Keresés

Részletes keresés

CBNora Creative Commons License 2021.01.30 0 1 18260

Tetű ellen még nem hallottam tejes permetezésről, paradicsomra gomba ellen már igen. De ez már évtizedekkel ezelőtt volt, az emberben felmerül, hogy ha tényleg annyira jó lenne, széles körben el kellett volna már terjedjen.

Már olyat is olvastam (meg nem mondom már pontosan hol, valami kertészeti újságban), hogy használják ugyan a tejes permetezést, de igazából nem használ.

Előzmény: james69 (18259)
james69 Creative Commons License 2021.01.30 0 2 18259

Amit  példának hoztam fel a szilvát az 27 éve történt azóta azért vésegettem meg érdekel mások véleménye is  ,de olyat hogy tejjel kell permetezni még nem hallottam pedig sok az ismerösöm aki nagyságrendekkel nagyobb  területen gazdálkodnak akik növényvédelmi mérnököket alkalmaznak arról nem is beszélve hogy felelős  vezető nem kockáztatthat vagy sikerül vagy nem a permetezés és alkalmazottaknak ,felvásárlóknak meg azt  mondja gyerekek nem lesz termés nem lesz bevétel vigyétek a megmaradt tejet. Viccet félre téve a tavalyi év megmutatta nem kell csak egy kis fagy és oda a termés amiröl nem tehet senki.Ha az idén nem fagy el  és örül mindenki nem hiszem kockáztattna valaki pl tejjel permetezni .Én örülnék a legnobban 1000 l vizhez öntenék 4-5 l tejet és vinne mindent molyokat,atkát ,körte levélbolha,tafrina,peronoszpora,lisztharmat,baktériumokat,vírusokat stb...de sajnos ez nem igy van.

Előzmény: Mozo66 (18256)
Mozo66 Creative Commons License 2021.01.30 0 1 18258

.... lehet .

Előzmény: trakisbandi (18257)
trakisbandi Creative Commons License 2021.01.30 0 0 18257

Hali !

Lehet különbség a kezeletlen nyers tehéntej és a bolti 1,5%-os között ? :-))

Mert nem említik.

Előzmény: Mozo66 (18256)
Mozo66 Creative Commons License 2021.01.30 -2 0 18256

Én nyilván nem akarom megfejteni a tej hatásmechanizmusát a rovarokra ... bár lehet hogy meg fogom ....  mert ezt mindenki megteheti maga is , ha evilági gondolkodó ember és nem a túloldalról származik .  Elő kell venni egy tejesdobozt megnézni az összetételét és átgondolni hogy az összetevői mire és milyen módon hatnak . 

Na tegyük meg ... tartalmaz tejcukrot ( laktóz ...már a nem laktóz mentes )  hogy cukorral lehet-e rovart ölni ...persze nem úgy hogy egy kockacukorral agyonnyomjuk ... erősen kétlem .

fehérje  önmagában ez sem halálos persze ha rápermetezed egy rovarra és ott bomlani kezd majd a bomlásterméken megjelennek olyan baktériumok amik olyan toxikus anyagot állítanak elő ami az adott rovarra halálos .... háááát  ez így elég meredek .  Ugye a botulizmus  a mechanizmus amire gondoltam tehát a rovarok kolbászmérgezésben pusztulnának el ..... reális ???   Nem .

Zsír ( 1,5 -  3,5  % )  na ez már érdekesebb ennek lehet rovarölő hatása hasonlóan a paradicsomleveshez , ha elegendő mennyiség tapad a rovarra és eltömíti a légzőnyílásait akkor ez ölhet . Emlékszünk még az Agrol nevű szerre ami ezen a mechanizmuson alapult egy emulzió képző olaj volt amit lemosáshoz lehetett használni pajzstetvek és egyéb áttelelő képletek gyérítéséhez . Persze kérdés hogy ha egy pete felszínére tapadt akkor az abból kikelt imágót hogyan pusztította ???  A másik baj ezzel a zsírral , hogy ezt a módszert csak vegetáción kívül lehetett használni hiszen ha a zsír nem csak a rovarok de a növények gázcsere nyílásait is eltömíti .

