Keresés

Részletes keresés

beetee Creative Commons License 2019.04.06 0 0 27034

Azért jobb minél közelebb tenni a megvilágítandó növényekhez.

Sajnos az ilyen pótmegvilágítás fényének hatásfoka a távolsággal exponenciálisan csökken.

Illetve, ha már fénycső, érdemes tükrös (annak nevezik a vékony aluból készült fényvetőket) armatúrába tenni.

Ha csak mezei aljzatban van, akkor a csőből körkörösen kibocsájtott fény nagy részével a plafont és a falakat világítod.

Előzmény: csoer (27032)
bombaba Creative Commons License 2019.04.06 0 0 27033

Nagyon köszönöm. Lehet kapni, van ahol most leértékelve. 

24 órán át, folyamatosan üzemeltetve lenne a havi fogyasztása 520 Ft. Napi 4 órai üzemmel 87 ft/hó a költsége.

Még a lámpatest kérdéses, hogy a meglevő alkalmas-e hozzá.

Előzmény: csoer (27032)
csoer Creative Commons License 2019.04.06 0 0 27032

Körülbelül 6 éve vehettem és azóta minden télen használom ezt a fénycsövet.

OSRAM L 18W/77

Floura

Made in Germany

Ennyit találtam róla, és mivel fénycső és a plafonra szereltem, így szépen beteríti az összezsúfolt citrusok zömét.

Kiszámoltam egy egész téli időre, napi 4 órát figyelembe véve, elenyésző a fogyasztása.

Előzmény: bombaba (27013)
bombaba Creative Commons License 2019.04.06 0 0 27031

Eltévedtél a nickjeid között, úgy tűnik.

Előzmény: zùzmara (27030)
zùzmara Creative Commons License 2019.04.06 0 0 27030

Egy másik fórumon ,már megfogalmaztam.

Azért ültetünk valamit ,hogy az unokáink elmondhassák , ezt még a dédi ültette 150 évvel ezelőtt ?

Vagy 10 évente új fajtára cseréljük .

Melyik hangzik jobban?

Nekem a második .

Igaz vannak a Rappaitól ,30 évesnél öregebbek is .

Én szinte minden évben újakkal álok elő és újabbakra vágyok .

Most is várok pár fajtát  , Ausztrált ,vérnarancsot .

Közelítek a 100 citrushoz .

Ebből 50 oltvány ,most a héten is csináltam közel 20-at vadalanyba .

De ez a módszer ,nekem továbbra is teccik.

Igaz még nem próbáltam.

voodruff

Előzmény: bombaba (27026)
papirsarkany.hu Creative Commons License 2019.04.06 0 0 27029

Elírtam. Helyesen lemaradtak.

Előzmény: woodruff (27025)
papirsarkany.hu Creative Commons License 2019.04.06 0 0 27028

A képek lemaradódtak.

papirsarkany.hu Creative Commons License 2019.04.06 0 0 27027

Ezt már tavaly megcsináltam.

bombaba Creative Commons License 2019.04.06 0 0 27026

Igazad van, belátom, hogy meg lehet csinálni. 

Kételyeim azért vannak, de nem a módszerrel kapcsolatban, hanem hogy miért kell pont abból, most rögtön termő fa valakinek.  Valamint , hogy mennyire elég a keletkezett kevés gyökér egy fás szárú fa életben tartásához, sőt, termés neveléshez.

Arról is írnak a szakkönyvek, hogy pl. egy dugványból nevelt fa rövidebb életű, mint egy  magonc alanyra oltott, a gyökere miatt. Akkor egy így gyökereztetett vajon meddig élhet? 

Sokféle dolog van, különösen a YT-on, amit meg lehet csinálni, de az értelmét illetően nem győznek meg. 

woodruff Creative Commons License 2019.04.06 0 0 27025

RETIRADA DE ACODO AEREO DE LIMONERO EN 5 MESES - YouTube

A dugványozásnál ,több évet kell várni ,hogy termő fácskát kapjunk.

Ilyen szaporítási módnál ,már abban az évben terem .

Nem mindenkinek vannak évei arra míg kinevelje a termő állapotot .

Lásd példaként a magról vetést .

Van aki kivárja ,míg terem ,és van aki már második évben átoltja .

Hát nem az a cél ,hogy mihamarabb termőre fogjuk növényeinket ?

woodruff

Előzmény: bombaba (27009)
bombaba Creative Commons License 2019.04.05 0 0 27024

Igazad van, de a múlt hét még hűvös volt, nem?Talán ezért csúszik.

