Végre összeállt a kép. Ilyen volt, és ilyen lett a lezli.
Sajnos a Hammondból még nem sikerült előcsalni a brummogóst, de a következő alkalomra jobban felszerelkezik a műszerészem.... Oszcilloszkóp, meg miaztmás.
Egyébként jó hangja van a cuccnak szerintem, de holnapra várom Premec művész urat. Ő majd megmondja a frankót. Tőle érdeklődjetek:-)
Vannak jól bevált nevek is mint az M.H.SZ. Magyar Hammond Szövetség, de viccet félretéve, lenne olyan kollega akinek lenne annyi ideje , és akarása, és tudása, hogy a webmesteri teendöket ellása? Mert akkor hajrá és már részemről küldeném is neki
az anyagokat, szerintem más is , és ő majd kimazsolázza.
Orszánczky koncerttel kapcsolatban /A38/ Matyoo müvész úr mellett a két fuvos
nagyon tetszett, tiszta ős Interbrassos hangulatot csináltak. A 70 es években
ugyanis a "hajon" a Syrius mellett vagy a Mini, vagy az Interbrass/ konzervatoriumba járó fuvos zenészek, melynek tagjai gyakran cserélödtek/ volt az elözenekar. Nem is tudtuk akkor ki az a Frank Zappa, a Jetro thull, ezek a "srácok" akik ezeket a nótákat játszották bemutatták, igazi "népmüvelök" voltak.
Érdekes volt a letisztusztult " lenyugodott" Orszánczky, nekem picit fura volt de egy 20 éves ember vitalitása nem azonos egy 60 évesével.
Más, érdekes volt az ugynevezett piccolo bass gitár is mely egy oktávval feljebb van
hangolva É.A.D.G. hurok helyett A.D.G.C. hurok vannak , menzurája valamivel rövidebb és akkord ,és majdhogy nem "szológitározni" lehet vele.
Orszánczky mesterévé vált ennek a hangszernek, zenéjében továbbra is bennünk él szerintem ...
Szerintem is jó ötlet lenne egy honlap szerkesztése. Én is tartok attól, hogy egyszer elveszik/het innen ez a rengeteg, értékes információ! Hatalmas kár lenne!
Ismét leadták az A38-as Orszáczky műsort. Vagyis majdnem. Igen érdekes szerkesztés. A riportok ugyanazok, és a koncert fele is, de csak a fele. A kettőt összeírom, az ismétlődést kitakarom belőle. LittleBig egy másik szólóban is jeleskedett ezúttal.
Nem szívesen szólok bele az öregek dolgába, de nem rossz és nem példa nélküli, a klub és honlap ötlete.
Van szerencsém tagja lenne a Megane Klubnak amely sokéves jólmenő indexes fórum "nagyjainak" elhatározásából született. Saját szuper honlappal, találkozókkal, rendezvényekkel. Az indexes fórum azóta is része az egésznek.
Részemről is támogatnám a Magyar nyelvű weblap létrehozását. Szerintem is sok jó ötlet van itt a fórumon amiből meríteni lehet. Persze én csak erkölcsileg tudom támogatni. Esetleg egy-két érdemesnek tartott ötlettel is.
Én részemről dialektikusnak tartom dzsuz kollega, és Premecz müvész úr azon törekvését hogy ismereteket terjesztő honlapon magyar nyelven "népmüveljenek".
Rengeteg kollegának vannak hangszer átalakitásai , hangzás javitó megoldásai ha ezeket publikálná, esetleg hanggal demonstálná szerintem , rengeteg fital zenész
kollega kapna kedvet a kisérletezéshez. Ez a fórum tényleg nem igazán alkalmas erre.Én részemről nagyon szivesen vennék részt ezen tevékenységben szerény tudásommal.
Rengeteg undergrund zenekar dolgozik hazánkban akik ugyancsak keresik az "ütös hangzást" , szerintem hangszer ismertetök pl a farfisa, a vox, az elka , a rhodes, a wurlitzer clavinet, mind segitenének ebben .
Péterfy Borinál már hallom a "continentál" orgonát, magashegyi undergrundban meg a vermona stringet , az "ürszarokban" /tényleg igy hivják/ wurlitzer zongorát.
Barabásban meg Premecz müvész úr a hammondon kivül wurlitzeren is népmüvel.