Tartalmaz még Ca-ot és egyéb ásványi agyagokat ezekkel ebben a töménységben szerintem nem lehet rovart ölni vitamínokat ..... szerintem ezzel sem és biztos valamilyen mértékben egyéb anyagokat is , de hogy az evolúció arra fordította volna az erőforrásait , hogy egy emlősállat újszülöttének táplálására kialakult testnedvének rovarölő vagy gombaölő ... amelyek növényeket támadnak .... hatása lenne ...... ha így lenne akkor teljes mértékben csalódnék ,mert ennek semmi értelme .

Visszatérve a valóságra a valós problémára .  Ha a szilvádon annyi a levéltetű , hogy nem tudsz vele mit kezdeni akkor elkéstél a permetezéssel . Nem akkor kell elkezdeni a tetű elleni védekezést mikor már ellepték a fát hanem amikor még egy darabot sem látsz rajta .  A szilvát amúgy is kell  kezelni virágzás után szilvadarázs ellen ha ezt megteszed Mospilánnal majd 2 hét múlva adsz egy taglózó szeres permetezést akkor a legveszélyesebb 1 hónapot tisztán tudod tartani a fát utána figyelni kell és ha látsz rajzást ( este felé repülnek )  akkor mielőtt letelepednek az anyák permetezni kell .

Előzmény: james69 (18255)
james69 Creative Commons License 2021.01.30 0 0 18255

Igazából engem az érdekel mi a hatás mechanizmusa a tejnek a rovarokra.A.rovarölő szereknél megkülönböztetünk  taglozó hatásúak,kitinszintézis gátlóak,stb...,Saját tapasztalat anno debreceni muskotály lett ültettve  termőre fordulás környékén ugy meglepték a tetük (zöld) akár mivel lett permetezve nem használt semmi ilyen szempontból minden másnap lehetett volna ritkitani őket amugy életemben nem láttam fán annyi tetüt ezért sajnos ki is lett vágva szegény fa.Lehet most másképp tenném adnák neki káli szappanos lemosást majd száradás után jöhet a rovarölő,mert a ragacsos mézharmat miatt lefolyik a rovarölő szer a földön meg ugye nincs hatása.

Törölt nick Creative Commons License 2021.01.29 0 0 18254

ha mar belemelyedtem, nem birom ki, hogy meg ne lojem a tej egyik fo erejet a Ca potlasra valo hivatkozast emberi taplalekkent

sok sok tudomanyos multtal

a jelenlegi tudomanyos allaspont szerint a tej  fogyasztasa ront  a csontok allapotan

miutan a a Ca felvetelt a K2 vitamin ( es....) szabalyozza, hianya ront a Ca felvetelen, csontritkulashoz vezet

Előzmény: Törölt nick (18253)
Törölt nick Creative Commons License 2021.01.29 0 0 18253

a neten gyakori a kereszthivatkozas, vogy ha az nem, akkor hivatkozas ellenorizetlen tudomanyos kutatasra es annak eredmenyere

Előzmény: TK421 (18252)
TK421 Creative Commons License 2021.01.29 0 3 18252

Ott volt a beidézett cikkek egyikében kb 8 tanulmány amely összehasonlította a tej hatékonyságát a rézzel és kénnel elég pontosan. Ott volt hogy mennyire kell hígítani, hogy ne 2 millió legyen a permetszámlád de még hatásos legyen, ott volt a másik cikkben a hatásmechanizmus elektromikroszkópos vizsgálat alapján, hogy miért működik.

De ez mind nem számít: nem hallottál még ilyet tehát hülyeség. Hát akkor maradjunk ennyiben. 

Előzmény: Mozo66 (18246)
james69 Creative Commons License 2021.01.28 0 1 18251

Lehet hogy tényleg jó dolog a tejjel permetezés gondolj bele te is mozo egyrészt csökkentjük a tej túltermelést másrészt meg a legerősebb dózisban túl eszi magát a tetű és megdöglik vagy kronikus hasmenése lesz és elmegy a kedve az őszibaracktól.

madpapa2 Creative Commons License 2021.01.28 0 1 18250

Amúgy az eredeti, eddig itt használt nickeddel miért nem mered ezt leírni?

