Az en 22 honapos kisfiam Gabor. Az egyik nagypapaja nevet orokolte, akit sajnos mar nem ismerhetett. Igy a fiunev kerdes nalunk evidens volt. Egyebkent erdekes hangzasu neve lett: Bugár Gábor. Ha Bogár lenne, az osszes betu stimmelne a vezetek -es keresztneveben.
Viszont lanynevben es kovetkezo fiunevben teljes a tanacstalansag.
Lánynevek szerintem is sokkal jobbak vannak, az a kevéske jó kis fiúnév mind divatos.
vickie: a Vince nálunk is játszoot ráadásul a bátyám szülinapján van Vince nap, de a Hauser-hez nem volt olyan jó. A Wenczelhez viszont szuper!
(Viszont ennél a Wenczel Vencel vagy Vendel jobb:o)))
Sárándi Andor?
Mindy: nálunk is a nagyfiam Erzsi! (HausER ZSIgmond), ezzel ne törődj!
A Martin jó!
Monkey: egy ismerősömék úgy döntöttek, ha lány lesz, az anya adja a nevet, ha fiú, akkor az apa. Perzse valamennyire meg volt előre beszélve, de a vitát eldöntötte.
Kicsi Emma: az a baj, hogy a páromat is sokan legabizzák, pedig utálja. Képzelem, hogy a kicsi babát akkor hogy fogják becézgetni!
Nekem egyébként tetszik az Emma, volt egy nagyon kedves osztálytársnőm annó, őt hívták úgy. Az ő heppje az volt, hogy csak az Emi becézést fogadta el, egy M-mel. A hugának is szép neve volt, Kornélia (Kóka).
A Mihály nem tetszik, de a Misi nagyon, olyan aranyos:-)
Kriszi: a Csaba is tetszik, csak nálunk eleve kiesik a KanyicsKACSAba miatt, meg amiatt,hogy az egyik volt barátom Csaba. Igaz, ezen az alapon az András is kieshetne:-)
Hé-hé, Lujzika, én nem keresek nevet!!!!
Nalunk egyreszt egyelore nincs kinek nevet adni (sajna), amsreszt ha lenne is, annak mar tutira megvan a neve, sot mar tobb gyerekre is elore vagyunk keszulve....
((((Asszem irtam mar: lany: Emma, esetleg Emma Róza, Fiu: Zsigmond Istvan, megint fiu: Mihaly Gabor)))))
Jók ezek a dilemmák. Én is írtam már többször, hogy a fiúnévvel nagy gondjaink voltak, főleg apai részről. 1. neki csak lánya lesz, mondta. 2. Ha mégis fia (de arról ugye én tehetek) akkor baj van, mert nincs szép fiúnév, csak az övé, na de azt meg ne örökölje a gyerek, legyen saját neve. Szóval így a Csaba kilövődött.
Nekem egyébként az Ambrus is tetszett (volna), de attól mindenki falramászott.
Mindy, szerintem a Gáborokat nem Gabizzák le feltétlenül. Épp azért mert a Gabriellákat is gabizzák, és az lányos kissé.
Egyébként nekem mindig is a Gábor volt a favorit fiúnevem - aztán a férjem lett Gábor, úgyhogy gyereknek már nem szeretném, legfeljebb második névnek. Az viszont lehet, hogy be fog játszani.
Kicsi Emma, a hozzászólást ugyan nem nekem címezted, de azért beleszólok:-)
A végén még nálunk is így lesz, ahogy Te írtad.
Fiúnévben valahogy nem egyezünk, biztos én vagyok az oka, mert annyira kislányban gondolkodtam (még most is azon kapom magam), lehet, hogy a végén KisGábor lesz és kész.
Nekem az is tetszik, csak ne Gabizza le senki, mert akkor sikítok.
