Az angolszász kféle spoon meg cup mértékegységek nem saját kanálkészletre vannak ám kitalálva! Mindenkinek van otthon kis mérőkészlete. Az IKEA-ban 199 ft. És akkor tuti 5 ml a teásknál, 15 ml az evőkanál, és ~2,4 dl a cup. A dizájnos :-) étkészletünk evőkanala, és a nagymamától örökölt ezüstkanál közt több mint kétszeres különbség van. :-))) Hiába, az akkoriak még tudtak nagykanállal enni! :-)
Lehet kapni nagy kiszerelésű sütőport is, és akkor nem kell a kicsiket üvegbe töltögetni :-)
Pl. Corában is láttam a Haasnak azt hiszem nagyobb kiszerelésű csomagot.
Nekünk évek óta olyan van:-)
Azért mindenkinek ajánlom, hogy mérje ki a saját kanalához a csomagot, mert nagy különbségek lehetnek kanál és kanál között (Pl az én evőkanalam kb 30%-al nagyobb mint amit anyu használ)
Tegnapi este eredménye a szelhető kuglóf-illaton kívül: 6 kicsi kuglóf + 1 tepsi maflás - mindez a fahéjas kuglóf 1 adagnyi tésztájából :)
10 dkg mazsolát és 15 dkg lengyel (na, csak megvan a nemzetiség is a végére) gyümölcsdarabkát raktam bele - utóbbiak hajlamosak a letapadásra még kivajazott forma esetében is, úgyhogy egy kugli el is szakadt kicsit, de nem vészes, úgy is jó :)
Ja, és az illat miatt önkéntelenül is az "It's beginning to look a lot like Christmas" - kezdetű Bing Crosby-számot kezdtem dudorászni :)))))))))
nah, nem sutottem vegul mostanaban muffint, de az egyik kedvenc receptemet megosztom veletek (ezert nincs is meg atkonvertalva evokanalra, de hatha van valakinek ilyen cup-cucca, szoval azert leirom igy is)
Nekem US cup-keszletem van, a kovetkezo van irva raja:
1 cup: 236,6 ml
1/2 cup: 118,3 ml
1/3 cup: 78,9 ml
1/4 cup: 59,2 ml
a recept pedig:
szaraz hozzavalok:
1,5 cup liszt + 2 pupozott kk sutopor (teaskanalat irt, de szerintem ennyi eleg, ez kb. 1/2 csomag)
3/4 cup cukor
csipetnyi so (ez szerintem fontos, jobban kihozza az edes izeket)
nedves hozzavalok:
1/3 cup olaj
1/3 cup tej
1 tojas
2 tk vanilia esszencia
+ 1 cup valami (gyumolcs, csoki, repa, mazsola - persze lehet meg fahejjal meg fuszerekkel izesiteni)
nalunk kedvenc: fagyasztott afonya (volt, hogy fele alma-fele afonya)
fel cup csoki (=fel tabla) + fel cup marcipanmassza kockakra vagva, tetejere mandulalapocskak.
nekem ez az alaprecept nagyon bejott, a Jamie Oliver honlapjan talaltam. Ha legkozelebb sutok, megnezem, hogy egy cup hany evokanalnak felel meg.
Ja, a mazsola egy része kiváltható más finomságokkal... Tettem már bele aprított csokit, de nagyon jó az a cseh/szlovák (no, melyik) apró déligyümölcs-keverék is :)
Hát, ezt eddig csak egy nagy formában próbáltam még (kicsi hatosat csak nemrég vettem - tudod mit, ezzel én is felavatom :)) - de gondolom, a massza szétosztható. Teszek egy kísérletet, aztán beszámolok a napokban :))
Mindenféle muffint lehet benne sütni. Na mondjuk a búvár túróssal azért nem pepecselnék :-), de azon kívül szinte mindent. Pont az a jó benne, hogy egy falatnyi, nem morzsázunk vele evésnél sem. :-)
Én már reklamáltam a rózsaszín csíkos miatt... Ugyanis nekem mindig 19 db-ok vannak a 25-ös pakkban... Na, pénztárnál kibontjuk, kislány átszámolja - abban csak 17 volt... Persze elhoztam, de meg sem kérdezték, nem akarok-e kevesebbet fizetni érte... :(
Az én egyik kedvencem a fahéjas kuglóf, ami az 5ker :) egyik sütőporának hátulján tanyázik.
És itt egy "haverja" is, egy fájlba voltak beírva:
Fahéjas kuglófHozzávalók: 250 g vaj v. margarin, 250 g cukor, 1 tasak vanillincukor, 4 tojás, 1 üvegcse rumaroma, 1 teáskanál fahéj, 250 g liszt, 1 tasak sütőpor, 250 g mazsola, 125 g őrölt mandula vagy dió
Díszítés: porcukor és vanillincukor keveréke
vajat a cukorral, vanillincukorral, tojásokkal, aromával és a fahéjjal elkeverjük. Óvatosan hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, hozzátesszük a mazsolát és a mandulát, kivajazott formába öntjük. Sütés után hagyjuk kihűlni, cukorral beszórva tálaljuk.
Sütés: gázsütő 2. fok előmelegítve 85-95 perc.
Csokis-mogyorós kuglófHozzávalók: 200 g vaj v. margarin, 250 g cukor, 1 tasak vanillincukor, 5 tojás, 1 üvegcse rumaroma, 1 csipet fahéj, 180 g őrölt mogyoró v. dió, 120 g liszt, 1 tasak sütőpor, 100 g csokireszelék
Díszítés: 1 tasak ét tortabevonó
A hozzávalókat a mogyoró és a csokireszelék kivételével konyhai robotgéppel jól összedolgozzuk és min. 1 percig a legmagasabb fokozaton verjük, majd hozzáadjuk az őrölt mogyorót és a csokireszeléket is. A tésztát egy kivajazott, belisztezett formába öntjük.
Sütés után a kuglófot hagyjuk kihűlni, majd tortabevonóból készített csokoládémázzal bevonjuk.
Sütés: villanysütő: 170-180 fok (előmelegítve), légkeveréses: 150 fok (előmelegítve), gáz: 2. fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: 65-75 perc, a forma nagyságától függően
Ma végre vettem a képesboltban 3,5 cm-es kapszlit is. Na ez pont beleillik a minimuffintepsi mélyedéseibe. Kicsit győzködni kell :-), de jó. Viszont nagyon úgy tűnt, hogy ez a kapszlirendelés egyszeri dolog lehetett a képesboltban, mert már alig volt belőle, szinte csak a színesek, meg vagy 4-5 cs. ebből a kicsiből. Ez se túl jó kiszerelés, mert 20 db van egy csomagban, és ugye a tepsi 24 lyukú...
Én nagyon szeretem az egyszerű dolgokat - ezért vettem muffinsütőt. :-) Először összekeverem a nedves hozzávalókat. Ritkán vacakolok vaj/margarin olvasztással, 1,5 dl olajjal helyettesítem. Ha minden nedves cucc egyben van, elkezdem belekeverni a szárazakat egymás után. Ha a végén még túl száraz a massza, akkor tejjel lazítom. Teflon sütőm van és nem is sütöttem igazán ipari mennyiséget vele, de már látszik a bevonaton a mosás nyoma. :-( Pedig áztatom, szivaccsal mosom folyékony mosogatószerrel. :'-(