A fejtést szerintem az indokolja, hogy én már jártam igy . A pincém nagyon lehült mert a szellőzőt nem zártam be. A bor forrásakor két hetet vidéken voltamm . A bor forrása hamarabb leált. Meg kóstoltam se bor se must álapotban volt, Vagyis cukros izü volt. Fejtés kénezés "borkénnel"ahogy irtam. Nekem bevált." Javult az álapota" Ez a tanács csak egy a sok közül. Az megoldás, vagyis lehet 1.5hónap után leált forrást ujra inditani. A melegitést hogy gondoltad? Talán ha melegebb hejre vinnéd.
Szép jó estét! Látom a "kemény mag" még mindig szőlőműveléssel foglalkozik. Ez igazán remek felfedezés! Talán maradt itt még valaki, aki emlékszik rám, (vagy úgy is mondhatnám "nem ittátok még el az eszeteket"). Bocsánat ezért a kis belépőért! :-)
Akkor szerintem örülj annak ami kijön belőle :) 22-es mustfok az szép eredmény, a maradékcukortól nem szabad megijedni. Ebben az évben ilyen lett a borod.
Valószínűleg erről lehet szó, mármint a maradék cukorról. Az íze egyébként nem savasabb az általam megszokottól és az elvárttól, ami az idei szőlőnél nem kis teljesítmény.
Mi indokolja a fejtést szerinted? Ha az a cél hogy a cukortartalom kierjedjen vagy legalábbis határozottan csökkenjen akkor a még mocorgó bort a fejtés a legkevésbé sem segíti az eredés továbbvitelében, pláne hogy még ként (borként inkább, ne kénport) is javasolsz.
A kén elöli a maradék aktív élesztőkultúrát, a fejtés leszedi a tápanyag nagy részéről és a leülepedett élesztőkről; továbbá a bornak olyan belső összetevői (mindenféle potenciál -ezenek Demeter Zoli a nagy mágusa, még régen a Királyudvarnál minden tartályon volt egy furcs érték "xxx_esés" néven amire Szepsy is csak legyintett - hogy Zoli játéka) megváltoznak ami az erjedés leállása felé mutat.
A fő kérdés az a savtartalom, illetve a savérzet. 22-es mustfoknál az alkoholotenciál 14.35vv%, ha a forrás leáll 13.5-nél (ami azért már nem kevés) akkor még marad cirka 15g/l cukor ami bőséggel adhat édes ízérzetet.
Jól mondod, keverés, melegítés elég lesz. Nem minden élesztő bírja a hideget, de nincs abban semmi furcsa, hogy ilynkortályt mocorognak még a borok. A múlt héten nálunk is mocorogott még a hárs.
Szia. Igaz nem vagyok nagy borász,de én azt tanácsolom hogy fejtsd le a bort és egy kicsit kénezd meg . Kénporból háromcentes pohárból 1/2 cent mennyiséget kell tenni 50 literhez. A lefejtett borban lévő cukor utólag még eltünhet. "UTÓERJEDÉS" . Kezd már bor ize lenni vagy csak erősen cukros must ize van?
Igen eddig spontán erjedt. A cukortartalmat csak saccolni tudom ízlelés alapján, inkább az alacsonyabb értékeket valószínűsítem, tehát jön a seprőfelkavarás és melegítés.
-Mennyi lehet az a cukor? Öt, tíz, tizenöt, húsz g/liter? A melegítés, seprőfelkavarás kevés cukor mellett jó. Ha több a cukor akkor melegítés, keverés, tápsó. esetleg Hefix 2000.
Egy 50 L-es üvegballonban a nekem ajándékozott szőlőből készült bor még mindig "mozog". Közel sem tiszta és még mindig érződik az ízén a cukor. A must 22 fokos volt. A forrás viszont majdnem teljesen leállt, mert a pincehőmérséklet már csak 12 C fok. Kísérletképpen hősugárzót tettem mellé és a forrásra utaló buborékok megszaporodtak. Mivel október 10-e körül került az edénybe, fejteni kellene, mert már több mint két hónapja áll a seprűn.
Nagyon szépek ezek a képek, jó érzés lehetett itt lenni. Amúgy a gyalogművelés az én értelmezésemben pusztán azt jelenti hogy nincsen semmilyen támrendszer sem karó sem kordon. Tehát a szőlő maga van "gyalog", nincs semmilyen támasztéka.
Helló, eddig másfélszer csináltam meg a Caminót. Ha nagyon sietsz, kb 22 nap de az merő rohanás és kell a szabadság másra is ezért 12 napos szakaszokban csináltam. Köldök szívesen fényképeket privátban, szerintem fantasztikus a Camino és mivel Rioján megy keresztül, kb óránként beérsz egy faluba ahol jobbára csak egy kocsma van ami persze csak helyi bort tart - egy kis pohárka, kb 1 deci 50-80 eu cent, így ha szemfüles vagy pár euróért 3-4 nap alatt szószerint végigkóstolod Rioját:)))).
Mellékelek még fotókat a szőlőkről. Szerintem a klíma nincs távol a hazaitól- persze ez egy szubjektív állítás..... Nagyon komoly hidegek vannak arrafelé és pokoli hőség nyáron. A Rioja Alavesa rész 1500 méteres hegyek tövében van kb 3-350 m-es magasságon, ahol még Májusban is havazhat. A támnélküli szőlők minden második sorát kivágták a 6-70 es években, amikor a traktorok megjelentek a szőlészetekben. Ma is telepítenek gyalogművelést, ami csak a nevében az, mert már csak a hónaljhajtásokat járnak gyalog törni. a többi támnélküli szőlőművelés traktorral megy. a tőtávolság ilusztrálására, található a beállított sétabot.
A screwcap ugyebár nem enged be levegőt, a parafa viszont nagyon-nagyon keveset igen, ami segíti/gyorsítja a bor érését. Tehát nem igaz az, hogy a parafával lezárt bor oxigéntől elzárt körülmények között érik."