Ugyhogy ha nem lesz árpádsávos hammond zászló, és nem kell menetelni/rohadtul
szokott fájni a derekam, és különben is lusta vagyok / akkor az urak bontsanak zászlót , és a haza fényre derül.
Vettem egy leslieluidspeakert. De csak egy hangszoro van benne. Szeretném atalakitani két hangszorosra. Szerintetek hogy fogjak hozza, es mit kellene vennem meg hozza?
Na ez a Hammond Szövetség se butaság! Inkább ilyen dolgok szülessenek mint győzike-mónika ízléstelenségek! Nálad a pirospont! :) Az új oldal élettelensége nem mérvadó! Nem fórumnak szántam volna ismétlem. Az adattár jelző azért kicsit száraz fogalom, a képeskönyv vagy lexikon közelebb áll, és az is volna a lényege!
Hát Tube mester, nem gondoltam volna hogy ennyire félreértész. :) Egy szóval sem gondoltam hogy a webszerkesztés feladata rád irányulna. Az arculatot megtervezném én is vagy hasonlóan érdeklődő kollégák is akár. Az eddigi fórumos hozzászólásokat is napi fél óra ráfordítással egy hét alatt ki lehetne gyűjteni, persze csak az érdemlegeseket. A limonádé szövegek nem érdekesek, de a technikai, történeti dolgok igen. Azért is említettem hogy egy ilyen 6 éves fórum anyagban kiszűrni megkeresni összeilleszteni a mozaikokat nem embernek való és ezt nem a lustasággal magyarázom! Azt a bizonyos szörmentén dolgot senki sem gondolhatja komolyan! Persze aki hosszú évek fáradozásaival jutott a tudás birtokába attól ez elfogadható, de az ilyenek meg féltve őrzik titkaikat vagy pénzért árulják, lásd hitspace tanfolyamok. :) Te és az itteni fórumosok pedig nem anyagias emberek, pont az önzetlenség miatt is él ez a fórum. De ne hogy úgy hidd hogy rád akarom erőltetni az ötletem, csak abból indultam ki hogy legtöbbet te vagy jelen itt közülünk, te írsz mindig a részletek finomságairól és szakértelmeddel is te vagy talán a legmérvadóbb. Csak javaslatként gondoltam, de meg pár gondolatot engedj meg még légyszives. Azt nem értem hogy miért kivitelezhetetlen egy ilyen dolog és azt sem hogy miért kéne ehhez minden fórumtag résztvétele??? Pont az a lényeg hogy ami idő alatt ide beír vki vmit, utánna csak 2 kattintás hogy egy másik, hangsúlyozom RENDSZEREZETTEBB! oldalon megjelenjen értékes munkája, ötlete, véleménye, beszámolója stb. De mindez nem fórum jelleggel, hanem ahogy az előttem szóló kolléga is megjegyezte, inkább egy jól szervezett lexikon formájában, vagy egy "képeskönyv" mintájára. Ha a technikai részét nem látod, az egyszerű, mert a webfelületet úgy ki lehet alakítani hogy utánna csak egy egyszerű txt fájl ftp oldalra való feltöltésével bővüljön a tartalom. Pl. hasonlóan ahogy ide a fórumra bekerül egy comment, csak picit másképp de semmiképp sem bonyolultan.
Azért érvelek ennyit mellette, hogy összeszedettebb formában lehessen egybefüggően olvasni mint a zavarosban halászgatni információk után. Biztos vagyok benne hogy nem sokan harapnak az "olvass vissza 2 évet" válaszokra, inkább odébbállnak! De a leglényegesebb, hogy ez a hangszer-csoda megérdemel egy saját itthoni oldalt méltó kivitelben hozzá, mint egy ugyan hasznos de kusza, átláthatatlan és unalmasan uniformizált indexes fórumot!!! No nem győzködök tovább senkit, szerintem ezek alapján megér egy átgondolást a dolog, a döntés joga Tube mesteré elsősorban! (azért buzdítani lehet, vagy akár átvállalni is)
Ha nincs benne élet, akkor csak egy ingyenes adattár amibe egyesek nagyon sok munkát ölnének bele. Élet meg csak akkor lenne benne, ha a fórum átköltözne oda, amit kétlek, bár nem vagyok ellene.
