Keresés

Részletes keresés

scsaba1 Creative Commons License 2009.02.07 0 0 1144
Nem is azért írtam, hanem ha esetleg érdekelt volna pl. a Comice, akkor azt "Társulati esperes" néven esetleg itthon is meg tudod szerezni. A teljes neve Doyenné du comice francia nyelvterületen, ebből egyszerűsödött le és terjedt el a "Comice" megnevezés. A németek pl. Vereins Dechantsbirne-nek hívják.

http://pyrus.cra.wallonie.be/searchMenu.php

Itt egy érdekes weblap. Itt tudsz keresni a különböző körtefajták szinonim megnevezései között. Persze van benne jónáhány hiba is... Ill. a képek nem a legsikerültebbek, ill. látszik, hogy egynémelyik ápolatlan gyümölcsösben készült.
Előzmény: Törölt nick (1142)
Törölt nick Creative Commons License 2009.02.06 0 0 1143
Azt szeretném kérni,ha van időd írd le légyszíves milyen ő.barackjaid vannak/könnyítésként hagyjuk ki azokat,amelyek "minden" faiskolában kaphatóak ill.a honlapodon már szerepel/ ill. mit érdemes tudni róluk/ pl a Summer Lady stb/.Arra is kíváncsi lennék,hogy a tél mennyire befolyásolja a tafrina kialakulását,ill. mennyi haszna lehet annak,hogy tavaly ősszel végre sikerült rezes lemosózást csinálnom.Bár nem olvastam el mindent a régebbi hozzászólásokból ,úgy rémlik a Score kijuttatásával kapcsolatban írtál a kellő hőmérsékletről ill.,hogy sokaknak miért nem hatásos a Score-os kezelés.Bár még van idő de a tafrinát nem árt kivesézni,mert sztem az a legnagyobb ellenség/na meg a jég, de az ellen még nehezebb védekezni/
Előzmény: Mozo66 (1132)
Törölt nick Creative Commons License 2009.02.06 0 0 1142
Azért is Írtam,hogy nem a körtében a legizmosabb ez a kertészet.A többi gyümölcsfajt érdemes megnézni ill. körtéről azokat,amiket lejjebb írtam.
Előzmény: scsaba1 (1141)
scsaba1 Creative Commons License 2009.02.06 0 0 1141
Akkor ebből a Bartlet= Vilmos körte, Bosc - az egyértelmű, Comice = Társulati esperes, Keiffer=Keiffer körte (Pyrus communis "Vilmos" x Pyrus ussuriensis fajhibrid, nagyon ellenálló mindenre, régen az alföldön nagyban ültették, de a gyümölcsének van egy birses beütése, befőttnek jó, bár nekem befőttnek sem ízlik) Sensation Red Bartlett= Piros Vilmos, Winter Nelis= Neils téli körtéje (génbankban nálunk is fellelhető)
Előzmény: Törölt nick (1139)
Flanell Creative Commons License 2009.02.05 0 0 1140
Köszi!
Bár ez inkább holnapra való, ma már kissé leesett az IQ-szintem. :)
Előzmény: napalm. (1138)
Törölt nick Creative Commons License 2009.02.05 0 0 1139
Ez a davewilson-os oldal jó,ismerem,egy csomó oldalt ki is nyomtattam belőle igaz nem a virágok kedvéért,érdemes megnézni a gyümölcs fajta-választékot,hát ott lenne mit csemegézni/pl körte :http://www.davewilson.com/br40/br40_trees/pears.html , bár nem abban a legizmosabb.
Előzmény: Mozo66 (1129)
napalm. Creative Commons License 2009.02.05 0 0 1138
Flanell, így próbáld:
www.sulinet.hu/ikep/2004/09/talajtanar.pdf
Előzmény: Flanell (1134)
Flanell Creative Commons License 2009.02.05 0 0 1137
Nekem általában nem okoz problémát kétdimenziós képeket három D-ben elképzelni (gépész a szakmám), viszont nekem ezen a képen a túlsó ág sokkal gyengébbnek tűnik, mint az első kettő. Viszont, mint írtam, szépen van megoldva.
Előzmény: Mozo66 (1131)
Törölt nick Creative Commons License 2009.02.05 0 0 1136
Köszönöm a képes bemutatót,most már kicsit magabiztosabban vágok neki az idei metszésnek....bár a termő,metszett fák láttán eltátottam a számat.Nem szoktam sajnálni a fákat,de ennyit én soha nem vágtam le róluk.Hát ideje kissé erőszakosabban kezelnem a metszőollót és a fűrészt.
Előzmény: Mozo66 (1126)
Törölt nick Creative Commons License 2009.02.05 0 0 1135
Megnéztem a Proplant lapját is,végül is az a kérdés,hogy tudnál-e/ha szépen megkérlek/ pár oltványhoz hozzásegíteni.Természetesen úgy,hogy MINDEN KÖLTSÉGET ELŐRE elküldenék/a részleteket,majd kedvező válasz esetén/.A régi almák közül van Húsvéti rozmaringom/az agyas szakemberek szerint íztelen,de ez hülyeség/ ill.egy dédapám fájáról származó,nem tudom beazonosítani,de szeretjük ,mert már féléretten is édes,kár,hogy nem túl tartós.Kóstolgattam régi körtéket is,de nem igazán jöttek be,vagy túl köves,vagy íztelen stb.Azért egyet biztosan megpróbálok,a nevét persze már a gazdája se tudja,de finom,édes,nem köves,sima citromsárga héjú,az alakja nem a Vilmosforma,inkább olyan kis köpcös.Találtam olyant is ami lapos,minta kínai őszibarack.Egy ismerős beszélt a Kongressz körtéről/így írom fonetikusan/,dícsérte,de élő fáról már nem tud.Neked milyen fajtáid vannak ?! Nemcsak körte,a többi is érdekel./Néhány jó kis körtés oldal:http://www.apfel.ch/frameset.aspx?section=hm2&strhm=produkte ,http://www.sempra.cz/lng/deu/birnen.htm , http://www.sito.regione.campania.it/AGRICOLTURA/frutticoltura/liste_varietali_pero.pdf.Jut eszembe,az újfehértóiaknak is van faiskolája? ...mert az érdi GYDKF-nek van,onnan is származnak fáim .
Előzmény: scsaba1 (1119)
Flanell Creative Commons License 2009.02.05 0 0 1134
Nekem ez a link nem megy.

