Lencsi, honnan vetted a 97-99-es statisztikákat, megkérdezhetem? Ez engem is baromira érdekel, de a legújabb Ladó-féle névkönyvben (nekem a 99-es van meg) már nincsenek ilyen számok. A régiben (80-valahányas) tök jól benne voltak.
Hol nézhetem meg ezeket a számokat?
A Beáta névről tudsz valamit, leszállóágban van? Nem értem, miért nem adják mostanában
a mamák ezt a nevet, szerintem olyan szép (na nem azért, mert engem is úgy hivnak...).
Már kinek? Nekem fiút jósoltak... De versenyben van a Meizl Matilda Eszter vagy Johanna Eszter. Bár a Johanna még nem kapott teljes zöld utat a páromtól, de egy kis hízelgés. stb...
Kriza
Hű, de ciki, nem a Főnöknek megfelelő volt a véleményem! Szóval a Sárándi Soma a legjobb, csak kötekedni akartam a Mátyással :-)))) !
(Nem ám, tényleg nekem a Mátyás jobban tetszene, de ugyebár itt a végszó nem az enyém!)
Kriza
Na végre egy "Sárándi Soma"-párti! Nekünk tetszik, bár kezdtem elbizonytalanodni...
A Sárándi Mátyás sem rossz, a Leventéből tényleg van elég sajnos.
A végén annyi jó kis nevet összehordtok, hogy bánni fogom, ha nem lesz fütyköse ennek a kis vacaknak! :o)
Ja! A Molnár Janka NAGYON szép, és a Meizl Benedek sem rossz!
Szerintem is a Sárándi Mátyás a nyerő, ha már Móricot nem akar Ágibági. A Leventéről mindig a Szörényi jut eszembe (az meg, szóval hogyismongyam). De remélem, nem bántok meg senkit!
üdv, t.
Ez nem igazság,a Sárándihoz minden jól hangzik! Azért én a Sárándi Mátyást jobban kedvelném - mármint névben! -, mint a Somát. Az kicsit nekem olyan hirtelen véget ér, bár aranyos név.
Kriza
Ágibági!
Csak, hogy nehezebb legyen dönteni: Szerintem nagyon jó a Sárándi Soma!!! Ismertem egy Soma nevű kisfiút, hát az vmi tünemény volt, de már akkor tetszett a neve, amikor még a gyereket nem is ismertem. A Sárándihoz különben is jól alliterál, és mivel a vezetéknév 3 szótagos, nekem jobban tetszik, ha a keresztnév rövidebb. Meg az én ismeretségi körömben sorra születnek a Leventék.
E-ditke!
Úgy értettem, hogy hiába gyakoriak azok a nevek, amiket említettem, mégsem kapod fel a fejed, hogy már megint egy Péter ( mint a példának okáért itt a Patríciánál vki), holott az sokkal ritkább. De tudom, hogy nem gonoszkodni akartál.:-))
PUMUKLI
Kriza: szerintem Benedek. Egyrészt könnyebb kimondani a hangrend miatt. Másrész a Barnabásnak júniusban van a névnapja. Kicsit sok lesz a júniusi ünnepek száma.
Szerintem is szep a Benedek (most nalunk is ez az egyik favorit a Matyas mellett), de mintha Tamaranak igaza lenne, a Meizl Barnabas nekem jobban hangzik
szerintetek milyen a Meizl Benedek? Nekem most ez tetszett meg... A Berci nagyon tetszik még mindig, de a Bertalan kissé túl komolynak tűnik.
Zso70, én is zsavaznék, nekem a Molnár Janka tetszik, mert a Molnár elég gyakori, a Janka meg ritka hozzá. Amúgy pedig mindig tetszett a Janka név, nálunk is felmerült a 2.-nál, de a Jakab és Janka kissé sok lenne... meg úgyis fiunk lesz...
Ez a dupla vezetéknév egy kicsit macerás volt. Még pocakos voltam amikor bementünk az önkormányzatba érdeklődni. Ott mondták, hogy hiába nyilatkozunk már előre, hogy mind a kettőnk nevét viselhesse, a szüléskor csak a férj nevére anyakönyveznek, de utána beadhatok egy kérelmet (5000 Ft-tal együtt) a dupla név miatt. Viszont a következő gyerekek már csak ezt a dupla nevet kaphatják. Így viszont elég nagy macera: új anyakönyvi kiv, TB kártya, lakcímbejelentő stb.
Nálunk még szóbajött a Sára is, de akkor még nem tudtuk, hogy lehet-e dupla vezetéknév, és a Sápi Sára nem hangzott túl jól.
Kedves Lencsi!
Bár nem nekem linkelted be, azért köszönöm az infót. :-)) Meg is találtam a '99-es adatokat, csak a '97-eseket nem, bár talán csak figyelmetlen voltam...
Lencsi: köszönöm szépen a linket. Azért vannak tanulságos esetek, legalábbis számomra...
Pl: fiúknál jóval kisebb a szórás a gyakoriságban. Mindenkinek további jó hétvégét kívánok.
Kedves Zsuzsó
Regina: 1997-ben 378 kislány kapta első és 50 második névként, 1999-ben 308 és 62. Gyakoriságban elég közel van a Patríciához (36. és 46.), érdekes módon itt senki nem tartotta gyakorinak. Szerintem szép név, csak volt egy Regina nevű osztálytársnőm (69-es vagyok, a korosztályomban igen ritka név), szegényt mindig Rebekának csúfolták, így nálam ez a két név kilőve.
(remélem nem szúrom el)
Az információ forrása: NÉPESSÉGNYILVÁNTARTÁSI FÜZETEK Lencsi
Kriza!
Kéri Karola vagy Kéri Karolina? (Londonban vigyáztam egy Caroline-ra, onnan szeretem, bár angolul még jobban hangzik)
PUMUKLI:
igazad van, a Zsiga bölcsijébe 3 Patrik jár(t) egyszerre, a főiskolás csoportomban pedig két Enikő és Melinda volt, pedig egyik sem gyakori név.
Mindenesetre Lencsi jó kis listája mutatja, hogy nem véletlenül van a homokozókban annyi Dani, Máté stb. (én is azért engedtem a férjem erőszakosságának, hogy Zsigmond Ádám legyen és ne fordítva)
Én nagyon egyetértek ezzel az iskolázottságos, meg értelmiszint-függő névválasztási elképzeléssel, ami nem biztos, hogy azt jelenti, hogy így is van valójában, de azt igen, hogy (legalább már ketten) egyformát gondolkodtunk ki:)