Keresés

Részletes keresés

benbe Creative Commons License 2022.10.10 0 2 32208

Első közelítés, hogy nem tudja:

https://www.marklin-users.net/forum/posts/t33599-New-mfx-MM-and-DCC-light-signal-Marklin

De ez csak a netről, nem volt még a kezemben a gyártótól dekóder.

Előzmény: Ganzfav (32207)
Ganzfav Creative Commons License 2022.10.10 0 0 32207

A segítségét kérném, aki otthon van dekóder típusok és programozás témában.

Vettem egy 25875-ös cikkszámú RE 420-as Trix mozdonyt. Gyári hangos mozdony, ABC féküzemben használnám de a CV27-et nem engedi programozni. Gyárilag 48 az értéke azt ennyi...

Valaki esetleg tudja, hogy ez a funkció csak le van tiltva vagy a Märklin dekódere tényleg nem támogatja ezt a funkciót? Köszönöm!

Törölt nick Creative Commons License 2022.10.10 -6 1 32206

Leírta, hogy miért nem ért rá. Ennyi történt. Politikát te kevertél bele. De ha már belekevertél, akkor annyit had mondjak, hogy ha kicsit is nyitott szemmel jársz (van gyereked iskolában?), akkor tudod, hogy az oktatás padlót fogott, az oktatás meg az ország jövője.

Előzmény: ELŐRE! (32199)
benbe Creative Commons License 2022.10.10 -5 1 32205

Az csak egy helyzetjelentés, hogy hol voltam a napokban, miért nem értem rá válaszolni. Ez egy sima munkajogi konfliktus, arról nem tehetek, hogy a főnököm fideszes képviselő. Nem én neveztem ki.

Előzmény: RhB (32204)
RhB Creative Commons License 2022.10.10 -1 3 32204

Szerintem a tüntetéses linkre gondolt....

Előzmény: benbe (32203)
benbe Creative Commons License 2022.10.09 -5 0 32203

Az IB politizál? Ez rendkívül érdekes gondolat. Az IB a világ legszélesebb körben elfogadott oktatási rendszere, mindent csak ahhoz képest lehet tekinteni. A honlapomon meg nincs szcientológiai link, mivel megvetem őket. De ha mégis lenne, kérlek szólj, mert akkor valamit félrenéztem, és én is tiltanám őket.

Előzmény: ELŐRE! (32199)
ELŐRE! Creative Commons License 2022.10.09 0 1 32202

Köszi, mondjuk a ZIMO-ból kinéztem volna.

Előzmény: csíkos-háTTú (32195)
ELŐRE! Creative Commons License 2022.10.09 0 1 32201

De ezen már túl vagyok, a feltételek közt nincs ilyen opció, sajnos azzal a grafikus menüs felülettel kell folyamatábrát/feltételrendszert csinálni.

Előzmény: diginewl (32196)
ELŐRE! Creative Commons License 2022.10.09 0 1 32200

5-ös, és sokmindent lehet, csak gondoltam nem bogozom ki ha már más megtette :) de akkor nekiesek :)

Előzmény: diginewl (32196)
ELŐRE! Creative Commons License 2022.10.09 0 6 32199

Off

nos akkor itt az ideje, hogy én is letiltsalak! Egyrészt mert politizálsz itt (a linked) másrészt mert szcientológiai linket találok a weboldaladon és még tanár is vagy (már ha igaz). Nincs miről beszélnünk.

Előzmény: benbe (32198)
benbe Creative Commons License 2022.10.09 -4 1 32198

Sorry, van ez az izé, ami miatt most aránylag kevéssé érek rá.

A rövid válaszom, hogy az én stílusom tárgyilagos. Ezt a kutatások szerint az emberek ~70%-a támadónak veszi. Én meg nem szeretem a sugar-coatingot, magammal szemben sem várom el. És a diákjaimnak is mindig egyenesen megmondok mindent, mert a világ legkeményebb középiskolai vizsgájára készítek föl (International Baccalaureate), ahol ha nem ők a legjobbak, akkor nagyon gyér pontszámot érnek el majd. Így nagyon várják az őszinte véleményt, és ha kétoldalas hibalistát küldök például a tudományos cikkükre, akkor nagyon boldogok, hiszen a segítségemmel óriási zakókat úszhatnak meg. Ha valaki az Egyesült Királyságba, különösen mondjuk OxBridge-be akar továbbtanulni, akkor ajánlást kell kérnie, amit szintén kőkemény őszinteséggel írunk meg az iskoláknak. USA, Ivy League-MIT-Princeton-Stanford ugyanez. Mindent őszintén kell megírnunk. Ami jó, azt jól, ami rossz, arról meg rosszat. Amiben csak jó van, el sem olvassák. Nekem viszont az Egyesült Királyság vagy az Egyesült Államok bármely egyeteme elhiszi, amit írok, mert személyesen én is és iskolám többi tanára is konzekvensen mindig a kőkemény igazságot írja. És nekem a legtöbb diákomat fölveszik. Ahol becsomagolják az információt, onnan meg senkit nem vesznek föl.