Előzmény: Amita13 (27022)
bombaba Creative Commons License 2019.04.05 0 0 27023

Találtam a kumkvatokról korábban felrakott fotót. amin még fiatalok, 2 évesek.

https://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9007881&go=131188886

Előzmény: bombaba (27021)
Amita13 Creative Commons License 2019.04.05 0 0 27022

Én a múlt héten írtam neki, hogy mi a helyzet, arra egyelőre nincs válasz. Nem tudom, eddig ez az első év, hogy ennyire csúszik a szállítás, illetve hogy nem is válaszol... Legalább annyi írhatna, hogy még nem jött össze a szállítási mennyiség, és várni kell. Amit azért csodálnék, mert a FB-n is ajánlják, most meg tavasz lévén mindenki fel szokott buzdulni, és rendel. Szóval remélem, nincs valami gondja. 

Előzmény: bombaba (27002)
bombaba Creative Commons License 2019.04.05 0 0 27021

A Marumi-t  2012-ben vettem már jól termő faként,  a Nagami és a Fukushu  kb 2012-ben volt friss vagy max 1 éves oltvány. 2017. tavaszán vágtam vissza a Nagamit és a  Marumit csutkára.
A megadott egyik linken a  Nagamiról vannak fotók, visszavágott állapotban és a visszavágás után kb 3 hónappal.   Nem tudom, hány szemre vágtam vissza, a formát figyeltem csak.

2017-ben, a visszavágás évében már újra virágzott mindkettő. 

Ezt a mennyiséget a Tátraitól frissen beszerzett kumkvat kb. 4-6 év után tudja produkálni. 

Előzmény: csoer (27019)
csoer Creative Commons License 2019.04.05 0 0 27020

Nem válaszoltál a kérdésemre, mennyire érdemes a kumkvatot visszametszeni?

Előzmény: csoer (27015)
csoer Creative Commons License 2019.04.05 0 0 27019

Nem akartam, hogy elázzál, de örülhetsz az esőnek. Nálunk esőnek még nyoma sincs.

Megnéztem, hát egy alapvető dolgot nem vettünk számításba.

Nagyon nem mindegy, hogy egy Tátraikert-től rendelt, kis gyenge fiatalság, vagy egy komoly törzzsel és koronával bíró teljes termőkorban lévő növényről beszélünk.

A te esetedben, azok a gyönyörűek, már elég nagyok.

Előzmény: bombaba (27017)
bombaba Creative Commons License 2019.04.05 0 0 27018

A flora-toscana-ról a tartási instrukciók lényege:

(A Flora-toscana egy német faiskola vagy forgalmazó, Nem feltétlenül értek egyet mindennel a tapasztalataim alapján, de mindenképpen hasznos információkat tartalmaz)

- nyáron a szabadtéri tartásnál a gyökerek nem melegedhetnek túl. Ha az erős nap órákig éri a talajt,
a föld rendkívül felforrósodik, a gyökerek korlátozzák tevékenységüket. Ennek eredményeként, hiába nedves a föld, kiszáradás következhet be, mert az inaktív gyökerek nem tudják pótolni a levelek vízveszteségét.
Alternatív megoldásként a citrusokat egész évben világos télikertben tarthatjuk. Itt azonban a Citrus  nagyobb leveleket és levél távolságokat hoznak létre, ami laza koronákat eredményez.

Teleltetés:

Olyan helyen, amely túl sötét vagy túl hideg, a részleges vagy teljes metszés normális, és nem okoz problémát a lime vagy egyéb citrus egészségében. A márciustól áprilisig tartó erőteljes hajtás gyorsan megújítja a koronát.

Nyári gondozás:

A citrus nyáron sok vizet igényel, különösen akkor, ha napsütötte helyen van.
Útmutatóként a FLORA TOSKANA-nál nyáron 30 percig locsoljuk citrusnövényeinket egy erős esős zuhany intenzitása mellett. Nem elég az eső.
Minden alkalommal annyira locsoljunk, hogy a föld nedves legyen a dézsa alján. De figyeljünk arra, hogy a kiszáradt földön csak átszalad a víz, leér a dézsa alá, de a talaj nem veszi fel.
Esővízzel öntözzünk, de a csapvíz sem tilos. A mai tudományos kutatások kimutatták, hogy a citrus növények kalciumot is igényelnek. A műtrágyázáshoz kiváló minőségű citrustrágyát kell használni, amelynek a nitrogén (N) és a foszfát (P) keverési aránya a káliumhoz (K) 1 - 0,2-0,7. A jó műtrágya például 10% nitrogént, 2% -os foszfátot és 7% -os káliumot tartalmaz. Jobb a 20% nitrogént tartalmazó, amihez a foszfát 4% és a kálium 14% vagy hozzávetőlegesen ennyi, amelyek összességében lényegesen több tápanyagot tartalmaznak. Ezek közül hetente elegendő egy dózis a márciustól októberig tartó tenyészidőszakban. Alacsony koncentrációjú műtrágyák esetében az adagokat ennek megfelelően kell szorozni.

