Sziasztok!
Bajban vagyok! Nem tudom eldönteni, hogy milyen tv-t vegyek? 106 cm es LGplazmát 180e ft-ért(ugyanilyen 160 e ft, de noname)vagy ekkora méretű, de drágább lcd-tv-t.Már van egy 16/9 es 96 cm-es vierám, de az megjelenésekor kicsit húzós volt...most harmadannyiért van picivel nagyobb átlójú...(más márka)és jó-e az egytuneres, amelyben a fele képernyőt monitorként, a másik felét tv-ként lehet használni..?
véleményetek?
Elég sok rögzített filmem ill. privát video felvételem van. Ezek vagy 4:3-asok, oldalsó csíkkal, vagy 16:9-esek ugyan, de a leírtak szerinti eredeti méreten lejátszáskor körben keretesek.
De persze esetenként nézem ezeket, tehát, mondjuk hetente 2-3-at, közben normál TV-adás megy. (bár már olyat is olvastam, hogy sima tévézésre se ideális a plazma(?))
Korábban már írtam arról, hogy a DVD-re felvett filmjeimet, amennyiben azok "szélesvásznúak", akkor az eredeti 4:3-as tévéadásnak megfelelően oldalról fekete csíkkal tudom lejátszani 16:9-es készüléken. De mivel az eredetin belül széles, ezért alul-felül is van csík, azaz a filmet körbe fekete mező veszi körül (42-es tévén kábé 32-es képernyőnyi területen). Ezt már elfogadtam, végülis belefér.
Kérdésem, hogy ez a minden oldalról fekete keret vajon egy plazmánál okozhatna-e beégés-veszélyt? Tudom, lehetne kizoomolni, de akkor jelentősen romlana a minőség, ami jobban zavarna, mint a kisebb méret. Nyilván nem nonstop ilyeneket nézek, hanem 1-1 film erejéig
Hát hiszen ott van, hogy "hallom-e"! Tehát én. És esetleges, hogy akár világos képtartalom esetén hallok-e valamit, mert nagyon ritkán szoktam, erről szólt az "esetleg" szó. Nyelvészkedhetünk tovább, de szerintem elsőre is tök érthető volt, amit írtam.
"Szóval azért írtam, hogy "esetleg", mert még "hófödte táj" esetén is esetleges, hogy hallom-e."
Most a tiedről beszélsz vagy úgy általában a plazmákról?
A plazmákról (nem a tiedről) többen is írták, hogy hallják, az LCD-kről is írták, de kevesebben. Ez volt a kiindulási alap (meg hát ez tudott is nagyjából), ebbe az "esetleg" szó nehezen fér be, nem mondom, hogy lehetetlenül, csak nem egyértelmű, mit is keres a diskurzusban. Én azt az interpretációt választottam, hogy "nem is olyan vészes", bocs, ha ezzel megsértettelek.
(Ugyanakkor a megnyilatkozásokból egyértelmű, hogy néhány embert néhány konkrét készülék zúgása zavar, nem esetleg, hanem, hát, tényleg.)
"Khm, ja, hát ha bármit hasonlíthatunk bármihez ("esetleg"), akkor bármi lehet, csak értelme nincs a hasonlításnak."
Igen, végül is tökéletesen megszoktam ezt tőled. Szóval azért írtam, hogy "esetleg", mert még "hófödte táj" esetén is esetleges, hogy hallom-e. Így már neked is rendben?
"Nekem sokkal zavaróbb volt, amikor állandóan hallottam zúgni, ellentétben azzal, mint amikor például hófödte táj látványakor hallok esetleg valamit."
Khm, ja, hát ha bármit hasonlíthatunk bármihez ("esetleg"), akkor bármi lehet, csak értelme nincs a hasonlításnak. Nyilván az az átlagos eset, mikor a konstans zúgás (@LCD) halkabb, mint a változó hangerejű zúgás leghangosabb esete (@plazma). Ráadásul az emberben azért van zajszűrő is, a konstans zajra kevésbé kapja fel a fejét általában (nyilván egyénfüggő is), érthető evolúciós okokból. :-)
"... azt is lássuk be, hogy a konstans zúgás kevésbé zavaró, mint a hullámzó."
