Keresés

Részletes keresés

qwer1234 Creative Commons License 2007.05.31 0 0 1740

Azt hiszem eltaláltad a lényeget.

Előzmény: hybe (1739)
hybe Creative Commons License 2007.05.31 0 0 1739

Alapvetőan az itt a baj, hogy sok ember nem tud örülni a másik örömének. És ha valamit nem tehet/vehet meg, akkor inkább fikázza. És úgyis az lesz a jó, amit ő csinál vagy amire "fussa" neki.

Ez a fő baj.

ath Creative Commons License 2007.05.31 0 0 1738

akkor ki kell, hogy ábrándítsalak: tavaly egy hónapot barangoltunk saját szervezésben ausztráliában és két hetet dél-afrikában. ezen kívűl belefért egy észak olasz hosszú hétvége, egy koppenhágai pár nap és egy-két síelés.

szerintem ebből pár hét sharm vagy hurghada kijött volna, akár ai-val is...... :)

Előzmény: freyya (1730)
ath Creative Commons License 2007.05.31 0 0 1737
ez így teljesen rendben is van. az alapprobléma ott van, ahonnan kiindultunk, amikor vki elmegy rómába, majd azt mondja, hogy a többi tengerpart országgal összehasonlítva neki nem jön be.....
Előzmény: freyya (1728)
ath Creative Commons License 2007.05.31 0 0 1736
csak az egyik párizs, a másik santorini. alma-körte.....
Előzmény: freyya (1722)
Szetka Creative Commons License 2007.05.31 0 0 1735
Neked van igazad a "mindig" és "soha"-val kapcsolatba. Rosszul emlékeztem. Nem hybe mondta, de a lényeg ugyanaz.   :-)
Előzmény: Szetka (1734)
Szetka Creative Commons License 2007.05.31 0 0 1734

Tudod, legelőször én is erre gondoltam, főleg az utálat foka miatt, de a sok ilyen hozzászólás után azért azt hiszem, hogy árnyaltabb a kép, de biztos van olyan is benne, akit te vázoltál. Normális keretek között is lehet választani AI-t, ami azt jelenti, hogy egyáltalán nem drágább, mind az egyéni megoldás, sőt... Azaz nem azt jelenti, hogy a "gazdagok" élnek ezzel a lehetőséggel. Mégegyszer írom: normális keretek között. Csak ezt a másik fél nem sehogyse akarja meghallani.

Igaza van hybe-nek a "mindig" és "soha"-val kapcsolatban.

H_G Creative Commons License 2007.05.31 0 0 1733
Hidd csak ezt, ha ettől jobb neked :)

adrienne1 Creative Commons License 2007.05.31 0 0 1732
Közben megtalaltam:)
Előzmény: adrienne1 (1731)
adrienne1 Creative Commons License 2007.05.31 0 0 1731

OFF:

Az inkas idegenvezetés létezik esetleg idegen nyelven is (franciaul)? Hol lehet errél többet tudni?

Köszi:)

ON

Előzmény: hybe (1729)
freyya Creative Commons License 2007.05.31 0 0 1730

"Lehet "undorítónak" minősíteni az ellátást, de továbbra sem tudom megérteni, hogy mi okozza azt a fajta hevületet, ami megmutatkozik ezekben a hozzászólásokban."

Általában a "savanyú a szőlő..." Nem mondom biztosra, mert nem ismerem az ittenieket, de eddigi tapasztalataim szerint bizony nem azok szoktak hevesen kikelni a befizetett ellátás ellen, akik étteremről étteremre járva, gasztronómiai élvezetek közepette oldják meg az étkezéseiket, hanem főleg azok, akik az apartmanban kotyvasztgatnak maguknak mindenféle konzerveket, meg gyorséttermeznek, és legfeljebb 1-2 alkalommal ülnek be egy normálisabb helyre. Ha valamit nem engedhetnek meg maguknak, a legegyszerűbb meggyőzni magukat, hogy olyat épkézláb ember úgysem tesz.

Előzmény: Szetka (1723)
hybe Creative Commons License 2007.05.31 0 0 1729

De ehhez még külföldre sem kell menni. A múlt héten idegenvezetéssel néztem meg az inkás kiállítást a Szépművészetiben, annyi információt hetek alatt sem szereztem volna a témáról, mint amennyit a tárlatvezető csajszi elmondott egy és háromnegyed órában. Az átlagembernek fogalma sincs az inkákat megelőző kultúráról, nincs benne a történelem tananyagban sem, csak néhány sor. Ennyi tudással "idegenvezetés" nélkül egy rakás szobrot láttam volna, 2-3 felirattal ...