A türelmemet a kis kilencedikeseknek tartogatom. Afölött már a diákok tudják a fizikát. Ha tévedek - ami gyakori, mert számolni például nem tudok -, akkor gondosan forrással alátámasztva jönnek az ellenvéleménnyel.

Előzmény: Tyapa (32197)
Tyapa Creative Commons License 2022.10.09 -2 6 32197

Off 

Csodálkoztam volna, ha választ kapok. Lányom szülinapját ma ünnepeljük, erről jutott eszembe egy kitalált “történet”, hátha ez segít. Egyébként a fórumról szól. Szerintem.

Adott egy születésnap, az érintettek inkább nem otthon főznek, hanem elmennek egy étterembe. Az ünnepelt, rokonai, barátai, ismerősei, kollégái egy olyan helyet választanak, ahol korábban már többször voltak, nem kifejezetten olcsó, de eddig minden maximálisan rendben volt.

Az adott napon telt ház van. Nem vészesen, de késve veszik fel az italrendelést, majd az ételt is. Elég lassan érkeznek az italok, majd az ételek is, ráadásul nem teljesen egy időben, így azoknak is várni kell, akik már megkapták. Az ünnepelt egyik ismerőse ezt elég hangosan szóvá teszi az italosnak, majd a felszolgálót is helyre rakja, a többiek ekkor már elkezdenek fészkelődni. Aztán pont ő a steak-et nem azzal a körettel kapja, amivel kérte. A többiek (idegenek is) finoman próbálják csitítani, de ő üti az asztalt, kéreti a manager-t, majd kioktatóan, jó hangosan, hogy mindenki is hallja, szájbarágósan elkezdi. Ő a vendég, nem azt kapta, késve kapta, nem ezért fizet annyit stb. Gyors döntés a vezető részéről, vagy megvárja, hogy elkészüljön a megrendelt köret vagy elfogadja a kihozott ételt ingyen. Duzzogva elfogadja a második verziót. Mindenki, még a környező asztaloknál is döbbenten hallgatják, hogy az érintett nevetve megjegyzi, tulajdonképpen ezt is a köretet is pont annyira szereti, mint a rendeltet, vacillált is, hogy melyik legyen, de így tökéletes, hiszen még fizetnie sem kell.

A születésnap hangulata oda, az ünnepelt nem is érti az egészet, csendben elfogyasztják az ételeket, kényszeredetten koccintanak, egyedül az emberünk boldog. Hiszen igaza volt, bár ehhez az adott helyzetben le kellett mennie az érvelésében az atomi szintre, ahol minden fekete-fehér-igen-nem és persze egy burkot kellett vonnia maga köré, amiből csak a belülről látható szempontok látszanak, kívülről innen képtelenség szemlélni a helyzetet. Mert ugye pl. az sehol nincs leírva, mennyi időn belül kell az italt kihozni. Ha 3 percen belül jön kiváló, 5 perc jó, 8 perc elfogadható, 10-nél már van aki megjegyzi, hogy szomjas, 15 körül valaki halkan megkérdezi a felszolgálót, hogy mikorra várható stb. Igazából 3 percen túl bármikor is hozzák, lehetőség van belekötni, ha valaki akar. Nincs egyetemes igazság, az élet bonyolult.

Lehetsz bármilyen jó cimbora, kiválóan érthetsz az ételekhez, italokhoz, szakmádból kifolyólag lehetsz egyébként kiváló társalkodó partner bizonyos témákban, ha a burkodból nem tudsz kilépni, ha az élet összes helyzetét, konfliktusait, vitáit csak egyféle szempont szerint tudod megélni és mérlegelni (a magadnak felállított szabályok és törvények szerint) és nem tudsz társaságban viselkedni, ne csodálkozz, ha legközelebb kinéznek onnan vagy meg se hívnak, főleg úgy, hogy ezt nem először játszod el. El kell dönteni melyik a fontosabb, te magad, a születésnap vagy egyik sem, hanem a cirkusz. Ha nem a születésnap, a kérdés még mindig az, miért és ez miért jó?

