OK, akkor én is nyitnék pár ügyrendivel:
a külön topikot pontosan rád gondolva vetettem föl, kedves ses, lévén valamikor a tavasszal eléggé le lettünk dorongolva Vuruval - általad - amikor másféle rímekkel próbálkoztunk, akkor épp a palindrom-rímekkel. Ezexerint már nem bánod őket. OK. No new topic.
Pivovar kollega: eddig még senkinek nem voltak gondjai a címekkel, te vagy az első, de a tanácsaidat feljegyeztem, mexívlelem!
Ez is tanít?
Az istenit!
Legjobb tudomásom szerint Karinthy. De annyira evidens, hogy minden további nélkül elhiszem, hogy magadtól kiötlötted újra. ha Karinthy nem kér érte lopósat, ám legyen :)))
Vuru, még nem láttam az lopósodat, amint kapom, adom a csontésbőrért az enyémet, OK?
És akkor a mai sovány termésem:
Növexik a fanyar gyümölcs híveinek száma, miközben magából, a gyümölcsből egyre kevesebb van Az áfonya fogyóban,
De egyre több a bogyó-fan.
Igaz, hogy fizetése jelentősen elmarad a brazil sztárétól, mégis a meccsen körbecselezte őt Bár kevesebbet keres, pont a felét,
Mégis egész szépen befonta Pelét!
Először az ügyrendi hozzászólások:
- új topik nyitása szerintem nem jó gondolat. eddig is megfértünk mindenféle rímmel egyben. szóval egyetértek vurugyával.
- pivovar: itt is egyetértek vurugyával, magam is olvastam ezt a rímet vagy tíz esztendeje, felcserélt sorokkal. legalább most már tudom, ki írta! :-) ugyancsak neked: valóban, az alapítványotok verseinél remek rövid címek vannak (tetszettek is), de figyeld meg, hogy ebben a topikban a hosszú címek néha önmagukban is felérnek egy telitalálattal - azaz van értelmük, tehát nem szívesen válnék meg tőlük. meg hát miért kellene mindenben másolnunk a nagy elődöket? ;-) végtére is ez egy másik történet...
- vuru, GZ: király rímek!!!! csusza, helycsere, lyányomra, helycsere, Kádár, szövetkabát, stb... mmm. Ínyencfalatok!
- újraf. ügyekben: vurugyának valóban volt egy "bőr e csontot/csőre bontott" ríme. Nem tudom, hogy akkor GZ verziója újraf.-e. GZ szintén jól emlékszik, vuru "fértél/térfél"-e nálam már szerepelt. a "botor ékek/kotorékeb"-et pedig GZ lőtte vuru előtt, viszont érdekes, hogy maga vuru is csinált régebben egy "(szó)ró tó kékebb/kotorékeb" verziót. Osztozkodjatok.
A rímek (igyekeztem pivovaros címeket adni :-)) -
Udvari etikett Újabban rossz modor fent a
hajban viselt fodormenta!
Agresszív, de sikertelen favágó Kidönti e fát haragom!…
… Vagy ha mégsem, hát faragom…
Alternatív gyógymód Ha nem kezelhető a nátha hővel,
akkor kipróbálom: hátha nővel…
Mackó vendégségben bénázik Nem sikerült a koala-bók:
zavartan néznek a boa-lakók...
Paralimpia kicsiben Beülök a mankóba térden -
s futás: cél a BANKOMAT Érden!
Mi lenne az a szóközbeni betűcsere, amiről úgy véled, itt nem számít szabályosnak? Én tévedésre/félreértésre gyanaxom.
Tanáros rímedet már hallottam, sőt olvastam valahol!!! Hol jelent meg? (A két sor ott fel volt cserélve...)
Szerintem nincs recept a jó címre, lehet hosszú cím is poénos, volt már pár példa rá, a múltat el kéne olvasnom, hogy pontosítsam, de volt ilyen télleg...
Mi az, hogy jótanács a MARADÓKNAK? Tehát most akkor pártszakadás lesz? Vagy kecske, vagy kín? Hát ez már kín! Jobb lenne, ha szakadás nélkül is meg lehetne oldani a többféle rímelést...
És miért kell, hogy mindig korrekt legyen a betűcsere? Neked is vannak rosszabb napjaid... És azt, hogy mi nagyonállat, azt ki lesz hivatva eldönteni? Sok emberi csapda, ami csak ellentétet szít...
