Ízlések....miért ne lennének fokozatok?Az, hogy "más ízű" már az... legalábbis szerintem, mert másképp ítéljük meg azt a barackot.
Én pl. nem részesítem előnyben a madulás utóízt...ha jól emlékszem scsaba kifejezetten szereti, attól még jó, de már nem áll az első helyen...
Más aspektusból nézve, xy vásárol a piacon valamilyen barackot,/de lehetne bármi más/ ami nem olyan ízhatású mint amit várt, mert vízízű, nem elég édes, sav-cukor aránya stb.
Csalódott lesz... ugyan fogalma sincsen, hogy milyen fajtát vásárolt, de ugyanott nem fog mégegyszer vásárolni.
Kaptam én már gyönyörű nektarint a piacon ,ami a hűtőházból jött, nem import és bizony nem sok köze volt az én nektarin ízvilágomhoz.
Bár csak azokat az ízeket ismerem ami a kertemben teremnek. ..
Szóval ez az íz dolog... így, nagyon relatív .
Persze mindegyik jó ízű, finom...DE és itt van igazad.
Csak akkor ha minden jót megkap az a fa amit igényel.
De ez igaz minden más zöldség, gyümölcs, virág stb. mindenre.
/Ha megkóstolsz egy Tiramisut még nem kizárt, hogy ne ennél utána jobbat vagy rosszabbat./:-)
Ha ránéztél erre a lapra amit linkeltem , olvashatod , hogy a tápanyagellátás is hatással van a gyümölcs ízére , és ez így is van . Tehát ha megkapja a növény a tápanyagokat , meg persze a gondozást , talajt ...stb akkor mindegyik jó ízű . És ha a legjobb ízű fajtát választjuk is , és el van hanyagolva akkor azon nem biztos , hogy jóízű lesz a barack .
Szóval azt keresgélni , hogy melyik a legjobb ízű barack .... nem érdemes , úgy kell csinálni , hogy mindegyik jó legyen . Az egyik sarkalatos tényező a termés és a lombozat aránya .
A hideg márciusnak még inkább lenne ilyen hatása, de addig még sok idő telik el. Ha vége a mélynyugalmi állapotnak, akkor pár hét melegebb idő kinyílaszthatja a virágokat. Amikor már virágzásra készek, akkor pár nap alatt robbantanak.
Úgy néz ki, hogy február már a hideg jegyében fog eltelni. Én ezt biztatónak találom, így talán nem fog korán virágozni az őszi és a kajszi és a március végén menetrendszerűen érkező hideg nem tud majd nagy kárt okozni. Vélemény?
És valaki meg tudja fogalmazni , hogy milyen a jó ízű barack ??? Mert nekem nagyon érdekes ez a megfogalmazás , szerintem mindegyik jó ízű , az igaz , hogy más az ízük a fajtáknak , de nem tudom eldönteni , hogy melyik a legjobb és melyik a legrosszabb . Tehát szempontok kellenének , hogy mitől jó és mitől nem jó egy íz .
A piacon nem ízre mennek a népek hanem külalakra . az íz egyébként is ízlés dolga , én pl. jobban szeretem a telt ízű savas édes gyümölcsöket , mint a mézédeset .
Az Incroccióban néha van egy kis mandulaíz is , bár tavaly a nagy részét kivágtam , mert valami bibi volt vele , tettem is fel róla fotót , nem hajtotta rendesen a hajtást így már kikopóban van a kertemből .
Igen én is azt hiszem , hogy a Jerseyland nem egy beszerezhető fajta ... nekem ugyan van a tavalyi telepítésből . Egy kicsit a Redhaven előtt érik , erősen molyhos nagy gyümölcsű , magvaválló , piros nagy magja van . Régi fajta , én csak az érésideje miatt raktam úgy 20 darabot belőle .
Nekem is van pár fajta kopaszom .Én a Stark Red gold /Andosa/-t tudom ajánlani ill.aki szereti a kicsit savasabbat annak az Independence-t.Bár nekem a Fantasia,Flavortop,Harko/eze is vannak/-val sincs sok gondom,max annyi,hogy méretben messze vannak az őszibarackoktól.Azok közül/bár elég sok fajtám van,de jó része még nem termett/ a Suncrest /az is jó/ után érő Cresthavent tudom ajánlani.Tavaly a "király" 46 dkg-os volt ,hatalmas.A Jersyeland-et nem tudom ,hogy árulják-e egyáltalán valahol.
A 2 fával nem fogod tudni lefedni a teljes barackszezont ... : ) ... persze lehet hogy ez nem is szempont . Az általad írt fajták jók , kései középérésűek . Bár a Flavortop-tól én kissé idegenkedek , de meg lehet próbálni .
Ha ránézel a honlapomra ott láthatsz több fajtát is .
Igen . Szerintem itt a köztudatban van egy félreértés . Mindenki " lemosónak " nevezi , mint ha valami külön kategória lenne . Szerintem nem lehet különválasztani , hanem a védekezés ... megelőzés .... egyik szakasza . Mint ahogy a következő ... nem perzselő ... szerrel sem elég 1 kezelés .
Amúgy meg kell nézni , hogy aki az 1 kezelést javasolja , milyen eredményt tud elérni a védekezésben . Itt nálunk a Danic kft-nél szoktam kérdezgetni a Gábor barátom , aki a felelős ebben az ügyben és Ő is áttért a kétszeri rezesre , de szerintem náluk is lehetne még javítani a hatékonyságon .
