Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2022.10.22 0 0 12675

A fronius így viselkedik... azaz nem túl gyors a limiter terhelés változáskor.

www.mcelectrical.com.au/wp-content/uploads/2016/04/Fronius-Feed-In_Limitation_INT_EN.pdf

Előzmény: peterch (12674)
peterch Creative Commons License 2022.10.22 0 0 12674

Ha már egyszer arra kényszerülök , hogy a dízelt beindítsam , akkor az azt feltételezi , hogy valamelyik fogyasztót szeretném megtáplálni . Gondolom olyankor a klímával fűtés , főzés , szellőztetés , HMV készítés lesz terítéken. Ezek közül mindegyik igényel a 100 Wattnál nagyobb energiát . Rákerestem még egy cégre , amelyik nagyban nyomja az ipart , hogy adjanak választ a kérdésemre . Szeretném több helyről is megtudni a szakmai véleményt .  Biztosra akarok menni , ha beszerelem a trafót az inverterhez .

Lényegében azért gondolkodom a paralel üzemen , hogy esetleges hosszabb kimaradáskor  üzemanyagot spóroljak . A dízel hulladékhőjét meg rávezetem a klíma kültérire és az is emeli a COP-ot fűtésszezonban . :-)

Előzmény: Törölt nick (12672)
XANTIi Creative Commons License 2022.10.22 0 0 12673

Az jogos is. Egy régi jó villanykörte remek kontrollnak is. Jól látni a változásokat, tendenciákat, esetleges belengéseket.

Volt olyan benzines agrim, ami nagyon pontosan és finoman tartotta a feszt, terhelésre a fordulatot is. Egy másik meg elég nagy hiszterézissel szabályzott feszt, a röpsúlyos ford.szabályzó is darabosabban dolgozott.

Előzmény: Törölt nick (12672)
Törölt nick Creative Commons License 2022.10.22 0 0 12672

Ezt írja...

"If Output Power Limit set as 0W, then there might still have max 100W to grid."

Szóval, legalább 100 Watt fogyasztás mindig tuti legyen rajta :-)

Előzmény: peterch (12670)
Törölt nick Creative Commons License 2022.10.22 0 0 12671

Szerintem addig képes üzemelni, amíg
- NEM megy a buta hálózatpótlóval (agregátor ez esetben) szembe a delej, azaz nem akar betáplálni bele.
- OLYAN mértékben, hogy a buta hálózatpótló bajba kerüljön e miatt

Másként, ha az inverter JÓL=precízen tartja magát a MAX NULLA rátermeléshez/betápláláshoz akkor működhet.

Minden olyan inverterrel, amiben a betáplálás SZABÁLYOZÁSA beállítható a kellő helyre rakott áram mérés alapján.
Azaz a szabályozott viszWatt mentes üzemre is képes az inverter.
(... nem csak az on-off üzemre)

Előzmény: peterch (12670)
peterch Creative Commons License 2022.10.22 0 0 12670

Szia !

A manuálban van egy ábra 4.4.3 : https://www.manualslib.com/manual/1940063/Goodwe-Xs-Series.html?page=10#manual

Ott egy áramváltótrafó van beiktatva , ami segítségével az inverter csak annyit termel , amennyi a helyben fogyasztás , tehát a hálózatra nem termel . Ezért volt tőlem a kérdés , hogy ilyen korlátozás mellett képes-e a két eszköz párhuzamos üzemmódra ? 

Előzmény: Törölt nick (12669)
Törölt nick Creative Commons License 2022.10.22 0 1 12669

Mármint, hogy ketten együtt adják a "saját hálózat"-ot szigetüzemként ?
- egy agregátor amivel párhuzamosan kötve
- termel egy normál hálózatra termelő inverter is

Nos az inverter úgy teszteli a hálózat állapotát,
hogy folyton-folyvást
megpróbálja egy kicsit módosítani a frekvenciát és/vagy a cosfi-t.

