Ha nyúlik a fa akkor hosszú vesszőket kell hagyni , de ritkán . Ilyenkor a termés lehajtja a vesszőket így csökken a növekedési erély , és egész nyáron lehet szedegetni az erős hajtásokat ( vízhajtás ) , persze a tápanyagot nem kell elfelejteni ebben az esetben .
Általában a nektarinok erősebb növekedésűek , az elv ugyan az , csak gyakorlatban nehezebb összehozni . Sűrűbb lombot nevel nehezebb ennyire konkrét koronát alakítani , bár nem lehetetlen . Ez is fajtafüggő az első kép a Stark Redgold ( Andosa ) ez olyan mint a söprűvesző , nagyon elágazó a hajtása . A másik kettő Armking metszés előtt és után ( nem ugyan az a fa ) ez is erős növekedésű , de nem elágazó hanem hosszú hajtásokat nevel jóval egyszerűbb metszeni , bár rengeteget kell levágni róla , hogy ne legyen sűrű . Ezen a fajtán a lehetséges és jó termővesszőknek kb 20 %-át lehet csak meghagyni ... na itt nagy a kísértés .
Tapasztalatom szerint a 3 vezérág a legoptimálisabb , van amelyiken nekem is 4 van , abban az esetben hagyok ennyit , ha teljesen szimmetrikusak .... mert ugye akkor ha 3-at hagyok az féloldalas lesz .
Itt egy (jó) példa a " kihegyezésre " . Hajtás korában le lettek törve az erős konkurens hajtások , így a vezérág erősödött meg , az viszont ugyanolyan vastag lett mint az előző évi hajtás . Nem kell a konkurens hajtásokat levágni , csak a termővesszőket kiválogatni .
Ja ..ja , a nézőpont csak nézőpont kérdése , de ugyan az a fa .
Majd folytatom , de közben behalt a számítógépem , szerintem alaplap hiba van a dologban , most egy laptopon szerencsétlenkedek , de ezen nincs kártyaolvasó , meg a kedvenc képkonverter programom is hiányzik , talán estére rakok fel még fotót a nagyobb fákról is .
Amúgy muszáj neki hajtani , mert különben sosem lesznek termő fák . Ültetés után 2 alapos öntözést kaptak , jó volt az eredés , kivéve amelyik csemeték eleve halálra voltak ítélve .
Szép, szép. Csak jobb lett volna azonos nézőpontból fényképezni, mert először azt hittem, poénból egy másik fát mutatsz, a háttér sem azonos! :) Nálad mindig ilyen erősen hajt az első évben? Vagy csak tavaly volt ilyen jó idő rá?
Az ígért fotó a metszésről ( remélem helyes metszésről )
Ezek a tavalyi ültetések , zöldmunkát nem csináltam rajtuk , első évben kicsit rizikós , mert ha kevés hajtást hagy az ember , egy erős szél eldöntheti őket , vagy akár saját súlyuknál fogva is eldőlhetnek és akkor ez ember kezdheti elölről az egészet .
Tehát kizárólag 3 jó állású , erős vesszőt hagyok és nem vágom vissza a végét sem , ha jó a csúcsrügy akkor had menjen onnan tovább . Ezeket már a nyár elején ki fogom ritkítani .
Hát, ez már elég jelentős különbség a licenctelenekhez képest. Főleg, ha az illető átlagvevőnek fogalma sincs, mit tud az illető fajta, csak azt látja, hogy valami ismeretlen izé, ami drágább, mint a "nagy" fajták. Aki direkt keresi ezeket, annak viszont nem oszt, nem szoroz az a 2-300.
Ha már nem haragszol a korábbi morgolódásomért ,hadd kérdezzem meg hol laksz,talán te is tudnál segíteni a fajtabővítésben.Hála a netnek és egy másik topicban lévő kedves lánykának olyan/Újkígyósi/faiskolából vesz és küld nekem fákat/őbarackot is /aki az én megkeresésemre nem is reagált.Leírom hogy én milyen fajtáknál tartok :Meystar,Early Redhaven,Fantasia,independence,Michelini,Mariska,Diamond Bright,Stark RedGold,Harko,Kínai lapos,vmelyik Babygold,Padana,Suncrest,Manon,Cresthaven,Maria Bianca...és van néhány "ezjófajtaerrőlszemzek".Van még jónéhány /nem csak ősziből/amire fáj a fogam,talán idővel/és némi segítséggel / sikerül belőlük megvalósítanom néhányat.
