"A csobe epitett csoveknel nincs jobb megoldas erre a temara amit Te akarsz. Egy teglatestben bonyolult a levego egyenletes telitettsegenek elerese,egyenletes mozgasa."
Viszont nem muszáj, hogy az az külső cső kerek legyen, lehet az szögletes is, pl utólag a vékony csövek köré épített "doboz".
Az viszont valóban nagyon fontos, hogy a levegő cserélődjön lehetőleg mindenütt: a gyenge átöblítés talán a felére is leronthatja a hőcserélő hatásfokát. Van is erre egy megoldásom (szögletes tér kb 95 százalékos átöblítése levegővel), de nem akarok már megint okoskodni.
A csobe epitett csoveknel nincs jobb megoldas erre a temara amit Te akarsz. Egy teglatestben bonyolult a levego egyenletes telitettsegenek elerese,egyenletes mozgasa.
A be es kivezeto csovegeket inkabb az aljara es a tetejere epithetned igy majdnem egyenes vonalban aramolna a levego. Ugy kellene kivitelezned, hogy az aljan a kifuvasra juto elhasznalt levegot engedned be szabadon a csovek koze( igy a kondenz gyujtese es elvezetese is megoldhato) es a bejovo friss levego csovei futnanak ossze a kilepo csonkba, majd a fenti oldalra a belepo friss levego lepne szabadon a csovek koze es itt a kilepo elhasznalt levegot gyujtened ossze a kilepo csonkba. Remelem ertheto amit irtam.
Véleményed szerint hogyan terjedhet a levegő egy 25cmx80cmx125cm (SZxHxMa) téglatestben ha rövid oldalán lent bevezetek 160as csövön levegőt, a másik oldalán fent pedig ki. Átjárja vajon az egész téglatestet? Hogyan lehetne ezt lemodellezni?
Csöves hőcserélő építésénél zsákútcába futottam. 12mm-es szuperkönnyű bergman műa csöveket használtam volna 315mm es spirocsőben. 290db 1,25m es műanyag csövet helyeztem bele, hogy legyen legalább 13m2 hőcserélő felület. Csőkapcsoló idomba hegesztettem 50% os perforált lemezt, ebbe dugdostam a műa csöveket. Olyan sűrű a csőerdő hogy a másik végét már nem tudom hozzáépíteni, és fenntartásaim vannak a légáramlásokkal is. Ritkább perforált lemezzel és a fent említett téglatesttel próbálkoznék tovább.
Tényleg gyorsan rendeld meg, mert én is kértem árat, és nekem is hasonló lett az eredmény... kb. 3szoros... :) Ellenben az idomaik jó árban vannak!!! :)
Nem lehet hogy félreértetted az árat és a folyóméterre adott árat még elosztottad a cső hosszával? Én megkérdeztem 1375 öt mondtak a 125 ös Spiró csőre/m és 2174-et a 200 asra. a Lamarking-nél . De másutt se láttam sokkal olcsóbban. Jó is lett volna annyiért!
Én egy családi házra kértem ajánlatot (csak a csőerndszerre, könyökökkel, idomokkal, befúvókkal), tehát szerintem nem nevezhető nagy tételnek. A 100-as cső 244 Ft+áfa/m a 125-ös ha jól emlékszem 325 Ft+áfa/m.
Szerintem ha a rendszer elején van szűrő, akkor nem megy bele kosz... ha le van rendesen hőszigetelve, nincs benne kondenzáció... (légtechnikai csőrendszer elemei, nem a hőcserélő(k)!) ... vagyis nem lesz annak semmi baja... nagy ipari rendszereket is horganyzottal csinálják, és jól mennek, minden gond nélkül...és szerintem nem is kell tisztítani, ha karja az ember, legfeljebb fertőtlenitő sprével átfújhatja, amita légáram megforgat, de szerintem magában a csőben jó kivitelezés mellett "csak a tiszta levegő áramlik" ...
