Keresés

Részletes keresés

plastro Creative Commons License 2011.01.06 0 0 2320

Magának a hőcserélőnek a megtervezésére gondolsz, vagy a rendszer egészére?

Előzmény: _ahs_ (2318)
khota Creative Commons License 2011.01.06 0 0 2319

Nekem nem rég lett pályázat útján hővisszanyerős szellőztetőm. Egyik este mértem a kinti -6 és a benti 22 C melett 2,3 fokos levegőt fújt ki közepes fokozatra állított ventillátorok mellett. A befújási hőmérséklet nincs meg, de ez alapján is minimum 70%-os a gép (+ a párataralomból jövő hő).

De a legfontosabb, hogy amerikai konyha mellett sem kell soha ablakot nyitni!

A jegesedéssel kapcsolatban: 20 fokos 30% relatív párataratalmú (ami már eleve nagyon alacsony) a levegő víztartalma 5.2 g/m3. 0 fokos 100% páratartalmúé 4.8g. (http://www.tis-gdv.de/tis_e/misc/klima.htm) Ezek alapján 99%, hogy lesz 0 fok alatt jegesedés. De ha elég gyors a légáram, akkor jó eséllyel kifújja a jégkristályokat.

Egyébként meg időkapcsoló kell (mechanikus 700 Ft) és a leghidegebb órákban nem kell üzemeltetni (mondjuk éjjel 11 és reggel 7 között), ekkor felmelegeszik a gép és kiolvad ha van benne valami lefagyva.

_ahs_ Creative Commons License 2011.01.05 0 0 2318

Ti hogyan fognátok hozzá szellőzőrendszer tervezéséhez, milyen programot lehetne erre használni (ha a befújás/elszívás helységeit valamint a mennyiségeket már összeírtam...)?

Béki Gerg Creative Commons License 2011.01.05 0 0 2317

Mikor tervezed beépíteni?Milyen vezérlőd van hozzá?

Miket szerezték be eddig ehhez? Be- és kivezető elemek? Csövek?

Előzmény: Pitylogós (2316)
Pitylogós Creative Commons License 2011.01.04 0 0 2316

Mik a tapasztalatok?

még nincs beépítve (ha nyerek a lottón, nem is lesz :)

Jegesedés?

lásd fentebb

A Permanenten van kondenzvíz elvezető?

van

Előzmény: Béki Gerg (2314)
kissg78 Creative Commons License 2011.01.04 0 0 2315

Nem biztos, hogy jól értettem,

http://www.ezermester.hu/articles/article.php?getarticle=156

g

vélemény?

Előzmény: Pitylogós (2313)
Béki Gerg Creative Commons License 2011.01.04 0 0 2314

Olvastam vissza a fórumon, elvileg Permanent hővisszanyerőd van.

Mik a tapasztalatok?

Jegesedés?

A Permanenten van kondenzvíz elvezető?

Üdv.:

G

Előzmény: Pitylogós (2313)
Pitylogós Creative Commons License 2011.01.04 0 0 2313

"külső levegő-levegő geotremről"

MIRŐL???

Előzmény: kissg78 (2311)
Béki Gerg Creative Commons License 2011.01.04 0 0 2312

Ezt találta ma este.

Stiebel Eltron LWA 100

Sajnos 100l HMV, de az egyel nagyobb már horror összeg és 300l HMV.

Ezzel kapcsolatosan vélemény?

Előzmény: kissg78 (2311)
kissg78 Creative Commons License 2011.01.04 0 0 2311

Hasonló cipőben vagyok mint Gergő.

Mi is tervezgetjük a házat.

Milyen rendszert ajánlotok?

Jó hőszgetelt házba (isoteq40)

Olvastam mostanában egy külső levegő-levegő geotremről, amikor nem kell kertet ásni, és nem kell kutatfúrni sem, hanem a levegőből vonja ki a hőt.

Halott, látott, használ valaki ilyet, v hasonlót?

Bármilyen ötlet érdekel.

g

Béki Gerg Creative Commons License 2011.01.04 0 0 2310

Sziasztok!

Most nézelődök hővisszanyerős szellőztető rendszer ügyében. Ujjonan épülő családi házba szeretnék ilyen rendszert.

Körbe néztem magának a hővisszanyerőnek.

150.000.- (Permanent)-től indul a csillagos égig. 

Most kaptam egy ajánlatot Stiebel Eltron legújabb LWZ 100-as típusú készülékre, de az 400.000.- Ft.