Jó,jó nem felhúzni akartalak,csak azt akartam érzékeltetni ,hogy nem csak azok a profik akik nagyban csinálják és a kicsik igenis tudnák hasznosítani a modern fajtákat,modern alanyokon.csak persze a szemléletváltás...A közeli falvakban vannak nagyban almázók ,körtézők .Régóta csinálják ,sokéves tapasztalat stb... na de milyen művelési rendszerban ?! Óriásfák ,ritkán ültetve,nyelik a dupla-tripla vegyszermennyiséget ,a szedése létráról stb ,nem is érdemes folytatni....nekik hogyan magyarázzam el,hogy egy korszerű ültetvénnyel többra mennének ?Azt hiszem a faiskolások is tehetnek vmit,hogy az emberek ezeket a módszereket kezdjék átvenni,jó tudom ez sok szájtépés és nincs megfizetve,de hátha.Főleg ha van jó példa a környéken,amit "idézni" lehet.Én messze nem vagyok profi,van bőven tanulni valóm/mondjuk könyvekből sok mindent nem lehet megtanulni meg aztán én amúgy is azt tanulom meg könnyebben amit megmutatnak/,de több ismerősnek tetszik már az is amit én tudok produkálni főleg ha elmondom nekik azt is ,hogy miért jobb így,mint a régi módszerrel.
Ha az ember nézi az Európai cégek nemesítéseit , úgy 6-8 évente komplett fajtasorokkal jönnek ki . Pl : Sole , Helios vagy a nemrég belinkelt Viowhite , Zincal stb . Ufo , a laposból nálunk meg hát ..... van ami van .
Na ás akkor a Kaliforniai dolgokról nem is beszéltünk és itt szörfözgetés közben azon lepődtem meg , hogy Kanadában micsoda fajtákat csinálnak ...Kanadában !!!! Másfél hónap a barackszezon Július közepén-végén érik a korai barack és még is rengeteg fajtájuk van .
Na ezzel nem is volna semmi baj , ha olyan lenne a rendszer , hogy ezeket honosítani lehetne , ha még a licencet meg is kellene fizetni .
Sunbeam = Napsugár ...igen . És így van , volt hogy azt mondtam , hogy ez nem napsugár hanem Redhaven és már nem is kellett a vevőnek ...így járt .
""Aztán ha még alanyhasználatban el is vagyunk maradva a világtól de fajtahasználatban még jobban ... had verjem el a port a hazai növénynemesítő " szakembereken " vagy aki ezért felelős ...""
Nah, ebben viszont igazad van. Van egy rahedli agráregyetemünk, vannak gyümölcskutató intézeteink, de hol vannak az eredmények? Kézzel fogható (azaz köztermesztésben lévő) keresztezéses nemesítéssel előállított fajtái csak az Érdi Gyümölcskutatónak van cseresznyéből és meggyből (Linda, Katalin, és az öntermékeny "fiúneves" fajták, mint a Alex vagy Pál) Bárhogy eröltetem az agyam a Kertészeti egyetemtől csak a Remény laposbarackot tudom, amit a Peen-Too felhasználásval állítottak elő (Talán Peen-Too x Ford, de erre nem vennék mérget)
A Ceglédi gyümölcskutatónál meg Ceglédi arany (Ceglédi óriás x Rózsa barack), meg a többi újabb "ceglédi" kezdetű fajta, de _szignifikánsan_ nem különböznek régebbi fajtáktól. Nem rezisztensek PPV-re, fagyállóságuk sem sokkal jobb (sőtt van, hogy rosszabb), nem érnek nagyon korán vagy nagyon későn szélesítve ezzel a kajsziszezont stb.. stb...
