Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
Sokszor és sokat szaporítottam a szőlőt vessző gyökereztetésével. Macerás, vízcsere, vízszint ellenőrzés aztán az ültetés vigyázva nehogy letörjön a gyökér. Ezzel a módszerrel a vesszőt kb. 1 hónapig nem kell locsolni, vizet cserélni, csak a gyökeres dugványt jó minőségű földbe ültetni. Több módszert is próbáltam, egy és több rügyes vesszővel és minden esetben működik.
Tehát akkor a tuti tipp:
A módszer hogy rockwool kőzetgyapotban gyökereztetek mely kitűnően tartja a vizet és levegős. Mivel steril is semilyen gomba, penész betegség se üti fel a fejét és ez nem kicsi dolog!
Konkrétan ilyet használok melyet nekem megfelelően kockákra vágok és 24 órára vízbe áztatok. Ezalatt a kőzetgyapot megszívja magát annyi vízzel amennyi éppen elégséges.
aztán a kockákat egy a feleségemtől "kölcsönvett" tányér csepegtető aljába, 3-5 cm vastagságban Keramzit golyókat szórok. Erre rárakom a kocákat sorban, beleszurkálom a veszzőket a golyók alá kis mennyiségű vizet öntök. Ezzel vége is a törődésnek. Az ablakpárkányon szépen begyökeresednek, semmi további teendő nics vele. Egy hónap múlva készen vannak az ültetésre való tövek. ültetésnél a gyökérnek semmi baja se lehet !
Sokat használtam ezt a módszert, viszont mostanában más módszerrel szaporítok, egyszerűen elásom a vesszőt és kész is a dolog...
Teljesen egyetértek Juhosttt fórumtárssal. A januári próbálkozásnak az lesz az eredménye, hogy a hajtás felnyurgul a fény hiány miatt, a levelek aprók maradnak, egy hosszú vékony hajtást fogsz kapni, amit állandóan kötözgetni kell, és ahogy nő a napos órák száma, úgy lesznek nagyobbak a levelek, és rövidül az ízköz. A gyökereztetéshez használj perlites földet.
Ezt a módszert alkalmazva kicsi az esélye annak , hogy a gyökerek letörjenek és a homok-( föld) is jól körbeveszi a gyökereket. Elég ha egy napra hagyod magas vizsinten a PET palackot és utánna teheted egy tálcára is.
Nem akarlak elkeseríteni, de ezeknek nem sok jót jósolok.
Teljesen fel vannak nyurgulva, január van, még a mesterséges fény is alig alig elég.
A vízcseppek (gyöngyök) azért vannak, mert vízben állnak és a növény "izzad" Ezzel nincs semmi gond.
A gyökérzet le fog tördelni ha elülteted. Persze ha van elég ereje új gyökérzetet fog hajtani.
Én a helyedben vártam volna február végéig, aztán ha kihajt a növény jön a tavasz de még akkor is kellene a növénylámpa, de már legalább több a természetes fény is és gondolom nem fűtesz annyira, hogy ennyire nyurguljon a növény. És persze egyből földbe kellett volna tenni, pl petpalackba akkor a gyökérzet amint beérik már a szerepét is be tudja tölteni.
Én is mókáztam az elmúlt években ezzel, de a befektetett munka nem hozott olyan sikert, hogy megérje 2 hónappal előbb kezdeni. Én idén már a dugványokat nem fogom korán megszedni és nem fogok pluszba fűteni nekik, csak a szobahő + fény biztosítása. Persze a pet palack és virágföld marad.
Sziasztok kérdésem lenne !! ha szépen gyökeret eresztett a szöllő és szép hajtása is van! Miért van az hogy víz vagy nedvgyöngyös a hajtás szára mot fogom elültetni poharakba remélem szépen megmarad és a földben is tovább gyökeresedik és szép földlabdás oltvány alanyok lesznek!!! Íme egy pár fotó az eredményről is !! mit tegyek ezután hogy szépen megmaradjanak ?? valameiken szép nagy virágfürt is látható!!!
Olyan oltványt ültess aminek alanya SO4.Tudomásom szerint ez az alany tűri legjobban a pangó vizet.Ismerek olyan helyet ahol nagyon magas a talajvíz de SO4-en szép a szőlő,tudatosan ültették be a kertet ezen alanyfajtára oltott csemegeszőlővel.
Lehet a szőlőnél is beválik. Az olaszok agyagos levegőtlen területen a kajszit bakhátra telepítik:
"Bakhátat, az agyagos talaj levegőtlensége miatt használnak, így a gyökerek egy kis levegőhöz jutnak, nagyobb esők, vagy a talajvíz emelkedése esetén."
Van valakinek tapasztalata arról, hogy viselkedik a szőlő pangóvizes élőhelyen? Tavasszal készülök néhány oltványt elültetni, de sajnos a kert nem ideális a szőlőnek, a talaj nagyon agyagos, sekély-rétegű. Ha esik az eső, sokáig nem szivárog el a víz. A telek kicsit lejtős, de északkelet tájolású. Azt tudom, hogy a szőlőt déli lejtőkre, meleg-száraz helyekre szokták ültetni, de vajon csak elviseli, vagy kifejezetten igényli a száraz környezetet?
Szerintem növekedést gátló gyomírtót kapott, ilyen volt nekem is 2 éve. Glifozát volt az ok. Nehezen de kinövi, volt amelyik 2 évig küszködött. Én Atonik-kal besegítettem.
Szia! Nem használt valaki a környéken hormonhatású gyomírtót vagy glifozát hatóanygot! Nekem sajnos volt tapasztalatom,véletlenül rávitte a szél ősszel a glifozátot és tavasszal dámszarvas agancs szerű lett a levél,de kinőtte! Következő évben semmi baja nem volt!