Keresés

Részletes keresés

szaguaro Creative Commons License 2011.05.23 0 0 869

Néhány éve volt egy kószapocok-invázió, ezek kb. akkorák, mint a vakondokokokok! Vagy 200 000 ft értékű ilyen-olyan hagymámat megettek, olyanokat is, amiket azóta se tudtam szerezni újra, néhány gyümölcsfát-eztazt kirágtak, stb. Lyukakba raktam Biotoll pépes irtószert, nem állítom, h. most nincs, de elviselhető...ha nem pl- valamelyik kinti orchimat eszi ki éppen...

Előzmény: anita.n (865)
Steinpilz Creative Commons License 2011.05.23 0 0 868

Sziasztok!

Néhány képet felteszek én is a nyílókról.

Üdv!

artamira Creative Commons License 2011.05.23 0 0 867

A mindenit, ez a narancs színű csoda szép, gratula. Ilyet lehet valahol venni? Mi a neve, Ő a coral sharm?

Előzmény: anita.n (860)
anita.n Creative Commons License 2011.05.23 0 0 866

Egyéves növényen én nem hagynék magtokot, mert a mag kinevelése elég sok energiát kivesz a növényből.  Jobb kertészetekben az első évi bimbót sem  hagyják a növényen.

Ha több virág is volt rajta, akkor gondolom nem nagy baj, ha 1-et meghagysz rajta. De ez csak az én szerény véleményem.

Ha magvetést szeretnél, lehet, hogy tudsz ősszel szerezni valakitől, akinek már idősebbek a tövei. Nekem is így lettek a magoncaim. A tavalyi saját magjaim nem nagyon akarnak bármit is produkálni.

Előzmény: indigo girl (862)
anita.n Creative Commons License 2011.05.23 0 0 865

:-((

És végül is sikerült megszabadulni a pocoktól?

És ha igen, akkor HOGYAN???

És erre a kérdésre várom a választ minden sikeres pocokpusztítótól!!!

Sajnos nálam is garázdálkodik valami, ami tuti, hogy nem vakond.

Előzmény: szaguaro (861)
anita.n Creative Commons License 2011.05.23 0 0 864

A Coral Charm lágyszárú, a Morning Lilac hibrid, és leginkább lágyszárúként működik, a kicsi bordós pedig fás szárú, botanikai fajta.

Örülök, hogy sikerült bevásárolnod!

Ha lesz köztük egyforma, azt el tudod cserélni (biztos lesz rá jelentkező!)

A piros, meg ha jól értem, vissza lett vágva szaporításra?

A szaporítóvesszőt augusztusban szokták vágni. Azt meg, hogy várhatsz-e virágot rajtuk jövőre, azt az ősszel már lehet látni. Addig még sokat fognak nőni a rügyek. A levélnyél tövében fejlődnek a jövő évi rügyek. Az enyémeken már szépen megindultak. Az egyiken olyan kövér a rügy, mintha még egyszer akarna nyílni az nyár végén. :-) Végül is van olyan, amelyik remontálhat.

Előzmény: Törölt nick (863)
Törölt nick Creative Commons License 2011.05.22 0 0 863

Szia Anita!

nagyon szépek  amiket feltettél ezek  is fásszárúak.

Ma jó napon volt elcsaltam a férjemet siófokra vittük az 5 éve unokámat is, első utunk peonia vásárlás és ha már elmentünk vettem 7 cseréppel. 2 sárga még virágzik én egyformának látom, de állítólag az egyiknek cirmos a szírmának a vége amit én nem igazán látok, remélem lesz külömbség.

1 puder rózsaszin

1 barack végét

1 pirosee3e (aminek itthon vettem észre hogy minden ágának le váták a végét , szerintem szaporításhoz, igy lehet hogy jövőre nem fog virágozni(

1 bronz (aminek ott volt a cserép mellett a szirma lehullva, szerintem az a maxime cornu lesz)

1 bordó

meg a 2 sárga . 

Kár hogy nem cimkézik fel rendesen hogy ha már lvirágzott akkor is lehessen választani a fotó alapján.

Dóra

Előzmény: szaguaro (861)
indigo girl Creative Commons License 2011.05.22 0 0 862

Sziasztok! Még nem felnőtt méretű bokron hány darab magtokot lehet hagyni kifejlődni? Kísérletezni szeretnék a magvetéssel.

Mennyit törjek ki és mennyit hagyjak rajta?

Köszönöm szépen, ha segíteni tudtok.

szaguaro Creative Commons License 2011.05.20 0 0 861

Megvárjuk, míg megnő... Nekem is volt, de kirágta a pocok. Narancs viszont van nagy, az tarackol, jól szaporodik!