A legtöbb gyümölcsből, csak szelekciókat tudok mondani...
Hazai nemesítésű almákban sem dúskálhatunk (Éva, Jonager, Kovelit, de ezek is leginkább választékbővítő fajták), rezisztens vonalon egyet sem (a csehek lenyomnak), körtéből úgyszintén egy fajtát sem tudok mondani, ami a magyar szakemberek hírnevét öregbítené...
Na akkor " EGYRE JÁR AZ AGYUNK " marketing téren .
Hogy a Championt keresik-e júliusban ...ha ....ha..... Már júniusban is azt kérdezgetik , " ez még nem a Champion ..????? " Na meg a Napsugár .....ki tudnak üldözni ezzel a szóval a világból . Ha belefáradok , hogy elmagyarázzam , hogy nem a napsugár érik június közepétől egész szeptember végéig akkor én is rámondom , hogy : ...de kedvesem ez a napsugár .
Volt 3 fám a Championból és ugye augusztus végére már szétszedtek a vevők , hogy mikor lesz már , mert az a legjobb barack a világon és nekik csak az kell . Na eljött a szedés ideje , volt az általad is említett Incroccio Pieri szép nagy rózsaszínes - lilás fedőszínnel , Suncrest ami ugye sárga , de az is szép színes meg a Champion a maga zöldesfehér alapszínével .... na ki lehet találni , mit vittek el , és mi maradt meg ??? Persze igen , mindent megvettek kivéve Championt . Szóval ez van .
Nálam az eladott fák (nem az összes készlet) sacc/kb 1/4-e - 1/3-a kel el ősszel, ha megjönnek a kisebb hidegek jóformán teljesen leáll. Tavaszal megy el az eladott mennyiség bő 2/3-ad része. Akkor indul be a szezon, amikor megjönnek a jobb idők március végén, de akkor már a fák is hajtanak ki... A mai napig röhögünk egy népes családon (most nem azt mondom pc módon, hogy etnikum, hanem azt, hogy nagypapa-nagymama, szülők, gyerekek nagybácsi stb..), akik május elején jöttek gyümölcsfát venni, és mélységesen meg voltak sértődve, hogy már nincs...
(Bár ennek is igyekszem kihúzni a méregfogát konténeres oltványokkal. Sok faiskolás ezt is elkúrja: a maradék dzsuvát konténerezi be, hogy hátha jön rá madár. Én már a kezdet kezdetén kiválogatom az extra minőségű oltványokat és ezt teszem félre a konténerezésre, ha elmegy a vermelőből -jó, ha nem akkor szép konténeres fa lesz belőle. A földet tőzeg-szubsztrátból keverem, Osmocote szabályozott hatóanyagleadású műtrágyával, és 12l-es "faiskolás vödörbe" ültetek. Az eredmény: közel 100%os eredés (tavaly kétszázvalahány "maradék" fából 2 nem eredt meg), közel méteres éves növekmény és teljesen átszőtt földlabda.
Velem sem mindíg állnak szóba... Nekem összesen 50 db fa kellett volna az ország másik végéből. Általában ilyen távolságnál és relativ kis tételnél jól szokott működni a postai vagy futárszolgálatos küldés. Kaptam én már postafutárral 40 db, közel 3 méteres vérszilvát is... Semmi bajuk nem lett. Telefonon felvettük a kapcsolatot, de amikor a postai vagy futárszolgálatos küldés került szóba, akkor a fickó mereven elzárkózott. Hiába mondtam, hogy az én rizikómra, meg többszáz darab növényt kaptam már így, nem és nem... 25-30k-s tételért pedig nem biztos, hogy van kedvem elautózni 15k-t + plusz elszúrni egy napot. -----
Red June, Cald2000, Andosa, Flavortop, Fantasia, Fairlane
Remény, Balkonella
Én ezeket a fajtákat igyekszem összeszedni vagy 4-5 helyről, de ez sem sikerül maradéktalanul. Idén pl. Szőregen intettek be, így nincs NectarH, Inrocio meg még egy pár fajta. Azért ezeket, mert egyszerűen nincs más az árlistákban.
