vannak nevek, amelyek gyakoriak bár, de megszokottak (pl. Dóra, Anna, Tamás, Péter, Zoltán), ezért nem kapjuk fel rá a fejünket. Talán éppen azért megszokottak, mert gyakoriak... :-)))
vannak nevek, amelyek gyakoriak bár, de megszokottak (pl. Dóra, Anna, Tamás, Péter, Zoltán), ezért nem kapjuk fel rá a fejünket.<>/i
Talán éppen azért megszokottak, mert gyakoriak... :-)))
Lehet, hogy hülyeséget írok, de szerintem a névgyakoriság elég szubjektív dolog. Hiszen, ha a környezetedben van 1-2-3 hasonló nevá gyerek, már gyakorinak érzed, holott ez még nem mérvadó.
Másrészt nekem az a véleményem- mondom, lehet, hogy butaság-, hogy az emberek értelmi, iskolázottsági szintje is nagyban befolyásolja a témát. Talán azért tűnik itt gyakorinak néhány név, mert azért túl vagyunk egy bizonyos értelmi szinten. Azt hiszem, közülünk nem sokan gondolkodnak azon, hogy Jennifer vagy Krisztofer legyen a gyerekük. Márpedig ezek mostanság igencsak felkapottak.
Azon kívül -felhasználva a Lencsi által hozott statisztikát- vannak nevek, amelyek gyakoriak bár, de megszokottak (pl. Dóra, Anna, Tamás, Péter, Zoltán), ezért nem kapjuk fel rá a fejünket.
Hát ennyi kis eszmefuttatásra telt tőlem így péntek éjjel.
PUMUKLI
Ez az "egyedi név" dolog tényleg szépen hangzik, csak szerintem sok szülő erre hivatkozva "elszáll", összekeveri az egyedit a furcsával, és különlegesebbnél különlegesebb nevekkel látja el csemetéjét, nem gondolva a jövőre... (Bár a mostani különlegesnév-dömpinget elnézve pár év múlva már semmin sem lepődünk meg, és talán a nagymamák-nagypapák sem fognak cédulával a kezükben járkálni, hogy megmondhassák az érdeklődőknek az unoka nevét...)
Volt egy főiskolai évfolyamtársam, Ajándéknak hívták. Anyukám egyik ismerőse Vén Napsugár. Na, az ilyeneket nevezem én túlzásnak... :-)))
Kedves Babóné
Hogy csináltátok, hogy kettős vezetékneve van Lilinek? Nekünk csak két választásunk volt, az én vezetéknevem, vagy a páromé. Szerintem jó, hogy nincs második keresztneve, a négy név egy kicsit sok lenne, és vannak olyan esetek, ahol az összes nevet felolvassák (pl házasságkötéskor, én többek között emiatt vettem le a Máriát). Ja, és ha kifog egy olyan tanárt aki nem kedveli, az is mind a négy nevén hívná felelni.
Üdv: Lencsi
Sziasztok
Egy kicsit hosszú leszek, de talán így elejét vehetjük néhány gyakoriságról szóló vitának.
Kedves Yoo
Annyira ragaszkodtál ahhoz, hogy a Patrícia gyakori és felkapott név, hogy vettem a fáradságot és utánanéztem (pontosabban a párom talált rá a neten a népességnyilvántartó füzetekre). Az eredmény:
1997-ben leggyakrabban adott nevek
Alexandra, Vivien, Viktória, Dóra, Fanni, Nikolett, Anna, Barbara, Klaudia, Eszter, Réka, Zsófia, Petra, Krisztina, Kitti, Adrienn, Evelin, Laura, Rebeka, Enikő,
Patrícia a 34. a sorban, pedig a rövid i-s (Patricia) változatot is hozzáadtam. A többi névnél nem csináltam ilyen összevonást: Dzsennifer, Jennifer, Jenifer és társai)
Dávid, Dániel, Bence, Tamás, Márk, Ádám, Péter, Zoltán, Máté, László, Krisztián, Attila, Balázs, Gábor, Richárd, István, Zsolt, Gergő, Norbert, Roland
Dávid, Dániel, Bence, Tamás, Máté, Ádám, Péter, Márk, Balázs, László, Zoltán, Krisztián, Gábor, Patrik, Attila, Gergő, Martin, Zsolt, Richárd, István
A Patrícia-Patricia 1999-ben 45. a sorban. 314 kislány kapta ezt a nevet, ebből egy az én lányom. Azért kicsi a valószínűsége, hogy a maradék 313 közül egy is az osztálytársa lesz. Mi a hosszú ísek közé tartozunk. Az anyakönyvvezetőkről külön topikot lehetne nyitni, némelyik olyan hülye. Gondolom a rövid isek nekik köszönhetik a nevüket. Igaz én is egy anyakönyvvezetőnek köszönhetően lettem Anna. Szüleim Annamáriát szerettek volna, de az anyakönyvvezető azt mondta, hogy: Nem elég, hogy német vezetékneve van a gyereknek, a keresztneve is német?! És külön írta. Így lettem huszonkilenc évig Anna Mária. Aztán megszabadultam a Máriától. Így tök hülyén hangzik a nevem, mert a vezetéknevem egyszótagú.