1.
HA NEM sikerül neki, akkor VAN hálózat >> NEM szigetüzem, termel rá.

2.
HA IGEN sikerül neki, akkor NINCS hálózat >> IGEN szigetüzem, nem termel rá >> leáll ~0,5 másodperc után.

Ezzel az alapvető döntés meg is van.

----

Az 1. esetben termel, DE jön a következő fogas-nehéz probléma.

A mennyit-hogyan termeljen/termelhet kérdése?!

Alapban úgy van idomítva az inverter, hogy
- a névleges MAX AC kW-ig >> az inverter méretig
- annyit amennyit csak tud éppen >> ami ugye napsütés függő

Mert a termelését elvben mindig elveszi a rendszer amire termel.
- a helyi fogyasztók fogyasztásaként >> BELSŐ hálózat
és
- a nem helyi további fogyasztók fogyasztásaként >> KÜLSŐ hálózat

Ahhoz, hogy a lehetséges MAX-ot kitolja alapban emelni kezdi a feszültségét és/vagy eltolja a frekvenciáját.
A gyakorlatban a feszültség emelésnek (frekvencia eltolásnak) korlátot szab az ellátott rendszer.  
- feszültség tűrése >> fizikai korlát
- az üzemviteli szabályok >> jogi korlátok

Nyilván a korláton kívűlre nem mehet... normál üzemben.
Két üzemmód lehet a korlátot elérve
- leáll és időként újra próbál termelni, hátha már a korláton belül tud
- nem áll le DE csak annyit>>akár NULLA-t termel, hogy a korlátot ne lépje át

----

Mi lesz ha az agregátorral (vagy mással) találkozik össze?

Jobb esetben elég combos az agregátor (vagy más) és az 1. pont szerint "hálózat"-nak veszi.
(rosszab esetben nem indul el vele)

Elindul és elkezd rátermelni... mi fog történni?

1.
Amíg az éppen látott fogyasztók ELNYELIK a termelést addig TALÁN semmi csúnya.
A kérdés az, hogy
- az agregátorral (mással pl. UPS-el) mi történik?
- az inverter által megemelt feszültséghez a kimenetén mit szól?!

Hiszen NINCS arra tervezve-felkészítve, hogy az övénél nagyobb feszültség jön vele szembe.
Nem tud rá SZINKRONIZÁLNI.

De akkor mit kezd azzal, hogy a párhuzamos kapcsolás miatt CSAK EGY KÖZÖS feszültség lehet !!!
Elnyelni NYILVÁN NEM TUDJA... a keletkezni akaró VISSZÁRAMOT a buta agregátor-generátor.

Pláne mi lesz, ha a fogyasztók NEM IS nyelik a termelést?
Hanem az inverter megpróbála az agregátorba>>"hálózatba" belenyomni azt.
Hisz úgy tudja az majd nyeli ... és csak a beálított feszültség korlát fogja vissza.

Avagy szerintem,

Nem az inverter a problémás.
Az teszi dolgát, ha úgy érzi "hálózat"-ot lát és max letilt, ha a hálózat nem tud eleget nyelni.

Hanem,
Az olyan agregátor, UPS, akármi adta "hálózat".
Ami nincs felkészítve a kimenetén
- a szembejövő delejre
és
- az azzal való SZINKRON üzemre

Mindezek alapján a szokvány buta kimenetú hálózat pótló cuccok
szerintem nem alkalmasak arra, hogy az inverter rájuk termeljen.
(jobb esetben valameddig ketyeg az üzem, de hamar gond lesz >> LEÁLL vagy eldurran valami)

Másként,
Olyan cucc játszhat hálózatot, ami
- birja a szembejövő delejt
- tud szinkronban dolgozni 

Azaz nem egy buta cucc, nem arra készült, hogy csak ő van egyedül.

Előzmény: peterch (12657)
XANTIi Creative Commons License 2022.10.22 0 0 12668

Károsodni nem fog. legfeljebb letilt. Döntő a generátor stabilitása. A puding próbája......

Előzmény: peterch (12666)
erbe Creative Commons License 2022.10.21 0 0 12667

Amint látod, vannak már fejlettebb inverterek is, mint amiket én üzembe helyeztem. Meg kell keresni, mire képes a tied.