On

Előzmény: Tyapa (32189)
diginewl Creative Commons License 2022.10.09 0 3 32196

Melyik loksound? 5-ös? Ha az, akkor hívd meg a dekóder programozó programot, és nézd meg benne, hogy lehet-e ilyen összefüggést beállítani. Ebben az 5-ösben nagyon sok választható összefüggés kapcsolható össze, a legördülő menükből derül ki, mit fog engedni.

Ha régebbi a loksound dekóder, azt nem tudom, azok hogyan működnek.

Előzmény: ELŐRE! (32194)
csíkos-háTTú Creative Commons License 2022.10.08 -1 1 32195

Az ESU-t nem ismerem annyira, de én nem találtam benne egyetlen ilyen lehetőséget sem. Rossz hírem van, más gyártóknál se tudják.

Előzmény: ELŐRE! (32194)
ELŐRE! Creative Commons License 2022.10.07 0 0 32194

A szakértőkhöz lenne egy kérdésem: be lehet-e állítani az ESU loksoundot úgy, hogy ABC jel bal oldali érzékelésénél sípoljon egyet (pl F3)? Ha igen, hogyan? Ez ma korunk nagy kérdése.

rm40 Creative Commons License 2022.10.05 -2 2 32193

Na igen, az általam gyűjtött IV. korszakban még azokon a járműveken sem igen használták, ahol az be volt építve. Helyette mindenre is a jellegzetes nagyméretű akkus végzárlámpát akasztottak.

Előzmény: nazareth (32192)
nazareth Creative Commons License 2022.10.05 -1 1 32192

Ez tetszik is nekem, mivel az eredetin sem volt jellemző a vörös jelzőüveg használata. – ja, akkor jó... Nem erre az esetre szabtam a leírásomat. Én általában a fényszórókkal működtetem a végzárakat, adott esetben külön letilthatóra beállítva. Egyébként nagy jelentősége nincs; a nagyvasúton eléggé összevissza működnek a végzárak (főleg szerelvényt vontató mozdony esetén). 

Előzmény: rm40 (32191)
rm40 Creative Commons License 2022.10.05 -1 1 32191

> És nem kellene neki? Elvileg, ha F0-lal bekapcsolod a fényeket, a végzárnak is működnie kell... Azt csak az F6-nak kell letiltania.

F0 az eredeti kiosztás szerint nem kapcsolja a vöröset, azt az F4-gyel lehet felkapcsolni. Ez tetszik is nekem, mivel az eredetin sem volt jellemző a vörös jelzőüveg használata.

> (itt nem tudom, hogy a "+" mit jelent)

Elnézést a pongyolaságért, ez a kettő gomb együttes használatát (tehát logikailag F0*F5-öt) jelentett, de valószínűleg sima F0-ra is kiadná, csak azt már este nem próbáltam le.

Amúgy a CV128 és 129 volt és maradt is 0.

Előzmény: nazareth (32190)
nazareth Creative Commons License 2022.10.05 0 1 32190

CV126: 4 -> 4*

*: Itt az ajánlott 29-es érték beállítása esetén F0+F5 kombinációra megjelenik a vörös végzár, úgyhogy itt meghagytam az eredeti 4-es értéket.

És nem kellene neki? Elvileg, ha F0-lal bekapcsolod a fényeket, a végzárnak is működnie kell... Azt csak az F6-nak kell letiltania. 

Másrészt ha F0+F5 kombinációra jelenik meg (itt nem tudom, hogy a "+" mit jelent), akkor valamiért benne van a játékban az F5 is. Márpedig az nem kellene... szóval én megnézném, hogy az 1. bemenet (CV126) F0 legyen, 2. bemenet (CV127) F6 negálva; ugyanakkor a 3. és 4. bemenet (CV128 és CV129) ki legyen kapcsolva, hogy ne zavarjanak be a működésbe. 

Előzmény: rm40 (32186)
Tyapa Creative Commons License 2022.10.05 0 5 32189

Off

Kedves Benbe! Nem a témához kapcsolódik és nem szakmai kérdések, de segíteni szeretnék Neked és többieknek. Ha megértjük a motivációdat (és elvonatkoztatunk a stílustól) talán előrébb leszünk, volt már erre példa.