Előzmény: anita.n (856)
anita.n Creative Commons License 2011.05.19 0 0 860

Pár új kép:

Coral Charm  

a valóságban kicsit sötétebb     Morning Lilac hibrid bazsarózsa

delavayi

Ranyu Creative Commons License 2011.05.19 0 0 859

Köszönöm a választ, majd ha járunk nagy áruház, vagy kertészet felé, megnézem.

Előzmény: anita.n (858)
anita.n Creative Commons License 2011.05.19 0 0 858

Nagyobb kertészetekben tavasszal volt vagy 5-6 féle bazsarózsa rizoma. Ezek általában 2-5 szemesek ( válogatni kell a zacsik között) kb 2-3 év múlva fognak virágozni. A tavaszi ültetés nem túl kedvező, mert először gyökeret kell fejleszteniük (ősszel) és kell a hideghatás a virágzáshoz. Ezek általában 500-2000,- forint között kaphatóak. De nem biztos a fajtaegyezőség sajnos.

Vannak csomagküldők is, azok ősszel küldik, ott nagyobbakat kapsz 1990-3500,- forint között. Olyat kapsz, amilyet rendelsz, és lehet, hogy már tavasszal virágot is hoz.

Egy csomagküldő van, akit nem ajánlok, mert mást küldtek, mint amit rendeltem, és amikor reklamáltam, köcsögök voltak. De durván bunkó volt a tulaj.

Vannak kertészetek, ahol most tudsz venni már bimbós, vagy akár virágzó tövet. Pl: Ba...x :azt hiszem 1800 körül van, de láttam 3800-ért is más kertészetben. Általában fehér, rózsaszín és bordó van.

Előzmény: Ranyu (855)
anita.n Creative Commons License 2011.05.19 0 0 857

Eddig 2 valószínű Souvenir, a harmadik meg jövőre csak kivirágzik, mert már idén is próbálkozott, csak nem tudta kinevelni. A negyedik meg ki tudja mikor produkál valamit. 3 év körüli, de kicsi, lassan is indult tavasszal. Volt mellette már virágos is, mire megindult. Lusta egy dög!

Előzmény: szaguaro (854)
anita.n Creative Commons License 2011.05.19 0 0 856

Bótolhatunk. A hét végén lefotózom az egész növényt. Az a helyzet, hogy még nem túl nagy, és nem nagyon tudom, hogyan szedjem szét.

Előzmény: szaguaro (853)
Ranyu Creative Commons License 2011.05.18 0 0 855

Sziasztok!

Nekem a lágy szárú bazsarózsák tetszenek. Rózsaszín és fehér van nekem. Ha valakinek van más színben, szívesen cserélnék vele, de más növényt is fel tudok ajánlani cserealapnak. Van ha tipp van, hol vehetek ilyen növényt, azt is megköszönném.

szaguaro Creative Commons License 2011.05.18 0 0 854

Majd elbótoljuk, ha sok lesz...

Előzmény: anita.n (850)
szaguaro Creative Commons License 2011.05.18 0 0 853

Nekem meg narancs van, a y. angustifolia. Bótolunk? :-))

Előzmény: anita.n (849)
anita.n Creative Commons License 2011.05.18 0 0 852

Érdemes lenne még az ősszel beszerezned a növényt, hogy elültesd. A kemény fagyokig gyökeret fejleszt, erősödik. Lehet, hogy már most, de kora ősszel biztos tudsz valahol beszerezni egy levirágzott, akciós tövek, jóval olcsóbban. Érdemes nyitott szemmel járni-kelni.

A fás szárút mindenképpen félárnyékba kell ültetni, olyan helyre, ahol nem túl vizes a talaj általában. Arra ügyelni kell, hogy az oltás helye a föld alá kerüljön 5-10 cm-rel.

A lágyszárút és a hibridet sekélyen kell ültetni, nem túl vizes helyre, és teljes napra.

A lágyszárúak viszonylag olcsóak, a fás szárúak árában nagy a szórás, a hibrideknek sajnos húzós az ára. Viszont őket könnyű tartani, és néhány év után tudsz tőosztást csinálni. Ha nyílnak, rakok fel képeket.

http://bazsarozsa.lap.hu  itt találsz pár beszerzési forrást.

Előzmény: marci81 (851)
marci81 Creative Commons License 2011.05.18 0 0 851

Köszi az információkat! :-)

Szeretnék egy fás szárút (vagy egy hibridet, ahogy mondtad :-) ) jövőre, mit tudsz/tudtok tanácsolni, mire figyeljek oda?

Előzmény: anita.n (847)
anita.n Creative Commons License 2011.05.18 0 0 850

És kinyílt az utolsó siófoki!

Úgy tűnik Souvenir de Maxim lett. Aminek persze nagyon kellene örülnöm, (főleg, mert baromi nagy virág lett rajta ) de úgy tűnik, hogy kettő lett belőle ( Chromatella meg egysem!) és ráadásul még van 2 darab orange színűm, amik még nem akartak kinyílni, de sanszos, hogy ők is azok lesznek. :-((  Most már csak bennük bízom, hogy jövőre produkálnak valami mást.