Inkább minden hét elején mindenki szavazzon a hét legjobb rímére! Így minden szavazat pontot érhetne, s pontversenyt hirdethetnénk itt a topikon! Mit szóltok? (De akkor majd sorszámozni kellene a versenyzőknek a rímeiket...)
Dear GZ!
Én határozottan ellenzem, hogy két topikba kelljen írogatnom. Ha ezt a topikot már túl hosszúnak találod, beszéljük meg itt mindenkivel, hogy nyitsz egy újat és akkor mindnyájan oda írogathatunk mindenféle rímeket. De hogy egy kiötlött rímhalmomhoz két topikot is megnyissak, az tök fárasztó. És melyikbe mennének akkor az ellentét-, a palindrom-, idegen nyelvű, a rontott meg a többi féle rímek?
Végül a rímeim:
Beszédhibás mestelembel Az én szakmám lakatos,
a keltecském takalos.
Mama megvigasztal Gyere, hozzám bújj, Egyed,
ha sebes az ujjbegyed!
Fotós kém Megtudtad hát, mert lekaptál,
ki az, ki velem lepaktál!
Csak jótanács a maradóknak: inkább a vers magyarázza el, mit akar mondani, ne a hosszú cím... És persze legyen korrekt a betűcsere, mert ha nem... akkor annak nagyon indokoltnak kell ám lennie (ld.: "nagyonálat!!!" ;-). Az Alapítvány a több betűs (együtt) és a szóközbeni betűcserét is engedi a klasszikus kecskerímhez képest.
Na jó, erről ennyit, jöjjön legelső kétsorosom (1983, akkor még nem is sejtettem, hogy...)
Szaktársak,
az utóbbi időben nem lankadt a topikba érkező kínrímek száma. mivel többen nem tartották anno helyénvalónak a kecskéken kívül egyéb rímeket idehozni (ses, figyelsz?), arra gondoltam, hogy kár lenne ezekért a remek kínrímekért, inkább nyitnék egy kínrímes topikot.
Kire számíthatok törzstagként? Mert csak úgy érdemes, ha tudom, hogy azért elszünk ott is!
KEdves GZ, a rímeid egyre jobbak! Lépfene, szótár, telek, helycsere remek!
Nyavalya se rossz, de a csont és bőr rémlik, hogy volt... Kérjük, ses pillantson néha az anyagára, (mert felmegy az anyag ára -ez csak poén, bocs), nem azért, hogy másoknak kellemetlenkedjek, hanem hogy jó lopós rímeket olvasgathassak:)
Először egy rémszülemény, kétnyelvű kín:
Rossz hírek, and the dog understand it Maybe that it's a bed letter,
felolvasod, s ebed letör.
Divatos rajzfigurákról a magyarok nem csinálnak filmet Nem láthattok pokémont,
filmeken, mit MOKÉP ont.
Vízvezetékügyi konferenciát kőépületbe szervezem Nem sátorban tartok csőpalávert,
rengeteg sok esőcsöpp alávert.
Túró nélkül kaptuk a tésztát, ráadásul hajszál is volt benne, de a pucér konyhalány, aki főzés közben vigyázott rá, látván bánatunkat, meg fog vigasztalni -Nincs egyéb e pőre csuszán,
a szakácsné szőre csupán...
-Ne bánd, hogy a csusza pőre,
kárpótol majd csupasz őre!
Ezt leírtam már egyszer, vagy csak akartam?:
Megható irodalom Romantikus könyvtár
olvasótól könnyt vár.
Helyszűke volt a pingpongasztalnál Kicsi a térfél:
oda se fértél!
A régi rendszer vezérét összetűz egyik inasával Jól megbotránkozott Kádár a lakájon,
s megtiltotta, hogy a ládára kakáljon.
Örömét nem palástoló kibic esete Mivelhogy a pikken derült,
igen hamar kipenderült!
Kiváló focista nadrágjának ülepére loccsant a barna cipőkrém, ezt a rendőrök félreértették, s közbotrányokozásért bevitték Rosszul fröccsent a Bagarol ki rája,
ezért a csapatnak rab a gólkirálya.
MOst már csupa népies duma jön...
Fehérorszt fenyegetem Igen vigyázz, belorusz,
megütlek, hogy leborúsz!
Részeg cserepes Beakadt lába a tetőbe, ni,
nem köllött vóna így betőteni.