Én árudás (is) vagyok, így én is rá vagyok utalva az hazai oltványtermelőkre, de címeket szívesen adok...
""Nem akarok marketingtanácsokat adni ... nem tisztem , de ha nekem árudám volna egész biztos rá tudnám beszélni az vásárlókat arra amit el akarok adni . Csak két példát . Nézzünk meg egy " nem magyar " előállítónak vagy kereskedőnek a honlapját és nézzünk meg egy hazait ..... szóval nem véletlenül csorgatjuk a nyálunkat páran , hogy .... húúú de jól néz ki ez meg az a fajta . És ha valaki nem bújja az internetet annak meg nyomtatni egy brosúrát nagy színes képekkel az újdonságokról , és már sokkal könnyebb lenne rábeszélni ......na ezek csak így eszembe jutottak .""
:) Jó tanácsot mindíg szívesen fogad az ember, de hidd el, hogy ezeken már mind-mind túl vagyok. Télen, amikor több időm van nem keveset bújom a netet, ill. a hazai- és külföldi szakirodalmat kertészet és növényvédelm témájában. Rengeteg gyönyörű színes képem van (köztük olyan is, amit én csináltam), a régi fajtákról pedig rengeteg német, francia vagy belga eredetű digitalizált víz- és olajfestmény.
Gondolom hozzád kevesen mennek oda úgy, mondjuk július közepén, hogy csak Championt akarnak vásárolni, semmi mást. Hozzám aránylag sokan, mert van a szomszédjának, az újságban olvasta, hogy jó... (A Champion az őszibarack Germensdorfi cseresznyéje, hogy ezzel a képzavarral éljek) Nekik meglehetősen nehéz eladni Incrocio Pierit vagy mást... (Az más kérdés, hogy a nagy barackozás itt általában ki is fullad, tafrinára akkor jön vegyszert venni, amikor a fa levélzetének a 90%-a oda... "Rezes lemosás volt?" "Nem volt..."
Csináltam a fajtáimhoz nyomtatott brossúrákat, a fajta részletes leírásával és színes fényképpel, a nosztalgia fajtákhoz ugyanez, csak vízfestményel+színes képpel amit lehet lapozgatni, ha valami nem világos, akkor kérdezni. Minden vevőmnek adok egy-egy két oldalas nyomtatott leírást a gyümölcsfák telepítéséről, ill. fajtánkánt felsorolva a legfontosabb betegségeket, kártevőket, ill. hogy mikor lehet számítani rá, és a rá való III.-as és II.-es kategóriájú vegyszereket. (Nyilván egy A4-es lap két oldalára nem lehet belesűríteni több szakkönyv tartalmát+a saját tapasztalataimat, de a semminél több).
Sajnos ez van, a vevők 10 maximum 15 %-a fogékony az újdonságokra.
A legnagyobbak pont akkor buktam, amikor fegyvert és paripát nem kimélve szép kis fajtaválasztékot hordtam össze, fajonként 10-15 fajtával.
A kiutat a netes értékesítésben látom, mert egy-egy vágyott fajta nevét egyre többen írják be a gúgliba és országos szinten ez a 10% megszállott már értékelhető keresletet jelent.
Basszus, hol írtam én ilyet? Hogy minden amatőr hülye? Olvasni kellene, mielőtt írsz...
Van kb. 10-15%, aki belátja, hogy igen: m9-re oltott fából kétszer annyit tud telepíteni, a gyümölcs szebb és színesebb lesz stb... De ugyanakkor azt is tudja, hogy locsolni kell, ezért ott a cseppcső a fasorokban, tápanyagot kell visszapótolni, rendes növényvédlemben kell részesíteni azt a fát, utánnaolvas, szakirodalmat vásárol, netezik stb... Gondolom nem kell mondanom, hogy te ebbe a 10-15 % tartozol. A 85-90% elvisz a fát, beleülteti a tarackos közepébe, ha nyáron két hónapig nem esik, nem locsolja, a homokos talajon sem istálótrágyát, sem műtrágyát nem szór ki, a lelkesedés a ki szokott fulladni a lemosópermetezés után... Utánna lehet szidni a fajtát, lehet szidni a lerakatost, és lehet szidni az oltványtermelőt...