Tegyük fel, egy „szakmai” kérdésben részben vagy egészben igazad van. Mire mész vele, ha a stílusod, modorod, előadás és érvelési módod vagy a valamiért „értetlen közeg” miatt azokat, akikhez beszélsz, nem érdekli amit mondasz? Úgy döntenek, inkább tudatlanok maradnak, de felnőtt és egymásnak ismeretlen emberek között egy fórumon ez így nem tolerálható számukra. Megnyertél egy vitát egy fórumon (Te így gondolod), de a többiek, akiket meggyőzni szerettél volna nem így látják. Akkor mit értél el vele és a legfontosabb, mi volt valójában a célod? Kit akartál meggyőzni, azokat akikkel vitatkozol, az összes többi olvasót vagy az értetlen és béna gyártókat?

Magyarra lefordítva, mint tanár hogyan éled meg, hogy az előadásod hatékonysága (valamiért) közelít a nullához, a nebulók nagy része 1-es dolgozat írt, bár precízen leadtad az anyagot? Vagy mi van, ha rossz terembe mentél, leadtad a fizika órát annak az osztálynak, amelyiknek történelem órája kellett volna legyen, pedig nyújtogatták a kezüket, hogy tanár úr valami nem stimmel, de nem hallgattál rájuk csak objektíven elmondtad 45 percben amit akartál?

Remélem semmi személyeskedés vagy froclizás nincs a kérdéseimben, csak az őszinte segítőkészség vezetett. Bízom benne az is egyértelmű mindenkinek, csak a parttalan vitát szeretném lezárni/elterelni.

On

Előzmény: benbe (32180)
nazareth Creative Commons License 2022.10.05 0 5 32188

Na szép, nálam le van tiltva a kolléga, erre Ti meg fél hozzászólásnyi idézetekkel "szpojlerezitek szét" a topikot :) 

Előzmény: Törölt nick (32185)
nazareth Creative Commons License 2022.10.05 0 3 32187

A felső fényszóró dimmelése – ha a Bbmot-nál is úgy van megoldva, hogy az "előre világítás" és "hátra világítás" kimenetekről hardveresen van másolva a működése (nem tudom) – nem triviális. A lényeg az, hogy pl. az első-felső fényszóró akkor világít, ha az "előre világítás" és AUX3 aktív; a hátsó-felső fényszóró pedig akkor, ha a "hátra világítás" és AUX3 az aktív. 

Ebből az is következik, hogy ha az "előre világítás" kimenetet dimmelem, akkor automatikusan dimmelődik a felső fényszóró is, hiszen amikor a dimmelés miatt az "előre világítás" éppen sötét, a felső fényszóró is az. Ha az AUX3-at dimmelem, akkor viszont csak a felső fényszóró halványodik. 

Ebből az is következik, hogy elvileg a dimmelés szempontjából a felső fényszóró nem lehet fényesebb, mint az alsók. De elvileg halványabb lehet, csak annak meg nem sok haszna van (kivéve, ha 0-ra dimmelve akarjuk kikapcsolni). Persze a tényleges fényerőt a dimmelésen kívül a LED-ek és fényvezetők típusa-mérete-hossza határozza meg. 

Előzmény: rm40 (32186)
rm40 Creative Commons License 2022.10.05 -1 3 32186

Na, tegnap este az alábbiakat sikerült állítgatnom, illetve volt, ahol maradhatott az eddigi beállítás:

CV118: 29 -> 29

CV119: 0 -> 70

CV188: 1 -> 1

CV122: 29 -> 29

CV123: 0 -> 70

CV189: 2 -> 2

CV126: 4 -> 4*

CV127: 0 -> 134

CV130: 4 -> 4*

CV131: 0 -> 134

CV134: 29 -> 29

CV135: 133 -> 133**

CV312: 64 -> 40

CV313: 64 -> 40

*: Itt az ajánlott 29-es érték beállítása esetén F0+F5 kombinációra megjelenik a vörös végzár, úgyhogy itt meghagytam az eredeti 4-es értéket.

**: Itt a 134 helyett úgy tűnt, hogy működik az eredeti 133-as érték, úgyhogy maradtam ennél.

A harmadik fényszórók dimmelésére nem sikerült CV-t találnom (a CV316...322-nél a beállított 64-es értékeket változtatva nem láttam eltérést), úgyhogy az maradt, amilyen volt.