Előzmény: peterch (12666)
peterch Creative Commons License 2022.10.21 0 0 12666

Szia !

Döntetlen az állás !

Itt azt mondjátok , hogy nem jó ötlet . Cseheknél meg azt mondják olyanok akik letesztelték , hogy működik .

Majd elválik !  Ha nem károsodik az inverter a próba alatt , akkor nincs mit veszteni , maximum az áramváltó trafó ára . :-(

Károsodhat az inverter ? Vagy csak letilt és újrapróbálkozik ?

Előzmény: erbe (12662)
Gold003 Creative Commons License 2022.10.21 0 0 12665

Sziasztok!

Csak olvasok, és kapkodom a fejem....az a gondom, hogy szeretnék egy szigetüzemet, de totál nem tudom melyik irányból kezdjek hozzá. Arra már rájöttem, hogy sosem fogom tudni a teljes fogyasztásunkat függetleníteni, de amennyire anyagilag meg tudom oldani, próbálok maximálisan magamnak termelni.

Készül a "legnagyobb" 1 fázisú, 7 panellal, 2,8kWp rendszer teljesítménnyel.

A számokat látva eléggé elbizonytalanodtam, mert a korábbi fogyasztásaink elég magasak voltak, először (a rezsicsökkentés csökkentése után)1023 KWh, (július) utána 672 KWh,(augusztus) 678 Kwh (szeptember). Nem tudom miből adódik a júliusi különbség a többihez képest, de van több almérő óra a házban, semmi nem utal a különbözetre, havonta diktálunk. A méretezésnél akadtam el, szeretnék minél több mindent leválasztani a "hálózatról", elsősorban az autó töltését, 1 fázisú rendszerünk van. Kb 3 naponta töltjük az autót, 20-85% között, a legutolsó lassú töltésünk 23,6kWh volt 6ó55 perc alatt. Kaptam ötleteket, honnan lehet "jó", használható akkumulátorokat szerezni, melyik való inkább tárolásra, töltésre. Ami mellett döntöttem, az a páncéllemezes megoldás, 2 V-os cellákból. 24V feszültségen elméletileg 14,88 vagy 26,04 KWh amit össze tudok állítani, elméletileg ez utóbbi fedezi 1 napi töltésünket, és még marad egy kevés, de az akkuk feltöltéséhez ha 400W-os paneleket szerelek, mennyi kellene hozzá? gondolom számít a napsütéses órák száma, meg kismillió más dolog, de az inverter sem mindegy mekkora....

Méretezésnél nem tudom miből mit adjak meg....ezen az oldalon találtam egy kis segítséget:

https://panelectron-shop.hu/szigetuzemu_napelemes_rendszer_meretezese

itt beírva a számokat "csak" 2 panelt ajánl töltésre, mi van ha többet rakok? hová lesz a többlet energia?honnan tudom meg mennyi idő alatt töltődik fel az akkupakk?

Köszi

G.

erbe Creative Commons License 2022.10.20 0 0 12664

Elég régen helyeztem üzembe a sajátomat és sokkal kisebb védelmi tartományra emlékszek. Sajnos, sötétben nem tudom megnézni a jelenlegi beállítást, a használati utasításban meg nincsenek benne a régiók szerinti tartományok. Neten meg ilyen régi kütyükre már nem találok adatot. :-(

Előzmény: Törölt nick (12663)
Törölt nick Creative Commons License 2022.10.20 0 0 12663

Azért a 40-60 Hz sáv és 2 órás időtartam csak-csak elég egy agregátor mellé...

Mivel éppen leválasztott azaz szigetüzemben megy az inverter simán átállítható lazábbra is.
Mint a közcélú hálózat elvárása.

(bár az alap szolgáltatói 47,5-51,5 Hz limit sem extrém szűk)

HUAWEI SUN2000 pl.

Előzmény: erbe (12662)
erbe Creative Commons License 2022.10.20 0 0 12662

Ha a frekvencia stabilizálást a motor mechanikai szabályzójára bízták, akkor ne is próbálkozz vele! Ha inverteres az aggregátor, akkor lehet értelme. A Solar inverterek feszültségtűrése sokkal bővebb, mint a frekvenciatűrése.

