Önmagában persze, hogy finom a füstölt hal! Te kiragadtál egy mondattöredéket, én arra reagáltam. A füstölt sonka és az olajban eltett sonka között ég és föld a különbség, gondolom, húsvétra te sem az utóbbit teszed az adott ételhez:)
Haltársaim az Úrban ! Mai áldozatom egy marokkói eredendőségű csoda: LA MIRANDA szardínia volt, szójaolajban. Az olaj mennyisége tisztességes, maradt tunkolásra, sőt kanalazásra is. Ettem hozzá lilahagymát, a kartondobozon díszeleg mintegy javallatként, bár szerintem enélkül is megállja a helyét. Kellemes szardínia íz társul a kivételesen esztétikus megjelenésű halacskákhoz. Minőségi termék kedvező áron. (Pontosan nem emlékszem, de kettőszáz alatt volt.)
Na én nem vagyok az a ****kalap pontozó, aki csak azért nem ad maximumot, mert az a tökéletesség ideája és semmi sem tökéletes eme árnyékvilágban. Egy olyan termék, ami ellen nem tudok semmi kifogást felhozni, max. pontszámot érdemel. Adott esetben ez. Egy T. Haltárs már említette, az általános konzerves topicban, ott a fotó a dobozról.
Vegyétek és egyétek ... Kóstolása ajánlottan kötelező !
Ma újfenn majonézes lengyel ruszlit ettem. Támadt azonban néhány új gondolatom. Ma mintha úgy éreztem volna, az ecet erőszakosan előtérbe nyomul.Nem lenne jobb a halfiléket folyó víz alatt ecetszegényebbé tenni ? (Persze utána alaposan kinyomkodni a vizet.) Meg a tubusos majonéznek is van ecettartalma. Esetleg tejföl jobb lenne helyette. Vagy a közismert elegy: tartármártás.
Lehet, hogy hülye ötlet volt, most jutott eszembe, hogy ahhoz füstölt hering kell, ami itthon nem igazán hozzáférhető (a füstölt sprotni és társai nem jók) Füstölt heringhez legközelebb szlovákiában szoktam jutni. A legjobb a melegen füstölt, de a hidegen füstölt is megteszi. Ezek egyben lévő halak, le kell nyúzni őket, majd ki kell szedni a belsőségeket (ha vannak, ezek általában az ukrán-orosz helyeken vásárolt halakban találhatók - cserébe viszont ezerszer jobb ízűek, mint a szlovákoknál kapható). Ezekből többet szoktam venni és rögtön fagyasztom. Nyúzás és társai után kisebb darabokra fel kell vágni, kevés ecettel vagy citromlével meglocsolni és majonézzel, reszelt hagymával összekeverni. 1-2 óra múlva fogyasztható. Üdv: dy
Ha gondoljátok le fogom írni egy nagyon finom majonézes hering receptjét, azt hiszem elégedettek lesztek vele. Eredeti orosz recept, ott előételként fogyasztják, nálunk nem nagyon ismert, én is ott tanultam.
Jaj, nagy baj van elvbarátaim ! Ebédre anyám oly finom lencsefőzeléket csinált kolbásszal, hogy vacsizni nem tudok halat (mást sem), a nagy teszt eltolódik.
De van az a mondás, miszerint ami késik, az nem múlik. Megvettem a ruszlit és a majonézt pedig.
Ezt éppen a múlt héten próbáltam ki, szenzációs volt. Igaz nem saját készítés, boltban vettem. Tegnap ugyancsak venni akartam, de az eladó hölgy rendes volt, mert megsúgta, hogy nem friss az áru ...
Valóban a hagyma és az ecet lehet a főbűnös ... sajnos, az én gyomrom is érzékeny ezekre, ezért a ruszliból csak a halhúst eszem meg, azt is alaposan lecsepegtetve...