Indikátorpapírért pedig már bejártam az egész várost, papírboltokat, vegyiáru-boltokat, gyógyszertárakat, mg-i boltokat, és semmi.
Előzmény: scsaba1 (1124)
Flanell Creative Commons License 2009.02.05 0 0 1133
Én nem azért nyitottam anno, mert annyira szükségem volt egy saját topikra, hanem mert máshol nem tudtam barackozni. Egyáltalán nem bánom, hogy Mozo ír bele legtöbbet... :)
De szerintem sem baj, ha a barackhoz csak lazán kapcsolódó dolgokról esik szó.
Előzmény: Mozo66 (1125)
Mozo66 Creative Commons License 2009.02.05 0 0 1132

ja , ja ...értem én a dolgot , majd meglátjuk , jöjjön itt is divatba . Ha nekem is annyi fám lesz , hogy csak virágzásra végzek a metszéssel akkor én is piacra dobom a gallyakat ..... bár azért pikli egy munka lehet , mert nem a legszebb ágakat vágom le a fáról , szerintem a megoldás az , hogy ez ember kimondottan erre nevel fákat . Nem kell termést hagyni rajta , úgy kell a koronát alakítani , hogy szép egyforma vesszőket hozzon , és ha behozza azt a pénzt amit a termésért kapnék ... akkor mindegy , legalább nem kell annyit permetezni .
Előzmény: scsaba1 (1130)
Mozo66 Creative Commons License 2009.02.05 0 0 1131

A képekről elég nehéz elképzelni a térben álló fákat , de a fiatalok szépen vannak indítva .

Milyen magasak a fák ??? Mint látod nálam is az a magasság amit még elérek , bár nagyon gondolkodom , hogy az új telepítésnél igazi váza koronát kellene csinálni ami ugye akár 3,5 m-re is engedhető , bár hátránya , hogy bizonyos fajták .. meg bizonyos körülmények hatására hajlamosak a felkopaszodásra . Meg ugye itt jön elő megint a vesszőparipám az alany . Szóval ehhez a koronához megfelelő alany kell , ami valószínűleg nem lesz .

Amúgy próbálkoztam a kicsit magasabb törzzsel is 1 méter körülivel , hogy géppel aláférjek , de az sem tökéletes megoldás , bár még fiatalok így tesztelés alatt vannak .
Előzmény: Flanell (1120)
scsaba1 Creative Commons License 2009.02.05 0 0 1130
Csak a díszfajtáknak a virága általában féltelt vagy éppen rózsavirágú, míg amiket láttam teljesen egyszerű szimpla virágok voltak, egyszer sem láttam telt virágot.