Persze megalakíthatjuk a magyarországi Hammond szövetséget, most már van alapja neki :-)
Ezt már felvetettem kb. egy évvel ezelőtt én is, persze nem lett belőle semmi. Ha valaki megtervezi a kinézetét, én szívesen leprogramozom, valahova feltesszük, és aztán csak gyűjteni kell rá az infót, rajzokat, képeket, linkeket, reparálási információkat stb. más nem is kell.
Az is eszembe jutott, hogy kiindulásként le lehetne fordítani az amerikai HammondWiki nagy részét. Plusz az amerikai hammond_zone és HAMMOND Forum szintén hatalmas info források, amik nem elérhetőek mindenki számára, lévén angolul vannak. Én tennék bele munkát, ki akar még?
Szia. Túl sok munka lenne. Kellene hozzá minden fórumos is, mert ha nem aktív, mit sem ér. Nem látom kivitelezhetőnek.
Hozzászólásaink kigyűjthetők. Akit komolyan érdekel, átnyálazza évekre visszamenőleg, akit meg csak szőrmentén, érje be annyival, amennyi energiát ráfordít.
ESI-Hammond: Legyen jó hangú, olcsó, könnyű, egyszerű.
A lényeg, megtalálni az optimumot. Megtaláltam. Kompromisszum és mérlegelés kérdése.
Javaslatod nagy, nehéz, drága, bonyolult egy apróságért.
Gyakran az igazi helyett is már ezt kapcsolom be mert élvezeti értéke megközelíti a B3-ast, és még ott a sok egyéb finom hangzás: zongorák, mellotronok, szintik.
Tube! Még annyi hozzáfűzés a Perca effekthez az ESI sampleredben a non retriggerelt poly-mono üzemmódhoz, hogy a B-3-ban írja is az Emu a gépkönyvben hogy direkt erre a célra építettek be egy un. Lag processort. Ez nem egy külön DSP, hanem egy szoftveresen leprogramozott eszköz a modul operációs rendszerében, olyan mint az általad említett burkológörbe generátor, ami a Hammondra jellemző perka jelenséget bonyolítja le. (az más tészta hogy alapból szarok benne a perka minták) Úgyhogy azt is írják, ezt csak a Definitive B-3 sound ROM-ja tudja, se ESI, SE E-Ultra samplerek, se más P2000 szériás modulok.
Tehát az eredetivel tökéletesen egyező perka hatás Emu termékben csak egy módon oldható meg: - venni egy B-3 modult - venni bele 32MB-os Flash RAM-ot - elmenni egy taghoz akinek nem ESI samplere van hanem egy EIV Ultra sorozatú (na ezért is mondtam én mindig az ESI4000-hez képest csak pár forinttal drágább E6400 Ultra v. E5000 Ultra vasakat, Ja! és a nem Ultrások sem jók!!!) - megírni az Ultra samplerrel a flash memóriát a saját hangmintagyűjteménnyel (akár többet is, mert 3 rakható a modulba, ha Turbo upgrades) - végül lehet élvezni mintabetöltési idő nélkül, a bekapcsra kész saját mintákat 896+3*512 preset program helyen, 6 független kimenettel, ugyanúgy duál FX procival, 128-as polifóniával..... Ennyi! :D
Egyetértek abban hogy a Hammondban van maga a múzeum, DE! Egy ilyen kaliberű szakértelem mint a tiéd és a Harangozó Mihály mesteré az orgona tuningolásban már elegendő indok hogy egy saját website is reklámozza. Ez nem azt jelenti, hogy át kell nyergelni máshová a fórumról, a beszélgetések színtere nem kell hogy változzon. Ötletem azért is hangsúlyoznám neked és minden fórumlakónak hogy buzdítson téged ebben, mert vannak momentumok ami nem árt ha állandó jelleggel szem előtt van. Itt a fórumon meg keresni, kutatni kell ha valaki vmire rá akar találni visszamenőleg. Bevallom én más fórumokon is azokat nem csípem akik odalökik egy értelmes kérdésre, hogy "vazze, ott a google, meg a CTRL+F", meg az "olvass vissza" c. fejezetek... Egyrészt akkora információzuhatagban élünk hogy ha akarná se tudná ember fia végigolvasni a sok hozzászólást, pláne ha vkinek még normális net kapcsolata sincs! Máshol már főbűnnek számít és fórumból való kizárást eredményez ha vki már egy feltett kérdést kérdez meg újra. Senki nem kötelezhető, főleg pl a mobiltelefóniás agyament oldalakon hogy más marhaságát rágja az ember végig, szerintem egyszerűbb egy rövid válaszban elintézni, mint cseszegetni azt aki nem 24 órát ül a gép előtt. Na ezt csak a megerősítés gyanánt gondoltam hogy leírjam, sokszor a pár szavas hozzászólások mögé nem is lát rendesen az olvasó, a pongyola magyarázatok miatt.
