Istenem, milyen szép is lenne, ha engem is úgy hívnának, hogy Donyeba! Donyeba Péter. Ha Zábrenszky tanító bácsi elolvasná a nevemet a számtanfüzeten, nem viccelődne többé rajtam. Egyszer ugyanis felírta a táblára a nevemet, és azt mondta, annak, hogy „hun csík, meg hun nem csík” még van valami értelme, de olyat, hogy „hun čík, hun nem čík” még a Jóisten sem látott. Az osztályban mindenki nevetett, és én ezután úgy írtam a nevemet, hogy Huncsík Péter, de a bizonyítványomra megint csak az került, hogy Hunčík. Aztán az egyik sírkövön végre rátaláltam arra a névre, amit kerestem. HERCZEG. Elhatároztam, hogy otthon megmondom apámnak, hogy engem holnaptól Herczeg Péternek hívjanak. A baj csak az volt, hogy arra a bizonyos sírkőre az volt felírva, hogy: „Tu odpočíva drahý manžel a otec Jozef Herczeg. Žil 52 rokov.” Néhány nappal ezelőtt Pécsett egy pszichodrámatréningen összefutottam volt osztálytársam, Klukon Tibi unokahúgával, Beával. Bea tizennyolc éves kora óta Pesten él. Beszélgettünk a régi ismerősökről, a tősgyökeres sági családokról. „Nem szeretek hazajárni – kezdte. – Szörnyű, hogy nyomulnak ezek a szlovákok. Nagyapám mesélte, hogy a háború előtt még csupa rendes magyar ember élt Ságon. Most meg ott az a sok Števčat, Hriadelský, Hlavička meg Otrekal. Remélem, te még nem lettél szlovák! A nagybátyám sokat mesél arról a legendás ifi csapatról. Bélik, Gaucsík, Klukon, Huncsík, Ligacs, Galo, Szkladányi. Hát csak tartsátok magatokat. De hogy ezek a szlovákok honnan jöttek Ságra, azt csak a Jóisten tudná megmondani.”
Én ezt annak tudnám be, hogy szerintem a keleti blokk országaihoz képest mi sokkal több szociális juttatásban részesültünk, a "jugók" után mi gazdagabbnak számítottunk mint a szlovákok vagy románok. Ukrajnáról nem is beszélve. Ezért nagyobb a hiszti itt, szerintem. Dzurinda rég megcsinálta a megszorításokat, amit mintha nagyobb fegyelemmel vettek volna tudomásul.
ja, a "tótmagyarok". Az öntudatos szlovákok repatriáltak anno. Csak a bizonytalan identitású "tótmagyarok" maradtak. Bár az Alföld romániai és vajdasági részén más a helyzet, tótrománokról, meg tótszerbekről nem hallottam! :-)
Az az undorító, hogy tudják, hogy hazudnak. Tudják, hogy tudjuk, hogy hazudnak, de cinikusan azt gondolják, ha egy embert sikerül megtéveszteni, akkor már megérte.
>>Látom, hat év alatt sem változott meg az alapvető ballib kommunikációs stratégia. "Bármit is kúrunk el, Orbán a hibás."<<
Egy uj alkalmazottam jott hozzam panaszkodni, hogy az elozo alkalmazott mennyire rossz munkat vegzett. A valaszom az volt: "Teged nem azert alkalmazlak, hogy kritizald az elozo dolgozokat, hanem hogy a termekunket fejleszd."
Szerintem a kormanyunknak sem a hat evvel ezelotti kormany kritizalasa a feladata. Aki ma Orbant hibaztatja az orszag rossz sorsaert, az elfogadja, hogy dolgaink egyre rosszabbul mennek es mentsegeket keres kormanyunk csapnivaloan rossz tevekenysegere.
Vegyiparrol volt szo. Amikor a viz kelekezett a Foldon az is kemia folyamat volt. De nem varta meg, hogy az ember altal letrehozott ipar, majd letrehozza :( A pasztorkodas is regebbi mesterseg mint vegyipar. A desznok is nagyon jol megvoltak vegyipar nelkul. A kohaszat is regebbi mint a vegyipar. Oszinten neha jobb fogni az eke szarvat, s nezni ahogy tori foldet.
