Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2009.02.11 0 0 1169
Akkor pontosítok :nem jobb v. rosszabb az ízük,hanem más...
Előzmény: Mozo66 (1167)
Mozo66 Creative Commons License 2009.02.11 0 0 1168
http://www.farmit.hu/rde/farmit/hs.xsl/-/html/yara_oszibarack_kajszi_szilva.htm

Itt egy oldal a tápanyagellátásról . Érdemes ránézni .

Néztem olasz lapokat ott lényegesen több tápanyagot adnak , persze lehet (biztos ) hogy azért mert hektáronként nagyobb a tőszám , mint nálunk .
Mozo66 Creative Commons License 2009.02.11 0 0 1167

És valaki meg tudja fogalmazni , hogy milyen a jó ízű barack ??? Mert nekem nagyon érdekes ez a megfogalmazás , szerintem mindegyik jó ízű , az igaz , hogy más az ízük a fajtáknak , de nem tudom eldönteni , hogy melyik a legjobb és melyik a legrosszabb . Tehát szempontok kellenének , hogy mitől jó és mitől nem jó egy íz .
Előzmény: Törölt nick (1166)
Törölt nick Creative Commons License 2009.02.10 0 0 1166
Hát igen ,külalakra pedig a sárgahúsuak jobban néznek ki,de ízben nem biztos ,hogy jobbak.
Előzmény: Mozo66 (1164)
Törölt nick Creative Commons License 2009.02.10 0 0 1165
Na én meg éppen most hajkurászom/azt is/,akkor lehet hogy kihagyom.
Előzmény: Mozo66 (1164)
Mozo66 Creative Commons License 2009.02.10 0 0 1164

A piacon nem ízre mennek a népek hanem külalakra . az íz egyébként is ízlés dolga , én pl. jobban szeretem a telt ízű savas édes gyümölcsöket , mint a mézédeset .

Az Incroccióban néha van egy kis mandulaíz is , bár tavaly a nagy részét kivágtam , mert valami bibi volt vele , tettem is fel róla fotót , nem hajtotta rendesen a hajtást így már kikopóban van a kertemből .
Előzmény: Flanell (1162)
Mozo66 Creative Commons License 2009.02.10 0 0 1163

Igen én is azt hiszem , hogy a Jerseyland nem egy beszerezhető fajta ... nekem ugyan van a tavalyi telepítésből . Egy kicsit a Redhaven előtt érik , erősen molyhos nagy gyümölcsű , magvaválló , piros nagy magja van . Régi fajta , én csak az érésideje miatt raktam úgy 20 darabot belőle .
Előzmény: Törölt nick (1161)
Flanell Creative Commons License 2009.02.10 0 0 1162
Mozo!
Az Incrocio-t és a Meystart nevezed kedvencnek a lapodon.
Csak azért szereti annyira a nép, mert nagy szeműek, vagy ízre is különlegesek?
Törölt nick Creative Commons License 2009.02.10 0 0 1161
Nekem is van pár fajta kopaszom .Én a Stark Red gold /Andosa/-t tudom ajánlani ill.aki szereti a kicsit savasabbat annak az Independence-t.Bár nekem a Fantasia,Flavortop,Harko/eze is vannak/-val sincs sok gondom,max annyi,hogy méretben messze vannak az őszibarackoktól.Azok közül/bár elég sok fajtám van,de jó része még nem termett/ a Suncrest /az is jó/ után érő Cresthavent tudom ajánlani.Tavaly a "király" 46 dkg-os volt ,hatalmas.A Jersyeland-et nem tudom ,hogy árulják-e egyáltalán valahol.
Előzmény: naki6 (1157)
Flanell Creative Commons License 2009.02.10 0 0 1160
Irigyeltelek is tavaly, hogy ennyire jól megúsztad a tafrinát! :)
Előzmény: Mozo66 (1155)
naki6 Creative Commons License 2009.02.10 0 0 1159

Jól néz ki.

