást, aki ragaszkodik a nagyon alacsony törzsmagassághoz, mivel a faiskolában 1 méteres magasságban oltották a szilvatörzsbe a nemes részt.
Köszi! Most megnyugtattál. Mert az a helyzet, hogy nekem a csonthéjasok jobban "bejönnek", mint az almatermésűek. Igaz próbálok egy két körtét és almát is "becsempészni" a kertembe, de a hely szűke miatt elég problematikus. A kevés fennmaradó helyre inkább kajszit szeretnék ültetni (estleg szilvát vagy őszit) s ha netalán nem sikerülne, akkor ugyanúgy mehet kajszi a helyére a leírásod alapján. Még 1x köszönöm a tanácsokat.
Egyébkeént megfigyeltem, hogy az egy időben ültetett kajszik és szilvák (mirabolán alanyon) között elég nagy eltérés van ami a növekedést illeti. A szilvák sokkal jobban (gyorsabban) fejlődnek, mint a kajszik. Gondolom ez annak tudható be, hogy a mirabolán alany közelebbi rokonságban áll a szilvával, mint a kajszival. És úgyszintén a St. Julien alanyon lévő President lassabban fejlődik, mint a mirabolánon lévő Jojo vagy Hanita. Pont úgy ahogyan leírtad.
Tökéletesen leírtad és működik is! Nagyon szépen köszönöm! Pedig mindenféle képpen próbálkoztam. Először "linkeltem" és aztán akartam felülírni-megkínlódtam vele és nem ment... De hála Neked végül sikerült!
Erről már sokszor volt szó , megoszlanak a vélemények . Én nem csinálok nagy faxnit a pótlásból , beültetm a csemetét majd felülre teszek némi szervestrágyát és semmi gond nem szokott lenni ...szépen ered szépen fejlődik . Lényeg a tápanyag felvétel biztosítása .... ha eleve kiélt sovány a talaj akkor nem lesz jó a növekedés az biztos , ezért kell trágyázni tápanyagozni esetleg lazítgatni a talajt . Alany szempontból meg szerintem inkább az a döntő , hogy milyen méretű fát akarsz meg persze mihez tudsz hozzájutni . Nekem a hagyományos mirabolán mellett 4 modernebb alanyon van kajszi . VaxWa : felénk nem nagyon elterjedt nagyon gyenge növekedésű esetleg támrendszer melletti szuperorsónak való . Vawit : gyenge növekedésű de jó kis zömök és termelékeny fát nevel , kis helyre vagy kisebb térközzel ajánlott , de laza homokos talajon szerintem igényli az öntözést a kis gyökérzete miatt . St Julien : kb 70 % os növekedés . ezen van az új telepítés ha megnézed az öszibarackos topikion a fotókat azok mindent elmondanak . Montclair : magonc alany erősebb mint a St Julien , nekem Aurora van rajtuk , erős növekedés és hagyományos lombszerkezet ... az Aurora szép egyenletes gömbkoronát nevelt . Azokról a véleményekről , hogy betegség ide meg oda fertőz a talajon , nekem nincsenek tapasztalataim , nálam nem szokott fertőzni . Arról is volt már szó , hogy a kajszik pusztulását ...szerintem ... legygakrabban rovar által indított folyamat okozza ... aztán jön a gomba meg a baktérium , de mindig a rovarkártételtől indul ki . Az itt feltett fotókon is véleményem szerint abból indult ki . Én most nagyon alacsony törzzsre alakítottam a fákat pont azért , hogy ne legyen szimpatikus bizonyos rovaroknak , ezzel próbálom megelőzni a fák pusztulását .
Sajnos nálam már a termés minőségén is meglátszott a romlás. Az a kevés, amit a fagy nem vitt el tavasszal, többségében aránylag éretten lehullott. A gyümölcs húsa belül barna volt és maga a gyümölcstest sem volt feszes, mint általában ez lenni szokott. Elenyésző mennyiségben maradt azért egészségesen érett gyümölcs is.
A fa törzse szinte körkörösen ilyen állapotban van. A kéreg porladtan elkorhadt, és a
kombium sem teljesen épp.
Ezek a gombák, melyeket lefényképeztem, korhadó fák jellegzetes gombái.
A kajszi törzsének tavasszal még semmi baja nem volt. Most egyszeriben szembesültem vele, amikor lemosó permet előtt a fatörzseket letisztítottam.