Köszönöm a válaszodat. Még egy kérdésem lenne, Budapesten hol tudok beszerezni ilyen banánt? Vennék még néhányat a mostani egy mellé, mert amiket tavaly vettem azoknak szerintem annyi.
Télen csíráztattam banán magokat, a Csíkoslevelű és Abesszínia banánokból kelt ki a legtöbb most kb. 20-30 cm magasak, így ezeket elcserélném ha esetleg valakinek más fajtából van feleslege.
Milyen trágyát érdemes adni nekik? (15-15-15 -NPK vagy csak nitrogén)? Mivel lehet a növekedést serkenteni? Kérlek írjátok meg mi vált be nektek. Nagyon nagy segítség lenne.
Zotya papa egyik képén gyönyörű virág+termés volt egy hatalmas bokron. Szerintem tőle kellene érdeklődni, mert a teleltetéssel ő valamit trükközött. Én is kíváncsi lennék hogy csinálta.
Mindenkinek szurkolok, hogy nőjjön a banánja. A 809-es hozzászólásban szereplő banán elérte az esőcsatorna magasságát. Tavaj simán lenőtte a mögötte levő sejemakácot. Az idén a fát megmetszettem hátha fölé tudna nőni. A banán mellett ne ássatok! Nyáron majd árasszátok el a környékét vízzel hetente, hogy már szinte ne birja elinni a föld. Igy a friss sarjak könnyebben fel tudnak majd törni.
Köszi! Én is örülök, ápolgatom, locsolgatom, és várom, hogy nagyra nőjjön. Remélem a következő tél nem lesz ilyen kemény, és sikerül majd jobban átteleltetni. :-)
Ennek igazán örülök:-))Nálam már mind a 3 tavalyi maradvány mellett jönnek a sarjak.Az előbb néztem,hogy már 14 sarj van.Úgyhogy még Te is számíthatsz további sarjakra.
Szia Marimama! Igazad volt, hogy legyek türelmes, ilyen most a banánom, elindult szépen, 1 nagy van, és van még 2 kicsi, de azok még szinte ki sem látszanak a földből. Melletük ott a tavalyi maradvány, hát igen, őt nem sikerült áttelelteni.
Tavaly vettem 3db Musa B-t. Kiültettem őket és megnőttek kb 1 méteresre. Hoztak sarjakat is bőségesen. Ősszel visszavágtam kb 30cm-re és betakartam. Tavasszal azt vettem észre, h a visszavágott szárak leszáradtak teljesen. Vártam eddig, de nem történt semmi. Ma megnéztem, hogy mennyire kemény a gumója és azt tapasztaltam, hogy elkezdett kinőni 1-2 hajtás, de mintha azok is elkezdtek volna elrohadni. Puha a gumó, amiből nőnek. A növény nagy része berohadt taknyos. Mi a tapasztalat? Lesz ebből még valami vagy annyi neki?
Sajnos az egyik musa basjoom leveleit le kellett vágnomaz öszeset mert már írtam valami tetű megtámadta.Aztán lefújtam Raidel és megégett a levele.Pedig lemostam 1 perc múlva.Nem baj már nyomja ki az új levelet.
Ha nem látnám a törzsét azt mondtam volna napégés. Ott a levélnyelek alatt viszont nem jellemző a napégés. Kapott trágyát a banánod? Ezeknek elég sok tápanyag kell.
Tavaly ősszel csíráztattam egy-két havasi banán és musa sikkimensis magot, amik szépen ki is keltek és azóta növekednek. Most kb. 40-50cm magasak. Az lenne a kérdésem, hogy elég meleg már az idő, hogy kirakjam őket, vagy az éjszakák még túl hűvősek, hogy megmaradjanak?
Nekem is van egy pont ilyen beteges. Tavaj vettem neten rendeltem a Starkltól. Nyár közepén kezdte. Addig nem látszott baja. KB. méteresre nőtt cserépben. Csak az idén akartam kiültetni. Minden levele ilyen beteg volt. Kaletizált marhatrágyával kevert földben volt. Így utólag úgy gondolom az túl levegötlen volt. Februárban már majdnem kipusztult, amikor homokba ültettem végső elkeseredésemben. Belocsoltam Topsin metillel is. Ekkor hozott egy szép levelet, majd ismét beteget.Tegnap kiültettem a kiskertembe jól előkészített földbe. Ha nem hoz szép levelet levágom földfelett. Van ugyanis öt sarj a tövén. Szerintem levegőtlen lehetett a földje, de a gyökerek látszólag hibátlanok. Semmilyen permet nem használt neki. Ültetsd ki, szerintem nem szeret cserépben.
Vettem egy télállót márciusban a Rappaiéktól. Azóta kint az az erkélyen, most készülünk kicipelni a kertbe. Az első levelét hozta most ki nálunk és sérült. Fura, mert az erkély elég védett hely, nem értem, mi a baja.
Megvizsgáltam a szárát is, és mintha lenne rajta egy-két puhább folt. Mi lehet ez? Ugye megmenthető? :-(
Egy lakásban tartott banánon télen nekem is volt valami atkaféle. Lefújtam Raid légyirtóval. Egy perc múlva pedig leöblítettem langyosvizzel. Nekem bevált.