Köszi a képet. Ennél jobb nem kell. :)

Előzmény: F.Szilvi (1158)
F.Szilvi Creative Commons License 2009.02.10 0 0 1158
Nekem van Flavortopom  mi nagyon szeretjük, nagyon finom ízű, tudom ajánlani..:-))
Előzmény: naki6 (1157)
naki6 Creative Commons License 2009.02.10 0 0 1157

Nem cél a szezon lefedése. :)

A Suncrest nagyon jól néz ki az oldaladon  Ilyesmi az elképzelésem.

Jerseyland fád nincsen véletlenül?

A kiválasztás alapját ez a tábla adta:

 

 

http://www.kutdiak.kee.hu/diak/nzs/goszi.htm

 

Illatos ízű, bőtermő, télálló fajtának írja. Kell ennél több?

 

Nektarinból az Armking képek alapján szimpatikus (meg azt írod róla, hogy ízletes).

Ennek a fajtának is utánanézek.

 

Köszönöm!

Előzmény: Mozo66 (1156)
Mozo66 Creative Commons License 2009.02.10 0 0 1156


A 2 fával nem fogod tudni lefedni a teljes barackszezont ... : ) ... persze lehet hogy ez nem is szempont . Az általad írt fajták jók , kései középérésűek . Bár a Flavortop-tól én kissé idegenkedek , de meg lehet próbálni .

Ha ránézel a honlapomra ott láthatsz több fajtát is .
Előzmény: naki6 (1153)
Mozo66 Creative Commons License 2009.02.10 0 0 1155

Igen . Szerintem itt a köztudatban van egy félreértés . Mindenki " lemosónak " nevezi , mint ha valami külön kategória lenne . Szerintem nem lehet különválasztani , hanem a védekezés ... megelőzés .... egyik szakasza . Mint ahogy a következő ... nem perzselő ... szerrel sem elég 1 kezelés .

Amúgy meg kell nézni , hogy aki az 1 kezelést javasolja , milyen eredményt tud elérni a védekezésben . Itt nálunk a Danic kft-nél szoktam kérdezgetni a Gábor barátom , aki a felelős ebben az ügyben és Ő is áttért a kétszeri rezesre , de szerintem náluk is lehetne még javítani a hatékonyságon .

Azt hiszem tavaly írtam ide a fórumba is , hogy én április 10 -körül fejeztem be a tafrina elleni permetezést , és utána nem volt gond , azt hiszem ebből tisztán látszik , hogy hatékonyabb a megelőzés , mint hogy utána menjen az ember és esetleg még júniusban is Score-val meg Orthociddal permetezzen .
Előzmény: Flanell (1154)
Flanell Creative Commons License 2009.02.10 0 0 1154
Köszi!
Idén tavasszal én is többször akartam, de egy darabig nem leszek itthon, csaxombatonként, jó, ha 1 lemosásra futja majd. :(
Még sehol nem olvastam egyébként, hogy többször javasolnák.
Előzmény: Mozo66 (1152)
naki6 Creative Commons License 2009.02.10 0 0 1153

Sárga húsú őszibarack és egy kopaszbarack csemetét vennék az idén.

A fajtaválasztásban kérnék tanácsot.

Jó lenne, ha a 2 fa nem egyszerre érne.

A neten fellelhető leírások alapján ősziből a legjobb választásnak a Jerseyland vagy a Suncrest fajta tűnik, nektarinból pedig a Flavortop vagy az Andosa (más néven Stark Redgold) lenne a befutó.

Ha valamelyikőtök jól ismeri a fajták valamelyikét, mondhatna róla néhány szót. (Előnye/hátránya). Ki melyiket választaná?

Esetleg még egyéb fajtákat és tudtok ajánlani, azt is megköszönném.

 

Thx!

Mozo66 Creative Commons License 2009.02.10 0 0 1152

Hát legalább 3 szor . Ezt kb 7-10 napos intervallumban ,már mint a 3 permetezést ennyi idő alatt !!! persze időjárástól függően
. Mint írtam a koncentrált védekezésnek a híve vagyok , odacsapni , de akkor határozottan , keményen .

