Mi Lucusnak terveztük, aztán az sohasem... A leggyakoribbak a Lucek és Luccancs, a többi meg ugyanaz, amit írsz... Beleértve az estig sorolhatnámot... :D
Olivér nekem korábban nem annyira tetszett, de ezzel a Lió becézéssel nagyon megtetszett... Így már én is szívesen adnám... :)
Ez a Lió honnan jött? : ) jó amúgy, egyedi. Én aszontam, Lucát nem fogjuk sehogy becézni. Jah. Luci, Lucu, Lucus, Lucika, Lu, Manci, Lujzi, Lulu, ááá, estig sorolhatnám. Mercit Mercinek hívjuk legtöbbször, régebben volt Merce, Mercecs, Manci, Rozál, minden : D Alberich meg Albi, Albec többnyire. Van amit előre elgondoltunk, h majd így, van, ami menet közben jött : )) és tuti jönnek majd újabbak az évek során...
Igen, harmadikra sikerült. : ))) Violánál eldöntöttük, hogy Loncinak fogjuk becézni, aztán ebből Manci lett. : ))) Rózsánál ugye Rozika volt tervezve, de ő is Manci lett. : ))) Aztán az Olivérnél kitaláltam a Liót - és azóta is Lió, pedig már három éves.
Pfau, Zója nagyon tetszett Zojka becézéssel. Így terveztem becézni. Sose hívtam így, pedig tényleg nagyon.... most meg küzdök, hogy ne maradjon egy életre Babus....
Az előre eldöntött becézéshez annyit, hogy az én lányom volt már minden előre ki sem található becenévvel illetve, úgy mint Csibegúnár, meg hasonló elképesztőségek:) Egyszer a blogomon közvéleményt kutattam, és jókat mulattam, hogy ki, hogy becézi a gyerekét. A Mókusfácán volt az egyik kedvencem a beírtak közül. Szóval Lola ilyen alapon végülis lehet még Béla is, igazad van;
Bocsánat, az utóbbi időben nem tudtam követni a fórumot, de lenne egy kérdésem: volt olyan, aki előre eldöntötte, hogy hogyan fogják becézni a gyereket és úgy is lett? Csak mert nálunk mindkét gyereknek volt egy stabil beceneve már születése előtt -, ami a keresztnevéből jött, és ahogy megszülettek, tök új beceneveket kaptak, és a születés előttiek rögtön feledésbe merültek. Nem direkt...
Szóval érdekelne majd 1 év múlva, hogy Lola-e még Daniela? Tetszik a neve, de nekem nem jön belőle automatikusan a Lola becézés... Ennyi erővel Margit is lehetne. Vagy Béla... :)
Azért a kérdés értelme az igazán fontos, de ha itt is polidilis anyázásba torkollik majd a hozzászólásod nyomán a beszélgetés, akkor az szomorú lesz... (miért is jó szavakon meg mondatokon lovagolni? Sose értettem...)
"A liberalizációnak mely foka fogadható el még?" Ez nekem nagyon tetszik.... Olyan régóta kerestem már egy ilyen frappánsan összerakott mondatot ebben a témakörben, függetlenül a nevektől...
Csatlakozom. Tőlem nem sok dolog áll távolabb, mint a nacionalizmus, de ha egy névnek van magyar alakja, akkor mi a fenéért kell az idegen alakkal arcoskodni? A Kevin még jobb ezeknél, mert annak nincs magyar változata, ha valaki nagyon ezt a nevet akarja adni, akkor nem tudja más formában. De egy Krisztofertől, Dominiktől vagy Martintól a hideg futkos a hátamon. Utóbbitól azért is, mert én Márton vagyok :-)
Néha elgondolkozom, hogy a reggeli készülődés hány gyerek után olyan stresszes, hogy valakit ennyire kihozzon a sodrából egy vadidegen ember véleménye a névadásról. ( tudom: 1 - még véletlenül se vedd a személyed ellen irányuló sértésnek, csupán átalakítottam a te mondatodat;-)
Én azért lehetőség szerint előnyben részesíteném a különböző nevek magyar változatát. Az, hogy Martint/Lorenzót adja valaki a Márton/Lőrinc helyett (egy csekély kivételtől eltekintve) csupán flancolás, divatkövetés, külföldmajmolás. Nekem ez a véleményem, neked más. Azért van a fórum, hogy mindegyikük ki tudja fejezni a saját véleményét.
Bár az ízlés valóban nem vita tárgya, az MTA igyekszik kiszorítani a magyartalannak hangzó neveket.
Az USA-ban mindent szabad, ez végül is jó, de az olvasztótégely, különféle nációkkal, míg a magyar fogy folyamatosan. Ezért lehet pl. a Dszesszikát és hasonlókat is csak fonetikusan adni, az MTA nem titkolt célja, hogy így ne legyen annyiaknak kedve hozzá.
Azért így is kegyesek, legutóbb a Lexus autómárka-nevet engedélyezték egy kisfiúnak...bár megkérdezném Frank Zappa lányát is, hogy milyen volt a Moon Unit névvel suliba járni, liberalizmus ide vagy oda.
És a nemzetiségek, külföldi szülővel rendelkezők igényeit mindig figyelembe vették, szerintem nem lenne probléma egy szanszkrit nevet adni, ha ott élnénk.