Egy szóval sem mondtam, hogy neked kellene az utcasarkon árulni (ahogy Londonban sem Luigi árulja a vesszőket Toscanaból), hanem arra próbáltam utalni, hogy meg van szervezvezve az egész, és a felvásárló ültetvényéből elviszik a vesszőket (mittudom én: kötegenként 5 euróért), megválogatják, esetleg meghajtatják, hogy virágozzon. És mivel Londonban divat, van rá nagy felvevőpiac -és itt a hangsúly a _nagyon_ van, így megéri átutaztatni fél Európán, Luigi meg 100 kötegen keres 500 eurót, és max. annyi a dolga, hogy kötegeli. Vagy valami ilyesmi...
Előzmény: Mozo66 (1129)
Mozo66 Creative Commons License 2009.02.05 0 0 1129
Ja csak van egy bibi a dologban , a metszéssel az utolsó pillanatig várni kell , mert ha nem akkor nem nyílik ki a virág és ez ott ahol az emberek ebből élnek ... tehát van munkaerő , megoldható , itt nálunk már neki kell állni a metszésnek időben , hogy kész legyen , mert ha én ...meg a többi gazda ... nem metszük meg a fákat , más nem fogja . Én sem tudnám a virágzás elejére hagyni , mert egyszerűen nem tudnám egyedül megcsinálni , és nekem fontosabb a gyümölcs . mint hogy barackágak mellett ácsorogjak az utcasarkon ...( nem akartam durva lenni ... : ) ) .

Amúgy vannak olyan fajták amik kizárólag virágoznak !!! tehát díszfák , mint a japán cseresznye . Lehet hogy ilyen vesszőket árulnak , ami akár még jó üzlet is lehet , nem mondom hogy nem . Majd ha nálunk is divatba jön , hozatok amerikából egy pár fajtát aztán belekezdek én is ...... na nem is rossz ötlet . http://www.davewilson.com/br40/br40_trees/flowertree.html#FlowerPeaches
Előzmény: scsaba1 (1127)
scsaba1 Creative Commons License 2009.02.05 0 0 1128
Jah, amit elfelejtettem: olyan nettó 3000 Ft (legalábbis tavaly nyáron ennyi volt) környékén lehet csináltatni komplex talajvizsgálatot is (Vizsgálják a növényi tápelemek mennyiségét is, így pontosabban lehet tervezni a tápanyag-visszapótlást is, nem csak exhas...
Előzmény: scsaba1 (1124)
scsaba1 Creative Commons License 2009.02.05 -1 0 1127
Érdekes, itt Pest környékén annyira nem általános. Ami engem Londonban meglepett az az egésznek a volumene. London egy 10 milliós világváros, és majd' minden utcasarkon árulják. Ez azt jelenti, hogy kamionszámra mennek a vesszők Európa déli részéről, és ez is jelent valamennyi bevétel ilyenkor a termelőnek, amikor még a "fű se nő...". (Kötve hiszem, hogy ingyen adják) Nálunk meg vagy elégetik vagy maximum leszárzúzózzák, akinek van olyanja...
Előzmény: F.Szilvi (1114)
Mozo66 Creative Commons License 2009.02.05 0 0 1126

Atifoci kért termő fáról is képet . Itt van , bár csak metszés utáni képem van . Ez a húgom telepítése és gondozása , itt vannak átszemzett fák is pl az a lapos és kb 10 évesek .

Egy idősebb fánál már nehezebb a szabályos 3 ágas koronát fenntartani , pláne 10 éve még én sem vágtam ennyire a témát .. : ) de a lényeg ugyan az , ne legyen sűrű a lomb de minél nagyobb felület legyen kihasználva . Ezekről a fákról az idén elég sok vázágat kivágtam , hogy szellősebbé tegyem a lombozatot , mert tavaly nem lehetett bemenni , mert szinte záródott a felület ... na ezt el kell kerülni !!!!

Szóval lehet improvizálni is mindig abból kell dolgozni ami van . Ma kihordtam az ágakat és ha az idő engedi a hét elején beszántom a terültet , mert itt már 3 éve nem volt mozgatva a talaj .
Mozo66 Creative Commons License 2009.02.05 0 0 1125

Nem az én topicom .....Flanellé , és engem is érdekelnek dolgok úgy hogy nyugodtan offoljatok ... : ) .
Előzmény: scsaba1 (1117)
scsaba1 Creative Commons License 2009.02.05 0 0 1124
Link

Itt találsz útmutatót alapfokú talajtani vizsgálatok elvégzésére. Nem kell hozzá semmi csak deszt. víz, háztartási sósav, esetleg indikátor papír...