Az erős növekedésű alanyok viszont jobban birják az extenzív körülményeket, pl. az MM-106-nak erősebb a gyökérrendszere, mélyebben gyökeresedik nem olyan érzékeny a szárazságra stb... Pl. nyáron is beírt egy tag a növényvédős fórumba, hogy kókadnak a fái, először a kajszi, majd a cseresznye is, mi a baja, mivel permetezzen? Visszaírtam, hogy ugyan kajszin probléma a gutaütés és verticilliumos hervadás, de leginkább öntözze meg 50-100 liter vizzel... Csodát tesz...
A '90-es évek elejétől sokat esett a háztáji kertészkedés ázsiója. Már nem feltétlenül az a cél, hogy minden hétvégén a gyümölcsöst gondozzák a család tagjai és kétöklömnyi almákat és őszibarackokat szüreteljenek, mivel el lehet büszkélkedni a ismerősöknek
Apropos,ha mész tavasszal Palesitsékhoz nem tudnál nekem is szerválni 1-2/tényleg csak 1-2/ új kajszit ? Természetesen MINDEN/!/ KÖLTSÉGET ELŐRE elküldenék,csak bele egy nagy kukászsákba és a posta a többit...ha esetleg megoldható lenne ...
Na egy olyan faiskolás akinek min.20 fajta őszije van igencsak számíthatna az én örökös zaklatásomra.Így meg....örülök,hogy egy másik topicban begyüjtött kedves ismerős az ország tulsó végéből hozzásegít 3/Fayette,Romestar őszib.,Fuji alma/,a környékünkön nem beszerezhető fajtához .A postai küldés sem zavar,én vállalom a kockázatot,azaz igazság hogy 2-400 km -t nics kedvem autókázni 3-4-8-10oltványért,de ha valaki segít akkor minden költségben benne vagyok,mert örülök ha egy nekem tetsző újdonsághoz hozzájutok.Ha meg a leírások ellnére mégsem válik be....? Hát ez is benne van ,e nem számít...
Van amit elfogadok,mert a magyar ügyintézés úgy vacak ahogy van.OK,nehéz új fajtákat hivatalosan beindítani.A faiskolások üzleti részét is elfogadom,pénz beszél.De azt,hogy házikertbe,amatőrök kezébe nem való intenzív alany ?! Na ezt nem.Egyrészt mert nagyon sokan akik nagyban foglalkoznak gyümölccsel ragaszkodnak a régi fajtákhoz és főleg a régi alanyokhoz,ha gondolod rakok fel képeket környékbeli almásokról,körtésekről.Eszük ágában sincs karcsúorsón termelni,mert csak azt látja,hogy egy fán az ő óriás fáihoz képest mennyivel kevesebb a termés,az egyéb ismeretekről nem is beszélve.A házikertbe,amatőröknek miért is kell intenzív alanyú fa ?Talán mert akkor a zsebkendőnyi kertjét nem foglalná el 1-2 hagyományos,erős alanyon lévő fa/és a faiskolásokon is múlik,hogy ezt a polgár megértse/,hanem többfajta gyümölcse lehetne.Ha nem ér valami katasztrófa akkor majd termő időben teszek fel képeket az én amatőr,házikerti terméseimről/mert így hiába írom hogy nem győzöm alátámasztani némely fámat a termésmennyiségtől,ja és nem diónyi almáim voltak-bár a méret azért fajtafüggő is vagy úgyanezt elmondhatom a barackokról is/...és szerintem ez a topic nem csak a profiknak van fenntartva. Most jut eszembe,nem is értem miért sírnak a szabolcsi profi almások,hogy 20 éve nem tudják a Jonathánjukat eladni,talán mert már rég túlhaladott rajta az idő/a növényvédelmi macerájáról v.a spéci metszéséről nem is beszélve /.Szóval mindent összevetve nem minden amatőr hülye és nem minden profi Okos./Akinek nem inge ne vegye magára/
