Nem nyert:ugyanis szlovák barátunk új fajtái LENGYELek/elég volt megtalálni/:http://www.tracz.pl/pl/1218.php itt van róluk leírás-egy másik topicban volt utalás egy googléba beépülő fordítóprogramra,én is letöltöttem.Nem tökéletes,de sok mindent ki lehet belőle/vele silabizálni...
Itt találtam képet és leírást a szlovákiai őszibarackokról :http://www.kohaplant.sk/2007020018-broskyne ,bár ebből nem nagyon derül ki milyen eredetűek.
Azt én is tudom ,hogy a gumi nem fajta,hanem típus,csak azt nem ,hogy a Babygold sorozatból melyik,mert még apám ültette kb 20 éve.Én nagyon jónak tartom ,sokat terem/ez is baj ,mert egy csomó ága letört már az öregnek ,pedig ritkítom rendesen/nagy méretű gyümölcsei vannak és nem csak befőttnek elsőrangú,hanem frissen is/ráadásul nem puhul be 1-2 nap alatt mint a többi." Hátránya",hogy rágni kell,mert olyan,de engem nem zavar,az íze kárpótol...Mivel már haldoklik én szemeztem is róla/sikerrel/.Végül is izlések és pofonok...
Tavaszi fagyokkal szembeni ellenállóképesség nem egy egyszerű eset , talán a kései virágzású fajták vannak jobban biztonságban . Nálam az Amsden ( nem egyszerű hozzá jutni ) és a Cresthaven a legkésőbbi virágzású .
Az általad említett fajták gondolom északamerikai fajták ...onnan is az északi vidékről . A kanadaiak nemesítettek ilyen sarkvidéki klímához barackot .
Örülnénk ... talán beszélhetek a többiek nevében is .... ha csatlakoznál a fórumhoz , hogy képet kapjunk egy másik termőterület viszonyairól .
Az eredeti kérdésedre úgy tudnánk érdemben válaszolni , ha ismernénk az ottani kínálatot .
Tudnátok ajánlani olyan fajtákat, amelyek a legkevésbé érzékenyek a tavaszi fagyokkal szemben? Eddigi fajtáim: Caldesi 2000, Morsiani, Early Redhaven, Dixired, Redhaven, Cresthaven. Dél-Szlovákiában lakom, Losonc környékén, ami nem egy barackos környék. Ritka az olyan ember, akinek van a kertjében őszibarack (persze a vad, apró barackokat leszámítva). Nálunk, a szlovák piacon nem túl gazdag a kínálat őszibarackból, azonban nemrég megjelent két új fajta: Inka és Harnas - a fajtaismertetőben kiváló fagyállóságát hangsúlyozzák ki. Még egy kérdés: Maria Aurelia nektarinnal van valakinek tapasztalata?
A gumibarack valójában ipari barack . Konzervipari célokra , nem puhul , géppel jól hámozható ... képzeljünk el érett Mariska barackot amint beleöntenek egy mázsát egy nagy krumplikoptató gépbe és 10 percig forgatják benne ... püré lenne nem befőtt .
Nekem nincs , nem is kell , bár vannak mutatós fajták belőle .
Ez a gumi nagyon későn indul, mégis tafrinás. Tafrina és tafrina között is nagy különbség van, egyik évben egyik fajta levele sodródik be, másik évben másiké. Gondolom, mint az influenza, hogy A és B típus. :) Nálam is sok fajta van, ezért én sem mindig tudom eltalálni a permetezések idejét. Meg hát én munka mellett csinálom, lehet, hogy egy hétig jó idő van, aztán a szabadnapomon szakad az eső. Most pl. másfél hónapig csak szombat reggeltől vasárnap délelőttig leszek itthon bentlakós tanfolyam miatt, na és ha hétvégén pont esik, akkor se barack, se sárgarépa nem lesz. A Nektár H-nak nem véletlen a neve, tényleg szeretik a méhek. Bár éréskor a gyümölcshúsa is annyira laza, hogy nagyon gyorsan terjed benne a folt, és a bőre is vékony. Megverjem a méhészt?