A bolti sósav 20%-os így azt hígítani kell, és a pezsgésből vissza lehet következtetni a talaj mésztartalmára, ahogy írva is vagyon a pdf-ben.
Előzmény: Flanell (1120)
Flanell Creative Commons License 2009.02.05 0 0 1123
A barackjaim harmada - Mozo azonosítása alapján - Nektár H. 20 évesek lehettek, mikor vettem a telket.
Erős, nem túl sűrű vesszőket nevel. Múltkor volt róluk szó, hogy a legerősebb vesszőknek csak a felső harmadukon van virágrügy. És azok is gyakran magányosak, nem duplák. Nagyobb teleken még ezek közül is sok elhalálozik. Olyankor tavasszal csak közvetlenül virágzás előtt lehet metszeni, és vadászni kell az olyan élő rügyeket, amik nem a vesszők csúcsán vannak.
A termés nagy-nagyon nagy, magvaváló, lédús, bőre lejön. Édes, zamatos, puha húsú. Sokan mondták már rá, hogy a legfinomabb barack, amit valaha ettek.
Puha húsa és vékony (de durván szőrös) bőre miatt nagyon fogékony a gyümölcsmoníliára. Befőttnek is nagyon finom, bár nem olyan jó kemény húsú, mint mondjuk a Babygoldok.
Tafrinára átlagosan fogékony.
Előzmény: Törölt nick (1116)
napalm. Creative Commons License 2009.02.05 0 0 1122
jók
Előzmény: napalm. (1121)
napalm. Creative Commons License 2009.02.05 0 0 1121
Mozo66!
nagyon jó a szemléltető képeid!
Flanell Creative Commons License 2009.02.05 0 0 1120
Ez már nem olyan szabályos "tankönyv-fa", de nagyon szépen megoldottad! :)
Ennyit jelent a megfelelő talajelőkészítés, nálam nem nőnek ennyire. Igaz, én magoncokkal kezdek általában, helyben szemezve, ez is sokat befolyásol.
Domboldali, szerintem meszes a telkem, mégis a mandula alanyokon alig akarnak fejlődni, a legutóbbi, szomszédtól kapott félvad őszimagoncokon ellenben vissza sem lehet őket fogni. Mondjuk, ez múlt idő, mert ősszel a legtöbbet ellopták. :(

Mivel mindkét gyümölcsösöm őzveszélyes, ezért én 4 vezért használok, ha 1 odavan, könnyebb továbblépni a szabályosság irányába.

A felnőtt fákat milyen magasra engeded?
Nálam a legmagasabban termő szem talán 2,5 méteren van.
Előzmény: Mozo66 (1103)
scsaba1 Creative Commons License 2009.02.05 0 0 1119
A Proplantnak egyébként a Palesits Faiskola a kizárólagos képviselője, nem tudom nézted-e a honlapon, tehát pl. a szamócát is rajta keresztül értékesíti.

""A régiekkel az a bajom,hogy a nevük nem sokat mond és nem is nagyon ismerem őket/persze ettől még lehetnek jó fajták közöttük/""

Ezen könnyen segíthetünk :) : Link , bár a körte nem túl részletes, de ezzel szemben az alma fajtaleírásban rengeteg fajta van.