Azt hiszem tavaly írtam ide a fórumba is , hogy én április 10 -körül fejeztem be a tafrina elleni permetezést , és utána nem volt gond , azt hiszem ebből tisztán látszik , hogy hatékonyabb a megelőzés , mint hogy utána menjen az ember és esetleg még júniusban is Score-val meg Orthociddal permetezzen .
Köszi! Idén tavasszal én is többször akartam, de egy darabig nem leszek itthon, csaxombatonként, jó, ha 1 lemosásra futja majd. :( Még sehol nem olvastam egyébként, hogy többször javasolnák.
Sárga húsú őszibarack és egy kopaszbarack csemetét vennék az idén.
A fajtaválasztásban kérnék tanácsot.
Jó lenne, ha a 2 fa nem egyszerre érne.
A neten fellelhető leírások alapján ősziből a legjobb választásnak a Jerseyland vagy a Suncrest fajta tűnik, nektarinból pedig a Flavortop vagy az Andosa (más néven Stark Redgold) lenne a befutó.
Ha valamelyikőtök jól ismeri a fajták valamelyikét, mondhatna róla néhány szót. (Előnye/hátránya). Ki melyiket választaná?
Esetleg még egyéb fajtákat és tudtok ajánlani, azt is megköszönném.
Hát legalább 3 szor . Ezt kb 7-10 napos intervallumban ,már mint a 3 permetezést ennyi idő alatt !!! persze időjárástól függően . Mint írtam a koncentrált védekezésnek a híve vagyok , odacsapni , de akkor határozottan , keményen .
Atifoci írta az őszi rezest . Szerintem a tafrinára semilyen hatással sincs ez a permetezés , mert akkor a rügyek még csak gyengén alakultak ki , és ha esetleg marad a téli csapadék ellenére némi réz a felszínen az a duzzadt nagyobb felületű rügyön nem sokat ér .
Ez őszi réz inkább az ágelhalás ellen hatásos ( Baktériumos , gombás )
Túlságosan korán sem érdemes kezdeni a rezet , mert a csapadék lemoshatja , én a rügyfakadás előtt ezt a 10-14 napot szoktam kiszámolni ....nagyvonalakban .
Teljesen igazad van, csak mikor utánajártam, még nem voltam profi a kereső használatában, és semmi megközelíthető helyen nem találtam. De nagyon drága. Egerben elvileg lenne valami szerkezet ennél olcsóbban, de oda sem sikerül eljutni, csak akkor jut eszembe, mikor nincs rá időm.
Külön választanám a két témát , mert hosszú lenne .
Tafrináról .
Igazából 2 dolgot említenék meg így a szezon előtt , mert majd lesz erről szó bőven . A tél nem befolyásolja a tafrina kialakulását , azt a tavasz jobban befolyásolja , mert a spórák amikből kialakul a gomba , már ott vannak a fákon .
Szóval az egyik dolog az az , hogy sokan a vegyszerek mindenhatóságában hisznek , tehát semmi más nem fontos , mint hogy jó erős , hatékony gombaölővel lehessen permetezni . Én az állatok ( emberek ) világából hozok példát , és az immunrendszerre , ami a növényeknek is van , hivatkozok . Nyilván egyértelmű az erős és egészséges immunrendszer és a betegségekkel szembeni ellenálló képesség összefüggése . Hogy mitől lesz egészséges a növény immunrendszere ? Tömören fogalmazva , ha az életfeltételeit és szükségleteit kielégítjük . Lehetne egy hosszú felsorolást csinálni , én csak kettőt emelnék ki a talajművelést ( az adott talajtípusnak megfelelőt ) és a tápanyagpótlást .
A másik dolog az az , hogy csak olyan ellenség ( betegség ) ellen lehet hatékonyan harcolni amit jól ismerünk . Meg kell ismerni a gyengéit , terjedését , milyen körélmények között hogyan viselkedik , és akkor sokkal hatékonyabban tudunk védekezni .
Konkrétabban : Itt is volt már szó A tafrina inkubációs időszakáról , amikor nincsenek még tünetek , csak csíráznak a spórák , na erre az időszakra kell időzíteni a határozott kezeléseket és meggátolni a kialakulását , nem pedig gyógyítgatni a leveleket , mert azt már nem nagyon lehet . Gyakorlatban : A rezes permetezéssel kell kezdeni , mikor már kezdenek a rügyek duzzadni , és tévedés az , hogy jó vastagon a törzset meg a vázágakat , hogy szép kék legyen ... a rügyeken van a hangsúly . A lényeg , hogy a rügyek pikkelylevelei közé jusson a szerből , és fedje be őket , hogy a csírázó spórák ne tudják a gombafonalaikat belenyomni a levélkezdeményekbe . Ezt rézzel egész a virágzás kezdetéig kell folytatni , aztán áttérni a másik szerekre . Természetesen nagyon fontos az időjárási tényezők figyelembevétele . Meleg , csapadékos , harmatos időben erőteljesebben fertőz .
Most nézem,hogy a fajtáim felsorolásánál hülyeséget írtam,mert a mi van az nem Téli esperes,hanem Társulati esperes,szóval van . Azon is filóztam,hogy van olyan rokonom,aki itt háztulajdonos németeket gardíroz,lehet hogy megkérem hozasson velük/akár ősszel is/ kintről néhány új körtét. Te mikor mész beszerző útra ?
Én ilyenkor szoktam segítségül hívni a gúglit. Multkor Baumé-fokolót kerestem, persze még a nagykereskedésekben sem hallottak róla, hogy hol lehetne venni...