Keresés

Részletes keresés

lzh6k4 Creative Commons License 2010.12.14 0 0 2220

Lehet hülyének fogtok nézni, de számít az szellőztetőnél, hogy 1-es, vagy 2-es? Ha igen, miért?

Előzmény: olvas0 (2218)
beest Creative Commons License 2010.12.10 0 0 2219

Csövekben és egyéb dologban is érdemes airvent.hu-t megkeresni. Én náluk vetem ventilátort és alkatrészeket. Nagyon korrektek.

http://airvent.gds.hu/index.php?page=letoltes&csoport=AV1

olvas0 Creative Commons License 2010.12.10 0 0 2218

majd azért azt se felejtsétek megkérdezni hogy hanyas lemezből van a cső....

Előzmény: lzh6k4 (2215)
lzh6k4 Creative Commons License 2010.12.10 0 0 2217

Ja, sima mezei userként érdeklődtem, az idomok is kedvezőbbek mint máshol.

Előzmény: durkonorbi (2216)
durkonorbi Creative Commons License 2010.12.10 0 0 2216

Hmm... Na az jól hangzik, bepróbálom akkor én mire mit ajánlanak! Közvetlen a honlapjukról elérhető info kukac ... e-mail-en kértél árat?

Az idomok is ilyen kedvező áron menetek esetleg?

Köszi az infokat!

Előzmény: lzh6k4 (2215)
lzh6k4 Creative Commons License 2010.12.10 0 0 2215

Én egy családi házra kértem ajánlatot (csak a csőerndszerre, könyökökkel, idomokkal, befúvókkal), tehát szerintem nem nevezhető nagy tételnek. A 100-as cső 244 Ft+áfa/m a 125-ös ha jól emlékszem 325 Ft+áfa/m.

Előzmény: durkonorbi (2214)
durkonorbi Creative Commons License 2010.12.09 0 0 2214

Szerintem ha a rendszer elején van szűrő, akkor nem megy bele kosz... ha le van rendesen hőszigetelve, nincs benne kondenzáció... (légtechnikai csőrendszer elemei, nem a hőcserélő(k)!) ... vagyis nem lesz annak semmi baja... nagy ipari rendszereket is horganyzottal csinálják, és jól mennek, minden gond nélkül...és szerintem nem is kell tisztítani, ha karja az ember, legfeljebb fertőtlenitő sprével átfújhatja, amita légáram megforgat, de szerintem magában a csőben jó kivitelezés mellett "csak a tiszta levegő áramlik" ...

Ez a lamarking kft.  ad 300FT/folyóméterért horganyzott (légtechnikai méretű) csövet? Hmm... ez nagyon érdekelne engem is... milyen átmérőre/mennyiségre adtak ilyen árat, ha szabad megkérdeznem, mert ennyiért átgondolom/építem a jelenlegi rendszer kivitelezési dolgokat... :) ?

Előzmény: lzh6k4 (2210)
lzh6k4 Creative Commons License 2010.12.09 0 0 2213

Bocs, helyesen LamaRking.

Előzmény: lzh6k4 (2212)
lzh6k4 Creative Commons License 2010.12.09 0 0 2212

Lamanking

Előzmény: Takyka! (2211)
Takyka! Creative Commons License 2010.12.09 0 0 2211

Had kérdezem meg, hol kapsz 300Ft/m áron horganyzott csövet?

T.

Előzmény: lzh6k4 (2210)
lzh6k4 Creative Commons License 2010.12.09 0 0 2210

Voltam tegnap egy neves cégnél és azt mondták nekem, hogy az Ő szellőztető rendszerük nem egy kategória azzal, amire én gondolok. Azzal érveltek, hogy az Ő csőrendszerük 20 év múlva is tiszta, friss levegőt fog fújni, mert a csőrendszer antisztatikus, kevésbé tapad meg a kosz stb. Ezzel kapcsolatban lenne kérdésem. Mennyivel lesz rosszabb, koszosabb a levegőm, ha megveszem a 300 Ft/m összegbe kerülő fix horganyzott csöveket, az utolsó 2-3 m-re meg flexi csövet teszek? Vagy a horganyzott helyett legyen inkább alu cső?

A saját agyam szerint mindkét rendszert tisztíani kell, kb ugyanolyan időközönként. Jól érzem, hogy kidobnám a sok pént fölöslegesen, vagy tévede?