Előzmény: freyya (1717)
freyya Creative Commons License 2007.05.31 0 0 1728

Vannak kisebb helyek, ahol teljesen felesleges szállodáról szállodára vándorolni, mert egynapos kirándulgatásokkal bejárható az egész, mint pl. Korfu vagy Santorini, és a vacsorára is kényelmesen visszaérsz. Ráadásul Korfun kifejezetten rosszak a helyi éttermek (mikor először mentünk, nem fizettünk be ellátást, volt módunk elég sokat kipróbálni), mindenhol csak olajban sütött vackokat lehet kapni. A francia riviérán pl. nem fizettünk be ellátást, mert ott városról városra jártunk egész nap, jó ha éjfél körül visszaértünk a szállodába, ott tényleg csak feleslegesen lekötötte volna az időnket az előírt vacsoraidő.

Én amondó vagyok, hogy a túl sok "soha" meg "mindig" szó használatával csak önmagát korlátozza az ember. Baromság valamit elvből soha nem tenni, vagy mindig úgy csinálni. Használja az ember a józan eszét, és akkor mindig a pillanatnyilag legjobb megoldást tudja kiválasztani. Meg aztán mindennek megvan a maga szépsége. Sokat utazunk, átlag 4-5 alkalommal évente. Számomra ugyanolyan élvezetes lejárni a lábam, városokban és kultúrákban gyönyörködni és habzsolni az újabbnál újabb élményeket, mint feküdni a tengerparton, és hagyni, hogy mindenről gondoskodjanak körülöttem. Az élet hosszú, sok minden belefér. Annyira felesleges egyfajta élményre leszűkíteni!

Előzmény: ath (1724)
Szetka Creative Commons License 2007.05.31 0 0 1727

Ez igaz! Tényleg nagyon körül kell nézni, hogy hol éri meg, és egyre nehezebb, és egyre korábban kell foglalni.

Előzmény: ath (1724)
ath Creative Commons License 2007.05.31 0 0 1726

az ai szálloda komplexumok mindig is híresek voltak a helyi ételkülönlegességeikről, az ai vendégek túlnyomó része pedig a kulináris élvezetekre fogékony rétegekből kerül ki.

ugye nem kell azt is igzolni, hogy 2x2 az 4? ezek alapjában a charterrel sharba érkező nyaralóknak a nem túl magas igényéhez alkalmazkodtak, akiket a vizi animáció és a korlátlan sörfogyasztás dob fel.

kívételek persze mindig vannak, de nem azok a jellemzőek.

Előzmény: freyya (1720)
ath Creative Commons License 2007.05.31 0 0 1725
nem baj. én jókat nevetgélek.
Előzmény: borzimorzi (1719)
ath Creative Commons License 2007.05.31 0 0 1724
szerintzem nagyon szűk az a keresztmetszett ahol megéri. alapjában elvárás, hoyg egy helyen dekkolj min egy hétig pld..... ez már magában lekorlátozza az értelmét a nyaralásra, amit én nem neveznék utazásnak. ez a topic viszont ha jól látom, az utazásról szól.
Előzmény: Szetka (1718)
Szetka Creative Commons License 2007.05.31 0 0 1723

Teljesen egyetértek veled. Ráadásul a kikészített ételeket mind végigkóstolhatod, kisebb adagokat szedve belőle, ezt azért egy étteremben nem teheted meg.

Mi Krétán részt vettünk a szálloda másik éttermében rendezett helyi specialitásokat bemutató vacsorán. Nagyon sok féle ételből hoztak ki ízelítőt.

Igazából szerintem egy-egy rossz tapasztalatból általánosítanak emberek, vagy esetleg tapasztalat nélkül mondanak véleményt. Nagyon-nagyon sokszor találkozom ezzel. Homályos magyarázatokat kapok ezzel kapcsolatban, mindig. Ha kíváncsi vagyok a látnivalókra, akkor AI-vel is meg tudom nézni, ha meg nem vagyok kíváncsi, akkor annak nem ez a szolgáltatás az oka!

Lehet "undorítónak" minősíteni az ellátást, de továbbra sem tudom megérteni, hogy mi okozza azt a fajta hevületet, ami megmutatkozik ezekben a hozzászólásokban. Állítom, hogy nincs akkora jelentősége, mint amekkorának kihozzák.

