Keresés

Részletes keresés

F.Szilvi Creative Commons License 2009.02.12 0 0 1174

Ízlések....miért ne lennének fokozatok?Az, hogy "más ízű" már az... legalábbis szerintem, mert másképp ítéljük meg azt a barackot.

 

Én pl. nem  részesítem előnyben  a madulás utóízt...ha jól emlékszem scsaba kifejezetten szereti, attól még jó, de már nem áll az első helyen...

 

Más aspektusból nézve, xy vásárol a piacon  valamilyen barackot,/de lehetne bármi más/ ami nem olyan ízhatású mint amit várt, mert vízízű, nem elég édes, sav-cukor aránya stb.

Csalódott lesz... ugyan fogalma sincsen, hogy milyen fajtát vásárolt, de ugyanott nem fog mégegyszer vásárolni.

 

Kaptam én már gyönyörű nektarint  a piacon ,ami a hűtőházból  jött, nem import  és bizony  nem sok köze volt az én nektarin ízvilágomhoz.

Bár csak azokat  az ízeket  ismerem ami a kertemben teremnek. ..

 

Szóval ez az íz dolog... így, nagyon relatív .

 

Persze mindegyik jó ízű, finom...DE és itt van igazad.

 

Csak akkor ha  minden jót megkap az a fa amit igényel.

De ez igaz minden más zöldség, gyümölcs, virág stb. mindenre.

 

/Ha megkóstolsz egy Tiramisut  még nem kizárt, hogy ne ennél  utána jobbat vagy rosszabbat./:-)

 

A Flavortoptól miért idegenkedsz?

 

 

 

 

 

 

Mozo66 Creative Commons License 2009.02.11 0 0 1173

Ha ránéztél erre a lapra amit linkeltem , olvashatod , hogy a tápanyagellátás is hatással van a gyümölcs ízére , és ez így is van . Tehát ha megkapja a növény a tápanyagokat , meg persze a gondozást , talajt ...stb akkor mindegyik jó ízű . És ha a legjobb ízű fajtát választjuk is , és el van hanyagolva akkor azon nem biztos , hogy jóízű lesz a barack .

Szóval azt keresgélni , hogy melyik a legjobb ízű barack .... nem érdemes , úgy kell csinálni , hogy mindegyik jó legyen . Az egyik sarkalatos tényező a termés és a lombozat aránya .

Előzmény: Törölt nick (1169)
Mozo66 Creative Commons License 2009.02.11 0 0 1172

Tény , hogy február végén nem fognak virágozni a fák , mint tavaly , de még áprilisban is el tudnak fagyni totálra ... tapasztaltam már .

Persze bízni kell , hogy idén nem lesz gond a faggyal .
Előzmény: kardhal01 (1170)
Flanell Creative Commons License 2009.02.11 0 0 1171
A hideg márciusnak még inkább lenne ilyen hatása, de addig még sok idő telik el. Ha vége a mélynyugalmi állapotnak, akkor pár hét melegebb idő kinyílaszthatja a virágokat. Amikor már virágzásra készek, akkor pár nap alatt robbantanak.
Előzmény: kardhal01 (1170)
kardhal01 Creative Commons License 2009.02.11 0 0 1170
Úgy néz ki, hogy február már a hideg jegyében fog eltelni. Én ezt biztatónak találom, így talán nem fog korán virágozni az őszi és a kajszi és a március végén menetrendszerűen érkező hideg nem tud majd nagy kárt okozni. Vélemény?
Törölt nick Creative Commons License 2009.02.11 0 0 1169
Akkor pontosítok :nem jobb v. rosszabb az ízük,hanem más...
Előzmény: Mozo66 (1167)
Mozo66 Creative Commons License 2009.02.11 0 0 1168
http://www.farmit.hu/rde/farmit/hs.xsl/-/html/yara_oszibarack_kajszi_szilva.htm

Itt egy oldal a tápanyagellátásról . Érdemes ránézni .