Ez, hogy "gumi", szerintem nem egy konkrét fajta, hanem típus. Ami nekem van, az a legkésőbbi fám, és a legelfagyósabb, azért a pár szemért már nem megyek ki permetezni. Bár az egyik leghatalmasabb fa, de 1 rekesznél több még nem volt rajta. Csak a későisége és gyümölcsmérete miatt hagytam meg, mert annyira nem finom.
Tudom,hogy még korai-messze még az augusztus,de ...esetleg...faiskolákban ált. nem elérhető fajtákból néhány szemzőágat... kuncsoroghatnék ...majd annak idején ??Úgy néz ki ,hogy a tavalyi szemzéseim közül is lesz néhány ami megered,így ezekkel ill.a mostani szezonban beszerzettekkel együtt elérem a 22 fajtát és nem állnék meg itt...
Hát persze ... szemzésnél , oltásnál nincs új növény , gyakorlatilag az eredeti növényt neveled ... egy másik alanyon ... tovább . Többszörös váltásnál változhat (romolhat ) a tulajdonság , ezért vannak törzsállományok . Habár manapság gyorsabban hoznak ki új fajtákat , mint hogy egy törzsállomány kifutná magát ....persze nem magyarországon .
Szerintem nincsenek markánsan eltérő igényekkel rendelkező fajták növényvédelmi szempontból . Mint egyszer tavaly már írtam a tafrinára való " fogékonyságot " az eltérő fenológiai állapot okozza ...szerintem . Magyarul amelyik korábban kezd hajtani érzékenyebb lesz , mint amelyik később ....HA ..... egy időben permetezzük a két fajtát . És ezt általában nem szokták(-tuk) figyelembe venni .
A gyümölcsmonília pedig ugye , rovarkártétel . Ezt írtam Szilvinek is , hogy van amelyik fajtára jobban ráizgulnak a rovarok ( darazsak , méhek , hangyák stb ) . Pl augusztusban ugye nincs nektár , mit egyenek a méhek ??? ...hát barackot , különösen amelyik édes , illatos pl.: fehér fajták , flavortop , nectaross . És ugye ezeken a rovarrágás, szívás nyomokon fertőz be a monília . Ha sok fajta van ...mint nálam .... talán az egyetlen megoldás a rovarok ellen ha folyamatosan " nyomás " alatt vannak tartva . Ezért talán a kevesebbet permetező gazdák jobban járnak , ha nem a legédesebb fajtákat telepítik . Sőt az érésidőtől is függ a rovartámadás erőssége , az augusztusi melegekben a méhek okozzák a legnagyobb gondot ...nálam legalább is .
Persze vannak " igénytelenebb " fajták is , Pl.: az Earlyredhaven egy bombabiztos dolog , nem árt neki a fagy , késői indulása miatt jobban kikerüli a tafrina , és az íze miatt annyira a bogarak sem kedvelik ..... szép nagy , bőven terem , de az íze kissé üres és az állaga kissé laza , szivacsos , tehát nem az a csorgós mézédes fajta . Valamit - valamiért .
Nekem is van gumim/spec sztem az egyik legfinomabb barack /,nekem nem a tafrina a fő ellensége,hanem a monilia.Gyakorlatilag a legérzékenyebb az összes közül,pedig befőttnek a legjobb.
Szerinted a magról kelt továbbszemezve megtartja a jelenlegi tulajdonságait ? ..mert az ősszel/jó későn/ én is találtam a hegyben olyan őb-t aminek szabályosan céklaszínű volt a húsa,még a gyhéjon is átütött,szóval ha abból szemeznék akkor megtartaná ezt a színt ?