Az első (fáradtan végrehajtott) próbák után úgy tűnik, hogy hozza a jármű, amit elképzeltem.

Még egyszer nagyon köszönöm a segítséget! 

Előzmény: nazareth (32176)
Törölt nick Creative Commons License 2022.10.05 -2 4 32185

Fókuszáljunk azokra a dolgokra amik le lettek írva, és amiket láthatóan nem igazán sikerült sem itt sem korábban más fórumon sem értelmezni a vitáid során.

Ha tanár vagy akkor tudhatod hogy bármit ami le van írva azt a szövegkörnyezetben értelmezzük, kontextusban, nem pedig abból kiragadva.

Vegyünk egy páldát:

"ha nem akarsz precíziós járműmozgást, tolatást (arra nem a legjobb eszköz)" Hát ezt én is így gondoltam, vettem is egy Lokmaust.  A tapasztalat, ami igen csak releváns, mert az asztalom 90% tolatásra és 10% vonatközlekedésre alapul, hogy a Z21 App sokkal jobb ebben is, mint a Lokmaus. Persze, ez csak az én tapasztalatom. De a kijelentés, hogy az érintőképernyő nem a legjobb eszköz tolatásra, az nem véleményként, hanem tényként szerepelt itt, ebben a topicban.

És nézzük hozzá azt hogy mivel kezdtem a hozzászólást. Kiemeltem az elején a szerintem szót, lévén nem tényt közöltem, hanem a saját tapasztalatomat, és azt hogy én hogy látom ezt a dolgot. Ezt neked sikerült kiforgatni, és teljességgel elferdíteni.

"Alapvetően szerintem megvan a helye az érintőképernyős dolgoknak, de van ahol nehezen rúg labdába a fizikai gomb mellett. A z21 app is egy tök jó valami ha nem akarsz precíziós járműmozgást, tolatást (arra nem a legjobb eszköz)."

Ez egy példa volt, de igazából a legtöbb esetben hasonló módon operálsz, hasonlóan játszol a szavakkal, és csűröd, csavarod addig amíg végül a saját szemszögedből neked lesz "igazad".

Alapvetően szerintem az is problémás, hogy túl sokszor kerül elő a "tanár vagyok", "tudós vagyok", ti nem értitek hogy miként kell művelni itt a dolgokat kártya. Biztos hogy mi megyünk szembe az autópályán? Ezen érdemes egy kicsit elgondolkodni.

csíkos-háTTú Creative Commons License 2022.10.05 -1 11 32184

"...hogy én fizika-informatika-technika szakos egyetemi diploma birtokában, az egyik legmagasabban jegyzett amerikai digitális vezérlési guru publikációjára hivatkozva kijelentem, hogy a DCC jel csupa pozitív potenciálú magas állapotból áll (definíció szerint a digitális jelek egy közös földhöz képesti magas és föld potenciálú állapotokat jelentenek), és így az egyes sinekben csak egyenfeszültségű jelek vannak, totál ízléstelen. Lehet ezzel vitatkozni, megfelelő idézetekkel. Az, hogy szerinted nem úgy van, az rohadtul irreleváns."

1: Kellően mély ismeretek hiányában olvasol valamit egy külföldi lapban, és azt ex catedra tényként, követendő axiómaként hirdeted. Ez minden, csak nem vélemény. Ahogy a Bluenami dekóder sem megy igazán, csak korlátozottan a DCC sínjel nélkül! Ja és az ajnározott BT képességei csak IOS-szel, mert Android app még nincs. (Csak végig kellene olvasni a reklámot, és uram bocsá' meglátogatni a gyártó honlapját. Vagyis tájékozódni először!)

2: A DCC jel valóban pozitív logikai jelekből áll. A bármilyen kézivezélő és a parancsközpont között! A sínben már nem, akárki akármit is ír! A legtöbb parancsközpont, vagy booster sínre dolgozó kimenet egy H-híd. Annak a kimenetén pedig bizony fordul a polaritás, akárhogy is magyarázza bárki is gyakorlati tapasztalatok nélkül a hamis elméletét, vagy idézi a hibás nyugati cikket, tényként. (Most van nálam javításon egy Digikeijs központ, mert az óvatlan tulaja leégette a programozó sín kimenetét. Mily csoda, erre a kimenetre is egy Siemens H-híd dolgozik. Most rendelem hozzá az alkatrészt, mert csak a németeknél van, a Mousernél éppen nincs, a Farnell nem is tartja, idehaza sincs egyetlen kereskedésben sem.)