Néztem olasz lapokat ott lényegesen több tápanyagot adnak , persze lehet (biztos ) hogy azért mert hektáronként nagyobb a tőszám , mint nálunk .
Mozo66 Creative Commons License 2009.02.11 0 0 1167

És valaki meg tudja fogalmazni , hogy milyen a jó ízű barack ??? Mert nekem nagyon érdekes ez a megfogalmazás , szerintem mindegyik jó ízű , az igaz , hogy más az ízük a fajtáknak , de nem tudom eldönteni , hogy melyik a legjobb és melyik a legrosszabb . Tehát szempontok kellenének , hogy mitől jó és mitől nem jó egy íz .
Előzmény: Törölt nick (1166)
Törölt nick Creative Commons License 2009.02.10 0 0 1166
Hát igen ,külalakra pedig a sárgahúsuak jobban néznek ki,de ízben nem biztos ,hogy jobbak.
Előzmény: Mozo66 (1164)
Törölt nick Creative Commons License 2009.02.10 0 0 1165
Na én meg éppen most hajkurászom/azt is/,akkor lehet hogy kihagyom.
Előzmény: Mozo66 (1164)
Mozo66 Creative Commons License 2009.02.10 0 0 1164

A piacon nem ízre mennek a népek hanem külalakra . az íz egyébként is ízlés dolga , én pl. jobban szeretem a telt ízű savas édes gyümölcsöket , mint a mézédeset .

Az Incroccióban néha van egy kis mandulaíz is , bár tavaly a nagy részét kivágtam , mert valami bibi volt vele , tettem is fel róla fotót , nem hajtotta rendesen a hajtást így már kikopóban van a kertemből .
Előzmény: Flanell (1162)
Mozo66 Creative Commons License 2009.02.10 0 0 1163

Igen én is azt hiszem , hogy a Jerseyland nem egy beszerezhető fajta ... nekem ugyan van a tavalyi telepítésből . Egy kicsit a Redhaven előtt érik , erősen molyhos nagy gyümölcsű , magvaválló , piros nagy magja van . Régi fajta , én csak az érésideje miatt raktam úgy 20 darabot belőle .
Előzmény: Törölt nick (1161)
Flanell Creative Commons License 2009.02.10 0 0 1162
Mozo!
Az Incrocio-t és a Meystart nevezed kedvencnek a lapodon.
Csak azért szereti annyira a nép, mert nagy szeműek, vagy ízre is különlegesek?
Törölt nick Creative Commons License 2009.02.10 0 0 1161
Nekem is van pár fajta kopaszom .Én a Stark Red gold /Andosa/-t tudom ajánlani ill.aki szereti a kicsit savasabbat annak az Independence-t.Bár nekem a Fantasia,Flavortop,Harko/eze is vannak/-val sincs sok gondom,max annyi,hogy méretben messze vannak az őszibarackoktól.Azok közül/bár elég sok fajtám van,de jó része még nem termett/ a Suncrest /az is jó/ után érő Cresthavent tudom ajánlani.Tavaly a "király" 46 dkg-os volt ,hatalmas.A Jersyeland-et nem tudom ,hogy árulják-e egyáltalán valahol.
Előzmény: naki6 (1157)
Flanell Creative Commons License 2009.02.10 0 0 1160
Irigyeltelek is tavaly, hogy ennyire jól megúsztad a tafrinát! :)
Előzmény: Mozo66 (1155)
naki6 Creative Commons License 2009.02.10 0 0 1159

Jól néz ki.

Köszi a képet. Ennél jobb nem kell. :)

Előzmény: F.Szilvi (1158)
F.Szilvi Creative Commons License 2009.02.10 0 0 1158
Nekem van Flavortopom  mi nagyon szeretjük, nagyon finom ízű, tudom ajánlani..:-))
Előzmény: naki6 (1157)
naki6 Creative Commons License 2009.02.10 0 0 1157

Nem cél a szezon lefedése. :)

A Suncrest nagyon jól néz ki az oldaladon  Ilyesmi az elképzelésem.

Jerseyland fád nincsen véletlenül?

A kiválasztás alapját ez a tábla adta:

 

 

http://www.kutdiak.kee.hu/diak/nzs/goszi.htm

 

Illatos ízű, bőtermő, télálló fajtának írja. Kell ennél több?

 

Nektarinból az Armking képek alapján szimpatikus (meg azt írod róla, hogy ízletes).

Ennek a fajtának is utánanézek.