Teljesen egyetértek azokkal, akik azt mondják, hogy egyedi neve legyen a gyereknek (még családon belül is). Nekem tetszett az Egon név (olvastam az Egon naplóját), de mivel a párom testvére Egon, ez szóba se került.
Az Ildikó név mintha mostanában elfelejtődött volna... (vagy csak figyelmetlenül olvastam a topicot? ez esetben elnézést kérek :-)) ) Pedig szerintem szép név. Lehet, hogy azért van így hanyagolva, mert a "szülőképes korba ért", 20-25 évesek között rengeteg Ildikó van? Úgy tudom, a hetvenes évek második felében ez divatnév volt, az Andreával és Szilviával együtt...
Mi apával sehogy sem tudtunk megegyezni az első gyermek nevében. Valahogy az első perctől kezdve tudtam, hogy lány lesz, ezért fiúnéven nem is vitatkoztunk. Nekem a Dóra tetszett, neki a Patrícia. Igen ám, de van egy remek jó kis vezetéknevünk, amit ha más visel még az országban, akkor az 80%-ban biztos, hogy rokon: Greksza. Mivel dönteni nem tudtunk, a lányunk megkapta mindkét nevet: Greksza Dóra Patrícia. A második gyereknél apa rám bízta, hogy választhatok a Péter és a Máté között. Javasoltam a Máté Pétert, de nem értékelte... A Máté lett a befutó, mert ugyanazt jelenti, mint a Dóra (Isten ajándéka), csak az előbbi héberül, az utóbbi görögül. Második névként én a Sebestyént akartam adni, de anyósom úgy elkezdett vihogni a Máté Sebestyén hallatán, hogy meggondoltam magam. Aztán valahogy a Máté mögé került a Dániel, így lett a fiunk Greksza Máté Dániel. Aztán csak Dani :-))) A harmadiknál már direkt utaztunk a D betűs névre, így lett a legkisebb ugrifüles Greksza Dalma Júlia.
Tudom nem mindenkinél döntő szempont, de ha emlékeztek még középiskolai tanulmányaitokból az időmértékes verselésre, akkor érdemes a választott nevet ebből a szempontból is leellenőrizni. Furcsa a lejtése ugyanis az egész névnek, ha a vezetéknév emelkedő "versláb", a keresztnév meg ereszkedő.
adatok:
"van egy" Borka Dorottya,
és a következő ha lány lesz Luca Sarolta lesz (arOmo), ha fijú, akkor Domonkos Péter.
Mindez a Manningerhez.
De a még csak tervbe vett gyermekekre szívesen várom én is a javaslatokat!
Nemaaaa Lujzi, mi kimaradtunk az osszefoglalobol :((((
Szal, Lucababa "kishuganak"(aki valuszinu, hogy kisfiu) meg mindig nevet keresunk
A vezeteknev : Nagy
Keresztnev :?
Lanynev nalunk sem gond (Dorottya Csenge, Rebeka Csenge), de fiunevet nem talalunk
Lucus (Nagy Luca Sára) Gergely-Mate lett volna, most szobakerult a Gergely-Akos, Akos-Gergely, Gabor-Benedek, Andras-Benedek, Agoston, de egyik sem tunik az igazinak
En olyan nevet szeretnek, ami nem tul idegen (szamomra idegen Patrik-Domonik stb), nem tul divatos (Bence-Dávid stb) es nem "Lajos-Jozsef" kategoria
Nagyon koszi Lucat dicsero szavaitokat es az eddigi "nevotleteket"
Jó estét Mindenkinek,
De beindult itt a névválasztás!