Monkey, nekem most szult a legjobb barratnom. Kilenc hioonapon at nem tudtak eldonteni, mi legyen a gyerek neve (a lanynev biztosra megvolt, de a fiuban nem tudtak megegyezni, marpedig fiut vartak). Ezer variaciot hallottunk, masrol se volt szo. A vegen a szules elotti heten azt mondta a baratnom, belefaradt ebbe a nevkeresesbe, ha a kovetkezo napokban valami villamcsapasszeru megvilagosodas neme rkezik, akkor a gyerek az apja nevet kapja es kesz. Ugyis igy hivtak a nagyapjat, a dedapjat meg az ukapjat is, hat legalabb a csaladi hagyomany megmarad.
Na hat igy is lett. A papanak nem egy divatneve van am. Nem Rezso ugyan, de mondjuk "Lajos-kategoria" - szoval manapsag cseppet sem divatos nev. De te, ugy orulnek annak, hogy a gyerek ezt a nevet kapta, teljesen boldogok vele, hogy milyen jo, mennyire illik a gyerekhez (!!) stb.
Monkey: ez nem "szakvélemény", de részemről úgy képzelem az ilyen jellegű névválasztást (tehát ha már van olyan, ami mindkettőnknek tetszik), hogy kis duruzsolás apa fülecskéjébe,
és úgyis az lesz a neve, amit én szeretnék:-)
Szerintem az Andrást is el tudom intézni otthon, ha nagyon akarom, de azért elkezdek kutatni olyan nevek után, amik mindkettőnknek igazán tetszenének!
Mindy
Ps: visszaolvastam a Lajosos levelemet, hát, lehet, hogy kicsit durva voltam, bocsánat. Természetesen ízlések és pofonok különbözőek, de nem akartam senki lelkébe gyalogolni, akinek esetleg tetszik a Lajos. Nekem olyan, mint Monkey-nak a Rezső (amiből viszont van a családunkban pár, brr).
Sziasztok!
Hú, de jól fellendült a forgalom! :-)
Mindy,
a Márk valóban szép, de "tucatnév", Kristófból én nem túl sokat ismerek, meg tetszik is, de a -ka végződéshez szerintem nem igazán nyerő.
Az Ádám, meg a Balázs viszont jók, na de Neked úgyis az András tetszik! :-)))) Rá kell beszélni a kedves férjedet! :-)
Az Ádám nagyon jó név, szinte minden vezetéknévhez passzol!
Eddig nem akartam egy itt elhangzó névre sem rosszat mondani, nehogy megsértődjön valaki, de ha már elkezdtétek..... :-)) Szóval, Lajos, Alajos, Kálmán, Antal - egy kisbabának..... nekem nagyon idegenek!
Egyébként én legjobban a "Rezső" névtől vagyok kiakadva, remélem ez senkinek sem favorit! :-)))
Kéri-hez: Kamilla, Kinga.... Nekem speciel a Katalin és összes származéka nem tetszenek.
Végül egy kérdés:
Mit tennétek / tettetek Ti ilyen esetben, mint a miénk most:
Már aznap, amikor elmondtam a jóhírt kiválasztottunk közös megegyezéssel 2-2 fiú-, és lánynevet, amik azóta is tartják magukat. A lánynevek közül az egyik úgy magától befutó lett, viszont fiúnév ügyben vita van. :-( Ugye mindkettőnknek tetszik mind a kettő, de más-más lenne az abszolút győztes... Hogy lehet ezt eldönteni? :-)) Húzzuk ki kalapból, vagy dobjunk fel pénzérmét, esetleg "kő-papír-olló"...? :-))
Vigasztaló, hogy 85 %-ban kislányt ígérnek.... :-)
Egyébként meg most gondolkodom, hogy mégis csak kéne második név is Lilinek, ha később utálná, hogy sok Lili van a korosztályában. Igazából eddig azért nem akartunk neki második nevet, mert így is hosszú neve van: Sápi-Magyar Lili (mind a kettőnk nevét viseli).