Előzmény: csakegyd7 (18247)
Mozo66 Creative Commons License 2021.01.28 0 0 18249

Nem , csak tudom , hogy a növényeket növényvédő szerekkel védjük az élelmiszereket meg megesszük a két csoportnak nincs átfedése , nincs metszete . 

Belinkelheték számtalan olyan oldalt ahol a koronavírust gyógyítják szentképpel pálinkával meg ezer más dologgal ... persze mindenkinek szíve joga hogy miben hisz .  Azért hívom fel ezekre a marhaságokra a figyelmet hogy ha valaki nem tapasztalt kertész esetleg itt próbál információhoz jutni kezdőként akkor ne csak a marhaságot kapja hanem kapjon ellenvéleményt is hogy el tudjon gondolkodni rajta . 

Figyelmedbe ajánlom a pár hete lezajlott diskurzust amikor valaki tanácsot kért hogy milyen vegyszert kell kilocsolni a talajra hogy kiirtsa a bozótosát a kertben . Először finoman próbáltam lebeszélni erről  a módszerről majd mikor elkezdett beindulni a " vegyszer " ajánlat akkor elmagyaráztam neki hogy épp egy súlyos környezetszennyezésre készül és erre kér tanácsot .  Persze nem az én területemet készült elszennyezni gázolajjal ... ez volt az eredeti elképzelése ... de érzek annyi felelősséget ebben a fórumban ha valaki kárt akar okozni akár magának akár a természetnek azt megpróbálom lebeszélni róla .... természetesen ha csak simán marhaságot akar valaki csinálni arra is figyelmeztetem másokkal együtt ... aztán persze eldöntheti kinek hisz .

Előzmény: csakegyd7 (18247)
Mozo66 Creative Commons License 2021.01.28 0 0 18248

Amúgy persze létezhetnek olyan   " bio "  pontosabban természetes anyagokat használó módszer amivel bizonyos kártétel ellen tudunk védekezni , de itt elsősorban gondolkodni kell és nem az ilyen gagyi , összefüggéstelen dolgokat összehordó netes marhaságok után menni . 

Évszázados módszer és garantáltan hatásos a csalán , hagyma , fokhagyma esetleg levendula vagy más erős szagú növények áztatott , erjesztett levével védekezni rovarok ellen .  Ennek van magyarázata mégpedig az , hogy bizonyos rovarok bizonyos növényeken szeretnek táplálkozni szaporodni és másikakon nem . Egy gyümölcsmoly nem fog csalánra lepetézni  mivel a molyok szaglás után döntenek a petézésről és ha egy barackfának csalán szagát érzik akkor oda jó eséllyel nem fog petézni .   Tehát el kell fedni a védeni kívánt növény szagát és nem fog rámenni a kártevő .  Persze ez nem ilyen egyszerű , ismerni kell a növényt a kártevőt , jól kell időzíteni folyamatosan kell figyelni a hatást tehát ez is komoly szakértelmet kíván .

A gomba betegségek ellni védekezés már nem ilyen egyszerű ha ki akarjuk kerülni a rezet ként és más kemikáliákat .   Ott is alkalmazható egy ilyen áztatott koktél a levélzet megerősítésre de inkább a körülményeket kell megváltoztatni , hogy a gomba szaporodásának ne legyenek meg a feltételei pl .  fólia alatti termesztés ahol tudjuk szabályozni a páratartalmat hőmérsékletet  természetesen megfelelő növénysűrűség ... pontosabban ritkaság mellett . Nyilván egy egymás hegyén hátán levő dzsungelben gyorsan el fog szabadulni a betegség . Persze ehhez is komoly tapasztalat és hosszú évek próbálkozása szükséges .

csakegyd7 Creative Commons License 2021.01.28 0 0 18247

Te ilyen, "én mindent a legjobban tudok, amit meg még nem próbáltam csak hülyeség lehet" és "ki kell gúnyolni mindent, és mindenkit aki nem ért velem egyet" típusú ember vagy?