Falusi idill - ember és gép... Amott kotor ángyom,
lóg a traktorán gyom.
TeJo, eddigi munkásságod alapján biztosra veszem, hogy nagyszerű lopóssal gazdagítod a készletet szerencsétle, bár nagyívű újrafelfedezésedért (botor ékek/kotorékeb), csodálkozom is, hogy ses még nem szirénázott érte. Amúgy szerintem nagyon emeled itten a színvonalat!
Ti, a többiek is elhúztatok, kénytelen voltam drága időmet (:)) rímfaragásra pazarolni. íme a lehangoló eredmény:
Igaz, hogy asszonyod tésztaétele gyalázatosra sikeredet, mégse döfd le, te nemzetiségi! Megér az a derelye gettót,
De inkább tedd el gerelyedet, tót!
Nagyon veszélyes kór ez az állati eredetű nyavaja, az ország lakossága megritkult tőle Gyilkos e lépfene,
eltűnt a nép fele.
a fazon született bizniszmen: nem sikerült tengeri tüskés halat kipecáznia, így inkább lótartással foglalkozik Nem fogott a csali pikót,
Tenyészt most a pali csikót.
és, ha már csali:
Nagyon tetszik a horogravalód: akárcsak, mintha a haóíres szürrealista által tervezett övzár lenne Csodálom a csalidat,
Olyan, mint egy Dali-csat.
Szegény papagájt nem etetted, már scak a szarurészek látszanak belőle! Csak a karmok, mivel bont, és csőr,
A madár csupa csont és bőr!
Nem ildomos mulatni rokona balesetén a lóversenyen! Nevetni a vején, ha ló
Átmegy: ez nem helyénvaló!
Hiába van náluk szószedet, nem énekelhetik a külföldi dalt helyesen Nem segít a szótár a népen:
Nem gyújthatnak nótára szépen!
Az elhanyagolt kosárpályán a szúrós növényt egyszerűen átugorja, de a hárompontost alaposan elrontja Ha csípi lábát a csalán, pattan.
s a dobása a palán csattan.
A fiú szégyelli, hogy 100 centivel alacsonyabb menyasszonyánál, így elmarad az esküvő Nem veszi el Péter Micit,
Zavarja a méter picit.
Nem dobtam el magam a gyönyörtől, hogy hétvégi viskódnál válogatod a hulladékot. Nem ütött e telek szíven,
Gyűl a szemét szelektíven.
Inkább nem most, a kalauzzal szemben mutatom meg, hogy rettenthetetlen vagyok, inkább ülj ide a helyemre, hátha így megúszom a bliccelést Bátorsgáom rejtse hév el,
Próbálkozzunk helycserével!
A himnusz tök értelmetlen! Nincs értelme végének, s elejének,
Bizony halandzsa e jeles ének.
Gyerekem bizony már megöregedett, jobb, ha rá se pillantotok. inkább ne nézzetek jányomra,
Mert az idő bélygét rányomja!
a diplomata szabászati tudományaa nagy sikert arat Nagy siker a szövetkabát,
amiket a követ szab át.
Hagyományos vadászmadaramra ártalmatlanok a kártevők, így nem uzgatom magam miattuk. Nem számít a moly sokat,
Nem bántja a solymokat.
És, végül, de utolsósorban:
a felkelő nap országában nagy pénzt kerestem, még meg is vesztegettek amikor kerti szerszámokat árultam Meg jó sok japán kent,
Kerestem a kapán jent!
Vurugya retekeltevőse szerintem régen nem látott mestermunka! :-) Ugyane szerző Kant-os műve megihletett, jöjjön tehát egy egész balladácska:
Kant és a jógi amelyben egy látogatóba érkező jógi mondókája nem lágyítja meg az őt fogadni nem akaró filozófus szívét. De aztán mégis. Amikor viszont ismét nem, akkor a jógi dühbe gurul, és erőszakosan oldja meg a dolgot. Ez megváltoztatja a dolgokat:
Belé ugyan kár mantrája:
régen szarik már Kant rája!
Két nap múlva Kant ráért már:
mégsem volt a mantráért kár!
Akár suska, akár mantra,
semmi sem hat ma már Kantra?!!!
Hogy ne szegje kedvét mantra,
ráuszít egy medvét Kantra.
Ha jön egy vadkant rázó medve,
Kantnak lesz mantrázó kedve!