Az, hogy a nyárfa vékony, vagy vastag jó, vagy rossz? Ugyanis ún. rost fát lehet venni az erdészettől, ami jellemzően 5-10 cm vastag, vagy vastagabb, de sérült rönkökből áll. Feldolgozni könnyebbnek tűnik ezt és mivel vékony a kérge, szerintem tüzeléstechnikailag nem hátrányos.
Megnéztem mégis; úgy néz ki, hogy a mostani 10%-os kedvezménnyel az erdészettől 18.2-20.7 eFt/em3 áron lehet venni vegyes méterfát tő mellől vagy telepen. Ha ugyanennyi térfogatot 10 q-nyi szintén vizes tüzépi (méter)fa ad ki, akkor 10q * 2.35 eFt/q = 23.5 eFt-ért van 1 em3 fám.
Ahogy kiszáradnak, a végén mindkettőből ugyanannyi tüzelő lesz.
Mivel a fuvar hazáig mindkét forrásból majdnem ugyanannyi, lehet a tőmelletti árral számolni. Igy 530 Ft/q az árkülönbség.
A tüzépes egész pontosan 200 Ft/q-t számol a kuglizásért és még annyit a hasitásért.
Vagyis mázsára vetitve 930 Ft-ot lehet spórolni.
A 950 kg/m3 sűrűségű vizes akácra ugyanez: 19.1 vs. 26.5 eFt/em3> 7.4 eFt/em3 > 780Ft/q+2x200=1200 Ft/q.
Ez nem rossz.
Érdekességként; a http://www.fataj.hu/2009/03/090/JanikBernadett_TDK_2007.pdf ról származó grafikon mutatja szobában több hónapig tárolt (tehát a fene tudja milyen, de azért a légszárazhoz közeli nedvességtartalmú, 10x10x1 cm-es) minták sűrűség eloszlását:
A lengő asztal az a kihajthatós? Ezek mintha nem olyanok lennének de nem annyira tetszik ez a vázon függesztett asztal megoldás sem.
Az erdei m3-nek ez a definiciója; 1 m3 vizet szorit ki. Értem, amit mondasz és jogos is. Csak valahogy össze kell azért vetni. Ha indirekt érvekkel, akkor azokkal. A száradással tisztában vagyok, azért tettem hozzá, hogy mindkettő mértékegységben csurom vizes fát veszek.
Vagy nem. Ott van a hasítókúp, az már elég széles nyílásszögű, mégis sokat kell utána fejszézni.
Ráadásul minél szélesebb annál nagyobb erő kell hozzá.
A két link az pont nem azt a 2 gépet hozza be.
Én biztos nem vennék lengőasztalost a woodster pedig biztos olyan.
Tévútra az visz mikor kijelented, 1 erdei köbméter nem lehet több, mint 10 mázsa, mert valaki valamikor leírta, hogy 1 erdei köbméter 1 köbméter tömör fának felel meg.
Néha meg kellene mérned milyen súlyú 1 erdei köbméter fa.
Romániában méterfa van tehát normál köbméterben számolnak. És onnan súlyra hozzák a fát, tehát 1 köbméter 6.5-7 mázsa. Na ebből 1 erdei köbméter majd 12 mázsa.
Először is venned kéne mázsára, és köbméterre. Aztán meglátnád a különbséget.
Másodszor a fatelepes is erdőről veszi a fát köbméterre, hazaszállítja, feldolgozza , eladja neked, akkor ha neki megéri, úgy hogy még haszna is van rajta, neked nem éri meg?
Azt biztosan tudom, ebben az árkategóriában amit írtál, nyárfával olcsóbban kijössz 1 télen, mint tölgyfával. Ha köbméterre veszed és azt tudod hány köbméter kell 1 télen, keményfából, akkor nyárfából kb 1/3-dal kell több.
Arról nem is beszélve, hogy a tüzépen vásárolt vizes fa minimum elveszti a súlyának a 30%-át. Tehát akkor már nem is 2400Ft-ba lesz 1 mázsa tölgy.
Fiam korábbi években tüzépen vette a fát q-ra. Mióta áttértem én is a fatüzelésre és mindig méterest veszek (van láncfűrészem és hasogatóm).