Még csak tervben van a következő baba, de ha fiú lesz akkor Bálint. Amikor megismerkedtünk a férjemmel (8 éve), elhatároztuk, ha fiunk lesz majd egyszer, akkor Bálint lesz. A lánynév is akkoriban dőlt el. Én Szonját akartam, neki nem tetszett, ő Ajnácskőt, én meg azt nem akartam. Lili viszont mind a kettőnknek tetszett. Mikor tavaly áprilisban megszületett a lányunk, Lili is lett. Viszont azóta annyi Lili van:( Pedig 7 éve nem igazán lehetett hallani.
Fiú névből nekem még a Tamás volt a favorit, de abból meg mind a kettőnk családjában van 2-3 is.
Kriza, miért nem lett Jakus András? Esetleg a második pici még lehetne? Szerintem nagyon szép a Meinzl András, sokkal szebb, mint a mássalhangzóval kezdődőek, pl. Bertalan...
Kedves Tamara, jól beletrafáltál:-)
A Péter az egy naaaaagyon bukott név nálunk - de persze nem tudhattad! A volt férjem neve. Brrr. Soha.
De egyébként igazad van, szépen hangzik.
Kedvenc férjem még mindig a Kristóf-Márkon "lovagol". Ádám esetleg?
Mondom, mindkét név tetszik, de tök tucatnevek most már. Miért legyen egy a sok Márk közül?
Kérek szépen még javaslatokat! Sem Tamarát, sem senkit nem akartam elbátortalanítani a Péter kicikizésével! De ennek erősen negatív töltete van nálunk!!!
Zsuzsó: szerintem a Lajos a legborzalmasabb férfinév, ami létezik. Persze, ha családi hagyomány meg érzelmi töltet, az más, de szerintem nagyon rondán hangzik. Olyan geil-lágy, brrr.
Tetszik ez a topic, mert az ember/lánya, már kicsi korában neveket válogat, hát még később:))
Ágibági! A Sárándihoz a Krizáék által - érthető okból - elvetett Simon is megy. Nekem egyébként ez a kedvenc nevem. Sárándi Simon, szerintem megnyerő, szimpatikus név. És a Sándor sem elvetendő, ma már nem gyakori, pedig igazán komoly, régi név és nem kevés nagy ember viselte ám. Egy baráti házaspár így nevezte el első fiát és a gyerek büszkén viseli a nevét. No meg az Ádám is tetszik a nevetekhez, amihez igazán nem nehéz választani. Vagyis az, mert olyan nagyon szép!
Zsuzsónak, családi viták megelőzése végett javaslom az Alajost. Apja neve Lajos, fia Alajos. Még ifj-at sem kell hozzá biggyeszteni:) A lányneveid szerintem igazán szépek, bármelyikről legyen is szó.
Vickie! Mit szólnál a Wentzel Vilmoshoz? egy Vilmost ismerek, nagyon eredeti, jó fej és szereti a nevét, mi meg őt!
Én egyelőre nem kérek tanácsot, mert a vezetéknév még számomra is titok:))) Persze, remélem, hamarosan hasonlóan kellemes gondjaim lesznek, mint nektek. Csak ötletgyarapításként jegyzem meg: expárom kedvenc nevei voltak a Richárd, a Tamara és a Vanda, nekem meg a Simon, a Péter, no meg a Johanna és a Noémi. Ezt egyeztessétek össze!
Ugyan még csak tervbe van a második, de szeretnélek megkérdezni Benneteket hogy a Kéri vezetéknévhez (ami ugye nem rossz), szerintetek milyen nevek mennének. Az első babánk Regina, amit ugyan nehéz kimondani, de nem bántam meg, ritka, de szerintem szép. Az elsőnél a férjem Lajost akart, mert hogy náluk hagyomány (sorban a 4. lenne), de én nagyon ellenzem, mivel nálunk is az öcsém örökölte édesapám nevét. Mit mondjak, a hivatalos leveleknél, már volt egy-két gubanc. Szóval leragadtunk a Martinnál, ami nem igazán tetszik, de a Lajosnál ezerszer...
