Keresés

Részletes keresés

Falusi1 Creative Commons License 2016.10.05 0 0 357

Tavaly használtam először, ezért túl sok tapasztalatom nincs. Talán néhány napnál tovább is véd, én néhány hetet mondanék, de a többivel, amit Tigris04 írt, egyetértek.

Előzmény: tanca1 (353)
Tigris0704 Creative Commons License 2016.10.05 0 0 356

Szia!

 

Pár napos darabban tartáshoz jó, de hosszabb ideig ne tartsad darabban a bort. Minden képen töltsed tele vagy fejtsed át kisebb edénybe.

Előzmény: tanca1 (353)
syntaxerror Creative Commons License 2016.10.05 0 0 355

Üdv, köszi a tanácsokat. Én nem raktam borként a feldolgozáskor, de viszonylag gyorsan dolgoztuk fel az egészet, néhány óra alatt már lent volt a tartályban a must. Most hogy kb megállt az erjedés (a két tartály egyike picit még mozgott de már alig-alig, a másik szerintem már megállt) adtam hozzá borként és rátettem a paraffint hogy légmentesen lezárjam. Szerinted ezzel vétettem hibát? Vagy ha rendben van most, akkor mondhatjuk hogy nem? Ízre-illatra jó formát mutat most, csináltam töréspróbát is és nem igazán tűnt törésre hajlamosnak, szóval nekem rendben lévőnek tűnik.

 

A habzás fékezésével valószínűleg igazad van, ez nagyon felhabzott a zajos erjedésnél, jövőre megpróbálom visszafogni.

Előzmény: Atosz0101 (350)
Falusi1 Creative Commons License 2016.10.05 0 0 354

Nagyon köszönöm az észrevételeidet. Hasznos ismereteket osztottál meg velünk és részben megerősítetted az általam már megtapasztaltakat.

A Cab. F. és a S. még a tőkén van, de nem tudom van e értelme várni a leszedésével ebben az időben. Szerintem a Sauvignonnak még kellene vagy két hét.

Ami a 2015-ös évre vonatkozó észrevételeidet illeti igazad lehet, de mint írtam a hordó töltögetésekor történt kóstolgatásokkor az első 4-5 hónapban még igen aromadús volt a bor.

Ami pedig a savakat illeti, valóban gyengék, de vörösbornál szerintem nem is baj, ha a savak nem túl karakteresek. Én legalábbis így szeretem.

Előzmény: Atosz0101 (352)
tanca1 Creative Commons License 2016.10.05 0 0 353

Sziasztok! Azt szeretném megkérdezni, hogy van e valakinek tapasztalata az Antiflor tablettával kapcsolatosan. Ha nem tudom tele tartani a hordó, megoldás lehet ez is, vagy csak "parasztvakítás"?

Köszönöm! Jó nedűt!

Atosz0101 Creative Commons License 2016.10.05 0 0 352

Szia! Meglátásom szerint a 2015-ös évben ilyen magas cukorfokú Cabernet már a technológiai érésén túl fejlődött, már szőlőként lelágyult.

A következőkben az új tölgyfás érlelés tovább lágyította, sokáig volt az új hordóban..

3-4 hónap után át kellett volna fejteni savállóba..

A jelenlegi borod szerintem nagyon gyenge savval rendelkezik..

A 2015-ös évjárat  a sok eső miatt nem igazán produkált testes borokat, a beltartalmuk fel volt hígulva s csak testesen ígéreteseket lehet új hordóval tökéletessé érlelni..

Azt ajánlom: házasítsd el vagy emeld a savat benne..

Előzmény: Falusi1 (336)
Atosz0101 Creative Commons License 2016.10.05 0 0 351

Ha nagyon szififuszin szeretnétek elkezdeni az erjedést akkor a préselés után némi co2-t engedjetek a must tetejére..

Szódásüveg bele 2 patron, a csőrére műanyag cső és ráenged  a légtérbe a tartályban..

Atosz0101 Creative Commons License 2016.10.05 0 0 350

Fehérbor készítésekor ha acéltartályt alkalmazol, tehát reduktív bort szeretnél: a szőlő feldolgozásakor feltétlen használj borként, szőlő 100kg-onként 1,3 dkg-ot..

Ez segít feltárni az aromaanyagokat, könnyebbé teszi a préselést, s már mustként védi a tételt az oxidációtól, továbbá megöli a káros mikroorganizmusokat is, tehát fertőtlenít is...Ha már 30% rothadt van akkor már ne használj borként!!!