Mivel neki elég kb. 2 em3, mert szénnel is fűt, kérte, hogy az enyémhez kérjek hozzá és tőlünk utánfutóval viszi haza. Ekkortól tudta meg, hogy a 20 000 ft-ért többet kap, mint előtte q-ra a tüzépen annak ellenére, hogy nyáron vette mindig.
Azt már másik fórumon kifejtettem, hogy a most meglévő sima vegyeskazánom igen szerény 45, de inkább csak 40%-os hatásfokával költségre kb pariban voltam a sima kazános gáztüzeléssel (amin fagázra váltással akarnék javitani, de ez egy másik sztori).
Azonban a kérdés ebben az esetben is fennáll, vagyis érdemes-e beruházni gépre és venni olcsóbb erdei fát, mint hozatni a tüzépről a feldaraboltat. (Sajnos a tüzépes nem erdei m3-ben számolja a konyhakész fát, hanem mázsában méri. Az erdész meg csak em3-ben ért :-) )
Fontolgatom egy hasitógép vásárlását. A fórumot végigolvastam, gratulálok mind a saját gyártmányosoknak, mind aki boltit vett. Ahogy elnéztem a beszámolókat felmerült bennem, hogy miért nem raktok nagyobb nyilásszögű hasitóéket, illetve olyat ami indul egy élesebb résszel majd kiszélesedik? Ilyennel kisebb lökethosszon meglenne a szétválasztás - gondolom.
Pécelre kimentem; elég segitőkész a srác és szerintem jó választékuk van. Ezt a Scheppach-ot, vagy ezt a Woodster-t gondolnám. (Azon szeretném először kipróbáni egyébként, aki a jófog...nak ezt a nyüves felületét programozta.)
Mifelénk 9, illetve 19 eFt/em3 körül adják tőmellett a fát (nyár, ill. tölgy/cser). Mennyi lehet ez mázsában, ha mondjuk össze akarnám vetni a tüzépes konyhakész, telepi 1200 és 2400 Ft/q-ás árával? Előbbi és utóbbi is csurig vizes. Egy em3 az definició szerint 1 m3 fakockának felel meg, ami ugye nem lehet 10q-nál több ha úszni akar a vizen. Tehát 3-500/q lenne a feldolgozási költség megtakaritás, aminek fedezni kell a hasitó amortizációt, villanyt, munkát?
Tényleg, azt nézte valaki, hogy mennyi villamos energiát használnak ezek a cuccok? A terhelés nyilván változik munka, vissza és üres-járatban is ezért nem lehet simán csak számolni.
Gemenc Zrt-től pénteken érkezett egyéb kemény lombosnak mondott (juhar, szil, platán), jelenleg akciós tűzifa. 13.700Ft/m3 és mivel én nem tudtam saját magam fuvarost szerezni, ezért + 3.000Ft/m3 a fuvar. 10 erei tehát 167.000Ft kiszállítva, az utcán lerakva. Tegnap behordtam, külön raktam a fűrészelhetőt és külön, amit előtte még hasítani kell. Némelyik így elhasítva is van 60-70cm széles, brutális darabok. Állítólag egy évvel ez előtti vágás, valóban nem tűnik frissnek, műszerem sajnos nincs, hogy megmérjem.
Ikerház, iker vízóra akna de mivel elég zokni a szomszédom így inkább kihagytam. Sajna pont bele esik a víz akna. Pont akkor voltak az órát olvasni amikor raktam be. Egy kicsit hümmögött, de mondtam neki hogy harminc évig innen olavsták a szomszédot, ha nem tetszik a "kutyaól" akkor a következő 30 évben olvashatják onnan az enyémet is. Én teljesítettem az elvárást, könnyen jól megkozelitehto...
Alul a "lukat" mire hagytad? Tán nálad is a szomszéd kutyájának van kémlelő nyílás? :))
Az én szomszédom hagyott neki, mert figyeli mindig az udvarunkat. Ha idegen jön, addig nem nyugszik, míg nem dicsérem meg, hogy "ügyes vagy, kapsz is csontot"
Nálam még a 55cm ármerőjű 60cm ágas bükknél sem ment 100bár bölé. Talán összesen 1-2x ha maxon (150 bár) volt a gép. Amúgy öröm dolgozni vele. :) Egyedül nyomtam fel vele 12 em3-t, jol és kényelmesen lehet vele dolgozni. :))