Régóta fontolgattuk többen, hogy szükség lenne olyan topicra, amelyik a nagyobbacska (kb. 6-10 éves) gyerekekről szól, mert sok "régi" fórumozó gyerekeivel együtt "kiöregedett" a várandós-szoptatós-babázós-kisgyermekes topicokról. Pedig ahogy nőnek a gyerkőcök, egyre tágul a világ, egyre több megbeszélnivaló merül fel az emberben. Úgy gondoltam, hogy itt mindenről essék szó, ami ezt a korosztályt és szüleit érinti, vagyis lehet az iskola, szabadidő, különóra, evés, játék és minden, ami belefér...
Az én 8 és fél évesem a minap vetetni akart velem gyereksminkkészletet, valamelyik drogériában árulnak... Gyorsan lebeszéltem róla, nem azért mert kicsi, hanem érzékeny a bőre. (Hála égnek, tényleg az.) A nagylányom osztályában anno úgy 6.-tól indult meg az üzemszerű sminkelés (értsd: suliba is úgy mentek). Volt olyan tanár, aki letöröltette velük. Gimiben szvsz már jóformán mindenki sminkel, valahol ott van a határ...
hát szerintem a smink az a nőiesség része. A 12 éven aluli az legyen még gyerek, kislány és nem kisnő. Nálunk a nagylány fél éve kapott egy szemceruzát, most lesz 14. Nem tervezem máshogy a kislányomnál sem.
Hát nem tudom, mert vettem egy vagon gyakorlós füzetet, és azokban nem úgy veszik a szorzást, mint az Apáczais könyv, ki is vagyok akadva, mert egy vagyon pénzt dobtam ki az ablakon.
Az én kisfiammnál ugyan még nem mondták ki konkrétan, hogy disz-es, de tavalyi nevelésiben elvégeztetett vizsgálat szerint az. Majd az idén újra vizsgálják.
Számára ezért is nagyon nehéz bennfoglalás és osztás közötti különbséget felfogni.
Most nálunk magyarból az anyám tyúkját kellett megtanulni.
Mivel a fiamat beutalták a harmadikos matekokra, fogalmam sincs, milyen módszerrel tanulja (?) az osztást és a szorzást, mert fejben szokta végezni, de jó a végeredmény. A törteket biztos érti. Apáczais könyv van, de használják a Nemzeti Tankönyvkiadóét is.
Egyébként jó, hogy most fölvilágosultam az osztás és a bennfoglalás közti különbségről. A férjem fizikus, és ő is érdeklődve olvasta. A jó pap is holtig tanul. :-)))
Na, ezen a hsz-en jól mulattam, mert dettó így volt nálunk is, sőt, a táblára is felírta a tanító szülőin a sémát. Volt, aki a szülői végeztével még hosszú percekig ácsorgott a tábla előtt. :-D.
A napokban a szöveges szorzós feladat az volt, hogy a cirkuszban a mosómedve egyszerre 4 db pudingot tud vinni (ez volt a kiindulás). Vettétek???? Cirkuszban - mosómedve - ééééés: pudingot!!!
:) hát tavaly a szülőin erre én is rákérdeztem. Tanítónéni elmondta, majd hozzátette, hogy igen - szerinte is hülyeség. Mi is kiválóan felnőttünk úgy, hogy kizárólag osztani tudtunk és a bennfoglalásról nem hallottunk :)))))))))
Sziasztok!
Általában csak olvasok, most hozzászólok:)
Még szerencséd van, hogy a tanító néni matekórát tartott szülőin. Így van esély érteni. Bár a magyarázatát tekintve aligha. A későbbiekben ugyanis azért lesz jelentősége, mert nem mindegy az osztásnál, hogy részekre osztasz valamit, s az valaminek a törtrésze lesz, vagy bennfoglalsz valamit, s akkor találkozhatsz a tizedes jegyekkel. Ám a legújabb kutatások szerint a diszkalkuliás gyerekeknek ez a módszer nem jó. Szerintem a gyengébb logikai képeségekkel rendelkező szülőknek (mint pl. én) sem.
Ja, és ez nem apáczais elmélet. Szinte mindegyik matek könyv így tanítja.
Ezzel a példával mi is találkoztunk! A házi felfadat teljesen hibás volt, mert mindent fordítva irattam fel a gyerekkel.(mármint az apáczais könyv szerint fordítva, mert egyébként szerintem jól). A tanár néni szülői értekezleten matek órát adott nekünk, ahol is elmagyarázta, hogy egy szorzást hogyan kell felírni.