3: Idéznék Sándor Györgytől: "Ha egy valaki azt mondja, szamár vagy, ne figyelj oda! Ha kettő, akkor gondolkodj el! Ha három, szerezz egy nyerget!" Az általam beidézett utolsó mondatodra írtam.

Én, a magam gyakorló, paraszti eszével, és napi sok óra ilyen javítási munkákkal, és NMRA gyártó azonosítóval rendelkező DCC gyártóként a hátam mögött, befejezem itt bárki meggyőzését!

tumikas Creative Commons License 2022.10.05 -1 8 32183

"Ehhez képest azon röhögni, hogy én fizika-informatika-technika szakos egyetemi diploma birtokában"

Bizonyos értelmi szint felett nem kérkedünk azzal hogy sikerült elvégezni egy egyetemi szakot...

somytomy Creative Commons License 2022.10.05 -1 4 32181

"ami szintén nem igaz, hiszen ha a kézivezérlő programja minden kiválasztott mozdonynál más, akkor nem kell minden mozdonynál ugyanott lennie a funkciónak."

Mert azt eddig nem mondtad, hogy a matricázós megoldás részeként a kézivezérlőben csinálnál function mappinget az egyes mozdonyokhoz. Én kérek elnézést, hogy ezt a kristálygömböm nem olvasta ki a fejedből...

benbe Creative Commons License 2022.10.05 -8 0 32180

>a véleményekkel nincs is baj

Szerintem sem. Szerintem baj három dologgal van:

1. Amikor egyértelmű tényeket hagy valaki figyelmen kívül egy későbbi hozzászólásban.

2. Amikor a tudományos vita szabályait hagyja valaki figyelmen kívül.

3. Amikor a személy valamely tulajdonságával van gondja, vagy azzal magyarázza, miért nem hisz el egy alátámasztott állítást, vagy egyszerűen csak tudományos eredményeket vagy képesítéseket (például egyetemi végzettségeket kontextus nélkül, önmagában) nevetségesnek ír le, és emiatt tart hiteltelennek egy érvelést.

Sajnos itt sokan láthatóan nem a tudományos világból érkeznek, ezért a másodikat esetleg nehéz megérteni, a harmadikat viszont azért sikerülhet, úgy hívják, hogy személyeskedés, és sajnos a tudomány úgy működik, hogy a személyeskedő érveléseket automatikusan figyelmen kívül hagyja, az nem része az eszköztárának. Pontosan azért, mert a 2. pontban jelzett szabályok alapja, hogy egy adott képzettségű/tudományos fokozatú személy cáfolása egy legalább olyan képzettségű személy által jegyzett, szerkesztett publikáció idézésével lehetséges. Ehhez képest azon röhögni, hogy én fizika-informatika-technika szakos egyetemi diploma birtokában, az egyik legmagasabban jegyzett amerikai digitális vezérlési guru publikációjára hivatkozva kijelentem, hogy a DCC jel csupa pozitív potenciálú magas állapotból áll (definíció szerint a digitális jelek egy közös földhöz képesti magas és föld potenciálú állapotokat jelentenek), és így az egyes sinekben csak egyenfeszültségű jelek vannak, totál ízléstelen. Lehet ezzel vitatkozni, megfelelő idézetekkel. Az, hogy szerinted nem úgy van, az rohadtul irreleváns.

A tényekkel kapcsolatban sokkal egyszerűbb az élet. Nagyon próbáltam elkerülni, hogy konkrét hozzászólásokat kelljen idéznem, és konkrét, általam akár nagyon kedvelt emberek hozzászólásait szétcincáljam, de ha erre van igény, akkor megteszem. Nézzünk néhány kijelentést, amely azután született, hogy tényként közöltem valamit (ami igaz), majd valaki tényként írt valami tök másról, ami ezért nyilván nem igaz:

"De mi tiltja, hogy a gombok programozhatóak legyenek? Már persze, a lustaságon kívül.” - programozhatóak, csak a dekóderben kell a function mappinget a gombhoz rendelni az igényed szerint."