Téli gondozás:

Télen a citrusnak Továbbra is folyamatosan enyhén nedves talajra van szüksége. Hosszú ideig nem szabad nedvesen áztatni, sem kiszáradni hagyni. A legjobb taktika 2-3 naponta, ha a talaj kissé száraz, mindig elegendőt adni ahhoz, hogy a talajt áztassa a dézsa aljáig. Ha mindig túl keveset önt, az alsó gyökerek mindig üresek, és fokozatosan eltűnnek. Fűtött, napos télikertekben alkalmazható ez, amíg a citrusok nőnek, dec., jan.-ban is.
Gyenge fényviszonyoknál már szeptember közepén lelassul vagy megáll a levelek, hajtások fejlődése.

Metszés:

Minél gyakrabban és következetesebben metszünk, annál szebb és kompaktabb marad. A metszés mindig 2-3 mm-rel a levél vagy bimbó felett legyen, ami a korona külső oldalára mutat. Nagyobb korona korrekciókhoz, amelyek a régi fás részig terjednek, a késő tél a legjobb idő, közvetlenül, mielőtt a Citrus kikerül. . Az 1 eurós érmét meghaladó sebeket (?) célszerű lezárni.

Altalaj:

Jó vízáteresztő, stabil talaj kell. Ez azt jelenti, hogy a földnek bőséges sziklás alkotórészeket kell tartalmaznia láva, mészkő, törött agyag vagy más anyagok, mint például a szemcsés, kavicsos vagy durva homok a keverékekben. A tiszta humusz vagy akár a tőzeg, amint sajnos a citrusfélék különleges talajaként kínálják, nem alkalmas. A lime-okat nem kell minden évben átültetni.
A legjobb idő az átültetésre március / április, a friss metszés előtt. De az azt követő hónapok júliusig (ide értve) alkalmasak az átültetésre Ezután azonban tavaszig kell várnia, mert a friss talaj egyébként túl hosszú ideig marad meg, és gyökérkárosodáshoz vezethet.(?)

Növényvédelem:

A növényvédőszert nagyon bőven kell permetezni, hogy a növény minden része, a levelek alsó részétől a kéregig, nedves legyen a hatóanyaggal. Napsütésben sosem permetezünk. Minél hosszabban marad a növényen, (nem mossa le az eső), annál jobb az eredmény.

Előzmény: bombaba (27017)
bombaba Creative Commons License 2019.04.05 0 0 27017

Most direkt kimentem az esőbe megszámolni a kumkvatokat a Nagami-n 70 körül van a számuk. A Marumi-n nem vállalom a számolást, az sokkal nagyobb és tele van.
Nincsenek feltuningolva, azt hiszem, de nyáron rendesen tápozom és öntözöm, hiszen  a termésért tartom, nem dísznek.   

Visszakerestem a felrakott fotóim közt, nagyon csutka volt 2017-ban:

https://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9007881&go=145074091

Idén, márc.végén:

https://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9007881&go=150897126

Előzmény: csoer (27015)
tedratka Creative Commons License 2019.04.05 0 0 27016

Köszönöm a válaszokat, nagyon sokat segített! Ha ezzel elboldogulok, lehet ránézek más citrusfélére is :)

Előzmény: bombaba (26996)
csoer Creative Commons License 2019.04.05 0 0 27015

Nagyon köszönöm. Elcsodálkozom mennyire rengeteg a termés. A régi paripa, hogy totál fel van tuningolva.

De mi ezt házilag nem tudjuk?

Teleltetés, metszés, tápozás, hőmérséklet, agyagos föld (de minek??).

Mennyire kellene visszametszeni? (mert a metszés terén én kezdő vagyok), 4-5 rügyre?

Előzmény: bombaba (27013)
BAttila1964 Creative Commons License 2019.04.05 0 0 27014

Kösz, a válaszodban a lényeg.

Előzmény: csoer (27012)
bombaba Creative Commons License 2019.04.05 0 0 27013

Köszi, várom a világítási infokat.

Valóban szép a kumkvat. 

Ha megengedsz egy megjegyzést: ha ezt a termésmennyiséget és formát meg akarod hosszabb távon tartani, akkor erőteljesen metszeni kell a fát. Ez az én tapasztalatom is (az elmúlt két évben folyamatosan raktam fel a folyamatról fotókat), de az előbbi hsz-ben  is az erőteljes metszés fontosságára hívják fel a figyelmet. Metszés nélkül a kumkvat 2-3 év alatt nagyon ritkássá, seprűssé válik. 