Nálunk 2 faiskola van. Az első a "mi kutyánk kölyke", helyi kertészmérnök a családjával, díszbokrokat termel, plusz gyümölcsoltványokat árul. Szinte kivétel nélkül csak ismert fajtákat. Megkérdeztem, és (a kivihez hasonlóan) erre is azt válaszolta, hogy az emberek csak ismert fajtákat vesznek meg. Ha valakinek azt mondja, hogy Incrocio Pieri, az azt hiszi, hogy az anyját szidják. Hogy lehetne jó fajta, mikor ő még nem hallotta ezt a nevet? A Lidlben nincs ilyen fajta, almából is csak "zöld alma" és "piros alma". A piacon is hogy elkedvetlenednek a vevők, mikor kérdezik a fajtát, és azt hallják, hogy Granny Smith alma vagy President szilva... Most is előttem van, ahogy az érdeklődő mosoly komorságba fordul... Micsoda? Azt nem ismerem. Mikor apám a hobbigyümölcsösünket telepítette anno, ő is csak a régi neveket kereste, amit meg nem ismert, abból azt a fajtát vette, aminek erősebb volt a fája. De különben nem is a régi fajtákkal van a baj, hanem hogy csak és kizárólag ezek vannak sok helyen. Na, és a másik faiskola, az első közelében, ugyanazon a főúton. A tulajdonosnak többedik telephelye. Nála ősziből is van vagy 20 fajta, és érdekes módon, mind elkel, tavasszal már csak a beteg, fagyott maradék van.
Valaki tavaly azt írta egy topikban, hogy az új, levédett fajták jogdíja csak pár 10 Ft darabonként.
Ja ... szóval akkor ez a 22-es csapdája , nincs kereslet az újdonságokra , akkor nincs kínálat sem és viszont .
Mi piacos emberek azt mondjuk , ha valamit nem vesznek meg , hogy " na akkor már nem lehet gatyázni ha nem viszik akkor eladjuk " ...remélem érted . Nem akarok marketingtanácsokat adni ... nem tisztem , de ha nekem árudám volna egész biztos rá tudnám beszélni az vásárlókat arra amit el akarok adni . Csak két példát . Nézzünk meg egy " nem magyar " előállítónak vagy kereskedőnek a honlapját és nézzünk meg egy hazait ..... szóval nem véletlenül csorgatjuk a nyálunkat páran , hogy .... húúú de jól néz ki ez meg az a fajta . És ha valaki nem bújja az internetet annak meg nyomtatni egy brosúrát nagy színes képekkel az újdonságokról , és már sokkal könnyebb lenne rábeszélni ......na ezek csak így eszembe jutottak .
Persze a fő okot én is a végtelenül bürokratikus , még a vasfüggöny korszakát idéző engedélyeztetésben látom , ez viszont egyértelműen szakmai hiányosság . Az meg hogy nálunk hogy válik be egy fajta , nehogy melléfogjon a termelő .... hát nézzen utána , mérje fel az adottságait , piaci helyzetét ..stb ... gondolkodjon , ne kelljen már mindent állambácsinak elrendezni .
Persze lehetne még ezen füstölögni , de minek .
Amúgy az őszre mik lesznek elérhetők nálad őszibarackból ???
Az elmaradott fajtaszerkezetről a nehézkes engedélyeztetés is tehet. Biztos tudod, de _elvileg_ nem szabad olyan fajtát szaporítani, ami nem szerepel az OMMI fajtajegyzékében. (Túlszabályozottság) Oda pedig relatív hosszú vizsgálat után kerül be egy fajta, ami addigra jóformán el is avul, ill. újabb, jobb fajták jelennek. Ez a túlszabályozottság egyfelől a termelőt védi (majd a gondoskodó állam megmondja, hogy csak bevált fajtát szabad termelni), de másfelől pont az innovációt gátolja. Bár mostanában van erre is kiskapu: a kiszemelt fajtát fel kell venni "szállítói fajtajegyzékre", és máris lehet szaporítani. Így szaporítják pl. Maria Aurelia-t. Nagy valószínűséggel az elkövetkezendő években utolérjük fajtaválasztékban az "eut".