Ez a kénmennyiség nem gátolja a későbbi erjedést, viszont annak kezdetéig véd az oxidációtól.

A kotyogókkal kapcsolatosan: Igyekezzünk kicsit nyomás alatt tartani az erjedő mustot, ezáltal lassítjuk a zajos erjedést némileg.. Így lassabban szellőzteti ki a kiáramló mustgáz a tételt, így kevesebb illatanyagot és aromaanyagot szellőztet ki az erjedés során.

Ha így teszünk akkor több co2 marad az újborban ami segít frissen tartani sokáig...

Atosz0101 Creative Commons License 2016.10.05 0 0 349

Kedves Borászkodó!

A derítés célja a későbbi stabilitást gátló és újraerjedést segítő plifenolok, szedimedek és elsősorban feférjék eltávolítása!

Ha már ezt a műveletet elvégezted, akkor ha parafin kerül a tételbe akkor azt szűréssel kiválóan el lehet távolítani..

Minden feleslegesen elvégzett eljárás vékonyítja a bort, a derítés, szűrés nem csak a felesleges anyagokat szedi ki a borból, hanem az íz és aromaanyagok hordozóit az extraktot is....

Előzmény: Falusi1 (342)
G.á.b.o.r. Creative Commons License 2016.10.05 0 0 348

Sziasztok. Otellót is lehet héjon erjeszteni, ugye? Főként hogy 3 fokot emeltem cukorral, szóval annak kompenzálnia kellene a metil tartalmat bőven amit a héj okoz főként, illetve pektinbontót is kapott... évek óta pálinkázok, most gondoltam borba is belekóstolok :)

jorgecosta Creative Commons License 2016.10.04 0 0 347

Én is kb így csináltam végül, de talán 20 centi helyet is hagytam, és nem is pumpáltam túl a tömlőt.

Előzmény: Maci_P (346)
Maci_P Creative Commons License 2016.10.04 0 0 346

Ezen én is gondolkodtam, mert nekem is hasonló tartályom van, de arra jutottam, hogy az erjedő must felett lévő CO2 persze védi valamennyire, de én nem merem csak arra bízni a védelmet, ráadásul a legelején még nincs CO2 felette, addig könnyen fertőződhet/oxidálódhat is. És mivel nem tudom nap mint nap nézni, hogy mikor indul el, inkább tettem rá fedelet, persze egy jó 10cm-vel a szint fölé, hogy legyen a zajos erjedéshez tér. Meg kapott egy kotyogót is. De érdekes módon a CO2 nem a kotyogón távozik, hanem valahol a szilikon tömlő mellett, és nem jöttem rá, miért - és a nyomást is megnöveli a tömlőben.

Előzmény: jorgecosta (345)
jorgecosta Creative Commons License 2016.10.03 0 0 345

sziasztok,

 

acéltartály használatával a zajos erjedés során szükséges-e a szilikontömlős fedél a tartályra, vagy több oxigént engedjek a must közelébe, és ne fedjem le légmentesen?

az erre vonatkozó begyűjtött információhalmaztól nem lettem okosabb, ezért gondoltam, rákérdezek itt. 

 

köszi

Falusi1 Creative Commons License 2016.09.16 0 0 344

A szakirodalom hosszas tanulmányozása után nyert ismeretek is azt támasztják alá, amit írtál. Az az , minél kisebb a hordó űrmérete, annál nagyobb donga felület jut egységnyi borra, tehát gyorsabb az oxidáció.

Ez történhetett az én esetemben is. Jobban tettem volna persze ha előbb tanulmányoztam volna a szakirodalmat, de az idei terméssel éberebb leszek, mert ez is jónak ígérkezik.

Előzmény: Tigris0704 (337)
syntaxerror Creative Commons License 2016.09.14 0 0 343

Köszi, veterán az nem vagyok, az idei az első önálló borom, eddig csak néha bele-bele kontárkodtam másokéba, meg leginkább figyelni próbáltam hogyan csinálják :) Akkor így fogok eljárni, ha már lejjebb megy a habzás ráteszem az úszófedelet, ha megáll az erjedés akkor pedig a paraffint.

 

A szivattyús tippet is köszi, azzal fogom fejteni én is szóval erre vigyáznom kell.

Előzmény: Falusi1 (342)
Falusi1 Creative Commons License 2016.09.14 0 0 342

Nekem a fehérborhoz sima úszófedeles tartályom van. A zajos erjedés után még vagy két hétig is hagyni szoktam, csak utána zárom le parafinnal. A tartály fedele ( nem légmentesen záró), az úszófedéllel együtt persze rajta van. Mivel látom, hogy "veterán" vagy biztos tudni fogod mikor nem mozog már egyáltalán a bor és mehet a parafin.