Szerinted és neked. Nekem sokkal zavaróbb volt, amikor állandóan hallottam zúgni, ellentétben azzal, mint amikor például hófödte táj látványakor hallok esetleg valamit. (Nekem mondjuk egyik plazmám sem zúgott, fehér tesztkép és teljesen lehalkított tévé mellett hallani valamit.)
"és nem csak változó mértékűt mint plazmán, hanem konstans, állandóan jelentkező zúgást. "
Ami amúgy logikus, plusz azt is lássuk be, hogy a konstans zúgás kevésbé zavaró, mint a hullámzó.
(Meg azért az is logikusnak tűnik, hogy mivel a plazmák csúcs áramfogyasztása nagyobb, ez a jelenség (a táp alulméretezése, nem?) inkább plazmákra jellemző.)
"Ez inkább a plazmákra jellemző vagy az LCD-nél is tapasztalható?"
Előfordul LCD-nél is, több LCD-n is hallottam, és nem csak változó mértékűt mint plazmán, hanem konstans, állandóan jelentkező zúgást. De nem állítom, hogy LCD-n ugyanolyan valószínű a zavaró tápzúgás, mert szerintem kevésbé jellemző. Ennek egyszerű oka van, az LCD kisebb áramfelvétele kisebb tápot és kisebb tápra jutó terhelést igényel. Egy nagyobb plazmán világos kép esetén jóval nagyobb a pillanatnyi áramfelvétel mint egy LCD-n, nyilván sokkal jobban kell dolgoznia a tápnak.
Bocs hogy ideírok, de ez elég aktív topiknak tűnik.
Kérdésem lenne, van egy LG 50px4r Plazma tv-m be akarom kapcsolni, de a képernyőn nem történik semmi csak a power gomb ledje vált pirosról sárgára. Tud vki segíteni ez ügyben,
Reális megoldás amit a cikkben említenek: ugyanis a nagyáramú/kapcsolóüzemű köröknél fellép a villamos áram dinamikus hatása is. Itt van értelme egy panel újraforrasztásnak, csavarhúzásnak és nálam /a szervizmunkám során/ sokat segített egy impregnáló spray/műgyanta/ befújása is. Vagyis a tápegység panel lefújása egy lakkszerű bevonattal.
Ez igaz, a trafó búgásokat is lehet így gyógyítani pl a neoncsöveknél. Volt egy led kijelzős rádiós órám ami éjszaka már zavaróan búgott. Szétkaptam és a trafó felfogatását gumiba ágyaztam. Onnét kezdve teljesen csendben volt.
Na, még egy adalék az erősödő tápzúgáshoz. Ilyesmikre gondolok, amikor azt írom, hogy "volt rá példa, hogy mechanikus módon tudták csökkenteni a táp zaját".
"Engem az üzemzaja zavar, ami úgy tűnik mintha egyre hangosabb lenne, főleg akkor zavaró ha este már halkabban szeretnék tévézni..."
Még eszembe jutott valami a tápzúgással kapcsolatban. Többeknek csökkentette a zúgás mértékét egy jó minőségű, zavarszűrős hálózati elosztó használata! Egy próbát megér, biztos van valakinek az ismeretségi körben ilyen, aki kölcsönadja egy próba erejéig.
Világos képtartalom esetén megnő a plazmák tápegységére jutó terhelés, ez okozhat tápzajt, zúgást, ami változó mértékű, és nem szabad normál nézési távról és normál képtartalom esetén zavarónak lennie. Ha úgy tűnik, egyre hangosabb, és már zavaró mértékű, akkor szerintem nézessétek meg, volt rá példa, hogy mechanikus módon tudták csökkenteni a táp zaját.