Kerestem a topikok között, de nem találtam még kifejezetten ilyen témájút. Ez elég meglepő volt. Nos, mindegy, akkor itt van egy, amiben megtárgyalhatjuk a legújabb technológiákat, áttöréseket, hatásfokokat és persze, hogy ki, mikor fogja telerakni és legfőképpen mennyiből a háza tetejét napelemekkel?
Ha már egyszer arra kényszerülök , hogy a dízelt beindítsam , akkor az azt feltételezi , hogy valamelyik fogyasztót szeretném megtáplálni . Gondolom olyankor a klímával fűtés , főzés , szellőztetés , HMV készítés lesz terítéken. Ezek közül mindegyik igényel a 100 Wattnál nagyobb energiát . Rákerestem még egy cégre , amelyik nagyban nyomja az ipart , hogy adjanak választ a kérdésemre . Szeretném több helyről is megtudni a szakmai véleményt . Biztosra akarok menni , ha beszerelem a trafót az inverterhez .
Lényegében azért gondolkodom a paralel üzemen , hogy esetleges hosszabb kimaradáskor üzemanyagot spóroljak . A dízel hulladékhőjét meg rávezetem a klíma kültérire és az is emeli a COP-ot fűtésszezonban . :-)
Az jogos is. Egy régi jó villanykörte remek kontrollnak is. Jól látni a változásokat, tendenciákat, esetleges belengéseket.
Volt olyan benzines agrim, ami nagyon pontosan és finoman tartotta a feszt, terhelésre a fordulatot is. Egy másik meg elég nagy hiszterézissel szabályzott feszt, a röpsúlyos ford.szabályzó is darabosabban dolgozott.
Szerintem addig képes üzemelni, amíg - NEM megy a buta hálózatpótlóval (agregátor ez esetben) szembe a delej, azaz nem akar betáplálni bele. - OLYAN mértékben, hogy a buta hálózatpótló bajba kerüljön e miatt
Másként, ha az inverter JÓL=precízen tartja magát a MAX NULLA rátermeléshez/betápláláshoz akkor működhet.
Minden olyan inverterrel, amiben a betáplálás SZABÁLYOZÁSA beállítható a kellő helyre rakott áram mérés alapján. Azaz a szabályozott viszWatt mentes üzemre is képes az inverter. (... nem csak az on-off üzemre)
Ott egy áramváltótrafó van beiktatva , ami segítségével az inverter csak annyit termel , amennyi a helyben fogyasztás , tehát a hálózatra nem termel . Ezért volt tőlem a kérdés , hogy ilyen korlátozás mellett képes-e a két eszköz párhuzamos üzemmódra ?
Mármint, hogy ketten együtt adják a "saját hálózat"-ot szigetüzemként ? - egy agregátor amivel párhuzamosan kötve - termel egy normál hálózatra termelő inverter is
Nos az inverter úgy teszteli a hálózat állapotát, hogy folyton-folyvást megpróbálja egy kicsit módosítani a frekvenciát és/vagy a cosfi-t.
1. HA NEM sikerül neki, akkor VAN hálózat >> NEM szigetüzem, termel rá.
2. HA IGEN sikerül neki, akkor NINCS hálózat >> IGEN szigetüzem, nem termel rá >> leáll ~0,5 másodperc után.
Ezzel az alapvető döntés meg is van.
----
Az 1. esetben termel, DE jön a következő fogas-nehéz probléma.
A mennyit-hogyan termeljen/termelhet kérdése?!
Alapban úgy van idomítva az inverter, hogy - a névleges MAX AC kW-ig >> az inverter méretig - annyit amennyit csak tud éppen >> ami ugye napsütés függő
Mert a termelését elvben mindig elveszi a rendszer amire termel. - a helyi fogyasztók fogyasztásaként >> BELSŐ hálózat és - a nem helyi további fogyasztók fogyasztásaként >> KÜLSŐ hálózat
Ahhoz, hogy a lehetséges MAX-ot kitolja alapban emelni kezdi a feszültségét és/vagy eltolja a frekvenciáját. A gyakorlatban a feszültség emelésnek (frekvencia eltolásnak) korlátot szab az ellátott rendszer. - feszültség tűrése >> fizikai korlát - az üzemviteli szabályok >> jogi korlátok
Nyilván a korláton kívűlre nem mehet... normál üzemben. Két üzemmód lehet a korlátot elérve - leáll és időként újra próbál termelni, hátha már a korláton belül tud - nem áll le DE csak annyit>>akár NULLA-t termel, hogy a korlátot ne lépje át
----
Mi lesz ha az agregátorral (vagy mással) találkozik össze?
Jobb esetben elég combos az agregátor (vagy más) és az 1. pont szerint "hálózat"-nak veszi. (rosszab esetben nem indul el vele)
Elindul és elkezd rátermelni... mi fog történni?