A parafinnal az idén egyébként megjártam, mert borfejtésnél nem voltam elég éber és a borszivattyút nem kapcsoltam ki időben. A következmény az lett, hogy a szivattyú a végén felkapta a parafint és szinte porlasztva belenyomta a másik tároló edénybe. Apró cseppekben úgy kicsapódott az üvegballon falán, hogy ott is maradt, a fizika törvényszerűségének ellentmondva. A bor pedig olyan zavaros lett, hogy ismét át kellett fejteni és deríteni. Mire mindezzel végeztem a bor részben elvesztette aromáját.

Előzmény: syntaxerror (339)
syntaxerror Creative Commons License 2016.09.13 0 0 341

Köszi a választ. Paraffinos a cucc alapból, tehát van egy fél centi rés körbe és vettem paraffint hozzá amivel körbe lehet majd önteni, szóval akkor az jó lesz úgy és pluszba kotyogó nem kell? Inkább ezen aggódtam

Előzmény: Tigris0704 (340)
Tigris0704 Creative Commons License 2016.09.13 0 0 340

Szia

 

Hát nem tudom mi lenne a legjobb megoldás, de az biztos. hogy én még akkor se zárnám le légmentesen utóerjedésnél ha van rajta kotyogónak nyílás.

 

Esetleg áthidaló megoldás, hogy kiveszed a gumit és parafinnal körbeöntöd még tart az utóerjedés.

Ezért nem kell venni másikat. Szerintem egy ügyes lakatos is tud rá vágni egy nyílást a szuszogónak(kotyogónak).

Előzmény: syntaxerror (339)
syntaxerror Creative Commons License 2016.09.13 0 0 339

Sziasztok,

 

a hétvégén leszedtük a fehérszőlőnket (vegyes, kb cserszegi irsai és hasonló korai fajták), 19.5 körüli mustfokkal. Acéltartályt vettem, abban erjed most, nagyon jó illata van és már szép nagy habot fejlesztett szóval beindult rendesen. Viszont elrontottam és nem erjesztős fedele van a tartálynak, azaz kotyogót nem tudok hova tenni rajta. Ez most az erjedés elején felteszem nem probléma, de kb hét végére jövő hét elejére lemegy a zajos forrás és utána jönne a kotyogó. Ilyenkor mi a feladat, vennem kell mindenképp egy másik fedőt ami körbe légmentes és van rajta kotyogónak nyílás, vagy létezik más megoldás? Köszi előre is

Falusi1 Creative Commons License 2016.09.11 0 0 338

Nagyon köszönöm a választ, mert megerősítettél abban, amit majd az idei terméssel tennem kell, ugyanis én is valami hasonlóra gondoltam.

Előzmény: Tigris0704 (337)
Tigris0704 Creative Commons License 2016.09.11 0 0 337

A hőfok talán annyira nem befolyásolja mint a hordó. (és itt most a hordó nagyságára gondolok) Mert minél kisebb egy hordó annál előbb éri el a csúcspontját a bor.

 

Én azt javaslom, hogy mikor úgy érzed, hogy most a legjobb a bor akkor vagy palackozd le vagy tedd át üvegballonba.

Előzmény: Falusi1 (336)
Falusi1 Creative Commons License 2016.09.10 0 0 336

Felbátorodva azon, hogy voltatok szívesek reagálni és információkkal gazdagítani palackozás terén, kíváncsi lennék véleményetekre a következőkben is.

A 2015-ös Cab. F és S. szőlőm mustfoka közel 21 volt. Egy közel 1 hektós új tölgyfahordóban érleltem. A fejtés utáni  töltögetések alkalmával mindig kóstolgattam és igen jónak ígérkezett a minősége.

Nyár elején kezdtem észrevenni, hogy kissé csökkent az aromája és az addig érezhető enyhe karammell íz szinte eltűnt belőle. Augusztusban már egyértelmű volt, hogy a kiüresedés irányába mozdult el, ezért átfejtettem üvegballonokba és rövidesen palackozását tervezem.

A bor jelenlegi állapota a következő: Gyönyörű mélyrubin szín, sokat ígérő illat, majd ezek után ízleléskor jön a csalódás, mert az előbbiek után nem erre számítana az ember. Hangsúlyozni szeretném, hogy a bor nem rossz, nincs borhibája de ettől jobbra számítottam.

