Ide várom azok hozzászólásait, akik kizárólag a ballib kormány hibájából rosszabbul élnek, mint négy éve. És itt könyörgök, ne a benzin és gázárakkal gyertek, mert azért abba kevés beleszólása van a magyar vezetésnek, konkrétan importőrök vagyunk ugye. És senki ne hiányolja a betevő plazmatévét és kamerás mobilt. Szóval olyanok írjanak, akiknek csökkent a reáljövedelme, a kormány miatt elvesztette az állását (tehát az állam rúgta ki, nem egy becsődölt vagy Kínába költözött vállalat), kevesebb kaját meg gyógyszert tud venni, ilyesmi. Hadd lássuk csak testközelből, mekkora az Orbán által vizionált nyomor és kétségbeesés!
szivesen, de tudod jól, hogy ez esetben tényleg kikre gondolok...hisz sajnos van ebben az országban böven olyan ember, aki papiron nem keres, ennél fogva minden segélyt, stb megkap és még kér is...miközben mindenki tudja nem szorul rá...Nekünk pl papiron járt volna több is, de nem kértem többet, mert tudom, hogy attól veszem el, aki nálam szarabb helyzetben van...A jelenlegi helyzetem a kertben termelt javak miatt éppenséggel nem ok az éhezésre...legfeljebb krumplit eszünk meg káposztát, de kaja az itt mindig van...s a számlákkal sem szoktam elmaradni, mert ha csuszok, akkor csak görgetném magam elött és hamarosan nagy szarban klennék...A legrosszabb dolog, ami történi anyagilag velünk, hogy nincs pénzünk fizetés elött, de ez annyira nem gáz...
A dolog ugy volt, hogy a belvárosban laktunk egy viszonylag nagy telken lévö házban a szüleimmel, de külön lakásban. A házra sokat kellett volna költeni, igy hát ugy terveztük, hogy mi épitkezünk a részünket eladjuk a tesomnak és ö lesz a szüleinkkel. AZtán 10 honap alatt meghalt apukám és a bátyám. A terv dugába dölt, nekünk nem volt fedezetünk a felujtitásra, anyukámat meg igy "megörököltük"...AZtán jött valaki tényleg csak ugy az utcáról becsöngetve, hogy neki kéne a telek...Mi eladtuk, de akkoriban volt egy fogadott fiunk is, aki 18 éves már elmúlt. Anyám világ életében független ember volt, neki kell külön lakrész, a 18 éves + gyereket nem akartuk elvegyiteni a mieinkkel egy szobába...Szóval elkezdtünk keresni házat, de olyan ahol van legalább 5 szobás lakás + egy garzon van anyámnak nem nagyon van....(akkor még 10 föben gondolkoztunk..) Aztán ugy alakult hogy találtunk egy két lakásos házat baromi szar helyen a régihezt képest viszont tényleg nagyot és alapvetöen jót, ráadásúl jó anyagból épült viszonylag uj házat. Volt két tetöteres lakás 2*4 szoba 3000nm telken...most képzeld el, hogy itt minden telek 3000nm -er és mi a 105 szám alat vagyunk....1200m a sarok... Aztán e két lakás emeleti szobáit összekötöttük és anyámé lett az egyik lakás földszinti része 2 szobás önálló rész, miénk meg 8-unké a maradék 6 szobás...idöközben a +gyerekünk elköltözött... Szóval a dolog ugy áll, hogy a mi részünk 6 szoba anyámé 2..., de a mi 6 szobánkban a felállás tényleg ugy van, hogy a nagylány lakik egy szobát a 4 srác lakik 2 szobában és a pici külön valamint van egy nappali funkciojú tévézös, játszós szoba....nm-re amugy nem olyan nagy , mert kicsik a szobák, de a régihez képest sokkal jobb...nincs extra belmagasság, jó a szigetelés, jó a fütésrendszer, kicsik a szobáink 12-16nm, tehát itt sem fogy több mint a régi házban, de mint sokminden másban ebben is szerencsénk volt...
alapvetoen nem ismerjuk a helyzetet. ahol a fizetesemeles volt az a tarsadalom tobbi (vagy egy nagyobb) reszetol ugy le volt szakadva hogy kellett az ekkora fizetesemeles.