Biztos ez is mind hülyeség, meg amit lentebb linkeltek többit, azok is:

https://portal.nebih.gov.hu/-/okologiai-gazdalkodasban-hasznalhato-egyszeru-anyagok?inheritRedirect=true&redirect=https%3A%2F%2Fportal.nebih.gov.hu%2Fnyitooldal%3Fp_p_id%3Dcom_liferay_portal_search_web_portlet_SearchPortlet%26p_p_lifecycle%3D0%26p_p_state%3Dmaximized%26p_p_mode%3Dview%26_com_liferay_portal_search_web_portlet_SearchPortlet_cur%3D1%26_com_liferay_portal_search_web_portlet_SearchPortlet_mvcPath%3D%252Fsearch.jsp%26_com_liferay_portal_search_web_portlet_SearchPortlet_entryClassName%3Dcom.liferay.journal.model.JournalArticle%26_com_liferay_portal_search_web_portlet_SearchPortlet_keywords%3Dsz%25C3%25B3dabikarb%25C3%25B3na%26_com_liferay_portal_search_web_portlet_SearchPortlet_formDate%3D1611821802738%26_com_liferay_portal_search_web_portlet_SearchPortlet_searchPrimaryKeys%3D%26_com_liferay_portal_search_web_portlet_SearchPortlet_scope%3Dthis-site%26_com_liferay_portal_search_web_portlet_SearchPortlet_format%3D%26_com_liferay_portal_search_web_portlet_SearchPortlet_useAdvancedSearchSyntax%3Dfalse

https://www.agraroldal.hu/tej-felhasznalasa-kertben_img-1.html

https://www.origo.hu/tudomany/20020919tejjel.html

Érdekes, olyan cikket nem találok neten, hogy mekkora baromság a tejjel permetezés. Ellenben ha rákeresek, számtalan oldalt dob fel.

Előzmény: Mozo66 (18246)
Mozo66 Creative Commons License 2021.01.28 -1 3 18246

... hát persze , a levéltetvek ellen sok minden hatásos lehet ha paradicsomlevessel jó vastagon lepermetezed őket abba is belefulladnak . .... csak vigyázni kell a betűtésztával mert eltömődhet a szórófej .

Előzmény: naivkezdo (18245)
naivkezdo Creative Commons License 2021.01.28 0 0 18245

:D

Pedig sokan tetvek ellen is használják, állítólag eredményesen.

Előzmény: Törölt nick (18241)
Mozo66 Creative Commons License 2021.01.28 0 3 18244

" Ettől függetlenül én nem állítom, hogy működik is. De bizton azt sem állíthatod, amíg nem próbáltad.  "

Ez egészen biztos , hogy nem így van !!!  Sok olyan dolog van az életben amit nem kell kipróbálni ahhoz hogy tudjuk , hogy nem fog működni pl:  Fogkefével fát vágni ...  láncfűrésszel fogat mosni .... permetszert meginni .... tejjel permetezni .

Előzmény: lukacs89 (18242)
Tomo75 Creative Commons License 2021.01.27 0 0 18243

Nem vagyok biogazdálkodó, de ettől az évtől szeretném bio szerekkel megoldani a növényvédelmet a gyümölcsfáknál és a szőlőben. 

A szamóca és a zöldségek évek óta nem láttak már nálam permetszert, csak bio megoldásokat. 

Előzmény: Mozo66 (18230)
lukacs89 Creative Commons License 2021.01.27 0 0 18242

Nem mondtam, hogy használtam vagy használni fogom. De rengeteg helyen olvasni róla, és egyik helyen sem viccből írnak róla.

TK421 által belinkelt oldalakat is érdemes lenne elolvasni, berakni angol-magyar fordítóba annak, aki nem, vagy csak alig tud angolul.

Attól, hogy valami valaki számára újdonság, még nem biztos, hogy akkora baromság. Sok mindent fedeztek fel így, hogy hülyének nézték az illetőt.

Ettől függetlenül én nem állítom, hogy működik is. De bizton azt sem állíthatod, amíg nem próbáltad.

Törölt nick Creative Commons License 2021.01.27 0 1 18241

a tej rovarok ellen lehet tenyleg jo

ha nagy uvegbe ontjuk a tejet, a rovart utolso pillanatban figyelmeztetjuk

ha megsem fut el es raesik az uveg tej, hat jo esely van a rovar halalara

a sikerrol utana a neten hosszu ertekezest illik irni

lehet homeopatias rovarolot is csinalni ilyen modon

a tejet erdemes vegtelenul higitani, kitenni napra

jonnek a rovarok es addig keresik a tejet, mig ehen halnak

Mozo66 Creative Commons License 2021.01.27 0 0 18240

Beleolvastam a linkekbe nekem egyedül az jött át , hogy az emberi hülyeségnek nincs felső határa .