(De ugyanez gátolja a pl. régi alma- és körtefajtákfajták szaporítását is. Műkedvelő hobbikertész körökben elég népszerűek "a nagyapa almafája", de ezek többségét is csak kézen-közön lehet beszerezni)
Nincs a Mariska-Ford-Champion vonallal semmi baj. Nálunk nagyon kedvelt fehér húsú, igazi _házikerti_ fajták. Profi ültetvénybe nem feltétlenül valók. Esetleg választékbővítésre...
A kertészeti árudákra duplán igaz, hogy ott a _kereslet_ alakítja fajtaválasztékot, ezt mint árudás mondom. Én nagyon szívesen biztosítanák széles választékot, ha a kisemberek nem csak Champion őszibarackot, a Germensdorfi cseresznyét, a Golden almát és Vilmos körtét lennének hajlandóak megvenni. Az az 5-10 százalék "megszállott" kevés. Ezer meg egy példát tudok hozni. Pl. 5 évvel ez előtt hoztam almából Rubinolát és Topázt (mindkét fajta nagyon ellenálló a lisztharmatra és a varasodásra, azaz jóformán alig kell permetezni gomabölő szerekkel) A két tizes kötegből a szezon végére kb. 2-2 darabot adtam el. Eliskoláztam, a következő szezonban megint ilyen "hatalmas" mennyiséget adtam el, a végén már ajándékba adtam ismerősöknek. A Topázból még így is van 2 db 20l-es konténerben. Cseresznyéből szintén a Germensdorfi a "király" 60 eladott Germensdorfira jut 40 egyéb (Linda, Bigaró, Katalin, Margit, Van, Szomolyai) De megnézve más lerakatok kínálatát, látható, hogy ők is ugyanezzel problémával küzdenek. És itt zsebre megy a játék... A készlet 2/3-át el kell adni, hogy nyereséges legyek. Ha csak a felét adtam el, akkor ingyen dolgoztam.
Itt el is érkeztünk az alanyokhoz. Házikerti termesztésre, amatőrök kezébe nem való intenzív alany. Így árudába sem, ahonnan az hobbisták szerzik be az oltványokat. A gyenge növekedésű alanyok igénylik a támrendszert, a jó talajt, az állandó tápanyagutánpótlást és az öntözést. Ezzel megint csak az 5-10 százalék van tisztában és tartja is be. Pl. ősszel is voltam megnézni egy ilyen házikerti almást. Tarackos homokon képzelj el derékmagasságban kikatlanozott fákat, az ágaik pedig kb. a vállamig értek. A fák egyébként 7-8 évesek lehettek, és a tulaj elmondása szerint csak pár szem dió nagyságú almát teremtek....
Mult hét pénteken megint volt nálam egy másik almás: szintén M9, de a tulaj nem épített támrendszert, mert minek az... Tavaly nyáron a szépen termő fáinak a nagy részét megdöntötték a viharok, de volt olyan is fa is, ami teljesen kifordult (homok talaj)
Én úgy gondolom, hogy mind az alany- és mind a fajtaválasztékot szét kellene bontani hobbi- és profi vonalra.
... és persze a háztáji termelők között is vannak olyanok,akik szeretnének kipróbálni újdonságokat/lásd ÉN/,hogy a saját izlésem alapján tudjam eldönteni, hogy pl milyen fajtákból telepítsek többet.Mert egy szakkönyv fajtaleírása is relatív.Ami nem izlik a szerzőnek,v,a munkatársainak v. 10000 másik embernek az még lehet,hogy jó és nekem pl ízlik.De hát ez a baj,hogy nekem fajonként csak 20-40 fám van és az ilyen fogja be és örüljön hogy él.
Ha jól tudom Boldogkőváralján van egy komolyabb ültetvény modern fajtákból,de gondolom ők külföldről hozták be az oltványokat/meg jó messze is van Tőled/