Az emeber egészsége fontos, ezért nem szeretnék olyan rendszert beépíteni, amibe később beledöglünk. Aki már használ szellőzetőt, az a szűrőkön kívül a csőrendszert is takaríja rendszeresen? Ha igen, hogyan (gondolom a szerelésnél tisztító nyílsokat kell felszerelni) és legfőbbképpen mivel, milyen rendszerességgel?

köszi

durkonorbi Creative Commons License 2010.12.07 0 0 2209

Ment vissza is! :)

Előzmény: jmmakk (2208)
jmmakk Creative Commons License 2010.12.07 0 0 2208

Email ment...

Előzmény: durkonorbi (2207)
durkonorbi Creative Commons License 2010.12.07 0 0 2207

Én is azt csinálok belőle, de szerintem azért ennyire nem vészes a helyzet... még ha nagyobb is az ellenállása valamelyest a csőnek, hőcserélőből nem kell nagyobb, ami kizárólag nagyobb lehet, az a szükséges ventiteljesítmény ... de ez is rendszertől függően változik, adott esetben nem is lesz lényegi különbség (kiépítés geometriája, csőhosszok függvénye, megfelelő venti) ... persze nem akarlak én meggyőzni véletlenül sem, csak a véleményemet írtam le... :)

Előzmény: jmmakk (2206)
jmmakk Creative Commons License 2010.12.07 0 0 2206

Hát szellőzőrendszer csövezésére kellene, a gerinchálózathoz (elszívó, meg befúvó)

A flexibilis alu túl nagy ellenállású sztem ide, és amit azon megspórolnék, abból vehetnék nagyobb teljesítményű hőcserélőt, ami többet is fogyasztana.

A kérdés továbbra is hogy kell-e alu vagy jó a horganyzott is?

És mennyiért éri meg vagy hol érddemes venni?

Előzmény: durkonorbi (2205)
durkonorbi Creative Commons License 2010.12.07 0 0 2205

Hát... nem biztos, hogy nagyon lesz olcsóbb ... nem reklámként, de ezeket alapul véve az alura jó az ár, horganyzottra sok...

http://www.spikorex.hu/?mod=14&kid=15&kgid=5

http://www.pipe-line.hu/data/arjegyzek.pdf

Alunál pedig függ még a vastagságtól is...

Egyébként pontosan mire kell, mert én pl. pont azért válsztottam a flexibilis alut, mert abból a 160-as-ból egy 10 méterre kihúzható cső is csak netto 5000-be kerül... nem mindegy ... persze csak ha megfelel az adott célra... :)

Előzmény: jmmakk (2204)
jmmakk Creative Commons License 2010.12.07 0 0 2204

HEEELP!!! :)

Valaki segítsen megmondani, mennyiért érdemes spirocsövet venni!

Kell az alu vagy jó a horganyzott acél is. Kicsit eldobtam az agyam, mikor a legutóbb kapott árajánlatban 1900Ft + ÁFA árat kaptam 160-as csőre méterenként.

Valszeg alura gondolhattak...

Muszáj alu?

És ha nem, mennyiért éri meg a horganyzott acél? Mondjuk vegyük a 160-asat.

Előre is köszi a segítséget!

durkonorbi Creative Commons License 2010.12.03 0 0 2203

Köszi az infokat! Akkor jó szívvel teszem fel! Akitől veszem ad hozzá idomokat is (szűkítők, egyenes toldód, T idomok stb.) azokkal talán egyszerűbb szerelni... de ha nem akkor az aluszalag jól dolgozik... :)

Előzmény: bypa (2201)
Takyka! Creative Commons License 2010.12.03 0 0 2202

Én sonodec-et vettem az airventnél, hatás ugyanaz, de egyben van a fólia. A szerelést csak az nehezítette, hogy három réteget kell ragasztani... (belső, lyukas alu, fólia, külső alu)

T.

Előzmény: bypa (2201)
bypa Creative Commons License 2010.12.03 0 0 2201

Én is sonoflex-el hangtompítottam. Brutálisan jó hangcsillapító! Egy dologra figyelj majd. Eléggé macera légtömören szerelni vele, a cső maga perforált és a fóliaborítás a cső és a szigetelőanyag között pedig hosszában végig van hasítva. Jópárszor körbe kell tekerni a csatlakozásokat ragszalaggal, hogy ne szívjon/fújjon ki a kötéseknél. 

Előzmény: durkonorbi (2200)
durkonorbi Creative Commons License 2010.12.03 0 0 2200

Szuper, köszi!  Akkor ha 2 méterrel számolok, akkor nem nyúlok mellé, sőt ... nagyon köszi! Most már csak ki kell találni a nyomvonalakat, és kiszámolni miből mennyi kell, és küldeni képeslapon a Mikulásnak.. :) :) :)

Előzmény: peterch (2199)
peterch Creative Commons License 2010.12.03 0 0 2199

A Sonoflex jo megoldas. En azt szoktam javasolni, hogy legalabb 1,5m legyen es ne megspanolva kosd a gerinchez, hanem lazan, mert akkor tud ervenyesulni a hangtompito hatas.