Felvetettük, hogy teljesen mindegy, mert ugye a szorzás tényezői felcserélhetőek, és akkor az eredmény is ugyanaz.
Erre ő, hogy ez így van de 0 pontot kap a gyerek, ha nem a tanított logikával írja fel a szorzást.
a lányom ugye most tanult meg olvasni, abban a fázisban van, hogy mindent elolvas amit lát. Jövünk haza valamelyik nap a Krisztina Krt-n keresztül, és hazaérve meséli az apjának: Képzeld apa ki van írva a ház tetejére, hogy Kérjük ne dobálja el a szemetet! :) jót mosolyogtunk, mert ugye a felirat NE SZEMETELJ!, de bántotta a lelkét, hogy nincs benne kérés:)
(Kicsit OFF: másodikos gyerekem valami levelezős magyarversenyben utazik épp, megkapta a kitöltendő lapokat, és megkérdezte, hogy a kérdésekben lévő hibákat is ki kell-e javítani.. Mondtam neki, nem, drágám, azokat hagyd szépen úgy.. :(( )
A szerző nyilván valóban kemény harcot vívott a betűvetés elsajátításáért, sőt, bizonyos jelek arra mutatnak, hogy ez a harc még nem is dőlt el igazán.
Ettől a fordított szorzástól nekem is égnek állt a hajam! De a normálisabb könyvekben már visszavezették a régi szorzást, vagyis 1x2 2x2 3x2 4x2 és akkor, ami fentebb látható ez a kettes szorzótáblának minősül.
Azt a bizonyos fordított szorzást valami nagyon okos ember olyan meggondolásból vezettette be, hogy mivel a többi alapműveletnél az a szám van elől, amivel csinálunk valamit, tehát például 5+2 az öthöz adom hozzá a kettőt; 5-2 az ötből veszem el a kettőt. Szóval akkor a szorzásnál is tegyük előre azt amivel csinálunk valamit, ezért nézett ki úgy pl az ötös szorzótábla: 5x1 az ötöt egyszer veszem 5x2 az ötöt kétszer veszem 5x3 az ötöt háromszor veszem
De jó pár éve mondom újra a régi szorzótáblát léptették életbe!
hát tudod, nálunk egy iskola van a faluban, nincs nagy ugrálás részemről, hogy hova menjen... csak annyi a kérdés, hogy 1, vagy 2 első osztály indul-e. ez egyrészről jó, másrészről pocsék.
Hát.... kétszer kellett elolvasnom, mire megértettem és ez nem az elütéseken múlott... miért is jó ez így??? (költői a kérdés, gondolom sem ti, sem a tanerő nem tudta...)
Ma voltam a kiszemelt iskolában nyílt órán... igen, jól látjátok, ez nem a tavalyi beírásom, hanem idén kezdjük elölről az egészet, mert a középső is megérett az iskolára.... halleluja... (aztán négy év szünet, míg a kicsi is ideér)
Én most a szorzáson akadtam ki. Apáczais műremek az is, a tanító is ki van akadva, csak már megrendelték, amikor ő átvette a metekot. Szóval a lényeg, hogy fordítva tanulják a szorzást, vagyis nem azt mondják, hogy négyszer tíz, hanem azt, hogy a tíz négyszer és így is írják le. Ezzel végül is nincs gond, azon felül, hogy hülyén hangzik. Csakhogy a minap a következő bagatell feladat volt a könyvben: 4 db 10 szemes rágócsomag a rajzon, írd le, mennyi rágója van Pistikének. A gyerek ugye nem íthatja, hogy 4 x 10, hiába full logikus, csak azt, hogy 10 x 4. Amit úgy kellene kiolvasni, hogy a tíz négyszer, de valójában a gyereknek is mindig botlik a nyelve, mert annyira evidens, hogy tízszer négy, vagyis 10 x 4 csomag rágója van, ami jelen esetben ugye nem igaz. Szóval az egész egy tök értelmetlen összezavarás...
na nesze nekem, tegnap benéztem a gyerek könyvébe és nem szembe találtam magam az ominózus példával???? és magyarázta nekem a gyermek, h kell megoldani, pont úgy, ahogy itt is javasoltátok. órán megoldották már és a tanítónéni elmagyarázta nekik...