a nyugati nagy berek meg tartalekolasra is mennek eleeg nagy reszben. es mas a szerkezet. ott a lakhatasra mennyit forditanak es itt az emberek tobbsegenek van lakhatasa. a lakas sokszor inkabb minosegi valtozas vagy befektetes.
a gyerekszam csokken, a szulok meghalnak tehat a kozepkoru ember szamara felszabadul egy lakas. amit gondolom a sajat gyerekenek tartogat. mindenesetre nem kolti ra a fizetesenek mondjuk a negyedreszet.
ha igaz hogy peldaul a parasztgazdak evente 2 milliot fognak kapni tamogatast a termelesbol meg nagyjabol megelnek????
ez a 8 szobaban lakunk 9-en ez tenyleg furcsa egy nagy csaladnal. soha ilyesmire nem volt igeny gyerekkorunkban (mondjuk lehetoseg sem) pedig nagy csalad voltunk, mai szemmel.
ez olyasmi mint egy szalloda.
(tenyleg nem akarok beleszolni de egy nagy csaladnal szerintem termeszetes hogy kortol es nemtol fuggoen 2/3 gyerek egyutt eljen, egy szobaban.)
Nem tipikus magyar betegségről, sokkal inkább általános jelenségről van szó.
Magyarország tagja lett a szabad világpiacnak, a globalizált világnak és az egyesülésre törekvő Európának.
Óriási a kínálat a fogyasztóknak.
Közben a magyar bérek ezekhez képest pontosan tudjuk hol vannak.
Közben a magyar árak nagyjából - a szolgáltatásoktól, és néhány árutól eltekintve- pontosan ott vannak, mint az európai árak.
Ha kétszer ennyi fizetésünk lenne azt is eltudnánk költeni azonnal fogyasztásra.
Alapvetően ez határozza meg az érzéseinket a helyzetünkről.
A következtetés persze így is ugyanaz.
Ha az ötven százalék helyett évente húsz százalékot emelnek, ugyan itt vagyunk, és még ma is éreznék az emberek, nem beszélve arról, hogy a költségvetésre gyakorolt hatása sem lett volna olyan drámai, amivel nem tudtak mit kezdeni a pénzügyminiszterek.
Igen de közben emelkedett az alapdíj és annak áfá-ja, amely kisfogyasztásnál nagyobb arányban számít be ugyi. A köbméterenkénti gáz ára egyébként sem egy konstans szám, ezért kerekítettem húsz százalékra.
A 2002-es számlámból csak az derült ki, mennyi a köbméterenkénti gázár, de hogy milyen fűtőértéke volt az nem. Ezért is kellett megengednem némi kerekítést, és hogy ne köthessenek belém ezért kicsit felfelé kerekítettem, de a pontos számszerű adatokat is odaírtam akkor.
Én 100 m2 lakást fűtök +melegvíz +sütés-főzés és éves szinten még sosem értük el a 3000 m3 gázfogyasztást /onnan kezdődik a felső sáv/,úgy 2200...2500 m3 között fogyasztunk.
Nem vagyok brókergyerek,a programozható termosztát 5 000...6 000 Ft-ért kapható, a csodakazánról én is csak álmodozom,bár megérné mert kb 10 év alatt megtérülne az ára ha lecserélném a mostanit.
Írod hogy 8 szobában laktok 9-en.Nem tudtok összébb költözni mondjuk 3 vagy 4 szobába? A ház másik felében lezárhatnád a fűtést.
Gyerekkoromban 1 szobát fűtöttünk szeneskályhával és nappal ott voltunk 4-en.Éjszakára kinyitottuk a hálószoba ajtaját és ami meleg bement,az volt a fűtés. Reggelre mindíg hideg volt mert leégett a szén és kialudt a tűz a kályhában. Csak nagyon nagy hidegben raktak éjjel is a tűzre a szüleim.
