Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2012.01.11 0 0 6015

Kérdi a szomszéd az asztalos inasát.....

-Mit csinál a mester?

-Fütyül és fűrészel.

Valamivel később....

-És most mit csináé a mester?

-Mér és káromkodik.

:-)))

Előzmény: MTibi979 (6014)
MTibi979 Creative Commons License 2012.01.11 0 0 6014

Megvásároltam a fa anyagot a diorámához.... már csak el kell kezdenem a munkát. :-)

BaTTka 1 Creative Commons License 2012.01.11 0 0 6013

Igen.

Előzmény: radio bemba (6012)
radio bemba Creative Commons License 2012.01.11 0 0 6012

Az ablak körüli dísznek mi a technikája? Egymásra rétegzett papírcsíkok?

Előzmény: BaTTka 1 (6011)
BaTTka 1 Creative Commons License 2012.01.11 0 0 6011

Jó kérdés. Én azért nem festeném, mert valahogy a három dimenziós dolgok jobban tetszenek:-)

Előzmény: rizibácsi (6009)
Törölt nick Creative Commons License 2012.01.11 0 0 6010

Helló rizibizi!

Azért ne essünk már át a ló másik oldalára!

"Igen a cián a hosszú élet titka!"

A pillanatragasztót nem inni kell. Ha annyira veszélyes lenne, már nem lenne hely a temetőkben.  

:-))

Előzmény: rizibácsi (6009)
rizibácsi Creative Commons License 2012.01.11 0 0 6009

Igen a cián a hosszú élet titka!

Ha úgy is kell "üveg" az ablakkeret mögé, miért nem lehet az üvegre felfesteni a keretet? Rizmajer

Előzmény: BaTTka 1 (6007)
diginewl Creative Commons License 2012.01.11 0 0 6008

Én a börze topikban láttam, ezért ott kerestem vissza. Érdekes módon, valahogy átsiklottam felette.

Körülnézek valami pillekönnyű szerkezet terén, mert ha majd odajutunk a lányaimmal, akkor már legyenek ötleteink (kb 4-6 év) :)

Előzmény: Törölt nick (6006)
BaTTka 1 Creative Commons License 2012.01.11 0 0 6007

Olcsó pillanatragasztóval megfuttatod, és olyan lesz mint a beton.

Előzmény: wudu761 (5988)
Törölt nick Creative Commons License 2012.01.11 0 0 6006

Mondjuk nekem is csak most esett le a tantusz..:-)

Előzmény: Törölt nick (6005)
Törölt nick Creative Commons License 2012.01.11 0 0 6005

Me' az N-es topicban nem nézett körül doktor úr!:-)))

Előzmény: diginewl (6004)
diginewl Creative Commons License 2012.01.11 0 0 6004

Üdv!

Köszi! Megkereslek emilben!

Azt nem értem, miért nem találtam rá...

Előzmény: saama (6003)
saama Creative Commons License 2012.01.11 0 0 6003

Üdv!

Azt hiszem, az én asztalomat láttad.

Nekem jobban bejön a műanyag, mint a fa.

Most áttértem modulok építésére, és eddig nem bántam meg, hogy ott is a műanyagot választottam.

Könnyebb vele dolgozni, sokkal könnyebb levágni belőle, és hozzáragasztani is, nem vetemedik, kellően merev és könnyű szerkezet építhető belőle.

Ha van kérdésed ezzel kapcsolatban, szívesen válaszolok.

Üdv!

Előzmény: diginewl (5997)
wartburger Creative Commons License 2012.01.11 0 0 6002

N-ben van tapasztalatom, ami gyakorlatilag a talpfakiosztást kivéve megegyezik a H0e-vel, nem kicsit jobb mint a Roco. Milyen állítóművet akarsz használni? Asztal alatti vagy feletti, conrad, szervo stb?

Előzmény: andree81 (5999)
kozma555 Creative Commons License 2012.01.11 0 0 6001

Nekem H0e  méretben nem volt PECO,de H0-ban csupa jó tapasztalatom van ezzel a típussal!

modell13 Creative Commons License 2012.01.11 0 0 6000
andree81 Creative Commons License 2012.01.11 0 0 5999

SOS segítség!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Most kérnék segítséget az Uraktól! H0e méretű sín ből valakinek valami tapasztalata a peco sínekről, vagy maradjak a jó öreg roconál? Elég jó áron lenne a peco sín de ha rossz akkor nem érdekel. Aki tud kérem írjon mert az idő sürget? 

Előre is köszönöm!

Gipper Creative Commons License 2012.01.11 0 0 5998

Szia.

Végignéztem a képeket, nagyonszépek.  Milyen anyagból építitek az épületeket és mivel tudjátok ilyen valóság hűvé tenni?

Előzmény: vasutTOM (5986)
diginewl Creative Commons License 2012.01.11 0 0 5997

Tiszteletem a fórum Olvasóinak!

Régebben itt, vagy a börze topikban olvastam egy olyan terepasztalról, ami műanyag vázból készült. Nem találom már a hozzászólást, ezért kérdezek most itt.