Valószínűsítem, hogy a savakkal van gondod, az "üli meg" a gyomrodat, lévén a hal (mármint a pácolt hering) nagyon könnyű étel. Az ecet és a hagyma a "bűnös", javaslom próbálj ki több különböző gyártmányt is, hogy neked melyik jön be legjobban:) Nekem pl. 6-8 féle pácolt hering receptem van, mindegyikben mások az alapanyagok arányai (persze ehhez nyers heringhez kell tudni jutni:) Üdv: dy
Próbáltam, igen finom. De egy gondom volt vele. Hogy hal ellenére nehéz ételnek tűnt. Mintha disznópörköletet ettem volna. Megfeküdte a gyomrom. Miért ?
Ez így igaz, a halkonzervre is vevő vagyok, kivéve a heringet ... az valamiért nem ízlik ... az ecetes hering (ruszli) annál jobban! A halkonzervek közül a kedvencem a Szkumbria, de sajna évek óta nem láttam ...
Kösz a recepteket, most már nem maradt más hátra, mint hogy rávegyem a zasszonyt: készítse el; azt hiszem. menni fog :) ... a halászlét is általában filézett halból készíti az anyósom (a nejemet eddig nem tudtam rávenni a halászlé készítésre, de amint az időjárás megengedi, magam fogok kísérletezni a bográcsozással :)
Szia! Csináld a halászlét is filézett halból! Amúgy a halevés is olyan, mint a biciklizés: csak egyszer kell megtanulni, hidd el úgy sokkal élvezetesebb. Bárhol jársz is a világban mindenhol kóstolhatod a szálkás halakat, így viszont nem:( No de amit kértél:
Tenger gyümölcsei párolt zöldségekkel, bazsalikomos balzsamecettel és Tabasco szósszal Hozzávalók: 50 dkg vegyes zöldség (amit szeret az ember minden jöhet, a képen brokkoli, karfiol, répa volt), 20 dkg tenger gyümölcsei, balzsamecet, Tabasco szósz
Elkészítése: A zöldségeket kevés sóval megpárolod (nem szabad túlfőzni), a tenger gyümölcseit pedig enyhén sós, köménymagos vízbe főzd meg (ha szereted, akkor só helyett tegyél a főzővízbe zöldségleves-kockát). Amint elkészültek leszűröd, összekevered, utánsózod, befújod balzsamecettel (nekem ehhez a bazsalikomos jött be leginkább) és csepegtetsz rá Tabascot (ha szereted, persze:) Feleségem pl. Tabasco helyett Worchesterrel locsizza meg.
Kapros-céklás heringsaláta Hozzávalók: 25 dkg csíkokra vágott heringfilé, 1 nagy főtt cékla (kb 25 dkg), 1 szép alma (kb. 20 dkg) apró kockákra vágva, 2 savanyú uborka (kb. 15 dkg) kockákra vágva, 1 nagy fej hagyma (nem tudom hány deka, ízlés szerint:)apróra vágva, 35-40 dkg főtt burgonya kockákra vágva, 2 dl tejföl (ezt nem vágjuk kockákra), 1 csokor kapor apróra metélve, 3 főtt tojás (naná, hogy kockákra vágva), 3 evőkanál fehérbor-ecet, só, bors
Elkészítése: A kaprot belekeverjük a borsozott, borecettel ízesített tejfölbe. Az összes többi hozzávalót összekeverjük egy nagy tálba és átkeverjük az ízesített tejföllel. Pár óra érlelés után fogyasztható. Önmagában is finom, de pirítósra kenve is kitűnő.
Egy extra ajánlat: fűszeres palacsintatésztába mártott kagylót (beleborítod az összes kagylót a tésztába, átkevered, így egyenletesen tésztás lesz az összes kagyló) utána kizedegeted és forró olajban kisütöd. Nagyon finom friss salátával is (jégsaláta, hagyma, paradicsom, kefíres dresszing, pl. ezersziget, vagy kertész), de bármilyen salsával isteni. A palacsintatésztát egyénileg lehet fűszerezni, így végtelen a variációk száma, én pl. imádom, ha mustár is van a tésztába keverve:)