Mindy: nem Meinzl, az már tényleg túlzás lenne, csak Meizl a vezetéknév! Az Andrást azért vetettük el, mert ha kimondod a Meizl András-t akkor valahogy úgy hangzik hirtelen, hogy Mej Zandrás. Azért kerestünk J betűs nevet, mert a párom József és Meizl József-et már úgy megszoktuk és gondoltuk, egy másik J betűs is hasonló ismerősen hangzana, meg a J lágyítja a „zl” keménységét. Aztán lehet, hogy másnak ez másként hangzik, csak nekünk voltak ilyen érzéseink. De a Jakab névvel teljesen elégedettek vagyunk, folyton „összeveszünk”, ki találta, annyira találó lett. A gyerek szabályosan hozzánőtt a nevéhez, elég ritka is, mégse idegen hangzású. Az András meg megmaradt 2. névnek, mert az is nagyon tetszik. De nem akarom a 2. babának is ezt adni! Van ismerősöm, ahol a lányok Krisztina Mónika ill. Mónika névre hallgatnak, hát nem túl fantáziadús szülők!
Mellesleg a Kéri Krisztina is szép! Nem azért, mert én is Krisztina vagyok… Amúgy nekem még nagyon tetszik az Izabel is, ha valakit érdekel esetleg. De ugye a Meizl Izabel (Mejzi Zabel) se túl jó hangzású…
szerintem is lánynévből sokkal nagyobb a választék. Ha rengeteg lányom lenne, nem lenne gond, no persze csak akkor, ha én válogatnék, de ugye van egy papa is, akivel lánynévileg abszolút nem értünk egyet. Két lányunk van:) Viszont fiúnév egyetlen sincs, amire aszondanám, hogy ez az igazi.
Tucatnevet abszolút nem szeretek, akkor már inkább a "Lajos-Rezső" félék. Lányom egyik ovistársát Gyulának hívják, először baromi furcs volt. Amúgy ő a favorit a csoportban, okos, vagány, helyes kisfiú. Inkább Gyuszi(ká)zzák.
Egy középiskolás társam szégyellte a testvérét, nem szeretett róla beszélni, csak azért, mert Ernőnek hívták. (hüje sznob)
Az Y-os nevektől falra mászok: Kitty (ejtsd: kitttyö), Fanny (ejtsd: fannyö), meg hasonlók.
Emma szimpi, Rozi is, de az már sok van, Szonja, Rebeka, meg majd gyűjtök még.
Fiúban Barna. Budához mit szóltok?
Zsuzsó: Regina mellé egy Rebeka? az nem sűrű mostanában, meg 3 szótagú is.
Szia Bugi bácsi!
Anno 1-2 hónapja írtam neked egy e-mailt. Nem kaptad meg vagy csak nem akartál válaszolni?
Tudod Én kértem az infokat a II-es klinikáról.
Nem sértődtem meg azon, hogy ennyire leszóltátok a Lajost. Azért kérdeztem, mert nekem se tetszik. Pláne, hogy apa, nagypapa is az. Tudjátok: Öreg Lajos, Kis Lajos, Apró Lajos, hát ezt nem akarom, még ha tetszene is alapjaiban ez a név, akkor se...
Szóval marad a Martin, bár már lassan belőlük is Dunát lehet rekeszteni... Mindegy.
Lánynévnél a három szótagos nem jobb? Mint az elsőnél, aki Regina lett...
Várom a további javaslatokat.
Az en 22 honapos kisfiam Gabor. Az egyik nagypapaja nevet orokolte, akit sajnos mar nem ismerhetett. Igy a fiunev kerdes nalunk evidens volt. Egyebkent erdekes hangzasu neve lett: Bugár Gábor. Ha Bogár lenne, az osszes betu stimmelne a vezetek -es keresztneveben.
Viszont lanynevben es kovetkezo fiunevben teljes a tanacstalansag.
Lánynevek szerintem is sokkal jobbak vannak, az a kevéske jó kis fiúnév mind divatos.
vickie: a Vince nálunk is játszoot ráadásul a bátyám szülinapján van Vince nap, de a Hauser-hez nem volt olyan jó. A Wenczelhez viszont szuper!
(Viszont ennél a Wenczel Vencel vagy Vendel jobb:o)))
Sárándi Andor?
Mindy: nálunk is a nagyfiam Erzsi! (HausER ZSIgmond), ezzel ne törődj!
A Martin jó!
Monkey: egy ismerősömék úgy döntöttek, ha lány lesz, az anya adja a nevet, ha fiú, akkor az apa. Perzse valamennyire meg volt előre beszélve, de a vitát eldöntötte.