Előzmény: csoer (27010)
csoer Creative Commons License 2019.04.05 0 0 27012

Ezt nem nevezném levél pöndörödésnek, ez a kumkvat levél  alap formája.

Azért mondom, hogy nem levélpöndörödés, mert a citrus különböző problémás állapotára jellemző a levél pöndörödés.

Előzmény: BAttila1964 (27011)
BAttila1964 Creative Commons License 2019.04.05 0 0 27011

A Kumkvatra jellemző a levelének hosszanti levélszél felöli "pöndörödése"?

Előzmény: csoer (27010)
csoer Creative Commons License 2019.04.05 0 0 27010

Előkeresem a világítás témát és referálok, amint tudok. Sok éve annak, hogy a megboldogult Baumaxban vettem.

A Fortunella Margarita

A gyümölcs darabszám kb 70

A teleltetésről, először is köszönöm, másodszor úgy vettem észre évről-évre, ha beállt egy szisztema (minden körülmény), akkor ragaszkodni érdemes hozzá.

A citrusaim több mint fele már virágba került a szabadba.

A teljesség igénye nélkül:

Mexikói lime:

Oroblanco

Klementin

A kumkvát érés alatt, mint nálad, a nagy méretű Sweetie virágban és sokan mások is bő virágzásban.

Így van idejük a gyümölcsöket kinevelni (ha nem dobja le ideje korán).

Előzmény: bombaba (27006)
bombaba Creative Commons License 2019.04.05 0 0 27009

Nekem nem tetszik, nem szeretem bonyolultabban megcsinálni azt, amit egyszerűbben is lehet.

Biztosan vannak olyan növények, amiket más módon nem lehet szaporítani, csak ez a mód van utódnövény létrehozására, de nem találtam ilyet a neten. A citromnál egyszerűbben kivitelezhető a sima dugványozás.

Persze lehet kísérletezni, ha valakinek ahhoz van kedve.

Előzmény: woodruff (27008)
woodruff Creative Commons License 2019.04.05 0 0 27008

Lemon Air Layering Propagation - YouTube

Nekem teccik .

woodruff

mogic69 Creative Commons License 2019.04.04 0 0 27007

én is várok két növényt

Előzmény: bombaba (27002)
bombaba Creative Commons License 2019.04.04 0 0 27006

Nincs még limakvatod? Igazán hálás fajta. Már ősz óta fogyasztom, és még mindig van. Ha lefogy, tarra vágom a fát, újra nevelem a koronáját.

Gratulálok a teleltetéshez, igazán irigylésre méltóan sikerült.

Érdekelne a világítás,  hogy néz ki, honnan lehet beszerezni, milyen költséggel. 

Olvasgattam a neten, találtam egy olyan forgalmazót, ahol elég részletes citrustartási útmutató olvasható, a talajtól a téli-nyári tartáson, teleltetésen, tápozáson keresztül, érdemes megnézni.

https://flora-toskana.com/de/exotische-kuebelpflanzen-von-a-z/165-citrus-aurantiifolia-la-valette-saure-limette-mexikanische-limette.html#/4419-wuchsform_und_liefergrosse-zaf_105lv_stammchen_la_valette_5_l_topf_80_100_cm/3343-wuchsform-2_7_tage

Ugyan németül van, de gépi fordítással is érthető nagyjából.

Előzmény: csoer (27005)
csoer Creative Commons License 2019.04.04 0 0 27005

Akkor tényleg örülök, hogy nem vettem meg. Csoda szép, de a gyümölcs nagyon nem mindegy mennyire jön be.

Dísznek meg nincs értelme.

A kumkvat egy sima egyszerű ovál kumkvát, az erőteljessége és a bő termőképessége fogott meg. Meg akartam már egy nagyobb kumkvátot. Ezen rogyadoznak a gyümik, holnap rakok fel fotót.

A Tátraikert-től hármat rendeltem:

C. limettioides "di Palestina o Limetta Dolce Indiana"

C. sinensis x C. clementina "Tacle"

C. aurantifolia x Fortunella margarita "Lime-Quat Eustis"

Magamnak megfogadhatom ezek lesznek az utólsók. Ez már lassan citrus függőség.

Lehet ez betegség?

Nekem tökéletesre sikerült a teleltetés. Szinte semmi levélhullás, semmi nem ment tönkre.

Én napi 4 óra világítást adtam most is és ez egy vonal sugárzó, olyan mint a neon, csupán speciális fénycsővel.

Jelentéktelen az áramfogyasztása. Igaz, csak egy helyen világítok.

Előzmény: bombaba (27004)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!