Kérdezem én, hogy a Permanent és a Stiebel Eltron között mi lehet a különbség? Ok hatásfok. Permanent 60%, Stiebel Eltron 90% (de szerintem ez hazugság, mert ha nagyobb a légáram akkor ez sem lehet 75-80%-nál több).

Van beépítve valakinek Permanent? Nagyon nem ajánljátok? Hogy lehetne megoldani a fagyvédelmet?

Milyen csőrendszert, hőbevezetőket ajánlotok? Ár/érték arányban mi lenne jó?

Esetleg valakinek van megtervezett és abból kivitelezett rendszere?

Előre is köszönöm a válaszotokat.

Üdv.:

Gergő

Előzmény: peterch (2307)
digium Creative Commons License 2011.01.04 0 0 2309

Ezt már én is számoltam valamelyik topikon, hogy szerintem nem éri meg megvenni ezt a szerkezetet. Leginkább az olcsóságával tud hódítani, nem a tudásával. Minél jobb a jobb hatásfokú egy készülék, annál többet kell törődni a lefagyás gátlásával. Ebben szerintem a leghatékonyabb és egyben legolcsóbb megoldások a hőcserélő megfelelően választott iránya és a ventillátorok külön szabályzhatósága megfelelő elektronikával és szoftverrel.

Előzmény: peterch (2307)
Gzuci Creative Commons License 2011.01.04 0 0 2308

Sziasztok!

A cső a csőben hőcserélőnél is számolni kell jegesedéssel? Azt ugye eltömni nem tudja maximum a a hatásfokát csökkenti. Csökkenti egyátalán?

Azért is fontos ez mert kandalló is van a házban ami miatt nem szabadna a beszívást leállítani úgy hogy a kifúvó közben üzemel.

peterch Creative Commons License 2011.01.03 0 0 2307

Szia !

Mint gyartot megertem, hogy igy jo neki a vedelem kialakitasa. De Te mint hozzaerto ird mar le legyszives, hogy ilyen feltetelek mellett mint itt az abran lathato, :http://www.permanent.hu/hasznalati/rekuperator/rekupuserhu.pdf,

Hogy a fenebe tud lefagyni a hocserelo? Igaz ez csak keresztiranyu.:(

Ilyen pazarlo rekuperatort szegyen gyartani es arusitani.

Udv, Peter.

Előzmény: digium (2306)
digium Creative Commons License 2011.01.03 0 0 2306

Ha meg tudja oldani a lefagyás gátlását a vezérlés azzal, hogy pontosan tudja állítani a ventillátorok fordulatszámát, az szerintem olcsóbb megoldás, mint elektromos előfűtőt alkalmazni. Mivel a ígyis-úgyis ugyanannyi energia kell a fagyás meggátlásához, tehát a nappali áram 50Ft/kWh-val szemben 10-15Ft/kWh áron előállított hőenergiával megtenni ezt. Nem is csodálkozom, hogy előszeretettel használják ezt a gyártók, kiegészítő egység árát is megspórolják ezáltal a vevőknek, maguknak pedig előnyt hoz a versenytársakkal szemben.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (2301)
peterch Creative Commons License 2011.01.03 0 0 2305

Azert egy dolgot tisztaznunk kellene! Mekkora %-u legaramrol irogatunk? Mert szerintem amikor 300m3/o a gep maximalis legcsereje, akkor fordulhat elo jegesedes. Alap szelloztetesnel nem, ami mondjuk 20-40%-a a maximalisnak. Figyelembe veve a gyarto ohajat, hogy csak is  +7C°-nal melegebb helyre szabad szerelni. Ha valaki megis csucsrajaratja hosszabb ideig, akkor szerintem a cel a gyors legcsere. Ezert ide kell az elofutes, akar kalorifer, akar villany futopatron formajaban.

Mas dolog ugye, amikor majdnem vizszintesen fekve szereljuk a hocserelot es meg veszelyesebb, amikor fekve es hideg kornyezetbe, de a legveszelyesebb, amikor mindketto ,plusz idokozonkenti csucsrajaratassal szelloztetunk. Ezekben az esetekben valoban veszelyt jelent a jegesedes. Szerintem.

De ahogyan mar annyiszor irtam: Magas ,nyurga jol meretezett hocserelo fuggolegesen szerelve nem fagy le. Ez is csak szerintem!

Előzmény: Mekk Elek ezermester (2300)
plastro Creative Commons License 2011.01.03 0 0 2304

Nem tudom csak elképzelem, de szerintem ha pártíz négyzetméter felületen találkozik a 20 fokos levegő a jéggel,azt egy percen belül leolvasztja. Pl autószélvédő télen. És ez attól sokkal koncentráltabb. Ha addíg nincs friss levegő pótlás, azt szerintem észre sem lehet venni.