Ez a lamarking kft. ad 300FT/folyóméterért horganyzott (légtechnikai méretű) csövet? Hmm... ez nagyon érdekelne engem is... milyen átmérőre/mennyiségre adtak ilyen árat, ha szabad megkérdeznem, mert ennyiért átgondolom/építem a jelenlegi rendszer kivitelezési dolgokat... :) ?
Voltam tegnap egy neves cégnél és azt mondták nekem, hogy az Ő szellőztető rendszerük nem egy kategória azzal, amire én gondolok. Azzal érveltek, hogy az Ő csőrendszerük 20 év múlva is tiszta, friss levegőt fog fújni, mert a csőrendszer antisztatikus, kevésbé tapad meg a kosz stb. Ezzel kapcsolatban lenne kérdésem. Mennyivel lesz rosszabb, koszosabb a levegőm, ha megveszem a 300 Ft/m összegbe kerülő fix horganyzott csöveket, az utolsó 2-3 m-re meg flexi csövet teszek? Vagy a horganyzott helyett legyen inkább alu cső?
A saját agyam szerint mindkét rendszert tisztíani kell, kb ugyanolyan időközönként. Jól érzem, hogy kidobnám a sok pént fölöslegesen, vagy tévede?
Az emeber egészsége fontos, ezért nem szeretnék olyan rendszert beépíteni, amibe később beledöglünk. Aki már használ szellőzetőt, az a szűrőkön kívül a csőrendszert is takaríja rendszeresen? Ha igen, hogyan (gondolom a szerelésnél tisztító nyílsokat kell felszerelni) és legfőbbképpen mivel, milyen rendszerességgel?
Én is azt csinálok belőle, de szerintem azért ennyire nem vészes a helyzet... még ha nagyobb is az ellenállása valamelyest a csőnek, hőcserélőből nem kell nagyobb, ami kizárólag nagyobb lehet, az a szükséges ventiteljesítmény ... de ez is rendszertől függően változik, adott esetben nem is lesz lényegi különbség (kiépítés geometriája, csőhosszok függvénye, megfelelő venti) ... persze nem akarlak én meggyőzni véletlenül sem, csak a véleményemet írtam le... :)
Hát szellőzőrendszer csövezésére kellene, a gerinchálózathoz (elszívó, meg befúvó)
A flexibilis alu túl nagy ellenállású sztem ide, és amit azon megspórolnék, abból vehetnék nagyobb teljesítményű hőcserélőt, ami többet is fogyasztana.
A kérdés továbbra is hogy kell-e alu vagy jó a horganyzott is?
Egyébként pontosan mire kell, mert én pl. pont azért válsztottam a flexibilis alut, mert abból a 160-as-ból egy 10 méterre kihúzható cső is csak netto 5000-be kerül... nem mindegy ... persze csak ha megfelel az adott célra... :)
Valaki segítsen megmondani, mennyiért érdemes spirocsövet venni!
Kell az alu vagy jó a horganyzott acél is. Kicsit eldobtam az agyam, mikor a legutóbb kapott árajánlatban 1900Ft + ÁFA árat kaptam 160-as csőre méterenként.
Valszeg alura gondolhattak...
Muszáj alu?
És ha nem, mennyiért éri meg a horganyzott acél? Mondjuk vegyük a 160-asat.
Köszi az infokat! Akkor jó szívvel teszem fel! Akitől veszem ad hozzá idomokat is (szűkítők, egyenes toldód, T idomok stb.) azokkal talán egyszerűbb szerelni... de ha nem akkor az aluszalag jól dolgozik... :)
Én sonodec-et vettem az airventnél, hatás ugyanaz, de egyben van a fólia. A szerelést csak az nehezítette, hogy három réteget kell ragasztani... (belső, lyukas alu, fólia, külső alu)
Én is sonoflex-el hangtompítottam. Brutálisan jó hangcsillapító! Egy dologra figyelj majd. Eléggé macera légtömören szerelni vele, a cső maga perforált és a fóliaborítás a cső és a szigetelőanyag között pedig hosszában végig van hasítva. Jópárszor körbe kell tekerni a csatlakozásokat ragszalaggal, hogy ne szívjon/fújjon ki a kötéseknél.