Előzmény: peterch (12661)
peterch Creative Commons License 2022.10.20 0 0 12661

Szia !

A dízel frekvenciára és a feszire optimalizált 5400VA-os . Minden fogyasztó1 fázisos . Eleve amikor vettem , úgy terveztem , hogy maximum 40-50%-ig terhelve lesz használva . Akkor még a napelem kombó abszolút nem volt téma nálam .  Nagy fogyasztó , ami megfoghatja az maximum az induktív főzőlap , a sütő és esetleg a mosógép , ha a fűtőszálat kapcsolja . Gondolom én , hogy amennyiben termel annyit a napelem , ami a pillanatnyi fogyasztást ellátja és közben meg le kell korlátoznia magát az inverternek , mert képes volna többet termelni  , akkor a dízel képes lesz az esetleges megemelkedett igényt pótolni azon az időszakon , amikor magasabb lesz a fogyasztás , mint amennyit képes az inverter adni . Tudom a pillanatnyi megtorpanásra gondolsz a dízelnél , amikor egy állandósult teljesítmény mellett egy nagyobb fogyasztót indítunk . Abban a helyzetben , ha ezt a kombót kell esetleg majd használni , biztosan meggondolva lesznek a fogyasztók kapcsolgatva . 

Viszont ha nem próbálom ki , akkor nem tudhatom , hogy mi fog történni élesben .  Kérdeztem a cseheknél is az ottani egyik fórumon  és többen is jelezték , hogy működik . Igaz , nem konkrétan a Goodwe inverterrel csinálták a kísérletet .

Előzmény: erbe (12660)
erbe Creative Commons License 2022.10.20 0 0 12660

"hálózatkimaradás esetén tud az inverter a generátorommal együtt dolgozni ."

...és a generátorod? Tudja-e tartani az inverterbe beprogramozott paramétereket? Min. ill. max. frekvencia? Elég egy köhintés, hogy leálljon az inverter. A generátor pótolja, de mit érsz vele, ha 5 perc pihenés majd 2 perc üzem után újra elölről kezdi? A frekvencia nem olyan, mint a túlfeszültség, ahol esetleg csak visszafogja magát. Ott bizonyos határnál leáll és majd 300 sec után újrapróbálkozik. 1 Hz eltérést pedig nagyon egyszerű előidézni.

Előzmény: peterch (12659)
peterch Creative Commons License 2022.10.20 0 0 12659

Szia ! 

Csak azért volt részemről feltéve még egyszer a kérdés , mert múltkor a vélemények olyanok voltak , hogy nem lehet . Ma felhívtam a telepítőt , miután utánanéztem a neten az inverteremnek , hogy tud-e olyan funkciót , amelyiknél csak a ház fogyasztóit látja el és ha van plusz , akkor sem táplál vissza . A neten találtam egy áramváltó trafós megoldást , amire a telepítő cég is azt mondta , hogy igen , csak az aplikációban kell átállítani , hogy mit szeretnék . Megrendeltem az alkatrészt . Kíváncsi leszek , mert amennyiben valós megoldás , akkor hálózatkimaradás esetén tud az inverter a generátorommal együtt dolgozni .   

Volna egy olyan kérdésem még , hogy más inverterek mennyi idő alatt kapcsolódnak a hálózathoz ?  Nálam a Goodwe miután kivilágít a hálózat sárga jelzőfénye , attól a pillanattól 30 perc mire kezd termelni .

Előzmény: XANTIi (12658)
XANTIi Creative Commons License 2022.10.20 0 0 12658

Persze. Nyilván vezérelni nem tudja, de simán hálózatnak tekinti. Még azt is be tudod állítani, hogy mennyivel terhelje a "hálózatot" és mennyivel a napelemet. Le tudod szabályozni, hogy a napelem rendszer soha ne próbáljon visszatáplálni a generátorra.