Előzmény: peterch (2299)
olvas0 Creative Commons License 2011.01.03 0 0 2303

még cserszenye hogy akkora a térerő hogy elérjük az ebayt is.... sőt jobb napokon még kina is bejön az éterben.... :)

Előzmény: Mekk Elek ezermester (2292)
olvas0 Creative Commons License 2011.01.03 0 0 2302

mondjuk ez ugye szintén egy átlag... pl nézegettem a decemberi hőmérsékleteket és elég ritkán-3-4alkalommal- volt 0 fölött, viszont kiemelkedően sokat voilt -10 alatt és környékén. Lehet csak nekem tűnt fel vagy mivel most költöztünk ide itt valamivel hidegebb a klima- sziget-de nekem mintha úgy tünne hogy ez a tél hidegebb mint a sokévi átlag, plusz még fehérebb is :)

Előzmény: Mekk Elek ezermester (2296)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2011.01.03 0 0 2301

"Szerintem jobb a depresszió, mert a befújt hideg levegő által a hőveszteség csa, 2-3 Kw. Ez órában értendő."

Egy köbméter levegő egy fokkal történő felmelegítéséhez kb 0.0003 kWh energia kell.

Ha a külső/belső hőmérséklet különbség 17 fok (téli átlaghőmérséklet) és a lakás szellőztetése 100 m3/h, akkor ha ugyannyi hőt akarsz hozátenni a levegőhüz, amennyit a szellőzéssel veszítesz (ha nincs hőcserélőd), akkor ahhoz (100m3/h*17C*0,0003=0,51 kWh)  510 watt hőre van szükséged. Pontosabban ha nem átlaghőmérsékletű, hanem mondjuk -10 fokos időről van szó: kb 1000 wattra.

De itt most a bejövő levegőt nem lakás hőmérsékleűre, hanem mindössze mínusz tízről nulla fokra kell melegíteni, így a hő szükséglet mindössze (100m3/h*10C*0,0003kWh) 300 watt. Kábé ekkora teljesítményű fűtőszál kell ahoz, hogy óránként 100 köbméter sebességgel közlekedő mínusz tíz fokos levegőből nulla fokos legyen.

Előzmény: plastro (2298)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2011.01.03 0 0 2300

"A jeg leolvasztasa azert nem egy szempillantas muve.:("

Az attól függ, hogy megvártuk-e amíg megvastagodik. Mert ha a megjelenő (pl 0,1-0,2 mm vastag) jégrétegnek időben nekiesünk, akkor elképzelhetőnek tartom, hogy mindössze kb 10-15 másodperc alatt eltűnik (megolvadva lefolyik a meleg irányába),

ezalatt nem jön létre szinte semmi depresszió a lakótérben, hiszen a leolvasztás rövidke ideje alatt mindössze 0,5 köbméter levegőt szívtunk ki a mondjuk 300 légköbméteres lakásból.

Előzmény: peterch (2299)
peterch Creative Commons License 2011.01.03 0 0 2299

Honnan potolod a kifujt levegot? A jeg leolvasztasa azert nem egy szempillantas muve.:(

Előzmény: plastro (2298)
plastro Creative Commons License 2011.01.03 0 0 2298

Szerintem jobb a depresszió, mert a befújt hideg levegő által a hőveszteség csa, 2-3 Kw. Ez órában értendő. A hőcserélő viszont szerintem egykét perc alatt leolvad. Tehát nincs nagy veszteség. Ha a leolvasztást cekásszal csinálom, akkor az biztos van kb 1-2 Kw elektromos fogyasztás, ami viszont pörgeti az órát rendesen, viszont nem tudni, hogy menni ideig kell mennie.

Előzmény: peterch (2297)
peterch Creative Commons License 2011.01.03 0 0 2297

Szia !

Termeszetes, hogy a gyartok igyekeznek semmi befektetessel is megnagyobb hasznot elerni, ezert a vezerlo programjaban letrehoznak egy parancsot, ami a beszivo motrot letiltja a homerseklet, vagy aramfelvetel, vagy mas parameter alapjan. De kerdezem en, hogy abban a szakaszban a haz honnan kapja azt a levegoutanpotlast, amit elmeletileg elsziv a rendszer?

En a sajat hazikomnal azt tapasztalom, pedig oreg haziko es nem hermetikusan zart es foleg nem PH, hogy amikor zart nyilaszaroknal bekapcsolom csak a nyari uzemmodot, tehat csak kifujas, akkor bizony nincs akkora mennyisegu levego kifujva, igy akkor a szallitott hoenergia is elenyeszo, tehat sokaig kellene a jegnek olvadnia a rekuperatorban.