Ezért én mindenképp szorgalmaznám hogy legyen egy olyan külön oldal a Hammond orgonának, ahol alapvető információk vannak fenn, akár műszaki, történeti, zenei-előadói vonatkozásban, ahová elég klikkelni és látja az ember egybefüggően a részleteket, nem mint itt a fórum korlátjaiban botladozva keresgélni, kérdezgetni, feleslegesen. Emlékszem persze hogy a régebben létrehozott ilyen jellegű weboldalam pont ezt célozná, de sajnos nekem se időm, se nagysebességű kapcsolatom nincs hogy ezzel érdemben tudjak foglalkozni. Azért is gondoltam rád Zsolti, hogy te mindíg a tűz közelében ülsz minden értelemben és a feltételek is adottak nálad. Másrészt szerintem ez a hangszerlegenda meg is érdemelne annyit hogy saját fejezet nyíljon neki a magyar weben, mint ahogy erre külföldön is van példa amolyan "hangszer múzeum" vagy FUN jelleggel. Természetesen egy link utalhatna az indexes oldalra hogy itt élő fórum van, és az új oldal lehetne statikusabb, de rendszerezettebb képet mutató.
Aztán az itt felemlegetett ötletek, képek, vélemények stb. ami nem tere-fere jellegű, szépen át ollózhatók oda, hogy körítése legyen a dolognak. hangsúlyozom, itt nem a fórum anyagának teljes copy-paste műveletére gondolok, hanem az olyan általad is képpel illusztrált, szerelési, technikai megvalósítások ami másnak is élményt jelent megismerni, de a fórum tengerében szintén elveszik.
Vagy pl. egy olyan eshetőség hogy elszáll az index.hu szervere egyszer, vagy bármilyen okból törlésre kerül a fórum... Nem akarok rémképeket kelteni, de ilyenre már láttam példát és a felhalmozott információ szempillantás alatt veszik kárba!
A dolog érdekében én felajánlom, hogy web-szerkesztés tekintetében segítek, vagy akár meg is tervezem, csinálom a siteot vagy átengedem neked a Hammond-club oldalam tulajdonát, a szöveget, képeket meg már neked gyerekjáték otthon feltölteni ftp-re.
Arra kérlek tehát, hogy gondold át az ötletem és másokat is, akik egyetértenek velem buzdítok arra, hogy mint akár egy exclusive internetes újság, legyen saját arca itthon a Hammondnak és ne csak egy ömlesztett fórum amin szerintem túlmutat az a név: HAMMOND!
Köszönöm, és várom a visszajelzéseket! - djuice
(ps: természetesen az oldal ugyanúgy hívatkozhatna a YouTube oldalára, videókat, multimédia tartalmakat illetőleg!)
Délután összeraktam a lezlit. Ahogy éreztem, a keresztváltó nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket. Sajnos a gyakorlat nem mindíg tudja, hogy az elméletet kell követnie:-))) 12dB/oktáv meredekségü szűrőtől, halk lett, és a magas tölcsér igen érdekes vinnyogó hangokat adott bizonyos hangok lenyomása mellett. Aztán jött a "huszárvágás". Amély szekcióból kikötöttem a kondit, a magasból meg a tekercset. Rögtön jó lett a hangja. Teljesen líneáris, tiszta, és hangos!
Sajnos csak félsikerem van, mert a lassú motor dörzs gumiait is kicseréltem. Most szét kell szednem megint őket. Egy biztos, hogy a Jensen művek csoda szirénáját nem fogom használni a következő lezlimben:-) Már össze is szedtem a magas tölcsér alkatrészeit. Egy kis munkával össze is áll majd.