A növényvédelmi kérdést úgy értettem, hogy mik azok, amik normál növényvédelem mellett szépek lesznek. Pl. a Nektár H-ban a H azt jelenti, hogy Hiába permetezem, a gyümölcsmonília akkor is kárt okoz 5 évből 4-ben. Meg van 1 Babygoldom, nem tudom, melyik, gumibaracknak nevezik, azt még te sem tudnád megvédeni a tafrinától egy normál évben, ha csak 3 naponta permeteznél, az kevés lenne.
De amiért én a barackba " beleszerettem " az pont a sokfélesége ,változatossága . Nem tudnék ... vagy is ... nem látnám értelmét 3 fának , mert akkor elveszne ez a változatosság . Persze egyértelmű , hogy nem tarthat mindenki hobbyszinten 1000 fát .
Persze vannak " kedvencek " általában az újdonságok közül , amiket vár az ember , hogy milyen lesz , de az biztos , hogy a Caldesi 2000 egy kitűnő és érdekes fajta , aztán a Summerlady , aminek a színe , íze , és általában az egész gyümölcs ...jó . Ez szinte feketére érik annyira bordó , a húsa narancssárga , és az új fajták már úgy érnek , hogy a gyümölcs szélén már puha , de a mag körül még kemény a húsa . Ez jó tárolhatóságot biztosít érdekes az ízhatás és éretten sem potyog a fáról . És megemlíteném még a Genadix 4 -et ami fehér , korai ( Dixired érése ) és ez is olyan , hogy a gyümölcs érésben kívül puha , leveses, édes a mag körül viszont kemény , savas , ropogós .
Na ez 3 és ezeket már ismerem , de az idén kb 6-8 fajta lesz amit először megkóstolhatok .
Növényvédelmileg , meg olyan nincs , hogy nincs sok gond vele .
Amúgy tavaly ...talán október elején , kaptam egy ismerősömtől magról kelt vérbarackot ...tehát egy vad fajta , piros gyümölcshússal . Na annak az íze testesítette meg a " barack " ízt , pedig ettem mér pár fajtát . Az idén mindenképp kérek tőle szemzőhajtást és ültetek belőle . Pár év múlva majd bemutatom ...: ) .
Na jó, jó, de nálad sok fajta van, hasonlóképpen tartva, csak van olyan, amit jobban szeretsz, mint a többit. :) Én is 1, azaz egy fát szeretnék most ültetni apám házához. Szeretnék olyat, ami még nincs. De amit még nem kóstoltam, arról honnan tudnám, milyen? A leírások eléggé ellentmondóak. Szóval, ha megunnád a barackozást, és csak a kertedbe tennél mondjuk 3 fát, akkor milyen fajta lenne az? Amivel növényvédelmileg sincs túl sok gond, más környezeti hatásra sem érzékeny, meg persze mutatós és jó ízű.
Tavaly ősszel nagyon vaciláltam, aztán a Vénusz mellett döntöttem, de még nyitott a dolog..:-))
Igen mi is szoktuk nyáron öntözni a fákat , van nagy "tölcsér"körülöttük és bizony nagyon meghálálják,felváltva szoktam tápoldatot rakni az öntözővízbe.....
Igen van egy fám ebből a fajtából. Izre nincs olyan édes-fonom mint a Flovertop, de sokkal biztosabban terem. A gyümölcsei nagyobbak és nem tapasztaltam terméshullást, sőt inkább ritkítani kell. Érdemes nyáron rendszeresen öntözni, mert akkor hatalmas termései lesznek. Ezt tapasztalatból tudom. Mint minden nektarin hajlamos a tafrinára, talán azért, mert a kopaszok hamarabb kezdenek hajtani tavasszal. Én csak ajánlani tudom!
Valóban szeretik a rovarok főleg a hangyák és a darazsak, és persze miért ne a legnagyobbakat, legszebbeket kezdenék el rágcsálni...és így már persze , hogy nem piacos az áru, de mindezek ellenére sem nélkülözném..
Viszont nálam a Red June még a Flavortopot is üti ízben , pedig nincsenek elkényeztetve a fák tartásügyileg .