Mi ezzel a tapasztalat érdemes vele foglalkozni? A fának megvannak az előnyei, de az él! Azaz érzékeny nedvességre, hőre, időre stb. A műanyag könnyebb, és ilyen problémák nincsenek vele (szerintem).

Van ezzel kapcsolaban ötlet?

Üdv: Jenő

Tibor975 Creative Commons License 2012.01.11 0 0 5996

Szia.

Szombatonként van BP en a Láng börze,kifejezetten modelles termékek.

Van az indexxnek modell börze fórúma is.

Remélem tudtam segiteni.

Tibor

Előzmény: dida777 (5990)
dida777 Creative Commons License 2012.01.10 0 0 5995

Egy pár szót írok maagmról mielött a lényegbe vágok! Tolna megyében élek egésszen pontosan Bátaszéken. Édesapám mozdonyvezető így kerültem a vasúthoz közelebb és ez egy szerelem lett! 6 éve megépítettük első közös terepasztalunkat édesapámmal ami egy elég nagy kiterjedésü asztal volt olyan 80%-ban volt késsz kb. 100tehervagon megannyi személyszállítóvagon egy Desiro egy Taurus Csörgő,Szergej, és még más külföldi gépek. De 4éve hogy leégetta házunk és az egéssz megsemmisült sajnos:( ! Következő terepasztalt nem terveztünk pénz szűkében de mozdonyokat vagonokat és kiegészítőket az évek során felhalmoztunk és eljutottunk oda hoogy belevágunk egy terepasztal épitésébe! A lényeg hogy látom hogy ezen a fórumon angyon sok jó és ügyes ember van és ha netán Tolna megyei is van köztetek vagyis inkább aki Bátaszék környékén él  és szereti a vasútmodelezést meg persze szeretne egy terepsztal építésében részt venni az legyen szíves írjon:) e-mail: patakutca@freemail.hu ez az elérhető e-mail címem! Remélem lesznek jelentkezők a többit megbeszélnénk telefonon vagy e-mailban! További szép estét!

MTibi979 Creative Commons License 2012.01.10 0 0 5994

:-)

Köszi a bíztatást. :-)

Van egy 160x40 cm-es alapom,de azon a személyvonat pont végig ér... tehát hosszabb kell egy kicsivel.... a szélességgel pedig nem akarok nagyon elrugaszkodni.... :-) Azért gondoltam az 50 cm-re.

Előzmény: joxy (5993)
joxy Creative Commons License 2012.01.10 0 0 5993

Amit le irtál az már egy terepasztalnyi téma, ehhez kevés az 1 m2 :)

Előzmény: MTibi979 (5992)
MTibi979 Creative Commons License 2012.01.10 0 0 5992

Sziasztok!!!

Adjatok tanácsot! Akarok egy diorámát,de olyat amibe elfér egy H0 személyvonat (Taurus+4-5 személykocsi), arra gondoltam 2 méter lenne a hosszúsága (2x1 méter, hogy szállítható legyen) és 50 centi széles. Akarok rá hegyet, viaduktot a hátsó traktusba, előre pedig állomást 1-2 házat és két vágányt felsővezetékkel.

Szerintetek elég lesz a hely???

ms bakter Creative Commons License 2012.01.10 0 0 5991

Többen kérdeztétek, néhányan emailben is, úgyhogy adok egy részletesebb leírást:

PARAFA SZIKLA:

Készen kapható Noch termék. Daraboláson és beillesztésen kívül más teendő nincs vele.

A hézagok kitöltéséhez, vagy ahogy az albumban látható, pl. a középső kisebb szikla "megemeléséhez" (http://indafoto.hu/msbakter/image/14286795-c32738ce/455425) ezt a styropor vagy styrodur nevű anyagot használom. (Gondolom nikecell is jó, csak az nehezebben vágható, alakítható.)

Fekete fotókartont tettem még a sziklák mögé (ugyanezen a képen láhtató) fényzáró rétegként.

Rögzítés: a remek szürke színű anyagot moltofill-nek hívják, igazán jó volt vele dolgozni -- sajnos a mo-i forgalmazását néhány éve megszüntették.

Helyette mostanában előre kevert glettanyagot használok: a gipszhez képest tovább alakítható, a száradás felénél spaklival lehet "reszelgetni, kapargatni", azaz erőteljesebb mozdulatokkal akár "elvenni" belőle. Továbbá kevésbé szemcsés, kevésbé porlad vagy törik, hátránya viszont, hogy tovább tart, míg teljesen kiszárad...

Ha a glettanyag színe nem valami sötétebb természetes szín (mint amilyen ez a szürke volt...), hanem közel van a fehérhez, akkor érdemes füvesítés előtt még valami sötétzöld vagy barna alapszínnel befesteni.