 

Köszönöm!

Előzmény: Mozo66 (1156)
Mozo66 Creative Commons License 2009.02.10 0 0 1156


A 2 fával nem fogod tudni lefedni a teljes barackszezont ... : ) ... persze lehet hogy ez nem is szempont . Az általad írt fajták jók , kései középérésűek . Bár a Flavortop-tól én kissé idegenkedek , de meg lehet próbálni .

Ha ránézel a honlapomra ott láthatsz több fajtát is .
Előzmény: naki6 (1153)
Mozo66 Creative Commons License 2009.02.10 0 0 1155

Igen . Szerintem itt a köztudatban van egy félreértés . Mindenki " lemosónak " nevezi , mint ha valami külön kategória lenne . Szerintem nem lehet különválasztani , hanem a védekezés ... megelőzés .... egyik szakasza . Mint ahogy a következő ... nem perzselő ... szerrel sem elég 1 kezelés .

Amúgy meg kell nézni , hogy aki az 1 kezelést javasolja , milyen eredményt tud elérni a védekezésben . Itt nálunk a Danic kft-nél szoktam kérdezgetni a Gábor barátom , aki a felelős ebben az ügyben és Ő is áttért a kétszeri rezesre , de szerintem náluk is lehetne még javítani a hatékonyságon .

Azt hiszem tavaly írtam ide a fórumba is , hogy én április 10 -körül fejeztem be a tafrina elleni permetezést , és utána nem volt gond , azt hiszem ebből tisztán látszik , hogy hatékonyabb a megelőzés , mint hogy utána menjen az ember és esetleg még júniusban is Score-val meg Orthociddal permetezzen .
Előzmény: Flanell (1154)
Flanell Creative Commons License 2009.02.10 0 0 1154
Köszi!
Idén tavasszal én is többször akartam, de egy darabig nem leszek itthon, csaxombatonként, jó, ha 1 lemosásra futja majd. :(
Még sehol nem olvastam egyébként, hogy többször javasolnák.
Előzmény: Mozo66 (1152)
naki6 Creative Commons License 2009.02.10 0 0 1153

Sárga húsú őszibarack és egy kopaszbarack csemetét vennék az idén.

A fajtaválasztásban kérnék tanácsot.

Jó lenne, ha a 2 fa nem egyszerre érne.

A neten fellelhető leírások alapján ősziből a legjobb választásnak a Jerseyland vagy a Suncrest fajta tűnik, nektarinból pedig a Flavortop vagy az Andosa (más néven Stark Redgold) lenne a befutó.

Ha valamelyikőtök jól ismeri a fajták valamelyikét, mondhatna róla néhány szót. (Előnye/hátránya). Ki melyiket választaná?

Esetleg még egyéb fajtákat és tudtok ajánlani, azt is megköszönném.

 

Thx!

Mozo66 Creative Commons License 2009.02.10 0 0 1152

Hát legalább 3 szor . Ezt kb 7-10 napos intervallumban ,már mint a 3 permetezést ennyi idő alatt !!! persze időjárástól függően
. Mint írtam a koncentrált védekezésnek a híve vagyok , odacsapni , de akkor határozottan , keményen .

Atifoci írta az őszi rezest . Szerintem a tafrinára semilyen hatással sincs ez a permetezés , mert akkor a rügyek még csak gyengén alakultak ki , és ha esetleg marad a téli csapadék ellenére némi réz a felszínen az a duzzadt nagyobb felületű rügyön nem sokat ér .

Ez őszi réz inkább az ágelhalás ellen hatásos ( Baktériumos , gombás )

Túlságosan korán sem érdemes kezdeni a rezet , mert a csapadék lemoshatja , én a rügyfakadás előtt ezt a 10-14 napot szoktam kiszámolni ....nagyvonalakban .

Előzmény: Flanell (1151)
Flanell Creative Commons License 2009.02.10 0 0 1151
Hányszor szoktál rézzel lemosózni?
Előzmény: Mozo66 (1149)
Flanell Creative Commons License 2009.02.10 0 0 1150
Teljesen igazad van, csak mikor utánajártam, még nem voltam profi a kereső használatában, és semmi megközelíthető helyen nem találtam.
De nagyon drága.
Egerben elvileg lenne valami szerkezet ennél olcsóbban, de oda sem sikerül eljutni, csak akkor jut eszembe, mikor nincs rá időm.
Előzmény: scsaba1 (1145)
Mozo66 Creative Commons License 2009.02.10 0 0 1149
Külön választanám a két témát , mert hosszú lenne .

