Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Kételyeim azért vannak, de nem a módszerrel kapcsolatban, hanem hogy miért kell pont abból, most rögtön termő fa valakinek. Valamint , hogy mennyire elég a keletkezett kevés gyökér egy fás szárú fa életben tartásához, sőt, termés neveléshez.
Arról is írnak a szakkönyvek, hogy pl. egy dugványból nevelt fa rövidebb életű, mint egy magonc alanyra oltott, a gyökere miatt. Akkor egy így gyökereztetett vajon meddig élhet?
Sokféle dolog van, különösen a YT-on, amit meg lehet csinálni, de az értelmét illetően nem győznek meg.
Én a múlt héten írtam neki, hogy mi a helyzet, arra egyelőre nincs válasz. Nem tudom, eddig ez az első év, hogy ennyire csúszik a szállítás, illetve hogy nem is válaszol... Legalább annyi írhatna, hogy még nem jött össze a szállítási mennyiség, és várni kell. Amit azért csodálnék, mert a FB-n is ajánlják, most meg tavasz lévén mindenki fel szokott buzdulni, és rendel. Szóval remélem, nincs valami gondja.
A Marumi-t 2012-ben vettem már jól termő faként, a Nagami és a Fukushu kb 2012-ben volt friss vagy max 1 éves oltvány. 2017. tavaszán vágtam vissza a Nagamit és a Marumit csutkára. A megadott egyik linken a Nagamiról vannak fotók, visszavágott állapotban és a visszavágás után kb 3 hónappal. Nem tudom, hány szemre vágtam vissza, a formát figyeltem csak.
2017-ben, a visszavágás évében már újra virágzott mindkettő.
Ezt a mennyiséget a Tátraitól frissen beszerzett kumkvat kb. 4-6 év után tudja produkálni.
Nem akartam, hogy elázzál, de örülhetsz az esőnek. Nálunk esőnek még nyoma sincs.
Megnéztem, hát egy alapvető dolgot nem vettünk számításba.
Nagyon nem mindegy, hogy egy Tátraikert-től rendelt, kis gyenge fiatalság, vagy egy komoly törzzsel és koronával bíró teljes termőkorban lévő növényről beszélünk.
A te esetedben, azok a gyönyörűek, már elég nagyok.
A flora-toscana-ról a tartási instrukciók lényege:
(A Flora-toscana egy német faiskola vagy forgalmazó, Nem feltétlenül értek egyet mindennel a tapasztalataim alapján, de mindenképpen hasznos információkat tartalmaz)
- nyáron a szabadtéri tartásnál a gyökerek nem melegedhetnek túl. Ha az erős nap órákig éri a talajt, a föld rendkívül felforrósodik, a gyökerek korlátozzák tevékenységüket. Ennek eredményeként, hiába nedves a föld, kiszáradás következhet be, mert az inaktív gyökerek nem tudják pótolni a levelek vízveszteségét. Alternatív megoldásként a citrusokat egész évben világos télikertben tarthatjuk. Itt azonban a Citrus nagyobb leveleket és levél távolságokat hoznak létre, ami laza koronákat eredményez.
Teleltetés:
Olyan helyen, amely túl sötét vagy túl hideg, a részleges vagy teljes metszés normális, és nem okoz problémát a lime vagy egyéb citrus egészségében. A márciustól áprilisig tartó erőteljes hajtás gyorsan megújítja a koronát.
Nyári gondozás:
A citrus nyáron sok vizet igényel, különösen akkor, ha napsütötte helyen van. Útmutatóként a FLORA TOSKANA-nál nyáron 30 percig locsoljuk citrusnövényeinket egy erős esős zuhany intenzitása mellett. Nem elég az eső. Minden alkalommal annyira locsoljunk, hogy a föld nedves legyen a dézsa alján. De figyeljünk arra, hogy a kiszáradt földön csak átszalad a víz, leér a dézsa alá, de a talaj nem veszi fel. Esővízzel öntözzünk, de a csapvíz sem tilos. A mai tudományos kutatások kimutatták, hogy a citrus növények kalciumot is igényelnek. A műtrágyázáshoz kiváló minőségű citrustrágyát kell használni, amelynek a nitrogén (N) és a foszfát (P) keverési aránya a káliumhoz (K) 1 - 0,2-0,7. A jó műtrágya például 10% nitrogént, 2% -os foszfátot és 7% -os káliumot tartalmaz. Jobb a 20% nitrogént tartalmazó, amihez a foszfát 4% és a kálium 14% vagy hozzávetőlegesen ennyi, amelyek összességében lényegesen több tápanyagot tartalmaznak. Ezek közül hetente elegendő egy dózis a márciustól októberig tartó tenyészidőszakban. Alacsony koncentrációjú műtrágyák esetében az adagokat ennek megfelelően kell szorozni.
Téli gondozás:
Télen a citrusnak Továbbra is folyamatosan enyhén nedves talajra van szüksége. Hosszú ideig nem szabad nedvesen áztatni, sem kiszáradni hagyni. A legjobb taktika 2-3 naponta, ha a talaj kissé száraz, mindig elegendőt adni ahhoz, hogy a talajt áztassa a dézsa aljáig. Ha mindig túl keveset önt, az alsó gyökerek mindig üresek, és fokozatosan eltűnnek. Fűtött, napos télikertekben alkalmazható ez, amíg a citrusok nőnek, dec., jan.-ban is. Gyenge fényviszonyoknál már szeptember közepén lelassul vagy megáll a levelek, hajtások fejlődése.