Ha étteremtulajdonos lenne az illető, akkor még megérteném!  :-)  :-)

Előzmény: freyya (1720)
freyya Creative Commons License 2007.05.31 0 0 1722
Csak összehasonlítás végett: tavaly voltam 5 napot párizsban, csak kajára elment naponta 60-70 euró, pedig nem vagyok egy nagyétkű alkat, általában megelégszem egy főétellel és mellé egy desszerttel, nem eszem végig az étlapot. Ugyanennyi pénzből előző évben Santorini-n egy hétre befizettük a félpanziót, és annyit ettünk, amennyi belénk fért.
Szetka Creative Commons License 2007.05.31 0 0 1721

Annyira szerettek kötözködni (legalábbis egyesek), hogy inkább pontosítok:

... egy bizonyos összegig megéri megfizetni az AI-t, egy bizonyos összeg felett nem.

Pl. Ha ugyanolyan kritériumokkal az egyik szálloda pl. 140.000 Ft/két hét, de FP, a másik szálloda - mondjuk - 160.000 Ft, de AI., akkor mindenképp az utóbbit választom. Ennyi nekem belefér.

freyya Creative Commons License 2007.05.31 0 0 1720

"kizárod magad abból, hogy máshol is megkóstold a helyi ételeket"

Baromság. Utaztunk már rengeteget előre befizetett ellátással és anélkül is. Meg lehet ismerni a helyi konyhát így is, úgy is, de előre befizetve sokkal nagyobb eséllyel, mert legtöbbször büférendszerben megy a kaja, és akár 8-10 fajta helyi jellegzetességet is kipróbálhatsz egyetlen étkezés alatt. Meg aztán a befizetett kajának nem lehet rabja az ember, csak a saját hülyeségének, nincs az étteremben verőlegény, aki másnap elfenekelne, ha előző nap nem jelentél meg kajaidőben, mert lekötött valamelyik kirándulás. Ráadásul ha előre szólsz, hogy nem érsz vissza a befizetett étkezésre, mindenhol csomagolnak neked kaját. És a hangulat kedvéért éppúgy beülhetsz ide-oda. Árban meg pláne megéri befizetni, hiszen minimális összegért annyit és annyifélét eszel, amennyit akarsz, ugyanabból az összegből legfeljebb olcsóbb éttermekben kaphatnál be valami tartalmasabb előételecskét, de egy teljes menüt már nemigen tudnál végigenni. Azt meg ne nevezze nekem senki gasztronómiai élvezetnek, hogy minden nap más helyen eszi meg a Pizza Margherita-t vagy a gyrost.

Előzmény: ath (1712)
borzimorzi Creative Commons License 2007.05.31 0 0 1719

Arról, hogy Te valaha is megérted, miről beszélek, már lemondtam. Viszont a többieknek még adtam egy esélyt... Baj?

Csót:

b

Előzmény: ath (1714)
Szetka Creative Commons License 2007.05.31 0 0 1718

Lehet, hogy az a célja, sőt egészen biztos, de...... attól még azt csinálsz, amit akarsz.

Azért írtam (nyilván csak a saját példámat hozhatom fel), hogy egy bizony összegigl megéri, hogy kihagyjak pár napot. Bizonyos összeg  felett meg nem! Ennyi.

Nekem nem olyan fontos a gasztronómia (több okból, de ezt ittt most nem részletezném). Azért egy-két jellegzetességet természetesn kipróbáltam.

Amikor Santorinire kirándultuk, ott is tölthettem volna az időmet a kajálással is, de a látnivalók sokkal jobban érdekeltek.

Szerintem az egésznek nincs akkora jelentősége, mint amekkora indulatokat kavar egy-egy embernél. Kissé fel van fújva (hogy jó "magyarosan" fogalmazzak).

Előzmény: ath (1712)
freyya Creative Commons License 2007.05.31 0 0 1717
Egyetértek. Én is szeretem a szervezett kirándulásokat, mert rengeteg mindent meg lehet tudni egy idegenvezetőtől, meg én kimondottan élvezem is, ha mesélnek nekem erről-arról miközben nézelődöm. Azt viszont számtalanszor tapasztaltam, hogy feleannyiba kerül az idegenvezetős kirándulás, ha helyi utazási irodánál fizetjük be, és nem még itthon.
Előzmény: megyi99 (1716)
megyi99 Creative Commons License 2007.05.31 0 0 1716

Azért nem minden szervezett utazás rossz. Mi nagyon sokat utaztunk egyénileg, de tavaly utazási iroda szervezésében mentünk Párizsba öt napra. Szuper volt, és abból a pénzből nagyon olcsó fapados jeggyel sem tudtuk volna kihozni az utat. Ami a legjobb volt , az idegenvezető. Csak hatan tartottunk vele, így szinte barátilag jártuk be az egész várost. Sokkal többet megtudtunk tőle, mint ami a könyvekben le van írva, és rengeteg időt spóroltunk azzal, hogy tudta, hova mikor érdemes menni, mikor vannak kevesebben. Szerintem, ha az ember rövid idő alatt minél több mindent szeretne megnézni, akkor nem árt egy idegenvezető, még akkor is, ha azért beszélünk nyelvet.