Ill. nagyobb könyvtárakban vagy antikváriumban (antikvarium.hu) Mohácsy-Porpáczy: A körte című 1958-as monográfiája, ami a mai napig az egyik legjobb a témában.
Előzmény: Törölt nick (1118)
Törölt nick Creative Commons License 2009.02.05 0 0 1118
Hát Mozo talán megbocsátja az offolást/vegyük úgy ,hogy még holtidőszak van,majdha beindul a nagyüzem kevesebbszer megyünk mellékvágányra/.Szóval :megnéztem a Proplantot ,de ők csak bogyósok.Inkább a Palesits vonal érdekelne,Náluk is vannak jó málnák/Fertődi kármin-Vénus,Tulameen,Glen Ample/,ezenkívül néhány kajszi,szilva ill. a Bohemica nevü körte/!/, az újfehértói vonal-főleg a General leclerc miatt szintén ok.A régiekkel az a bajom,hogy a nevük nem sokat mond és nem is nagyon ismerem őket/persze ettől még lehetnek jó fajták közöttük/.Szóval ha sikerül vmit összehozni az nagyon jó lesz.A részleteket esetleg priviben is megtárgyalhatjuk,hogy ne offoljunk annyit.Ja igen ,ha esetleg érdekel vmelyik az én körtefajtáim közül szívesen küldök oltó-v.szemzőágat,bár még egy része fiatal fa ,de azért 1-2 ágat le lehet menteni belőlük.
Előzmény: scsaba1 (1117)
scsaba1 Creative Commons License 2009.02.04 0 0 1117
A Haberli megszünt, legalábbis felhagyott a faiskolai termesztéssel. Jogutódja a Proplant, mikroszaporítással ill. szamócával és egyéb bogyósokkal foglalkoznak. Proplant néven keresd a gúglival. Szamócákat 60-as (vagy valami ilyesmi, nem tudom pontosan) tálcában kínálják, a bogyósokat 10-es ill. 25-ös kötegekben.
Utánna tudok kérdezni tavasszal, ha kell valami.

Körte: Körtéből valóban rossz a helyzet. A nagy faiskolák sem szaporítanak a Clap-Vilmos-Bosch triumviátuson kívül jóformán semmit. Esetleg Conferance és ennyi... Az új fajtákat a pölöskei kutatóállomáson tesztelik. Lövésem sincs, hogy van-e nekik az általad felsoroltakból, de hátha... Ill. hátha fogadnak és hátha adnak 1-1 szemzőhajtást...

General Leclerc úgy tudom van a génbankban Újfehértón. A régi fajták között is van egy-egy figyelemreméltó pl Angevine szépe, Kongresszus emléke stb...

(Remekül szétoffoljuk Mozo topikját... :D )
Előzmény: Törölt nick (1115)
Törölt nick Creative Commons License 2009.02.04 0 0 1116
A Nectar H,Ford,Incrocio Pierivel milyen a tapasztalat/bár ezt Mozotól is kérdezhetem,mert neki ezek biztos vannak/ ?Őszibarackok közül az új savszegénynek leírt fajták érdekelnek,kopszból max. a Big Top/a kopaszokból túltermelésem van,ráadásul-mivel a felesleges gyümit azért el szoktam passzolni-nem igen van rá kereslet,naná mert sokkal apróbb mint szőrösök/,de sokmindent kipróbálné,csak lassan megtelik a helyem/ezért is nevelek lehetőség szerint vmiféle sövényre v,hasonlóra.Nekem a gyüjtemény az elsődleges cél.Bár 160 fa talán hobbinak kicsit már sok,főleg,hogy 2/3-a még nem termő...
Előzmény: scsaba1 (1113)
Törölt nick Creative Commons License 2009.02.04 0 0 1115
Akkor megnyugodtam....

Nos A Haberlitől származnak/tak a málnáim egy jó rész,amikor indultak még küldtek csomagban is.Tavaly viszont azok közé tartoztak akik nemreagáltak a megkeresésemre...Gondolom nekik nem üzlet néhány ezer ft-os forgalom.Hát a körtékkel kapcsolatban van bennünk rokon vonás.Leírom a meglévő 13 Fajtámat:Vilmos,Packham's,Bosc,Téli esperes,Hardenpont/?/,Concorde,Eldorado,Jeanne D'Arc,Arabitka,Nemes Krasszán,Erdei vajkörte és a Nijesseiki japán.Idé nyáron próbálok szemezni egy-két régit is ,a szőlőhegyből szerezve az alapanyagot,de én ebből is inkább újdonságokra lennék vevő,de sztem körtéből a legrosszabba helyzet. A 2000-ben megjelent Körte szakkönyvben honosítás alatt lévő fajtákból a Concorde-t és az Eldoraot tudtam beszerezni,a többi....miközben az olasz,francia,német,cseh/!!!/ kutatók ömlesztik az újakat.Az ősszel volt a Starklnál Dicolor,gondoltam majd tavasszal rendelek,erre a tavaszi katalógusukban nincs benn,bosszantó.Azért leírom körtéből mi is érdekelne/a többi fajt majd máskor mert reggelig írhatnám/:Delwilmor,Uta,General Leclerc,Dicolor,Novembra,Erik,decora,Delbuena,Tosca,Turandot,Etrusca stb.A Palesits -nál vannak egyebek is,de ha egyszer nem küldenek....Kár....
Előzmény: scsaba1 (1113)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!