FÜVESÍTÉS:

Egy évvel ezelőtt csináltam egy albumot hasonló "lépésről-lépésre" fényképekkel, kifejezetten ebben a témában (http://indafoto.hu/msbakter/fuvesites_lepesenkent). Azóta változtattam a technológián, a mostani albumban szereplő képeken az aljnövényzet így készült:

Alulról "diffundál" a ragasztó felfelé, azaz előre megkenem a felületet Palma Fa ragasztóval. Előnye, hogy nem teljesen vízsintes felületeken is (amiket inkább preferálok...) gond nélkül alkalmazható.

Mivel a ragasztó gyorsabban szárad, mint ahogy egy-egy nagyobb felületen (mondjuk kb. 10 x 50 cm egyszerre) pontosan és egyenletesen ecsettel szétteríthető, néha gondoskodni kell a "folyadékutánpótlásról": azaz kb. 10 percenként vizet permetezek rá, és szintén ecsettel hozzákeverem a már fent lévő ragasztóhoz.

Meggyőződésem (a korábbi módszerrel azonos módon), hogy élethű felület eléréséhez sokféle szóróanyagra van szükség: ezeket keverem "élesben" magán a felületen. A rétegrend:

1. Szemcsés barna és fekete cucc "alapnak" (a korábbi albummal megegyezően),

2. Sötétzöld hosszú szálú "faser" fű szóróanyag, aztán innen haladva egyre világosabb színű füves cuccokat használok. Foltokban terítem szét, nem ugyanannyi jut mindegyikből mindenhová.

3. Az egyes rétegek között is "vizezésre" van szükség: így jut fel a ragasztó az alapról az összes felhordott anyagra.

4. Amikor már a teljes felület fedett, az utolsó réteg egy kevert, több színt tartalmazó "faser" fű szóróanyag. Ezt szintén egyenetlenül, foltokban hordom fel, falak tövében, mélyedésekben pl. többet. Ezt már vagy elektromos fűszóróval, ill. mivel nálam nincsenek nagy egybefüggő vízszintes füves területek, még inkább műanyag flakonos "rázós" módszerrel "elektrosztatizálom" valamelyest. Jobban szeretem kuszán, mint katonás rendben.

5. Utána megint vízpermet...

6. A szóróanyagból oda is jut, ahová nem kéne: a sziklákról, támfalakról rövid, kemény ecsettel szedem le a felesleget. Szomszédos területeken, pl. vasúti ágyazatnál vagy országútnál a porszívót is be lehet vetni: mivel vizes az anyag, óvatosan kezelve nem szippantja be az egész cuccot...

7. "Díszítésként" világoszöld szemcsés foltok jöhetnek (mint pl. ezen a képen középen: http://indafoto.hu/msbakter/image/14286807-ae907a29/455425), illetve helyenként "szántóföldnek" való sötétbarna és nagyon apró kavicsos szóróanyagot teszek még rá, tényleg csak nyomokban -- ezen a képen, a szikla tetején lévő résznél látszik, hogy mire gondolok (http://indafoto.hu/msbakter/image/14286811-a7a9cf6d/455425).

8. "Élek" eldolgozása: itt előkerülhetnek a kavicsosabb anyagok (ebből is 6-7 különböző színűt és méretűt használok), illetve a fecskendő és a cseppegtetős módszer.

9. Vízpermet utoljára, aztán 24 óra száradás...

Másnap pedig a külön fűcsomók beragasztása, élekhez, takaráshoz összefüggően kapható hosszúszáló fű, aztán a fák elültetése, virágok, stb.

Hát így.

A fotókon szereplő sziklás résztől "balra haladva" egy hosszú támfal következik, erről is csináltam hasonló sorozatot, úgyhogy hamarosan folyt. köv.

dida777 Creative Commons License 2012.01.10 0 0 5990

Sziasztok nem tudtok mostanában a következő hetekben hétvégéken valami vasútmodell kiállítást az országban?:) Vagy esetleg Börzét?

wudu761 Creative Commons License 2012.01.10 0 0 5989

Köszi, a falakkal vagyok megelégedve , nyilászárok, tető, bádogolás, parabolák, állomásnév   még  fejlesztés alatt , ha lesz rá igény akár értékesítésre is készítek .

Előzmény: kozma555 (5982)
wudu761 Creative Commons License 2012.01.10 0 0 5988

Köszi, a nyilászárok papírból vannak szikével kivágva ,de nem túl jó megoldás a papír a  párától deformálodik .

Előzmény: BR55szöröske (5981)
wudu761 Creative Commons License 2012.01.10 0 0 5987

Köszi, de a tető még cserére szorul ,mert hódfarkú cserepezés kerül rá , ötlet már van csak idő nincs .

Előzmény: BaTTka 1 (5978)
vasutTOM Creative Commons License 2012.01.10 0 0 5986

És miért nem hall az ember ilyen tehetséges modellezőkről?

Pedig már réóta bemtatjuk kiállításaink alkalmával modulrendszerünket, amin szintén csak egyedi kézzel készűlt épületek vannak.

Izelítőül két kép:

Az Észak-Balatoni Vasút Balatonfüred állomás épülete 1909.

MÁV szabványú mellékvonali egyállásos mozdonyszín.

Előzmény: kozma555 (5984)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!