Szomszédomék nyugdíjas házaspár még az 1500 m3-t sem érik el, a maximális kompenzációt kapják.
egyébként az alapkérdés ugye az volt, hogy ki él rosszabbúl, hát erre mondtam, hogy én, de még igazán nem is panaszkodtam...Csak emlitettem, hogy mi akik sokat fogyasztunk, illetve sok olyan gyógyszert "eszünk" ami ugy jobban drágult, illetve akik nagycsaládosak vagyunk összeségében negatívan lettünk diszkriminálva...Persze ettöl még élünk és tesszük a dolgunk, de rosszabb helyzetben vagyunk és számunkra a romlás érzékelhetöbb, mint azok számára, akik kevesebbet fütenek/föznek kevesebb gyógyszert vesznek, stb, stb...akiknek a jelenlegi kormány jobban kedvez...
pl a családi potlék emelése: egy 2 gyerekes jól kereső pár átlagban eddig kapott mondjuk gyerekenként havi 10600-t, ma 12000-et kap...( 13*6100+12*4000/12ho)
egy 2 gyerekes rászoruló család tavaly kapott 12490-et, idén kap 12 000....azt a 2*5000-et tavaly is megkaphatta ha kérte...(13*5434+6100 /12hó) és ök ha az egyik fél dolgozott még adókedvezményt is kaptak, amit idén már nem....
amenyiben az asszony gyesen volt és keresett 22600-at plussz kapot 12200csp-t akkor ha a férj netoban 61 000 körül kapott akkor ugye volt adokedvezménye is meg kapott kiegészitö csp-t is... igy ez a 2 gyerekes tök átlagos család igen komoly mértékben kap idéntöl kevesebbe)
Bocs. Ezt nem én mondom, ezt az állam mondja. (Nem tökéletes szisztéma, de egyelőre még nincs jobb, és az alapelveit el lehet fogadni.)
Szerintem jól döntöttél, és jól csinálod. Ki-ki a saját értékrendje szerint érezze jól magát, lehet, hogy te is csak 2 hétig tartanád jó dolognak egy broker-család tagjaként urizálni, hőszigetelés ide, csodakazán oda.
Egyéni elbírálás? egyfelől: Iszonyat apparátus. másfelől: a összes Mercedes SL600 on közlekedő vállalkozsó szociálisan rászorult, ha a fizetési papírjait nézzük.
Nem állítom, hogy az életben nincsenek furcsa helyzetek, de szerintem inkább azokat kellene egyedileg kezelni, és nem - a furcsa helyzetek miatt - mindent.
akkor mi...miért jár jobban a pénzes szingliknek a kompenzáció, mint az öregeknek, a gyerekeseknek?
Talán nem kéne mindenkinek kompenzálni, hanem egyéni elbirálásban dönteni erről esetleg támogatva aztr, hogy ahol lehet legyen alternatív megoldásként pl vegyestüzelés is...Talán a kompenzáció mikéntjét nem is lakásra kéne adni, hanem személyre a jövedelem függvényében...A családi potlékhoz csapás azért nem jó, mert mi van azokkal, akik öregek...Hányan élnek egy háztartásban, mennyi az egy före esö kereset, stb....
Azért baromi cinikus ez a hozzászolás. Tudod mi is dolgozunk, ellátjuk a kölköket, megteszünk mindent, hogy nekik jobb legyen. Mikor más nyaral és kinnt sütettem a hátam a kapával a kezemben, de ez igy is van jól, ha bevállaltam a sok gyereket, akkor tegyek is érte...de azért az kicsit ciki, hogy a gazdaűg broker gyerek a nagy szuperül felszerelt lakásában aholt a kazán telefonriasztásra kapcsol be és minden szigetelt és modern kap kompenzációt, de a szegényebb, gyermeket nevelő, gyesen lévő nem...vagy csak kb márciusig...