Ha ízügyileg ismerném a barackok, nektarinok nagyrészét akkor nagy valószínűséggel más lenne az eddigi véleményem is...
Nálad más a helyzet , mert te a szezon lefedésére szélesítésére törekszel, de egy kis kertbe ugyan melyikből válasszon az ember....a túlkínálatból..talán kóstolót kell szerezni a telepítésre szánt fajtából.
Régebben is volt szó a jóízű meg nem jóízű fajtákról , na ennek ismeretében írtam , hogy mindegyik jóízű ....sőt a kesernyés íz sem mindig , minden körülmény között jelenik meg egy bizonyos fajtában , én azt tapasztaltam hogy a legnagyobb eséllyel túlterhelt fán lehet .
A Flavortoptól miért idegenkedek ??? Azért mert jó az íze ...ugye azt is jelenti " csúcsízű " és ezért nem csak mi kedveljül hanem a rovarok is , amik éréskor meglepik és elkezdik lezabálni a fáról . Ilyenkor ugye vagy megpermetezzük rovarölővel és akkor 2-3 napig mi is szedhetünk , vagy kivágjuk azt a részt ahonnan már ettek a bogarak ..... szóval kevés van belőle , és így nehéz úgy időzíteni a permetezést , hogy lehessen is enni róla , meg ne a bogarak egyék le .
Ízlések....miért ne lennének fokozatok?Az, hogy "más ízű" már az... legalábbis szerintem, mert másképp ítéljük meg azt a barackot.
Én pl. nem részesítem előnyben a madulás utóízt...ha jól emlékszem scsaba kifejezetten szereti, attól még jó, de már nem áll az első helyen...
Más aspektusból nézve, xy vásárol a piacon valamilyen barackot,/de lehetne bármi más/ ami nem olyan ízhatású mint amit várt, mert vízízű, nem elég édes, sav-cukor aránya stb.
Csalódott lesz... ugyan fogalma sincsen, hogy milyen fajtát vásárolt, de ugyanott nem fog mégegyszer vásárolni.
Kaptam én már gyönyörű nektarint a piacon ,ami a hűtőházból jött, nem import és bizony nem sok köze volt az én nektarin ízvilágomhoz.
Bár csak azokat az ízeket ismerem ami a kertemben teremnek. ..
Szóval ez az íz dolog... így, nagyon relatív .
Persze mindegyik jó ízű, finom...DE és itt van igazad.
Csak akkor ha minden jót megkap az a fa amit igényel.
De ez igaz minden más zöldség, gyümölcs, virág stb. mindenre.
/Ha megkóstolsz egy Tiramisut még nem kizárt, hogy ne ennél utána jobbat vagy rosszabbat./:-)
Ha ránéztél erre a lapra amit linkeltem , olvashatod , hogy a tápanyagellátás is hatással van a gyümölcs ízére , és ez így is van . Tehát ha megkapja a növény a tápanyagokat , meg persze a gondozást , talajt ...stb akkor mindegyik jó ízű . És ha a legjobb ízű fajtát választjuk is , és el van hanyagolva akkor azon nem biztos , hogy jóízű lesz a barack .
Szóval azt keresgélni , hogy melyik a legjobb ízű barack .... nem érdemes , úgy kell csinálni , hogy mindegyik jó legyen . Az egyik sarkalatos tényező a termés és a lombozat aránya .
A hideg márciusnak még inkább lenne ilyen hatása, de addig még sok idő telik el. Ha vége a mélynyugalmi állapotnak, akkor pár hét melegebb idő kinyílaszthatja a virágokat. Amikor már virágzásra készek, akkor pár nap alatt robbantanak.
Úgy néz ki, hogy február már a hideg jegyében fog eltelni. Én ezt biztatónak találom, így talán nem fog korán virágozni az őszi és a kajszi és a március végén menetrendszerűen érkező hideg nem tud majd nagy kárt okozni. Vélemény?