Előzmény: lukacs89 (18236)
Törölt nick Creative Commons License 2021.01.27 0 0 18239

agykarosult aki ajanlja

Mozo66 Creative Commons License 2021.01.27 0 0 18238

Használd egészséggel !!!

Jana12 Creative Commons License 2021.01.27 0 1 18237

Tudjátok, ugye vannak a cikkek meg hivatkozások az interneten. Elméletileg. Meg van a valóság is mint olyan. Gyakorlatilag.

Én például meg is csináltam vagy 3 éve a tej és a víz 1-1 arányú oldatával a kiskertemben

a gyümölcsfák, paprikák, paradicsomok permetezését. Azon nekibuzdulással, hogy nem mérgezem én sem

a családot ha már van itt jó kis bio módszer.

Büdösnek büdös volt vagy 2-3 napig /jó savanyú romló fehérje szag/, de a gombák /tafrina pl./ hangosan

csámcsogták mellette a fák leveleit.

lukacs89 Creative Commons License 2021.01.27 0 0 18236
Előzmény: Mozo66 (18235)
Mozo66 Creative Commons License 2021.01.27 0 1 18235

Ha szőlőben jó akkor biztos jó az őszibarackban tafrinára is . Már csak az lenne a kérdésem , hogy milyen tejet használjak ... 1,5 % os lájtot vagy a 2,8 -ast esetleg egy jó zsíros házi tejet ???

Kétszer szoktam lemosózni 5 ha-on az kb 10 000 liter   szorozva 200 ... a tej ára / liter az 2 000 000 ft a két első permetezés ...teljesen ...akarom mondani tejesen reális .

Előzmény: TK421 (18234)
TK421 Creative Commons License 2021.01.27 0 0 18234

Nyilván el lehet ezen kacarászni, vagy el lehet olvasni ennek kapcsán a készült tanulmányokat, most csak két példa egy másodperc alatt:

https://www.researchgate.net/publication/222480569_Effectiveness_of_cow%27s_milk_against_zucchini_squash_powdery_mildew_Sphaerotheca_fuliginea_in_greenhouse_conditions

https://www.researchgate.net/publication/237377262_Mode_of_action_of_milk_and_whey_in_the_control_of_grapevine_powdery_mildew

Kaliforniában elég sok bio szőlőgazdaságban használják a tejet viszonylag sikeresen gombabetegségek ellen:

https://winescience.org/vineyard/whey-powdery-mildew/

Előzmény: Mozo66 (18233)
Mozo66 Creative Commons License 2021.01.27 0 0 18233

https://www.biokontroll.hu/ellenorzes-es-tanusitas/felhasznalhato-szerek/

Azért ez nem hasraütés alapon és nem is egyéni elképzelés szerint működik .   A fenti linken van a felsorolás , nem néztem , hogy a tejet meg a szódabikarbonátot   tartalmazza-e ( de ha egy kis lisztet meg tojást adnánk hozzá akkor palacsinta készítésre alkalmas ) ?  

Előzmény: TK421 (18232)
TK421 Creative Commons License 2021.01.27 0 0 18232

a legtöbb biorendszer engedélyezi a rézt, ként, olajat, meg a biológiai védekezést (pl. nematódák, bacillus thuringiensis), illetve viszonylag gyakori még a tej(vízzel hígítva) gombák ellen, szódabikarbóna vagy káliumhidrogénkarbonát szintén gombák ellen (ezekről van sok kutatás elég jól működnek)...tapasztalatom szerint egy jó talajjal rendelkező kiskertben ahol van biodiverzitás még ennyi sem kell feltétlenül, egy ültetvényen ahol nagytáblás monokultúra van gondolom sokkal nehezebb a helyzet

Mozo66 Creative Commons License 2021.01.27 0 0 18231

Amúgy a Biokontroll honlapján fent vannak a használható szerek listája .

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!