En inkabb egy elofuto betetet tennek a beszivoagba es azzal elomelegitenem a friss levegot annyi ideig, amig a program keri. Igy igaz energiat kell befektetnem, de az legalabb nem vesz el. Amit pluszban kifujok, az viszont igen.mert ha agyartok abban biznak, hogy majd a haz resein keresztul bejut olyankor a levego, akkor azt a levegot a benti homerseklet rovasara tesszuk.

Udv , Peter.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (2296)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2011.01.03 0 0 2296

Találtam egy jó kis grafikont az epgeponline.hu-n (milyen gyakran van milyen hideg):

Ha nagy hidegben a hőcserélő befúvó ágát leállítjuk ahányszor a kifúvó felülete nulla fok alá hűl, azzal lemondunk hatásfokának egy részéről, habár igaz, hogy nulla fok feletti külső hőmésékletnél az ilyen rendszer is teljes hatásfokkal tud üzemelni. A fenti ábra megmutatja, hogy  milyen arányban fordulhat elő olyan eset, amikor hőmérős módszer mellett le kell mondanunk a hatásfok egy részéről (kék terület).

A sárga területen a hőmérős és a fagyérzékelős hőcserélők azonos hatékonysággal működnek, de a kék területre csak a fagyérzékelősek merészkedhetnek át. Persze az egész kék területet nem képesek meghódítani, de egy részében még működőképesek (hogy mennyire, az erősen függ a távozó levgő páratartalmától és valószínűleg a kimenő cső hosszától/légsebességtől/stb is.)

A két terület arányából sejthető, hogy ha hőmérés helyett fagyérzékelést alkalmazunk, azzal távolról sem nem duplázzuk a hőcserélő által visszanyerhető hőenergiát, (sőt, talán még tíz százalék plusz nyereség sem biztos), de mivel nem kerül sokkal többe, mint a sima hőmérés, úgy gondolom, hogy jobb hatásfokú hőcserélő esetén a fagyérzékelő beépítése nem kidobott pénz.

Legalábbis szerintem ...persze én nem vagyok szakember csak amolyan mekkelek...

Előzmény: Mekk Elek ezermester (2293)
durkonorbi Creative Commons License 2011.01.02 0 0 2295

Én is nagyon Áldott Újévet kívánok mindenkinek!!!!

peterch Creative Commons License 2010.12.31 0 0 2294

Sikerekben gazdag Boldog Uj Esztendot kivanok minden topiktarsnak!

Peter.

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2010.12.31 0 0 2293

"Olvasgatom egy ideje a fórumot és meglepődtem a jegesedés probémán, nem gondoltam volna hogy ilyen jól ki lehet nyerni a hőt a kimenő levegőből. több mint 20 fokot lead mire "kidobásra" kerül?"

Nagy hidegben a lakás/külvilág hőmérséklet különbség meghaladhatja akár a 40 fokot is. Egy valóban jó hatásfokú hőcserélő a külső/belső hőmérséket tartomány igen nagy részét "el tudja cserélni". Tehát nagyon magas hatásfokú hőcserélőnél a kimenő +22 fokos levegőből nem 20, de elméletileg akár 30-35 fokot is ki lehet vonni (húszból harmincat - hőtechnikában sokszor bölcsebb lenne kelvinben számolni ;), ilyenkor a kivonható hő valódi határát nem a nulla fok, hanem a hőcserélő jegesedésének aktuális hőmérséklete szabja meg.

Előzmény: Gzuci (2287)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2010.12.31 0 0 2292

Habár a Conrad-nál elég vasatagon fog az a bizonyos ceruza, kétégtelen, hogy választékuk az van.

Ha náluk szeretsz vásárolni, akkor egy (vagy több) ilyen érzékelő a hőcserélő kimenő levegő-ág leghidegebb felületére felragasztva és erre a vezérlőre rákötve (és megfelelően beállítva) elméletileg tudja a jegesedés érzékelést (befúvómotor lekapcsolást).

Persze biztosat csak gyakorlati tesztek után lehetne mondani, de akkor ez az információ már pénzbe kerülne ;)

Előzmény: olvas0 (2291)
olvas0 Creative Commons License 2010.12.30 0 0 2291

oké, ez már nem az én szintem... :) Ehhez én kicsi vagyok, viszont a Conrad.hu-n elég sok mindent lehet találni, lehet van ilyen is náluk :)

Előzmény: Mekk Elek ezermester (2285)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!