Előzmény: durkonorbi (2198)
durkonorbi Creative Commons License 2010.12.03 0 0 2198

Közi, akkor gondolom jó lesz ez ... :)

Illetve még egy kérdés: a hangtompított verzióból (sonoflex) mekkora hosszt érdemes tenni a befúvók előtti szakaszra, mert ugye a teljes hosszt nem akarnám abból csinálni anyagi megfontolások miatt ... :)  160-as aluflex gerinc lenne házi hőszigeteléssel, arról 125-ös leágazások házi hősziggel, és a végső szakaszokon pedig a befúvók/elszívók előtt a sonoflex, illetve ahol rövid szakasz kell, ott csak a sonoflex ... ha így jó... ?!

Előre is köszi!

Előzmény: peterch (2197)
peterch Creative Commons License 2010.12.03 0 0 2197

Szia !

Itt a topikban egy cso a cso rendszerben hasznalta egy topiktars ,ha jol emlekszem. Kulso reteg EPS-bol volt es ez volt a belso cso. KB. egy eve.

Udv , Peter.

Előzmény: durkonorbi (2194)
durkonorbi Creative Commons License 2010.12.03 0 0 2196

Jaja, én is a gyártástechnika miatt akadtam meg a gondolatmenettel... :) Dehát ezért nem mi gyártjuk, hanem az aki kitalálta, vagy legalábbis, tudja hogy kell! :) :) :) :) :)

Előzmény: Mekk Elek ezermester (2195)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2010.12.03 0 0 2195

Én egyelőre csak úgy tudom elképzelni, hogy a henger hosszában van egy elválasztó fal és a két levegő nem az egyes lemezek két oldalán áramlik, hanem a két "félhengerben" és a hőt az alumínium lemezek hosszanti hővezetése viszi át a két levegő között.

Ez persze így valószínűleg nem igaz, mert a levegő a túlsó végén a henger másik oldalán jön ki.

Az elválasztó fal persze elméletileg csavarodhat hosszában 180 fokot, de ekkor meg a hullámos (távtartó) lemez nem engedné körbejárni a levegőt, mert a hullámok eközben egyenesen mennek.

És itt el vagyok akadva.

Mert azt nem hinném, hogy a hullám is csavarodik 180 fokot: a tekercs legbelső és külső menete között folyamatosan változnia kellene a hullám dőlésszögének (hogy minden kis légcsatornának pont kijöjjön a 180 fok) ennek megoldása gyártástechnikailag túlságosan bonyolult lenne.

Előzmény: durkonorbi (2193)
durkonorbi Creative Commons License 2010.12.03 0 0 2194

Használt már valaki házilagos kivitelezésnél a nagyobb távokáthidalása során ilyen jellegű "aluflex" csövet:

durkonorbi Creative Commons License 2010.12.02 0 0 2193

Jaja, ezt valaki leírhatná, ha ismeri... én a rétegszerkezetbe tett 180°-os fordítóval tudom elképzelni, de lehet teljesen rossz nyomon árok... :) :) :)

Előzmény: Mekk Elek ezermester (2191)
peterch Creative Commons License 2010.11.30 0 0 2192

Hello!

A Bartosz-nak a rekuperatorai es a Paul-nak a negyzethalos negyoldalas hocseres rekuperatora az szerintem is tudja azt, amit rairnak.  Mondjuk azert a Paul 99%-os hocsereje az egy picit huzos, de lehetnek pillanatok amikor kepes ra, de az nem jellemzo es ok a meleg atadasat szaraz levegonel deklaraljak, ami az eletben sohasem fordul elo.:(

A Tietek ugyanugy viselkedik mint az en cso a csoben rekuperatorom. Akarmekkora hideg is van, fagyveszely nncs, mert a vizpara kicsapodas utan visszafolyik a kondenzgyujtobe es egy resze ami jegkristalyja fagy, azt meg kifujja az elhasznalt levego. Szep latvany, foleg ha sut a Nap.:)

Udv , Peter.

Előzmény: Bartosz.hu (2189)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2010.11.30 0 0 2191

Hej, ha én egyszer megérteném, hogy a Bartosz hőcserélőkben merre jár a levegő...

Előzmény: Bartosz.hu (2189)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!