Többen kérdeztétek, néhányan emailben is, úgyhogy adok egy részletesebb leírást:
PARAFA SZIKLA:
Készen kapható Noch termék. Daraboláson és beillesztésen kívül más teendő nincs vele.
A hézagok kitöltéséhez, vagy ahogy az albumban látható, pl. a középső kisebb szikla "megemeléséhez" (http://indafoto.hu/msbakter/image/14286795-c32738ce/455425) ezt a styropor vagy styrodur nevű anyagot használom. (Gondolom nikecell is jó, csak az nehezebben vágható, alakítható.)
Fekete fotókartont tettem még a sziklák mögé (ugyanezen a képen láhtató) fényzáró rétegként.
Rögzítés: a remek szürke színű anyagot moltofill-nek hívják, igazán jó volt vele dolgozni -- sajnos a mo-i forgalmazását néhány éve megszüntették.
Helyette mostanában előre kevert glettanyagot használok: a gipszhez képest tovább alakítható, a száradás felénél spaklival lehet "reszelgetni, kapargatni", azaz erőteljesebb mozdulatokkal akár "elvenni" belőle. Továbbá kevésbé szemcsés, kevésbé porlad vagy törik, hátránya viszont, hogy tovább tart, míg teljesen kiszárad...
Ha a glettanyag színe nem valami sötétebb természetes szín (mint amilyen ez a szürke volt...), hanem közel van a fehérhez, akkor érdemes füvesítés előtt még valami sötétzöld vagy barna alapszínnel befesteni.
FÜVESÍTÉS:
Egy évvel ezelőtt csináltam egy albumot hasonló "lépésről-lépésre" fényképekkel, kifejezetten ebben a témában (http://indafoto.hu/msbakter/fuvesites_lepesenkent). Azóta változtattam a technológián, a mostani albumban szereplő képeken az aljnövényzet így készült:
Alulról "diffundál" a ragasztó felfelé, azaz előre megkenem a felületet Palma Fa ragasztóval. Előnye, hogy nem teljesen vízsintes felületeken is (amiket inkább preferálok...) gond nélkül alkalmazható.
Mivel a ragasztó gyorsabban szárad, mint ahogy egy-egy nagyobb felületen (mondjuk kb. 10 x 50 cm egyszerre) pontosan és egyenletesen ecsettel szétteríthető, néha gondoskodni kell a "folyadékutánpótlásról": azaz kb. 10 percenként vizet permetezek rá, és szintén ecsettel hozzákeverem a már fent lévő ragasztóhoz.
Meggyőződésem (a korábbi módszerrel azonos módon), hogy élethű felület eléréséhez sokféle szóróanyagra van szükség: ezeket keverem "élesben" magán a felületen. A rétegrend:
1. Szemcsés barna és fekete cucc "alapnak" (a korábbi albummal megegyezően),
2. Sötétzöld hosszú szálú "faser" fű szóróanyag, aztán innen haladva egyre világosabb színű füves cuccokat használok. Foltokban terítem szét, nem ugyanannyi jut mindegyikből mindenhová.
3. Az egyes rétegek között is "vizezésre" van szükség: így jut fel a ragasztó az alapról az összes felhordott anyagra.
4. Amikor már a teljes felület fedett, az utolsó réteg egy kevert, több színt tartalmazó "faser" fű szóróanyag. Ezt szintén egyenetlenül, foltokban hordom fel, falak tövében, mélyedésekben pl. többet. Ezt már vagy elektromos fűszóróval, ill. mivel nálam nincsenek nagy egybefüggő vízszintes füves területek, még inkább műanyag flakonos "rázós" módszerrel "elektrosztatizálom" valamelyest. Jobban szeretem kuszán, mint katonás rendben.
5. Utána megint vízpermet...
6. A szóróanyagból oda is jut, ahová nem kéne: a sziklákról, támfalakról rövid, kemény ecsettel szedem le a felesleget. Szomszédos területeken, pl. vasúti ágyazatnál vagy országútnál a porszívót is be lehet vetni: mivel vizes az anyag, óvatosan kezelve nem szippantja be az egész cuccot...
7. "Díszítésként" világoszöld szemcsés foltok jöhetnek (mint pl. ezen a képen középen: http://indafoto.hu/msbakter/image/14286807-ae907a29/455425), illetve helyenként "szántóföldnek" való sötétbarna és nagyon apró kavicsos szóróanyagot teszek még rá, tényleg csak nyomokban -- ezen a képen, a szikla tetején lévő résznél látszik, hogy mire gondolok (http://indafoto.hu/msbakter/image/14286811-a7a9cf6d/455425).
8. "Élek" eldolgozása: itt előkerülhetnek a kavicsosabb anyagok (ebből is 6-7 különböző színűt és méretűt használok), illetve a fecskendő és a cseppegtetős módszer.
9. Vízpermet utoljára, aztán 24 óra száradás...
Másnap pedig a külön fűcsomók beragasztása, élekhez, takaráshoz összefüggően kapható hosszúszáló fű, aztán a fák elültetése, virágok, stb.
Hát így.
A fotókon szereplő sziklás résztől "balra haladva" egy hosszú támfal következik, erről is csináltam hasonló sorozatot, úgyhogy hamarosan folyt. köv.