Itt STM kolléga azt állítja, hogy megoldhatom, hogy mindig azonos funkciógombhoz tartozzon egy adott funkciója a dekódernek, mert a function mapping ezt lehetővé teszi. Természetesen ismerem a function mappinget, a function mapping témaköre az egyik fő problémám az MTB gyártó működése kapcsán (az MTB által javasolt dekóder használata esetén ütköztek a dekóder funkciói egymással). Vannak olyan dekódereim, amelyeknek köszönhetően lehetetlen az összes funkciót minden dekóderben ugyanarra a gombra programozni, mert egyszerűen a PIC programja nem engedi.

Ha engedné is, két dolog akkor is megakadályozná ezt:

1. Van több olyan funkció, ami egyes dekóder gyártóknál egy gombbal, más dekóder gyártóknál két gombbal oldható meg (pl. zárfény lekapcsolása).

2. Az összes, általam használt funkció darabszáma több, mint a lehetséges fizikai gombok száma bármely throttle esetében.

Somytomy írta, hogy " A matricával történő feliratozás egyébként egy lehetséges megoldás, bár az ugye szintén csak akkor működik, ha legalábbis az adott modellezőnél minden mozdonyon ugyanott vannak a funckiók.", ami szintén nem igaz, hiszen ha a kézivezérlő programja minden kiválasztott mozdonynál más, akkor nem kell minden mozdonynál ugyanott lennie a funkciónak.

"belépés (...) Van 10 mozdonyod, ha mindet hangosan akarod, akkor 350-400 ezer forint" aki szerint tíz mozdony egyidejű digitalizálása a belépés, az jelentős számú DCC-gurut sorol a belépő kategóriába, pedig aki tíz mozdonnyal egyszerre akar váltani, az határozottan DCC-irányba akar továbblépni, az nem belépő. Én húsz éve DCC-zem, és jelen pillanatban nincs 10 DCC-mozdonyom. Ha az MTB Csörgő nem jön ki, nem is lenne tíz, mert az én asztalomra, az általam kitalált üzemletetésbe, totál fölösleges is.

"ha nem akarsz precíziós járműmozgást, tolatást (arra nem a legjobb eszköz)" Hát ezt én is így gondoltam, vettem is egy Lokmaust.  A tapasztalat, ami igen csak releváns, mert az asztalom 90% tolatásra és 10% vonatközlekedésre alapul, hogy a Z21 App sokkal jobb ebben is, mint a Lokmaus. Persze, ez csak az én tapasztalatom. De a kijelentés, hogy az érintőképernyő nem a legjobb eszköz tolatásra, az nem véleményként, hanem tényként szerepelt itt, ebben a topicban.

"Azért megnézném, hogy egy tápról meg appról hogy megy egy DCC modell erősítő meg parancsközpont hiányában."

Blunami dekóderrel. De láthatóan ezt a kolléga nem nézte meg, mert ő tudta, hogy DCC dekóderrel lehetetlen haladni parancsközpont nélkül.

Előzmény: nazareth (32179)
nazareth Creative Commons License 2022.10.04 0 3 32179

Jaaa, hát a véleményekkel nincs is baj... A baj ott kezdődik, amikor valaki pl a DCC-egyen-kontra-váltóáram témakörben úgy kezdi az érvelést, hogy "tudom, hogy nekem van igazam, mert én ezt tanítom, ti itt mind tévedtek, és nem is fogtok meggyőzni". Olvass vissza. Azért ezt "véleménynek" nevezni erőst erős...

Az sem "vélemény" ha valaki leragad egy félmondatnál, majd három napon át adja azt a teljes fórum szájába, és erősködik, hogy az hülyeség. És teljes mértékben ignorálja a jelzéseket, hogy attól, mert ő a saját fehérének alátámasztása érdekében a komplett fórumot feketére festi, a kép még nem fehér-fekete. (Ez azért is szomorú, mert pl. én is értem, hogy mit magyaráz, mik a szempontjai, csak ezt a "véleményt" olyan aggresszíven és stílusban nyomja, amivel nehéz azonosulni.)

Na mindegy, én még a DCC-s ámokfutásnál letiltottam, most csak azért láttam, hogy mi folyik, mert a céges gépemen valamiért megjelennek a hozzászólásai.

Előzmény: ELŐRE! (32178)
ELŐRE! Creative Commons License 2022.10.04 0 0 32178

Off

Azért van a topik, hogy elmondja mindenki a véleményét. Ez miért zavar? Ugord át, ne reagáld le, tiltsd le, vannak lehetőségek. Én pl örömmel olvasom mások véleményét, más szempontokat.

Előzmény: somytomy (32177)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!