Előzmény: peterch (12657)
peterch Creative Commons License 2022.10.19 0 0 12657

Szia !

Akkor egy régebbi témával kapcsolatban kérdeznék még egyszer .

Egy ilyen smartméter és egy olyan inverter ami képes kommunikálni egymással , tudhat üzemelni dízelgenerátorral is , ami 240 V-ot állít elő ?

Előzmény: Törölt nick (12656)
Törölt nick Creative Commons License 2022.10.19 0 0 12656

Dehát ÉPPEN a smartméter alkalmazásáról volt/van szó... 

Előzmény: erbe (12654)
General Specific Creative Commons License 2022.10.19 0 0 12655

Saját kérdésemre válaszolva:

tényleg nem lesz.

Előzmény: General Specific (12556)
erbe Creative Commons License 2022.10.18 0 0 12654

"Ezt a funkciót minden valamire való "engedélyes" inverter tudja."

Már régen megtárgyaltuk, hogy ezt bizony a legtöbb régebbi engedélyezett inverter nem tudja. Csak ha Smart-meter illetve más hozzá illő vezérlő kapcsolódik hozzá. Aminek az árát szintén ki kell termelni.:-(

Igaz, hogy akár ki is dobhatnám az inverterem, hiszen már tavaly megtérült napelemestül. :-)

De már a Média Markt is megmondta.: "-Mert hülye azért nem vagyok." :-)

Előzmény: Törölt nick (12652)
tfe_tng Creative Commons License 2022.10.18 0 0 12653

Buszkábellel össze van kötve az inverterrel. 

Előzmény: Atis57 (12649)
Törölt nick Creative Commons License 2022.10.18 0 0 12652

Az áram
- irányából kiderül mikor van betáplás
- nagyságából, hogy mekkora a betáplálás

Az inverter megkapja ezt az infót! a mért adatot.
és
ÚGY állítja be a saját termelését, hogy NE legyen betáplásás.

Ezt a funkciót minden valamire való "engedélyes" inverter tudja.

Ennyi.

Mr. Pepe00 Creative Commons License 2022.10.18 0 0 12651

Azzal érzékeli a betáplálást és szabályozza le magát.

Bizonyos cégeknél már régebb óta van ilyen kitétel hogy nem táplálhat vissza.

peterch Creative Commons License 2022.10.18 0 0 12650

Fronius Eco például tudja ezt a funkciót .

Előzmény: Mr. Pepe00 (12648)
Atis57 Creative Commons License 2022.10.18 0 0 12649

Szia4

mitől tudná? csak a kétirányű mérést irják róla....

Előzmény: Mr. Pepe00 (12648)
Mr. Pepe00 Creative Commons License 2022.10.18 0 0 12648

Smart Meter kell elé akkor tudja a nem betáplálást.

Előzmény: peterch (12647)
peterch Creative Commons License 2022.10.18 0 1 12647

Szia !

Szerinted csak rövid időre van a tiltás ( 1-2 ) év , akkor olyan inverterrel kell szereltetni a rendszert , ami tudja a csak a helyben fogyasztást is , betáplálás nélkül . Majd amikor újra lehet betáplálni , akkor igényelni a betáplálást visszavételezéssel . Nálam csak egy 3 kWp rendszer van fent a tetőn május 13-ától . Idáig a helyben fogyasztott energia durván %-ban 31,4-nél tart . Tehát , ha még visszafogva is termel , akkor is a ház fogyasztásának 30%-át megtermeli . Ezért már ma sem kell fizetni . Mivel nagyon átláthatatlan a helyzet a politikában , így szerintem érdemes a telepítést meglépni még most . A jövőben ki tudja lesz-e anyag , pénz , mert gondolom az árak a magasba szöknek . Inkább most beleugorni a telepítésbe , mert a pénz értéke az egyik napról a másikra semmivé válhat , akkor minek dolgoztál érte idáig  ?

Előzmény: memorix (12639)
duraball Creative Commons License 2022.10.18 0 0 12646

Napelem viszonylag kevés energiát ad télen a hőszivattyúknak.

Előzmény: memorix (12639)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!