Ez nem alata, hanem edulis, lehet az is hogy edulis 'flavicarpa', ez esetben hiába vársz termést.
A passiflora-k szeretik a keresztbeporzást egyébként, de ha komoly infóra vagy még kiváncsi Sjohn-t kell nyaggatni, ő a golgoták nagymestere. A metszést nem szabad túlzásba vinni tudtommal, anélkül is dúsan virágzik, ha megfelelőek a körülmények.
A barbadoszi, nekem is ritkán kötött, le is vontam a következtetést, hogy valszin ez is erősebben terem, ha keresztbe porozzák, de bizonyítást nem csináltam.
Nagyon szépek egyébként a növények, jól tartod őket:)
Nem semmi milyen ritkaságok vannak/voltak Neked. Ezt még nem is láttam; Kopsia arborea. Virágzott már? A lily-pily sajna nem maradt meg, pedig szét ültettem őket. Pitangám meg még sose volt.
Egy kérdés, a longánok ahogy hajtanak, a száruk nem egyforma színű. Van két zöld színű a többi vöröses, egyformán kapják a fényt. Ez mitől van?
Ja, értem most már. Ez úgy volt, hogy ősszel még kint hagytam a növények nagy részével, jött egy hideg hullám, hétvégére haza érve láttam, hogy a levelei száradnak, gyorsan a szobába raktam, azóta már hajt tovább. Amióta megkaptam Tőled, vigyázok rá, a kis bakit leszámítva. :)
Én csak a cserimolára gondoltam, az szubtrópusi, igy birja a hüvös telet, Spanyolország déli részén, már előszeretettel termesztik.
A többi annona inkább trópusi, a szourszup, és a vörös annóna kb 10-12 fokig birja, ilyenkor levelet hullajt, persze előfordul hogy tönkremennek ilyen hőfokon. A muricata nem hullat levelet, az csak tönkremegy ha túl hüvös van, de 10 fokig ha szárazon van tartva elég jól el van.
Persze rövid időre hüvösebbet is bírnak, én a muricatat kitettem áprilisban, kapott +1-2 fokot is hajnalban, különösebben ez sem szegte kedvét:)
Nagyon trópusi gyümiket már nem szeretnék, majd mindenféle volt már, de nincs egyenlőre (lehet nem is lesz) meleg teleltetőm. Inkább 1-2 szubtrópusi, vagy füszer még érdekelne, de nem görcsös módon:)
Most inkább citrus felé mentem el, de van azért még sok szubtrópusi, kevesebb trópusi ritkaságom, amik még épp kibirják a 10 fokot télen.
Növényem több is van ami el lehet vinni, irtam párszor, de nagyon válság van mert ingyen sem vitték. Ezek lehet tavaszra tönkremennek, mert 0-5 fokban, sötétben van csak helyük már.
Ha a nem csere növényeimre is kiváncsi vagy akkor majd frissítem a listám, mert sok nincs már belőlük, és egy ideje nem frissítettem a listám.
Én olyan 10 fokig tippeltem, de a soursop 10 fokon már szépen bebarnított egy csomó levelet, szerencsére nem lett baja, jó pár levél ledobáláson kívül.
Ja, okés. Az nem rossz, de milyen árban van? Én lehet benne lennék, de télen a trópusi növények magjai a hidegben tönkre mennek, főleg mire ide érne gondolom többször hűtenék. Gáborke-val beszéltük, hogy rambután azért se sikerült több mint valószínűleg. 3 magból egyik se lett jó, kívülről semmi gyanús, de könnyen szét lehet nyomni 1-2 hét után és belül szürke-barna.