Tafrináról .

Igazából 2 dolgot említenék meg így a szezon előtt , mert majd lesz erről szó bőven . A tél nem befolyásolja a tafrina kialakulását , azt a tavasz jobban befolyásolja , mert a spórák amikből kialakul a gomba , már ott vannak a fákon .

Szóval az egyik dolog az az , hogy sokan a vegyszerek mindenhatóságában hisznek , tehát semmi más nem fontos , mint hogy jó erős , hatékony gombaölővel lehessen permetezni . Én az állatok ( emberek ) világából hozok példát , és az immunrendszerre , ami a növényeknek is van , hivatkozok . Nyilván egyértelmű az erős és egészséges immunrendszer és a betegségekkel szembeni ellenálló képesség összefüggése . Hogy mitől lesz egészséges a növény immunrendszere ? Tömören fogalmazva , ha az életfeltételeit és szükségleteit kielégítjük . Lehetne egy hosszú felsorolást csinálni , én csak kettőt emelnék ki a talajművelést ( az adott talajtípusnak megfelelőt ) és a tápanyagpótlást .

A másik dolog az az , hogy csak olyan ellenség ( betegség ) ellen lehet hatékonyan harcolni amit jól ismerünk . Meg kell ismerni a gyengéit , terjedését , milyen körélmények között hogyan viselkedik , és akkor sokkal hatékonyabban tudunk védekezni .

Konkrétabban : Itt is volt már szó A tafrina inkubációs időszakáról , amikor nincsenek még tünetek , csak csíráznak a spórák , na erre az időszakra kell időzíteni a határozott kezeléseket és meggátolni a kialakulását , nem pedig gyógyítgatni a leveleket , mert azt már nem nagyon lehet . Gyakorlatban : A rezes permetezéssel kell kezdeni , mikor már kezdenek a rügyek duzzadni , és tévedés az , hogy jó vastagon a törzset meg a vázágakat , hogy szép kék legyen ... a rügyeken van a hangsúly . A lényeg , hogy a rügyek pikkelylevelei közé jusson a szerből , és fedje be őket , hogy a csírázó spórák ne tudják a gombafonalaikat belenyomni a levélkezdeményekbe . Ezt rézzel egész a virágzás kezdetéig kell folytatni , aztán áttérni a másik szerekre . Természetesen nagyon fontos az időjárási tényezők figyelembevétele . Meleg , csapadékos , harmatos időben erőteljesebben fertőz .
Előzmény: Törölt nick (1143)
Törölt nick Creative Commons License 2009.02.09 0 0 1148
Tegnap tudtam válaszolni,remélem odaért,mert a freemail néha megtréfál.
Előzmény: scsaba1 (1147)
scsaba1 Creative Commons License 2009.02.07 0 0 1147
Irtam a freemailodra.
Előzmény: Törölt nick (1146)
Törölt nick Creative Commons License 2009.02.07 0 0 1146
Most nézem,hogy a fajtáim felsorolásánál hülyeséget írtam,mert a mi van az nem Téli esperes,hanem Társulati esperes,szóval van .
Azon is filóztam,hogy van olyan rokonom,aki itt háztulajdonos németeket gardíroz,lehet hogy megkérem hozasson velük/akár ősszel is/ kintről néhány új körtét.
Te mikor mész beszerző útra ?
Előzmény: scsaba1 (1144)
scsaba1 Creative Commons License 2009.02.07 0 0 1145
Én ilyenkor szoktam segítségül hívni a gúglit. Multkor Baumé-fokolót kerestem, persze még a nagykereskedésekben sem hallottak róla, hogy hol lehetne venni...

http://abor.hu/index.php?main_page=product_info&cPath=1&products_id=118

Itt pl. van, vagy ha éppen nincs, akkor már legalább hallottak róla. :)
Előzmény: Flanell (1134)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!