Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
Nekem is van több Cardinal tőke, már nagyon régóta. Sok vele baj. Valahol olvastam, hogy az olaszok a Michele Paliere fajtával váltották fel, egyenletesebb fürtjei és bogyói miatt. Multikban kapható, láttam is már. Nekem tetszik, ki kéne próbálni.
Uraim Hölgyeim!Boldog Karácsonyt Mindenkinek,és sikerekben,eredményekben gazdag Boldog Új évet kívánok!Idei évben is sok új fajtát mutattatok be a fórumon,jobbnál-jobbakat,értékes infokkal.A jövőben egy jó kis hazai újfajta bemutatóval egybekötött szőlő kostolásra,elemzésre szívesen elmennék,bárhol is kerülne megrendezésre az országban,mindenképpen jelezzétek mikor lesz az időpont:),nem szeretnék lemaradni róla.Silvan a Vosztorg vesszőt nem felejtettem el,küldöm.
Ezért kérdeztem nálam is egy tő van kb.20 éves több mint félkilós fürtök nagy szemek de minden évben, mikorára beérik ,már csak egy két ép szemet találok rajta elvétve, a többi felrobbant szinte,utána jön rá minden, rigó ,darázs, penész,stb.
Úgyhogy ez volt az utolsó éve jövőre átoltom.
Azóta beszereztem a cardinál azost ,állítólag ez nem reped ,ígéretesnek tűnik, de még nem terem.
1 tő van ,legelső telepítésből(2012 tavasz)..már az ültetés évében termett 4-5 szemes fürtöt. :)
Idén körülbelül ugyanennyit ettem róla.... lett volna rajta,de tönkrement....nálam az egyik legkorábbi....szerintem már zsendülésben is élvezhető az íze.Laza szerkezetű,max fél kilós fürtök,nagy ,kerek és lila bogyók,tényleg könnyen reped...általánosságban annyit tudok róla mondani,ami a leírásokban is szerepel.Soha nem fagyott el...igaz rendes tél sem nagyon volt.
A szőlőt nem tudom,hogy lehetett volna megvédeni... felhőszakadás...hőség,ezek váltották egymást....napjában akár többször is-és ez ment egész nyáron.
Olyan fenyőfa sohasem nő, ami teljesen szimmetrikus.Az É.-i oldalon mindig kisebb a növekedés.
Végigtekintve az elmúlt évet, rengeteg új csemegeszőlő fajtát ismerhettünk meg, aminek szívből örülök.A fórum színvonaláért nincs miért szégyenkeznünk még nemzetközi vonatkozásban sem.
Remélem hamarosan eljön az idő, amikor nemcsak képekben nézegethetjük az új fajtákat, hanem a valóságban is .
Mindenkinek szép Karácsonyt, és reményteli Boldog Új Évet kívánok. Szőlőszem
Az igen akkor szeretheti a helyét a Cardinál tőke... talán a javított klónja lehet a K81, szebb fürtöket nevel mint a régebbi..a Talismán ahogy olvasom az enyhén muskotályos ízű teljes érésben
Igen...szerintem is jobban dominál a Cardinál ,adja a színét ill. szerintem bogyóméretben is közelíti....ezek után viszont lehet,hogy az ízét a Talizmán adja!! :)
Mindenesetre tavaly nyáron találkoztam olyan bogyó- és fürtméretet produkáló Cardinállal,amivel se előtte,se utána ,nem találkoztam.
Szerintem a Cardinál vonal jobban dominánsabb a fajtánál,semleges ízű,lilás kékes színű bogyók,a Talisman szűlőtől pedig a nagyobb méretű szemeket örökölte...és ha még jóízű lenne akkor lenne az igazi.Környezetemben sokan panaszkodtak a nagyáruházakban kapható import csemegeszőlőkre,tetszetős kinézetük van viszont az ízük semmi....az árukról meg nem is beszélve,jó lenne majd ha a késsőbiekben a sok import szőlőt leváltaná a Kárpát medencében megtermelt hazai új Magyar nemesítésű szőlő...Szlovákoknál működik/kürti nemesítések/.én a kis szőlőskertembe majd úgy próbálom összeválogatni a fajtákat/8-10fajta/hogy lehetőleg finomak is legyenek,ez persze nem egyszerű,de itt a fórumon minden segítséget megkapok.:)
Meg kell,hogy mondjam...tényleg tetszetős fajta :) Én igazából "elmentem mellette" ,mivel a korábban látott képek... amikkel találkoztam,nem annyira voltak meggyőzőek.
Először optikailag kell,hogy megfogjon....a többi csak utána jön.... :) Kislányom az pl. kizárólag a sötétkék fajtákat preferálja.... :)
A Rosfor szerintem nem rossz fajta, igen tetszetős bórdó bogyói vannak. Igaz, hogy az íze semleges, de rengeteg fajtának van semleges íze. Bogyója elérheti a 20 gr.-ot, ami nem ritka.
A Pjotr által felrakott video nem igazán mutatja be a fajtát.Keress rá a honlapomra, ott három videót is találsz a fajtáról.
Július 28-án még csak néhány bogyó kezd színesedni, ekkor az Effect és a Muscat novoshatinszkij már teljesen zsendült és beszínesedett, nem mellesleg már kóstolható, finom...