1. Amíg az éppen látott fogyasztók ELNYELIK a termelést addig TALÁN semmi csúnya. A kérdés az, hogy - az agregátorral (mással pl. UPS-el) mi történik? - az inverter által megemelt feszültséghez a kimenetén mit szól?!
Hiszen NINCS arra tervezve-felkészítve, hogy az övénél nagyobb feszültség jön vele szembe. Nem tud rá SZINKRONIZÁLNI.
De akkor mit kezd azzal, hogy a párhuzamos kapcsolás miatt CSAK EGY KÖZÖS feszültség lehet !!! Elnyelni NYILVÁN NEM TUDJA... a keletkezni akaró VISSZÁRAMOT a buta agregátor-generátor.
Pláne mi lesz, ha a fogyasztók NEM IS nyelik a termelést? Hanem az inverter megpróbála az agregátorba>>"hálózatba" belenyomni azt. Hisz úgy tudja az majd nyeli ... és csak a beálított feszültség korlát fogja vissza.
Avagy szerintem,
Nem az inverter a problémás. Az teszi dolgát, ha úgy érzi "hálózat"-ot lát és max letilt, ha a hálózat nem tud eleget nyelni.
Hanem, Az olyan agregátor, UPS, akármi adta "hálózat". Ami nincs felkészítve a kimenetén - a szembejövő delejre és - az azzal való SZINKRON üzemre
Mindezek alapján a szokvány buta kimenetú hálózat pótló cuccok szerintem nem alkalmasak arra, hogy az inverter rájuk termeljen. (jobb esetben valameddig ketyeg az üzem, de hamar gond lesz >> LEÁLL vagy eldurran valami)
Másként, Olyan cucc játszhat hálózatot, ami - birja a szembejövő delejt - tud szinkronban dolgozni
Azaz nem egy buta cucc, nem arra készült, hogy csak ő van egyedül.
Csak olvasok, és kapkodom a fejem....az a gondom, hogy szeretnék egy szigetüzemet, de totál nem tudom melyik irányból kezdjek hozzá. Arra már rájöttem, hogy sosem fogom tudni a teljes fogyasztásunkat függetleníteni, de amennyire anyagilag meg tudom oldani, próbálok maximálisan magamnak termelni.
Készül a "legnagyobb" 1 fázisú, 7 panellal, 2,8kWp rendszer teljesítménnyel.
A számokat látva eléggé elbizonytalanodtam, mert a korábbi fogyasztásaink elég magasak voltak, először (a rezsicsökkentés csökkentése után)1023 KWh, (július) utána 672 KWh,(augusztus) 678 Kwh (szeptember). Nem tudom miből adódik a júliusi különbség a többihez képest, de van több almérő óra a házban, semmi nem utal a különbözetre, havonta diktálunk. A méretezésnél akadtam el, szeretnék minél több mindent leválasztani a "hálózatról", elsősorban az autó töltését, 1 fázisú rendszerünk van. Kb 3 naponta töltjük az autót, 20-85% között, a legutolsó lassú töltésünk 23,6kWh volt 6ó55 perc alatt. Kaptam ötleteket, honnan lehet "jó", használható akkumulátorokat szerezni, melyik való inkább tárolásra, töltésre. Ami mellett döntöttem, az a páncéllemezes megoldás, 2 V-os cellákból. 24V feszültségen elméletileg 14,88 vagy 26,04 KWh amit össze tudok állítani, elméletileg ez utóbbi fedezi 1 napi töltésünket, és még marad egy kevés, de az akkuk feltöltéséhez ha 400W-os paneleket szerelek, mennyi kellene hozzá? gondolom számít a napsütéses órák száma, meg kismillió más dolog, de az inverter sem mindegy mekkora....
Méretezésnél nem tudom miből mit adjak meg....ezen az oldalon találtam egy kis segítséget:
itt beírva a számokat "csak" 2 panelt ajánl töltésre, mi van ha többet rakok? hová lesz a többlet energia?honnan tudom meg mennyi idő alatt töltődik fel az akkupakk?
Elég régen helyeztem üzembe a sajátomat és sokkal kisebb védelmi tartományra emlékszek. Sajnos, sötétben nem tudom megnézni a jelenlegi beállítást, a használati utasításban meg nincsenek benne a régiók szerinti tartományok. Neten meg ilyen régi kütyükre már nem találok adatot. :-(
Ha a frekvencia stabilizálást a motor mechanikai szabályzójára bízták, akkor ne is próbálkozz vele! Ha inverteres az aggregátor, akkor lehet értelme. A Solar inverterek feszültségtűrése sokkal bővebb, mint a frekvenciatűrése.