Lánynál nekem tetszik a Tamara, Csenge, Hanga, de a páromnál ezek szóva se jöhetnek...
Szóval?
Gabeszka,
igen, BOrka félig-meddig a nővérem után kapta a nevét. (Borbála az szerintem túl hosszú lett volna, pláne,hogy 2. keresztnevet mindenképpen akartunk adni neki.)
Mindy,
Kanyicska Péter???? (Szerintem az Andrásnál jobb, A-A, és mégsem túlbonyolúlt, meg mostanában nincs is belfőle olyan sok.)
Thor,
lassan nekiállok a gépelésnek, de a nővéremnél volt eddig az "igazmagyar" noteszka, és szombaton hozza vissza.
Sziasztok,
nálunk hetente változik szegény aprónép neve, de Jakus is csak a végén Jakabosodott, addig András volt. Most a Bertalan-nál tartunk, a Simonról lemondtunk, mert nehéz kiejteni a Meizl Simon-t. Persze a Meizl után mindent nehéz kiejteni... A lánynév meg - bár úgy tűnik, nem lesz rá szükség -, eddig Matilda Eszter volt (kéretik nem megkövezni, 3 évnyi ausztráliai élmény fűződik hozzá), de most elbizonytalanodtam. Most a Johanna tetszene. De úgyse kell...
A Sárándi Sámuel nagyon kedves, én imádom a Sámuel nevet, vigyáztam Londonban egy évet egy angyali, édes, imádnivaló Samre!
A Vince is tetszik, Vickie.
Azért elég jó szórakozás válogatni a nevek között, nem?
Kriza
Jó, hogy most beszélünk róla... Férjecském nincs oda az Andrásért, az elmúlt félórában kétszer bombázott telefonon fiúnevekkel... Most a Márk és a Kristóf a kérdés.
Szerintem már a Kristóf is felkapott névnek mondható. Én egyiket sem szeretném, pedig mindkettő nagyon szépen hangzik.
Engem is zavarnak a divatnevek. Ezért valószínű, hogy a kicsink András lesz, pedig nem megy túlságosan a vezetéknevünkhöz (Kanyicska).
De legalább egyéniség-név, azt gondolom.
Ha lány lenne a pici, azért itt most meginogtam, bár nem tudom, mennyire tekinthető még
a Mónika divatnévnek, mert az lenne. Vagy Tímea, Regina. Ez a három jöhetne szóba.
Nekünk fiú nevünk nincs!
A Balázs-Dániel nagyon tecccik, de tényleg nagyon gyakori. Még jó, hogy lány lett Bali-Daniból, most nagyon bánnám.
A következőnek megvan már a neve, abban az esetben, ha megint kukitlan lesz.
Wentzel Klára Katinka
Nekem ezerszer könnyebb lány nevek között matatni. Kapásból tudnék még párat, ha esetle ikreim lennének. Tetszik még az Emma, Zsófia, Petra
Fiúra nincs tippem...
Ja, de Vince. De az milyen már: Wentzel Vince
Sárándi Sámuel, Sárándi Sebestyén, szép alliterációk:o)
"Nem tudom, remélem nem hat senkire sértően, de nálunk egy picit az is szempont volt, hogy a gyereknek legyen személyisége."
Ezzel nagyon egyetértek! Nekünk is tetszene pl. nagyon a Réka, a Rebeka, a Fanni, meg a Petra, fiúnévből pedig a Bence, Marci, de a_engem_ is frusztrálna, ha _az én gyerekemnek_ tucatneve lenne. Persze az sem jó, ha annyira "egyedi", hogy elmebetegnek néznek miatta, de akkora óriási a választék szerintem, hogy minden nyelvi, ízlésbeli és "gyakorisági" tényezőt figyelembe veszünk is, akkor is marad 1-2 tökéletes név! :-)
A legfőbb szempont persze mindenkinek a _saját_ ízlése és akarata, úgyhogy remélem én sem bántottam meg senkit!