Atifoci írta az őszi rezest . Szerintem a tafrinára semilyen hatással sincs ez a permetezés , mert akkor a rügyek még csak gyengén alakultak ki , és ha esetleg marad a téli csapadék ellenére némi réz a felszínen az a duzzadt nagyobb felületű rügyön nem sokat ér .

Ez őszi réz inkább az ágelhalás ellen hatásos ( Baktériumos , gombás )

Túlságosan korán sem érdemes kezdeni a rezet , mert a csapadék lemoshatja , én a rügyfakadás előtt ezt a 10-14 napot szoktam kiszámolni ....nagyvonalakban .

Előzmény: Flanell (1151)
Flanell Creative Commons License 2009.02.10 0 0 1151
Hányszor szoktál rézzel lemosózni?
Előzmény: Mozo66 (1149)
Flanell Creative Commons License 2009.02.10 0 0 1150
Teljesen igazad van, csak mikor utánajártam, még nem voltam profi a kereső használatában, és semmi megközelíthető helyen nem találtam.
De nagyon drága.
Egerben elvileg lenne valami szerkezet ennél olcsóbban, de oda sem sikerül eljutni, csak akkor jut eszembe, mikor nincs rá időm.
Előzmény: scsaba1 (1145)
Mozo66 Creative Commons License 2009.02.10 0 0 1149
Külön választanám a két témát , mert hosszú lenne .

Tafrináról .

Igazából 2 dolgot említenék meg így a szezon előtt , mert majd lesz erről szó bőven . A tél nem befolyásolja a tafrina kialakulását , azt a tavasz jobban befolyásolja , mert a spórák amikből kialakul a gomba , már ott vannak a fákon .

Szóval az egyik dolog az az , hogy sokan a vegyszerek mindenhatóságában hisznek , tehát semmi más nem fontos , mint hogy jó erős , hatékony gombaölővel lehessen permetezni . Én az állatok ( emberek ) világából hozok példát , és az immunrendszerre , ami a növényeknek is van , hivatkozok . Nyilván egyértelmű az erős és egészséges immunrendszer és a betegségekkel szembeni ellenálló képesség összefüggése . Hogy mitől lesz egészséges a növény immunrendszere ? Tömören fogalmazva , ha az életfeltételeit és szükségleteit kielégítjük . Lehetne egy hosszú felsorolást csinálni , én csak kettőt emelnék ki a talajművelést ( az adott talajtípusnak megfelelőt ) és a tápanyagpótlást .

A másik dolog az az , hogy csak olyan ellenség ( betegség ) ellen lehet hatékonyan harcolni amit jól ismerünk . Meg kell ismerni a gyengéit , terjedését , milyen körélmények között hogyan viselkedik , és akkor sokkal hatékonyabban tudunk védekezni .

Konkrétabban : Itt is volt már szó A tafrina inkubációs időszakáról , amikor nincsenek még tünetek , csak csíráznak a spórák , na erre az időszakra kell időzíteni a határozott kezeléseket és meggátolni a kialakulását , nem pedig gyógyítgatni a leveleket , mert azt már nem nagyon lehet . Gyakorlatban : A rezes permetezéssel kell kezdeni , mikor már kezdenek a rügyek duzzadni , és tévedés az , hogy jó vastagon a törzset meg a vázágakat , hogy szép kék legyen ... a rügyeken van a hangsúly . A lényeg , hogy a rügyek pikkelylevelei közé jusson a szerből , és fedje be őket , hogy a csírázó spórák ne tudják a gombafonalaikat belenyomni a levélkezdeményekbe . Ezt rézzel egész a virágzás kezdetéig kell folytatni , aztán áttérni a másik szerekre . Természetesen nagyon fontos az időjárási tényezők figyelembevétele . Meleg , csapadékos , harmatos időben erőteljesebben fertőz .
Előzmény: Törölt nick (1143)
Törölt nick Creative Commons License 2009.02.09 0 0 1148
Tegnap tudtam válaszolni,remélem odaért,mert a freemail néha megtréfál.
Előzmény: scsaba1 (1147)
scsaba1 Creative Commons License 2009.02.07 0 0 1147
Irtam a freemailodra.
Előzmény: Törölt nick (1146)
Törölt nick Creative Commons License 2009.02.07 0 0 1146
Most nézem,hogy a fajtáim felsorolásánál hülyeséget írtam,mert a mi van az nem Téli esperes,hanem Társulati esperes,szóval van .
Azon is filóztam,hogy van olyan rokonom,aki itt háztulajdonos németeket gardíroz,lehet hogy megkérem hozasson velük/akár ősszel is/ kintről néhány új körtét.
Te mikor mész beszerző útra ?
Előzmény: scsaba1 (1144)
scsaba1 Creative Commons License 2009.02.07 0 0 1145
Én ilyenkor szoktam segítségül hívni a gúglit. Multkor Baumé-fokolót kerestem, persze még a nagykereskedésekben sem hallottak róla, hogy hol lehetne venni...