Ebben az egész magyarságban az a legfurcsább talán hogy olyan mint a levegő. Amíg van (magyar környezetben élsz, magyar könyveket vehetsz, magyarul ügyintézhetsz és magyarul mennek a filmek a moziban a szindarabok a szinházban) észre sem veszed, de ha kipróbáltad valaha is milyen az, amikor valahol nem jó magyarnak lenni, ahol amúgy minden jelentősebb középületet egy-egy híres építész tervezett (pl. Ybl Miklós) vagy végigmentél egy 100.000 fölötti nagyvároson úgy, hogy nem hallottál magyar szót, de a temetőben órákon át sétálhatsz magyar sírok között akkor észreveszed hogy magyar vagy..
Szigorúan gasztronómiailag ajánlom a figyelmedbe Váncsa szakácskönyvét. Ott elég jól le van írva, mennyire sokrétűen képesek osztályozni a spanyolok az erdőben para dión tartott disznók sonkáját aszerint mennyit legelt az erdőben. Horror ára van ott a jó sonkának, mellesleg nagyon sok mangalicatenyésztő innen is oda adja el. Csak azt akartam mondani, hogy ebből is meg lehet élni nagyon jól :)
Az elso meg Csehszlovakiaban, szlovakul anyakonyvezve. Cseh oroszlan a cimerben. A masodik Cseh-Szlovakiaban, A vezteknev szlovakul irva a keresztnev magyarul. A cimer az a felosztott negyes. A harmadik Szlovakiaban. Magyarul anyakonyvezve. A cimer a kettoskereszt. Egyszeru nem.
Butasagokat beszelsz. A haztaji diszno sincs meg a kemia nelkul,hiszen az allatorvos ugye be szokta oltani mindenfele nyavajak ellen,es aztan amit eszik ugye az sem termett volna meg mutragya, novenyvedelem nelkul es amikora diszno feldolgozzak ott is bizony nagyon sok anyag hasznalnak pl pacleben ami szinten a kemia termeke.
Lehet naturalisan is allatot tenyeszteni de akkor ehenhalnank.vagy a lakossag 80 szazaleka paraszt kell hogy legyen.De akkor te nem irogatnal ide,hanem faekevel turnad a foldet mert ugye az ekevas is kemiai termek,a kohaszat ugye amikor a vasoxidbol acelt gyartanak az egy kemiai folyamat is.
Nem semmi! Tiszta Kozep-Europa:) En ennel egyszerubb vagyok. Gyermekeim harom kulonbozo orszagban szulettek, de egy korhazban. Mindegyik neve mas-mas torveny alapjan van anyakonyvezve.
Asszem a helyedben jobb dontest annal nem hozhatnek, hogy megadom nekik a magyar kulturabol, nyelvbol azt amit tudok, es arra kerem a felesegem tegye ugyanezt o is a szlovak kulturaval es nyelvvel, mindekozben megtanitom oket angolul, es a hovatartozast pedig rajuk hagyom, mert ezt ugyis ok fogjak eldonteni. Ja, es neveles kozben megprobalnek hasonlitani a szentekre. Marmint magam, illetve a magyarsag fele hajlana a kezem. :)))))
Nem is annyira. Mikor Kiskoroson szlovaknak mertem nevezni az egyik bacsikat, nagyon megsertodott. Na innettol vigyazok arra ki a tot, es ki a szlovak.
Mit, hogy a telepen nott disznokat teletomik antibiotikumokkal, novekedes serkentovel meg hasonlo kemiaval. Amikor felhuzzak, nem birja el a gerince a onmaga sulyat, siman szetszakad. A husa nem szalas, hanem olyan mint a csigae? Erre gondoltal? Nyugodtan keresheted a mangalicat, mar azt is igy nyomjak a kedves termelok. Na ez az iranyitott kornyezetszennyezes. En viszont a makkon, kukorican nott disznora gondoltam, ami elete soran meg futott is, s amit egyre nehezebb felhajtani. De nem lehetetlen. S a legnagyobb problema, hogy meg igy is, elesegen, vizen, levegon keresztul kap vegyipari termekeket :(. Pedig milyen jol elvolt nelkuluk tobb evezreden keresztul. :(