Előzmény: anita.n (849)
anita.n Creative Commons License 2011.05.18 0 0 849

Sajnos igaz a mondás, hogy csak türelmes ember ültessen bazsarózsát!

Nekem is van olyan, ami már 3-4 éve nem megy semmire, van olyan, ami nő, mint a gomba, csak éppen nem akar kivirágozni.

Arróla kis narancssárgáról nincs képed véletlenül?

Nálam most éppen a Yellow Crown nyílik (Itoh hibrid)  Imádom! Meg egy piros delavayi nyílik éppen.

Ez nem a sajátom, de tök így néz ki.

Előzmény: taormina1 (846)
anita.n Creative Commons License 2011.05.18 0 0 848

Bocsánat! Valamiért nem a megfelelő oldalakat  adta ki.

A következőkre gondoltam:    

Előzmény: anita.n (847)
anita.n Creative Commons License 2011.05.18 0 0 847

Háát?

Tapasztalatom szerint a fás szárú talán tényleg kényesebb. De gyönyörűek a virágaik.

DE! A lágyszárúak között is vannak eszméletlen szépek, pl: http://www.paeo.de/navigation/name_co.html

http://www.paeo.de/name/index_o.html

És akkor ott vannak még a hibridek, amik egyesítik a lágyszárúak ellenálló képességét a fás szárúak szépségével: http://www.paeo.de/name/index_f.html

Egyébként pont most csodálkoztam rá, amikor szedtem a temetőbe való virágokat, hogy a sima, "mezei" pünkösdirózsának is milyen szép színe van, milyen szép, amikor még csak félig nyílott ki.

Előzmény: marci81 (843)
taormina1 Creative Commons License 2011.05.18 0 0 846

Nálam két bimbó van rajta, már sok hete, de nem nyílt ki. Most már tán nem is fog. Viszont sokat fejlödött. A rózsaszín -ellentétben a sárgával - tavaly sem nyílt.

Jut eszembe, a sárga azzal a növénnyel él közvetlen szomszédságban, ami évekkel ezelött Ágiczától kaptam, de a nevét rég elfelejtettem. Most elöször hozott két icipici narancsszerü virágot.

Előzmény: anita.n (841)
anita.n Creative Commons License 2011.05.18 0 0 845

Húha! Ez nagyon szép lett!

Ilyenre vágyom én is egy ideje, de sajnos idén sem jött össze. Egyszerűen hihetetlen, hogy a drágább, nagyobb, kertészetben vásárolt, nevesített növények sem azok, aminek lennie kellene.

Lásd: Chromatella néven Souvenir, illetve Highnoon néven valami egyéb sárga (még bízom benne, hogy jövőre változik a virágforma, de a narancssárgából nem lesz citromsárga)

Előzmény: sirrra (842)
agicza Creative Commons License 2011.05.17 0 0 844

Szted melyik a szebb: egy Porsche v egy Lamborghini? ;-P

Van pár fajta, amelyik némileg érzékenyebb a hidegre,  de a tolerancia átlag z4-z6 között mozog:

Pl. a Maxime Cornu: http://davesgarden.com/guides/pf/go/80844/

Meg az Age of Gold, találomra: http://davesgarden.com/guides/pf/go/164439/

Hasznos kis oldal: http://davesgarden.com/guides/pf/b/Paeoniaceae/Paeonia/none/cultivar/0/

Előzmény: marci81 (843)
marci81 Creative Commons License 2011.05.17 0 0 843

Szerintetek a lágy vagy a fássszárú paeonia a szebb?

A fás szárú igaz, hogy kényesebb?

sirrra Creative Commons License 2011.05.17 0 0 842

Én hoznék képet boldogan, de nincs miről, csak a sárgám nyílott, nála is a végéhez ér, a többi talán jövőre:)így csendben vagyok és drukkolok a két oltványomnak;)

Előzmény: anita.n (841)
anita.n Creative Commons License 2011.05.17 0 0 841

Nagyon behalt a topic!

Nem hiszem el, hogy csak nálam nyíltak bazsarózsák!

Vagy már senkit sem érdekel a téma?

A tavalyi sárgákkal mi a helyzet például?

anita.n Creative Commons License 2011.05.12 0 0 840

Igen, így. Ez az oltás. De össze is olvadnak, 6-8 hétig tart, amíg összenőnek, utána kell kicserepezni őket.

A dugványozásnál egy megfelelő ágdarabot kell a földbe ledugni, és az gyökeresedik meg. De dugványozást én még nem csináltam. Annyit tudok, hogy vagy az ősszel, vagy kora tavasszal, a rügyfakadás előtt kell ledugni az ágat.

Előzmény: artamira (839)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!