A bor 10 hónapot töltött a hordóban. Sajnos a pincém hőmérséklete fokozatosan emelkedett a külső hőmérséklettel és augusztusra elérte a 20 C fokot, de már nem emelkedik tovább. Én arra tippelek, hogy a hőmérséklet emelkedése felgyorsította az oxidációt és ez az oka a minőség csökkenésének, bár a változást talán a színén is kellene érezni, de azzal és az illattal nincs baj.

Falusi1 Creative Commons License 2016.09.07 0 0 335

Nagyon köszönöm a válaszokat. Ezek szerint én vagyok az utolsó japán katonák egyike a dzsungelban, de nem hiszem, hogy ne hallottatok volna az általam röviden vázolt áztatásos, fertőtlenítős módszerről.

Lehet, hogy meghaladta az idő, de a Neten még mindig több írás is olvasható erről a technológiáról.

Tigris0704 Creative Commons License 2016.09.07 0 0 334

Én innen szoktam rendelni. 

https://cork-shop.hu/hu/webshop___termekek-category-0/dugok-category-9/

 

Steril gázzal töltött szákban küldik, eddig semmi gond nem volt velük.

Előzmény: Falusi1 (333)
Falusi1 Creative Commons License 2016.09.07 0 0 333

Milyen dugókat használtok?

saja75 Creative Commons License 2016.09.07 0 0 332

Én is szárazon szoktam dugózni és bornál nem tapasztaltam ilyet. Pálinkát is szárazon dugóztam és az egy idő után vmi-t kioldott a dugóból.

 

Előzmény: Falusi1 (330)
joskabacsi Creative Commons License 2016.09.07 0 0 331

Szia,

mi száraz dugóval palackozunk, amióta az eszemet tudom.

Ugyanúgy - kézi dugózóval. Soha nem volt baj vele.

Palackozás előtt az üveget mossuk kénes-citromsavas vízzel, de a dugót nem, viszont csak a felhasználás előtt bontjuk ki a zsákot, mert elvileg addig steril.

 

Előzmény: Falusi1 (330)
Falusi1 Creative Commons License 2016.09.07 0 0 330

Borpalackozásnál tapasztaltatok e már olyat, hogy a colmatált  dugók külső bevonata -lényegében a colmatáció- folyadék hatására elkezd sárga színű lét engedni. Nemegyszer használtam már ezt a fajta dugót de így még sosem jártam.

A borpalackozás általam ismert technológiája szerint a dugókat palackozás előtt le kell öblíteni, majd 60 C fok körüli vízben áztatni, dugózás előtt pedig fertőtleníteni. Én ennek megfelelően jártam el, mint kb. 20 éve mindig. Állványos kézi dugózót használva azt vettem észre, hogy a dugó összenyomásakor sárga színű lé szivárgott a borba a dugóból.

 

Ezzel szemben elolvasva a dugókat tartalmazó tasakon lévő címkét, a dugót szárazon kellene a palackba nyomni. A dugó vízzel vagy más folyadékkal előtte nem érintkezhet, még borral sem. Ez szerintem teljes képtelenség, vagy inkább vicc. A palack elfektetésekor ugyanis mindenképp érintkezik a dugó a borral és kioldja belőle a sárga lét.

Kipróbáltam szárazon bedugózni egy palackot. Kb harmadszori próbálkozásra sikerült, minden erőmet összeszedve, de attól féltem, hogy a palack szája eltörik vagy az ellentartó rugó nem bírja.

Megjegyzem még, hogy ugyanebből a fajta dugóból (colmatált 45 x 24 mm.) a 2 évvel ez előttről megmaradt tucatnyi dugóval semmi gond nem volt. ezzel szemben az idén júliusban rendelt, emlegetett dugóknak még a színe is más.

A fentieket egyrészt tanulság-levonás céljából, másrészt tapasztalataitokat, véleményeiteket kérve írtam le.

ootis Creative Commons License 2016.07.25 0 0 329

Értem, köszönöm az infót! Ezt egy kissé el baltáztam. Remélem nem sínyli meg a bor ezt a partizán akciót...

Előzmény: Maci_P (328)
Maci_P Creative Commons License 2016.07.21 0 0 328

A szellőztetés azt jelenti, hogy nyílt fejtést alkalmazol, esetleg szellőztetőrózsát is lehet hozzá használni.

De nyitva nem szokás hagyni a tartályt, mert megtámadják a baktériumok és egyebek.

Előzmény: ootis (327)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!