http://abor.hu/index.php?main_page=product_info&cPath=1&products_id=118

Itt pl. van, vagy ha éppen nincs, akkor már legalább hallottak róla. :)
Előzmény: Flanell (1134)
scsaba1 Creative Commons License 2009.02.07 0 0 1144
Nem is azért írtam, hanem ha esetleg érdekelt volna pl. a Comice, akkor azt "Társulati esperes" néven esetleg itthon is meg tudod szerezni. A teljes neve Doyenné du comice francia nyelvterületen, ebből egyszerűsödött le és terjedt el a "Comice" megnevezés. A németek pl. Vereins Dechantsbirne-nek hívják.

http://pyrus.cra.wallonie.be/searchMenu.php

Itt egy érdekes weblap. Itt tudsz keresni a különböző körtefajták szinonim megnevezései között. Persze van benne jónáhány hiba is... Ill. a képek nem a legsikerültebbek, ill. látszik, hogy egynémelyik ápolatlan gyümölcsösben készült.
Előzmény: Törölt nick (1142)
Törölt nick Creative Commons License 2009.02.06 0 0 1143
Azt szeretném kérni,ha van időd írd le légyszíves milyen ő.barackjaid vannak/könnyítésként hagyjuk ki azokat,amelyek "minden" faiskolában kaphatóak ill.a honlapodon már szerepel/ ill. mit érdemes tudni róluk/ pl a Summer Lady stb/.Arra is kíváncsi lennék,hogy a tél mennyire befolyásolja a tafrina kialakulását,ill. mennyi haszna lehet annak,hogy tavaly ősszel végre sikerült rezes lemosózást csinálnom.Bár nem olvastam el mindent a régebbi hozzászólásokból ,úgy rémlik a Score kijuttatásával kapcsolatban írtál a kellő hőmérsékletről ill.,hogy sokaknak miért nem hatásos a Score-os kezelés.Bár még van idő de a tafrinát nem árt kivesézni,mert sztem az a legnagyobb ellenség/na meg a jég, de az ellen még nehezebb védekezni/
Előzmény: Mozo66 (1132)
Törölt nick Creative Commons License 2009.02.06 0 0 1142
Azért is Írtam,hogy nem a körtében a legizmosabb ez a kertészet.A többi gyümölcsfajt érdemes megnézni ill. körtéről azokat,amiket lejjebb írtam.
Előzmény: scsaba1 (1141)
scsaba1 Creative Commons License 2009.02.06 0 0 1141
Akkor ebből a Bartlet= Vilmos körte, Bosc - az egyértelmű, Comice = Társulati esperes, Keiffer=Keiffer körte (Pyrus communis "Vilmos" x Pyrus ussuriensis fajhibrid, nagyon ellenálló mindenre, régen az alföldön nagyban ültették, de a gyümölcsének van egy birses beütése, befőttnek jó, bár nekem befőttnek sem ízlik) Sensation Red Bartlett= Piros Vilmos, Winter Nelis= Neils téli körtéje (génbankban nálunk is fellelhető)
Előzmény: Törölt nick (1139)
Flanell Creative Commons License 2009.02.05 0 0 1140
Köszi!
Bár ez inkább holnapra való, ma már kissé leesett az IQ-szintem. :)
Előzmény: napalm. (1138)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!