Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
SZerintem ott már nem beszélnek magyarul de kitudja :)
Tapasztalatom szerint jóval elötte érdemes megrendelni mert közvetlen szezonban nagy a kereslet és elfogynak az őszi oltványok, látod a lsitán már csak 8 fajta szerepel ebből is a talizmánt már kivették.
Én még most vettem solaris szőlőt és virágföldben pihennek a pincében :)
Én gyökereztetek már régóta, viszont figyelni kell a filoxérára!
Orosz módszer szerint szoktam:
a vesszőt 5 mm a szem alatt vágjuk el és vízbe tesszükk melyben 1-2 cm víz van max. A vízmennyiséget naponta ellenőrizzök és 22-26 fok a legjobb világos helyen gyökereztetjük. 10 napon belül megjelennek a levelek, majd a következő 10 nap mulva a gyökerek
- a hajtásokból csak egyet hagyunk meg!
- 5 naponként lecseréljök a vizet
- hamarább mint március nem szabad csinálni (kevés a fény)
- ezzel a módszerrel zöld hajtásokat is lehet gyökereztetni.
Tisztelt kertészkedő forum társak !!! Elinditottam egy kisérletet miszeint a szöllőt a lakásban is teljes gyökeres állapotura lehet felnevelni ! Hogy mire eljön a tavasz és már ki is ültethető addigra már szép gyökeres oltványt neveltem a tél fojamán a Kisérletet 2016.11.22-én keztem amikor is a szöllő veszőket 2-rügyesekre vágtam óvatosan bekarciktam az alját függőlegesen kb:1-2cm hosszam aztán a végeit megnedvesitve melemártottam az INCIT-8 hormon porba és a bekarmolásokba is dörzsöltem.Beleálitottem egy üvegbe amibe a vízbe raktam egy db vattát és még egy kis gyökeresztető port is aztán meleállitva felraktam a szekrényre majd kábé 3-4 hét múlva egyszercsak már ilyen állapot fogadott !!! Ez nagyélmény volt számomra hiszen még sosem hallottam ilyet így ezért is próbáltam ki ! Ezzel a módszerrel azt mondják egy évet lehet spórolni a termésre és a gyökeresedési idővel !! úgy néz ki ez igy is van !!
Az lenne a kérdés hogy van e valami hátránya ennek a fajta szaporitásnak vagy mi az előnye ??????
Akinek jobb tapasztalata is van bevált jó trükk ehez hogy minél több és szebb oltványt nevelhessek kérem hogy segitsen !! Hiszen a kertészkedés egy nagyon szép és jó elfoglaltság !!! Köszönöm előre is további szép napot kívánok !! Kellemes Karácsonyt és békés új évet mindenkinek!!!
A hivatkozott weboldalon a fajta képeik második oldalán a Viktória fajtához egy lilás-rózsaszín nagybogyójú, valami Dunavhoz hasonló van feltöltve, de az biztos, hogy nem a Viktoria fajta (orosz, Potapenko), annak piros a fürtkocsánya :)
Ilyenkor az ember bizalma az ilyen kereskedőkben talán egy kissé meginog, nem véletlenül..., a sok "jó" tapasztalat lapján :)
okés,majd jelzed mikor lesz esedékes,privátba leírom a választott fajtákat,meg majd a rávalót is küldeném a számládra....,meg hogy van e nekik a kinézett fajtából...egyébként magyar nyelven boldogul az ember náluk?
Szuper,akkor már vagyunk egy páran aki randel a szlovák iskolából.Zeolit te már rendeltél tőlük,a logisztikai részét beválalod?mennyibe kerül a posta Szlovákiából?
enegm érdekelne oltóvessző,jó hogyha megfelelő mennyiségű vesszővel fel van készülve az oltási időszakra az ember....valaki rendelt már tőlük és még akar akkor jelezze,felezzük a postát vagy harmadoljuk.....
Tapasztalatom jó, ez egy nagyon jó faiskola, összel ültettem senzácia, stella, orient ( stella és orient Korpás féle nemesítés) szőlőt szép oltványok érkeztek meg voltam elégedve. Tavasszal minden kiderük :)