Lehet, hogy sok a gyerekem és sokan vannak akik sokak szemében érthetetlen modon vállaltak hasonló életpályát, de én teszem a dolgom és sokan hasonloképpen. Nevelem öket becsületre, tiszteségre, toleranciára és mindenre, ami normális emberi emberséges élethez kell. Egészen biztos, hogy szabadon gondolkodó, önzetlen emberek lesznek, akik majd teszik a dolgukat...nem hinném, hogy kár azért amiröl én lemondtam értük és a társadalom veszit azzal, amit rájuk áldoz...Nem beszélve arról, hogy az a munka, amit rájuk áldozok gyakorlatban azt is jelenti, hogy nem csak most mondok le bizonyos dolgokról, persze önként és dalolva, hanem egész hátralévö életemre kitart ez, hisz mig más gyüjti a javakat a nyugdíjkasszába, addig én itthon probálok sok olyan embert faragni, aki majd tesz valamit ezért azu országért és majd öreg koromban lesz fasza minimálnyugdíjam....Azt hiszem nincs okom a szégyenre és büszkén lakom a magam 8 szobás házában 9-ed magammal, mert kurva sokat dolgoztam érte a férjemmel, az anyámmal és az apámmal....Mellesleg a házam ára egy közepes kategoriájú belvárosi középméretü lakás árával egyezhet itt a mi városunkban...csak ugy gondoltam inkább nagy de kinnt a fenébe...mert az én esetemben igy ésszerű...
A gázkompenzáció bizony, hogy így jó, mert a jobban kompenzált gázmennyiség elég egy kisebb vagy közepes lakás fűtésére, melegvízellátására. Ha valakinek nincs jövedelme, akkor adja el a windsori kastélyt, és vegyen egy kisebb lakást, ne azért panaszkodjon, hogy nem tudja fizetni a gázszámlát.
ez egyszerü a férjem cége ad utalványt, a gyerekeknek idönként kell, és mint irtam én az átlagos nagycsaládról irok nem magamról..Engem csak ritkán taszit bármi is kétségbeesésébe, mert egyfelöl mint irtam nincs sok hitelem, van házam, van kertem, kapám és alapból feltalálom magam az esetek többségében, de ettöl még látom, hogy ez nem mindenkinek ilyen "könnyü"...Tudod esznek, mert ha végkép nincs pénz akkor esznek lángost, vagy sültkrumplit, totpizzát....(Ez Alf olyan hogy teszek alulra szallonát, rá reszelt krumplit, majdnem készre sütöm majd erre savanyú káposztát. aztán utolso elötti pillanatba sajtot és vékony kolbász karikákat...)...
Igen...a gázkonpenzáció igy nem jó, mert egyfelöl csak a kisfogyasztokra érvényes és nincs tekintettel a szochelyzetre...Pedig ahogy a kiemelt csp-nél megoldható volt az hogy besétálunk leadjuk a kereseti igazolást ugy ott is megoldható lenne...
Konkrétan? Azt igazán hölégkeverös sütöben no meg kemencében lehet. Veszek 5kg lisztet, megkelesztek kb 5*5dkg élesztöt, Majd teszek bele egy kis tejfölt vagy vajat vagy savot és langyos vizet és gyurni kezdem. AMikor már szinte fényes és nem ragad akkor egy jó órára keleszteni teszem. Ezekután felosztom az egyik feléből simán kenyeret formázok és megsütöm. A másik feléböl csinálok zsemlét/kiflit ezek közt is a felébe teszek kolbászt sajtot és ugy sütöm meg az simán elég egy vacsira...teával/kakóval elég is.... A kenyérbe is lehet sütni sonkát, vagy pácolt húst, de az már inkább húsvéti dolog...Lehet ugy is, hogy sonkábe teszel lángolt kolbászt vagy tojást és azt beleteszed a kenyérbe és amikor szeled a kész kenyeret akkor tök guszta és finom...1kg lisztből kb 1.30kg kenyér lesz...
AMugy ha az ember ügyeskedös kedvében van akkor baromi olcson lehet jó kajákat is az asztalra tenni...(lángos, fánk, pizza)
Persze csak a kicsik a földön másznak és ott kell min 22 foknak lenni...
a kicsik, a betegek, az öregek otthon vannak a nap 24 órájában...
a falak és ablakok szigetelése a redöny felszereltetése, a a tető sdzigetelése éa jó kazán igen komoly beruházás, amire a kisgyerekesnek, az öregnek, a betegnek nincs pénze... S hidd el probálunk mi takarékoskodni, de ahol többen fürdenek, többnek föznek, ahol kicsi van, ahopl beteg és ahol nincs mod máshol lenni csak otthon ott ez nehéz dolog, föleg ha a pénz éppen csak elég a megélhetésre és a kereset láttán csak elmosolyodik a bank ügyintéző...