borzimorzi Creative Commons License 2007.05.31 0 0 1715

Éppenséggel nem rendre akarom őket inteni, hanem Szervét után szabadon egy kis toleranciáért jajdultam fel. Annak felismerését szeretném kicsiholni a t. topiklakókból, hogy sem az x külföldi, sem pedig az y magyarországi utazónak vagy helybenlakónak nem feltétlen kötelező érvényűek azok az illemszabályok, amelyeket egyes topiklakók közvetlen családi környezetében betartandóknak ítélnek.

A japán ovisokat például dicsérik a böfögésért és a bélgáztermelésért az asztalnál, hiszen az egészséges. Na, próbáld meg ugyanezt egyszer itthon, vasárnapi ebéden, a nagyinál. Ugyanakkor a japán jólneveltséggel nem egyeztethető össze az utcán, gyaloglás közben való evés, míg minálunk elfogadott. Kinek a fokhagymás kolbász a büdös, kinek az osztriga, kinek a pálpusztai, kinek a kumisz. És igen, egyeseknek a felsoroltak valamelyike éppenséggel mennyei illatú...

Relatív a norma. Amíg ezt nem értjük meg, addig legfeljebb megjátszhatjuk a széles látókőrű kultúrembert. Ezt próbálom megértetni, a jelek szerint kevés sikerrel.

Csót:

b

Előzmény: Törölt nick (1680)
ath Creative Commons License 2007.05.31 0 0 1714
szerintem ne égesd magad tovább. megint nem értetted amit írt, de ezen már meg sem lepődünk.
Előzmény: borzimorzi (1713)
borzimorzi Creative Commons License 2007.05.31 0 0 1713

Nem olvasol figyelmesen, tyutyuka. Nem félig fedettlen felsőtestről volt szó, hanem strandpacskerről és a templom felekezeti hovatartozása sem volt meghatározva.

További jó kéjelgést a sznobériában!

Pá.

b

Előzmény: Jacques de Molay (1678)
ath Creative Commons License 2007.05.31 0 0 1712

szerintem pedig az ai a legundorítóbb dolog amit utazás címszó alatt kitaláltak. az a célja, hogy ki se menj a komplexumból, hiszen különben ha kimész, mi értelme van befizetni az ai-re? kizárod magad abból, hogy máshol is megkóstold a helyi ételeket és nézed az órád, hogy visszaérj a vályúhoz. és igen, az ételek is fontosak, azok is a helyi kultúra részét képezik.

egyébként minden hely amiket felsoroltál híres arról, hogy fillérekért elképesztő jókat ehetsz, akkor, ahogyan és ahol te szeretnél.

egyszer volt szerencsém egy ilyen helyhez és soha többé be nem tenném a lábam.

Előzmény: Szetka (1711)
Szetka Creative Commons License 2007.05.31 0 0 1711

A sztereotípiáktól ments meg uram minket!

Te tulajdonképpen enni mész külföldre? Csak azért kérdezem, mert az írod, hogy az "AI"-sektől kiráz a hideg. Miért? Az ellátás a fontos? Szerintem más a lényeg.

Nem gondolod, hogy egy ember viselkedése, nyitottsága a világra, stb. nem attól függ, hogy teljes ellátással, félpanzióval, vagy ellátás nélkül utazik? Kivéve a kifejezetten gasztronómiai célú utazást.

Én pl. nyaraláskor, ha úgy ítélem meg, hogy a FP és az AI között nem nagy a különbség árban, simán igénybe veszem az AI-t, és még mindig meg tudtam nézni azokat a nevezetességeket, amelyekre kíváncsi voltam (pl. Pammukale, Sagrada Familia, Guel Park, Meteorák, Arkadi Kolostor, Monserrat Szilakolostor, stb.).

Igaz nem vagyok egy ínyenc, és nem az ebéd a szempont, de legyen lehetőségem arra, hogy igénybe vegyen, ne kelljen vele külön foglalkozni, egyébként huszadrangú dolog.

Úgy gondolom, hogy felesleges általánosítani, mert az AI-ellátás nem azt jelenti, hogy egy bunkó turista vagy, és semmi mást nem akarsz, mint félrészegen a medence szélén ordítozni.

Ilyen embereket egyébként mindkét oldalon találsz! A jellemétől függ, nem a befizetett szolgáltatástól. Szerintem.

Természetesen más a helyzet a kifejezetten "városlátogatás" célú utazásoknál.

Előzmény: ath (1705)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!