Metszés:
Minél gyakrabban és következetesebben metszünk, annál szebb és kompaktabb marad. A metszés mindig 2-3 mm-rel a levél vagy bimbó felett legyen, ami a korona külső oldalára mutat. Nagyobb korona korrekciókhoz, amelyek a régi fás részig terjednek, a késő tél a legjobb idő, közvetlenül, mielőtt a Citrus kikerül. . Az 1 eurós érmét meghaladó sebeket (?) célszerű lezárni.
Altalaj:
Jó vízáteresztő, stabil talaj kell. Ez azt jelenti, hogy a földnek bőséges sziklás alkotórészeket kell tartalmaznia láva, mészkő, törött agyag vagy más anyagok, mint például a szemcsés, kavicsos vagy durva homok a keverékekben. A tiszta humusz vagy akár a tőzeg, amint sajnos a citrusfélék különleges talajaként kínálják, nem alkalmas. A lime-okat nem kell minden évben átültetni. A legjobb idő az átültetésre március / április, a friss metszés előtt. De az azt követő hónapok júliusig (ide értve) alkalmasak az átültetésre Ezután azonban tavaszig kell várnia, mert a friss talaj egyébként túl hosszú ideig marad meg, és gyökérkárosodáshoz vezethet.(?)
Növényvédelem:
A növényvédőszert nagyon bőven kell permetezni, hogy a növény minden része, a levelek alsó részétől a kéregig, nedves legyen a hatóanyaggal. Napsütésben sosem permetezünk. Minél hosszabban marad a növényen, (nem mossa le az eső), annál jobb az eredmény.
Most direkt kimentem az esőbe megszámolni a kumkvatokat a Nagami-n 70 körül van a számuk. A Marumi-n nem vállalom a számolást, az sokkal nagyobb és tele van. Nincsenek feltuningolva, azt hiszem, de nyáron rendesen tápozom és öntözöm, hiszen a termésért tartom, nem dísznek.
Visszakerestem a felrakott fotóim közt, nagyon csutka volt 2017-ban:
Ha megengedsz egy megjegyzést: ha ezt a termésmennyiséget és formát meg akarod hosszabb távon tartani, akkor erőteljesen metszeni kell a fát. Ez az én tapasztalatom is (az elmúlt két évben folyamatosan raktam fel a folyamatról fotókat), de az előbbi hsz-ben is az erőteljes metszés fontosságára hívják fel a figyelmet. Metszés nélkül a kumkvat 2-3 év alatt nagyon ritkássá, seprűssé válik.
Előkeresem a világítás témát és referálok, amint tudok. Sok éve annak, hogy a megboldogult Baumaxban vettem.
A Fortunella Margarita
A gyümölcs darabszám kb 70
A teleltetésről, először is köszönöm, másodszor úgy vettem észre évről-évre, ha beállt egy szisztema (minden körülmény), akkor ragaszkodni érdemes hozzá.
A citrusaim több mint fele már virágba került a szabadba.
A teljesség igénye nélkül:
Mexikói lime:
Oroblanco
Klementin
A kumkvát érés alatt, mint nálad, a nagy méretű Sweetie virágban és sokan mások is bő virágzásban.
Így van idejük a gyümölcsöket kinevelni (ha nem dobja le ideje korán).
Nekem nem tetszik, nem szeretem bonyolultabban megcsinálni azt, amit egyszerűbben is lehet.
Biztosan vannak olyan növények, amiket más módon nem lehet szaporítani, csak ez a mód van utódnövény létrehozására, de nem találtam ilyet a neten. A citromnál egyszerűbben kivitelezhető a sima dugványozás.
Persze lehet kísérletezni, ha valakinek ahhoz van kedve.
Nincs még limakvatod? Igazán hálás fajta. Már ősz óta fogyasztom, és még mindig van. Ha lefogy, tarra vágom a fát, újra nevelem a koronáját.
Gratulálok a teleltetéshez, igazán irigylésre méltóan sikerült.
Érdekelne a világítás, hogy néz ki, honnan lehet beszerezni, milyen költséggel.
Olvasgattam a neten, találtam egy olyan forgalmazót, ahol elég részletes citrustartási útmutató olvasható, a talajtól a téli-nyári tartáson, teleltetésen, tápozáson keresztül, érdemes megnézni.
Akkor tényleg örülök, hogy nem vettem meg. Csoda szép, de a gyümölcs nagyon nem mindegy mennyire jön be.
Dísznek meg nincs értelme.
A kumkvat egy sima egyszerű ovál kumkvát, az erőteljessége és a bő termőképessége fogott meg. Meg akartam már egy nagyobb kumkvátot. Ezen rogyadoznak a gyümik, holnap rakok fel fotót.
A Tátraikert-től hármat rendeltem:
C. limettioides "di Palestina o Limetta Dolce Indiana"
C. sinensis x C. clementina "Tacle"
C. aurantifolia x Fortunella margarita "Lime-Quat Eustis"
Magamnak megfogadhatom ezek lesznek az utólsók. Ez már lassan citrus függőség.
Lehet ez betegség?
Nekem tökéletesre sikerült a teleltetés. Szinte semmi levélhullás, semmi nem ment tönkre.
Én napi 4 óra világítást adtam most is és ez egy vonal sugárzó, olyan mint a neon, csupán speciális fénycsővel.
Jelentéktelen az áramfogyasztása. Igaz, csak egy helyen világítok.