A dízel frekvenciára és a feszire optimalizált 5400VA-os . Minden fogyasztó1 fázisos . Eleve amikor vettem , úgy terveztem , hogy maximum 40-50%-ig terhelve lesz használva . Akkor még a napelem kombó abszolút nem volt téma nálam . Nagy fogyasztó , ami megfoghatja az maximum az induktív főzőlap , a sütő és esetleg a mosógép , ha a fűtőszálat kapcsolja . Gondolom én , hogy amennyiben termel annyit a napelem , ami a pillanatnyi fogyasztást ellátja és közben meg le kell korlátoznia magát az inverternek , mert képes volna többet termelni , akkor a dízel képes lesz az esetleges megemelkedett igényt pótolni azon az időszakon , amikor magasabb lesz a fogyasztás , mint amennyit képes az inverter adni . Tudom a pillanatnyi megtorpanásra gondolsz a dízelnél , amikor egy állandósult teljesítmény mellett egy nagyobb fogyasztót indítunk . Abban a helyzetben , ha ezt a kombót kell esetleg majd használni , biztosan meggondolva lesznek a fogyasztók kapcsolgatva .
Viszont ha nem próbálom ki , akkor nem tudhatom , hogy mi fog történni élesben . Kérdeztem a cseheknél is az ottani egyik fórumon és többen is jelezték , hogy működik . Igaz , nem konkrétan a Goodwe inverterrel csinálták a kísérletet .
"hálózatkimaradás esetén tud az inverter a generátorommal együtt dolgozni ."
...és a generátorod? Tudja-e tartani az inverterbe beprogramozott paramétereket? Min. ill. max. frekvencia? Elég egy köhintés, hogy leálljon az inverter. A generátor pótolja, de mit érsz vele, ha 5 perc pihenés majd 2 perc üzem után újra elölről kezdi? A frekvencia nem olyan, mint a túlfeszültség, ahol esetleg csak visszafogja magát. Ott bizonyos határnál leáll és majd 300 sec után újrapróbálkozik. 1 Hz eltérést pedig nagyon egyszerű előidézni.
Csak azért volt részemről feltéve még egyszer a kérdés , mert múltkor a vélemények olyanok voltak , hogy nem lehet . Ma felhívtam a telepítőt , miután utánanéztem a neten az inverteremnek , hogy tud-e olyan funkciót , amelyiknél csak a ház fogyasztóit látja el és ha van plusz , akkor sem táplál vissza . A neten találtam egy áramváltó trafós megoldást , amire a telepítő cég is azt mondta , hogy igen , csak az aplikációban kell átállítani , hogy mit szeretnék . Megrendeltem az alkatrészt . Kíváncsi leszek , mert amennyiben valós megoldás , akkor hálózatkimaradás esetén tud az inverter a generátorommal együtt dolgozni .
Volna egy olyan kérdésem még , hogy más inverterek mennyi idő alatt kapcsolódnak a hálózathoz ? Nálam a Goodwe miután kivilágít a hálózat sárga jelzőfénye , attól a pillanattól 30 perc mire kezd termelni .
Persze. Nyilván vezérelni nem tudja, de simán hálózatnak tekinti. Még azt is be tudod állítani, hogy mennyivel terhelje a "hálózatot" és mennyivel a napelemet. Le tudod szabályozni, hogy a napelem rendszer soha ne próbáljon visszatáplálni a generátorra.
"Ezt a funkciót minden valamire való "engedélyes" inverter tudja."
Már régen megtárgyaltuk, hogy ezt bizony a legtöbb régebbi engedélyezett inverter nem tudja. Csak ha Smart-meter illetve más hozzá illő vezérlő kapcsolódik hozzá. Aminek az árát szintén ki kell termelni.:-(
Igaz, hogy akár ki is dobhatnám az inverterem, hiszen már tavaly megtérült napelemestül. :-)
De már a Média Markt is megmondta.: "-Mert hülye azért nem vagyok." :-)
Szerinted csak rövid időre van a tiltás ( 1-2 ) év , akkor olyan inverterrel kell szereltetni a rendszert , ami tudja a csak a helyben fogyasztást is , betáplálás nélkül . Majd amikor újra lehet betáplálni , akkor igényelni a betáplálást visszavételezéssel . Nálam csak egy 3 kWp rendszer van fent a tetőn május 13-ától . Idáig a helyben fogyasztott energia durván %-ban 31,4-nél tart . Tehát , ha még visszafogva is termel , akkor is a ház fogyasztásának 30%-át megtermeli . Ezért már ma sem kell fizetni . Mivel nagyon átláthatatlan a helyzet a politikában , így szerintem érdemes a telepítést meglépni még most . A jövőben ki tudja lesz-e anyag , pénz , mert gondolom az árak a magasba szöknek . Inkább most beleugorni a telepítésbe , mert a pénz értéke az egyik napról a másikra semmivé válhat , akkor minek dolgoztál érte idáig ?